|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:03 am
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
 Re: 1.8 или 3.3 V
+1 два контролера са двойно повече проблеми!
Въпросът е да избереш нискоконсумиращ контролер първо и след това да помислиш как ще го захраниш. Както по-горе Цецо ти е обяснил има подводни камъни със стендбай-я. Първо много от самите контролери нямат ниска консумация в спящ режим, въпреки твърденията на производителя. Второ повечето импулсни имат голяма собствена консумация на празен ход. Целият трик на ниската консумация е в спането. Примерно ако следиш само gps може да се събуждаш всяка секунда, но за малко - да кажем 1ms. Taка реално 999 мс спиш една бачкаш. Консумацията в спящ режим ти е много по важна. То и двете са важни, ама ефекта е различен.
Специално за Ф4 не съм в час, но съм песимист че е подходящ. Ако толкова държиш на ST погледни Ф3 серията. Иначе може да видиш SAM4L - той е специално правен за ниска консумация, нискоконсумиращи УАРТ-и и си има вграден DC/DC+LDO. Забележи че ги има и двата, т.е. докато спи минава на линейно, за да докара обща консумация 1-2 uA. Като се събуди може да мине в импулсен режим. Забележи, че арм ядрата повечето са на 1-1.2V, a не на 1.8.... Има и други арм с ниска консумация, атмела го давам щото си има всичко - голям диапазон на входното, вградени регулатори и без ядове може да го вържеш директно към батерия. Иначе трябва да внимаваш, щото някои уж може да шунтираш вътрешния регулатор, обаче са едни изисквания какъв да е фронта и последователността на включване. Лесно може да се вкараш във филма. А имаше и уникати, май луминари ли бяха дето искаха външно захранване въпреки че вътрешното ldo не може да се изключва. Въобще внимавай на какво ще с ще натресеш...
|
| Нед Сеп 07, 2014 2:49 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Вероятно имаш предвид, че в изхода си трябва да има активен low-side ключ, а не просто диод. Щото под "синхронен" понякога се влага друг смисъл. Да, с диод за 1.8 волта изход е неефективно, 0.3 волта са значещ пад в сравнение с изхода. Това, което си преложил, е хубаво чипче, с 2 забележки: 1. 45uA ток през чипа за 2014 год е неприлично много. 2. За 2-3 мегахерца честота ще е трудно намирането на качествен дросел. С некачествен цялата полза от файдата отива на вятъра - ще вдигне единици милиампери ток без товар. виждал съм по-подходящи, произведени от ТИ, но нито се сещам кои бяха, нито съм убеден, че лесно ще се появят с Бг.
|
| Нед Сеп 07, 2014 2:56 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11265 Местоположение: Добрич
|
Ти може да предполагаш много работи, но аз съм сигурен че ако Iq беше не под 1 a и под 20 да беше щяха да го напишат с ДЕБЕЛИ И ГОЛЕМИ букви. Това е все едно да продаваш часовници и да забравиш да напишеш че са от масивно злато 
|
| Нед Сеп 07, 2014 3:04 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
+1 miro_atc Щом не са написали Quiescent Current могли са и Output Current да не си играят да пишав, все едно никой няма да ги погледне. 
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Сеп 07, 2014 3:42 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Quiescent Current е тока на празен ход - тоест когато конвертора работи, но няма консумация на изхода му. Този ток също е добре да е минимален защото ще има ситуации в които втория контролер ще спи, GPS-а също, а Flash чипа ще е угасен.
Тока за който аз предполагах по-горе е тока при изключено състояние - тоест когато конвертора изобщо не работи. Микро ампер е ужасяващо много - най-вероятно е от порядъка на 50 нано ампера като при всички останали (като Microchip-а който ми посочихте по-горе)...
|
| Нед Сеп 07, 2014 4:16 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Два контролера са двойно повече писане, но не и проблеми. Даже точно обратното - мисля да сложа два за да реша проблеми като тестване и дебъгване. Като са два - имам възможност първончално да направя две платки, да ги дам на различни места да ги произведат и налепят с компоненти и т.н. Ще мога да тествам двете по отделно, ще мога да логвам комуникацията между двете и/или да се намесвам в нея и т.н. Малкия контролер ще се грижи да управлява хардуера (бутони, светодиоди, мерене с датчиците, включване и изключване на устройството), а големия ,който трябва да е с много RAM и с FPU, ще се грижи за основната логика на устройството, ще комуникира с GPS-а и ще дава команди на малкия, както и ще получава измервания от него.
|
| Нед Сеп 07, 2014 4:25 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
 |  |  |  | DanielDimov написа: Два контролера са двойно повече писане, но не и проблеми. Даже точно обратното - мисля да сложа два за да реша проблеми като тестване и дебъгване. Като са два - имам възможност първончално да направя две платки, да ги дам на различни места да ги произведат и налепят с компоненти и т.н. Ще мога да тествам двете по отделно, ще мога да логвам комуникацията между двете и/или да се намесвам в нея и т.н. Малкия контролер ще се грижи да управлява хардуера (бутони, светодиоди, мерене с датчиците, включване и изключване на устройството), а големия ,който трябва да е с много RAM и с FPU, ще се грижи за основната логика на устройството, ще комуникира с GPS-а и ще дава команди на малкия, както и ще получава измервания от него. |  |  |  |  |
тъй, тъй ... Аз мога и по-врудно да го измисля, не ме амбицирай. Всичко гениално е просто. Затова и аз съм толкова гниален - щот' съм пр***.
|
| Нед Сеп 07, 2014 4:29 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Явно не ти харесва тази идея, но не обясняваш защо?!
|
| Нед Сеп 07, 2014 4:31 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
TI и Linear има много добри dc-dc-та за тия цели, виж им reference design-ите за BTLE, например TPS62730. Ако гониш консумация - забрави за M3/M4, отивай на M0+. Ако искаш чипове, който наистина са мислени за такива приложения (т.е. не е само да са пляснали M0 ядро на старата периферия), виж ЕнергиМикро (сега Silabs).
|
| Нед Сеп 07, 2014 4:33 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Ми на никой не му харесва. Слага се 1 подходящ чип и той върши всичко. Виж този телефон:  От края на 2013 година е. И има само 1 чип за всичко.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Сеп 07, 2014 4:35 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Прехода от 2 към 1 контролер ще остане за някоя следваща версия на устройството 
|
| Нед Сеп 07, 2014 4:44 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Приложението ми е такова, че има много изчисления с плаваща запетая. Затова ми трябва задължително контролер който има FPU. Също трябва да има поне 128KB RAM (колкото повече - толкова по-добре). До тук единствените които отговарят на двете условия са STM32F4 и LPC4350
|
| Нед Сеп 07, 2014 5:05 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Всички които ти казват да го направиш с един контролер (ако е възможно разбира се) имат свойто основание. Писането на софтуер винаги изглежда простата и тривиална задача в началото, но обикновенно сътворените буламачи гърмят поетапно с години след това...
1. Имаш вече две паралелни управляващи звена. Те трябва да си комуникират някак си. Дали ще е през GPIО или през интерфейс няма значение - трябва мениджмънт на всички възможни ситуации - единия тръгнал, другия не, единия говори, другия не го разбира (причини бол) - кво правим - ресети, кучета, само с два контролера, дървото на възможните ситуации набъбва доста, вярвай ми. И трябва да ги менажираш всичките! Реципрочно утре сменяш нещо в единия контролер - трябва да си сигурен, че това не носи промени в поведението на другия и ако носи, да промениш и другия.
2. Ако ще сертифицираш по някакъв по засукан стандарт (не ти знам приложението), може да се наложи да сертифицираш 2 вместо 1 софтуера. Това често значи мнооооого пари и време!
3. Два контролера, два асинхронни клока - повече проблеми с EMI. В твоя случай единия ще се влачи буквално, та да имаш проблеми от него е малко вероятно, ама имай го предвид и това.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Сеп 07, 2014 5:24 pm |
|
 |
|
ilkor
|
Ами именно за low-side ключ говоря и обикновено под синхронен dc/dc регулатор се разбира това. Реално и диодът е ключ но неуправляем от което идват два големи недостатъка за този проект - по ниско КПД и по трудно филтриране Понеже вероятно става дума за портативно устройство размерите са важен фактор затова и по високата честота е за предпочитане. Вероятно има и по добри, но този го предложих и заради ниската му цена - 0,8 USD за 100+
Последна промяна ilkor на Нед Сеп 07, 2014 6:34 pm, променена общо 1 път
|
| Нед Сеп 07, 2014 6:33 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
За съжаление не знам за 32 битов микроконтролер който да има консумация в порядъка на наноампери когато спи - т.е. щеш не щеш ако гониш години живот на незареждаеми батерии ще трябва да е с 2 контролера с всичките му проблеми които колегите вече описаха - не е невъзможно да се направи, но е скъпо (не като части, а като време за разработка, изчистване от грешки и т.н.) - дистанционното ъпгрейдване също е голям екшън като си с два контролера  Скоро не съм гледал Cortex M колко е паднал като консумация в idle евентуално със сваляне на честотата, може и да се е появило нещо наистина конкуриращо PIC и 8051 - ще се решат една камара проблеми така. Относно сметките с плаваща запетая - ще се учудиш какви чудеса могат да се направят със фиксирана запетая и целочислени сметки  ... в много случаи е възможно дори умножение и деление да се заместят на 100% със местене на ляво на дясно ... помня навремето в списание компютър една статия за целочислено деление на 7 без да се въртят цикли ... доколкото помня се използваше факта, че 7 = 8-1 ... абе хватки да искаш 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Нед Сеп 07, 2014 6:34 pm |
|
|