|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:27 pm
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
 ARM модул ....
Оглеждам се за нещо с добра производителност, желателно 4 ядра ... говоря за готови модули на които да им се спретне евентуално бекплейн някакъв. Също така такива с PCIe по възможност .... та ако някой има някакви впечатления да свирка.
|
| Съб Авг 16, 2014 4:56 pm |
|
 |
|
bobihot
|
 Re: ARM модул ....
Някой ги беше препоръчал тук- теоретически тр да са от най-бръзите! ODROID-XU3http://www.hardkernel.com/main/products/prdt_info.php?g_code=G140448267127&sf28361935=1Виж и другите там варианти. Add: CM-FX6 computer-on-module (CoM) | system-on-module (SoM)Gigabit Ethernet, PCIe, SATA, USB x5, UART x5, SDIO x3, CAN x2, GPIO x112 http://compulab.co.il/products/computer-on-modules/cm-fx6/?gclid=CJbEndGZmMACFYvjwgodejwAnA
|
| Съб Авг 16, 2014 7:19 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Много зависи какво точно ще правиш - ако е за обработване на видеострийм може процесора да не е чак толкова як, но пък да има читав хардуерен видео енкодер. Задължително виж дали нещо на Олимекс няма да ти свърши работа - има и ситара, и аллвинър - не трябва да се подценява факта, че се прави в България и винаги можеш да скокнеш при Цецо да се разберете на място.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Съб Авг 16, 2014 8:19 pm |
|
 |
|
Pif
|
На олимекс платките са опроводени отвратително и високоскоростните шини имат яко звънтене както и кростолк. Дребните им неща стават ама за бързите забрави. Не са и чували за сигнал интегрити и импеданс на шините. Камо ли за терминиране на високоскоростните сигнали. Ако е за нещо сериозно - залегни на по-сериозен кит. При тях такова като гарантиран импеданс на платката няма. Каквото дойде.
|
| Съб Авг 16, 2014 9:42 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
iMX6 базираните също са добри за видеообработка.
|
| Съб Авг 16, 2014 9:43 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Нещо което изкочи докато търсех е ето това https://www.toradex.com/products/colibr ... ter-module има определени недостатъци, но за видео изглежда добро. Имам вече предложение от колега което звучи добре, ще видим. Иначе да, видео обработка ще има, ако има ускорител това е добре, целият ни продукт се върти около directX / OpenGL, ще видим как ще портваме, на линукс няма грижи, но това ще му трябва ембедед линукс май, да видим.
|
| Съб Авг 16, 2014 9:51 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Между линукс и ембедед линукс няма кой знае каква разлика - ядрото така или иначе е едно и също. Просто термина "ембедед линукс" се е наложил когато става въпрос за не ширпотреба или върху по шантав хардуер - когато някой трябва да настрои какво да влиза в ядрото (драйвери и т.н.) и да окастри разните инит скриптове и инсталирани пакети. Ако вече сте си портнали софтуера за десктоп линукс, работата която остава да го подкарате на арм хардуер е сравнително малко.
|
| Нед Авг 17, 2014 1:04 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Авг 17, 2014 10:32 am |
|
 |
|
palavrov
|
Баси какво прави конкуренцията - цените направо са се сринали, интел май ги подаряват процесорите само и само да са още в играта  Верно, че тези дъна са по производителни, но към цената им трябва да се добавят - памет, кутия, диск - т.е. скача над $100. Също какво правим като BIOS каже - Press F1 to continue. Въпреки, че повечето са пасивно охлаждане нито едно не ми се стори да е за индустриално изпълнение - индустриално х86 дъно въобще не струва тези пари. Най евтиното с VIA процесор ми е много съмнително, не че не работи, ама са много бавни, е верно, че моя опит е с по стар техен чипсет, ама ... Какво правим ако трябва да има: GPIO, SPI, I2C ? Парил съм се да ползвам Wintel ширпотреба за индустриални проекти - бързо се разработва, в началото всичко работи, но във времето излиза скъпо - непрекъснато трябва да им се бае, все нещо е изгоряло или пък кондензатори са се надули, въобще щом има механика - ядове ... и поне за мен решението е арм-че за $15-20 с лек линукс и никакви грижи после.
|
| Нед Авг 17, 2014 11:14 am |
|
 |
|
syscop
|
Повечето bios-и позволяват да се забрани горното. 
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Нед Авг 17, 2014 11:33 am |
|
 |
|
ToHu
|
В момента съм на х86, но ценово е високо, като сложиш всичко около него. Варианта да изисква АТХ е изключен, х86 дъната с 12 В захранване не са евтини, консумацията е висока, т.е. трбява поне 65 Вт захранване, обема е по-голям, от там и като корпус става цялото нещо по-голямо, отделно и mini PCIe ако има и това ограничава възможният брой дъна. На стандартният PCIe като сложа кепчъра и обема става още по голям макар и да го слагам на райзер борд хоризонтално. На арма може да се позлва камера интерфейса с едно ADC, ако на PCIe не ни се връзва сметката.
p.s. виждам един елитгроуп но е с малък селерон, даже не съм сигурен дали тоя е дуал кор, имам някакви спомени че атомите даваха по добър перформънс, еиднствено че видеото не е много лошо, ще взема да го пробвам.
|
| Нед Авг 17, 2014 12:19 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
то това не върви ли заедно с кериър борда?
|
| Пон Авг 18, 2014 4:05 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не той е отделно, имат различни модели и някои са със доста солени цени. Най-лено е да му се направи, но вече идва проблем с производството, в смисъл ако ще произвеждаш само бекплейн дали не е същото да си произведеш цял АРМ модул ... особенно като имаш в предвид че той на него май няма аналогово видео, каквото ми трябва, т.е. този бекплейн няма да е много прост като технология, поне 4 слоя, ако не и 6 ...
|
| Пон Авг 18, 2014 6:48 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
e, бекплейн е по-лесно от модул. модула е на 8 слоя но си прав - 4 до 6 слоя ще е бекплейна в твоя случай. ти аналогово видео ли искаш за вход (VGA)? нямаш ли поне DVI (цифрово серийно)? не че неможе да се на-АЦП-чи, ама голема грозотия ще стане.
|
| Пон Авг 18, 2014 8:28 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами входа трябва да е и аналогово и цифриво, такова приложението. В момента имам mini PCIe капчър на който как работи обаче не е съвсем изтествано, всичко до момента върви на AverMedia на PCIе, тия китайчета не съм ги тествал как ще се държат, но това което видях беше че работеха  . Мен и аналогов изход ми трябва освен всичко, т.е. и ADC и DAC, та сигурно на 6 ще отиде, ако гоним и някакъв приличен размер а и то както се казва ако ще е гарга да е рошава, покрай това имам един протоколен конвертор, не че е кой зане какво, и два VGA комутатора, и те ще се наблъскат там поне да си струва правенето ... но нека се видим, пък ще го мислим. Има някой китаец който прави точно каквото ми трябва, но не мога да го намеря.
|
| Пон Авг 18, 2014 10:23 pm |
|
|