|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:16 pm
| Автор |
Съобщение |
|
speedblue
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Нед Фев 25, 2007 1:41 am Мнения: 276 Местоположение: София
|
 PIC32MZ EC
Пуснат в продажба 200 MHz / 330 DMIPS 1 MB / 2 MB FLASH 160 KB Boot FLASH 512 KB RAM $10..$14 за 1+ броя $8..$11 за 100+ броя пинове от 64..144 http://www.microchip.com/pagehandler/en ... amily.html
|
| Пон Сеп 08, 2014 3:24 am |
|
 |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: PIC32MZ EC
Че е пуснат в продажба ще повярвам когато си поръчам, дойде и го пипна със собствените си ръце.  Щото вече толкова срокове изкарваха и толкова пъти не ги спазиха, че на практика тия им изказвания вече не хващат дикиш. 
|
| Пон Сеп 08, 2014 11:59 am |
|
 |
|
scout_3pm
Ранг: Популярен
|
Какво предимство може да има пред Cortex-M4 ? Защото аз не виждам никакво. Нито ядрото, нито периферията, изобщо цялата архитектура. Икономически също. На тези цени, че и доста под тях може да вземеш M4F + 1/2x M0 на 204Mhz. Модел с 1MB Flash е под 8$. Чистo M4F на над 100Mhz с 1MB е под 5$, с 2MB Flash е под 10$.
|
| Пон Сеп 08, 2014 12:45 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Ами какъв е смисъла от 8 и 16 битовите им чипове - скъпи са, периферията им не е кой знае какво. Една 24-ка като цена е около чистото M4F, по бавен е... Ама си ги правят и ги продават. За всеки влак си има пътници. И на Микрочип влака им нещо все с много вагони седи.
|
| Пон Сеп 08, 2014 1:10 pm |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Могат да продават скъпо - продават. Това е кефа да си бил пионер в някакъв бранш - имаш голяма потребителска база и можеш да се възползваш от мързела на хората да научат нещо различно.
|
| Пон Сеп 08, 2014 1:25 pm |
|
 |
|
michev
|
Пионер в дългите ерати Смешно е че във втората ревизия има само един единствен оправен проблем.. и това вече отива на пазара.. Гледайки, то няма периферия която да няма проблеми в тая серия чипове. Май само на 16-ките им са що - годе нормални ератите.
|
| Пон Сеп 08, 2014 1:31 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
Това с ератите ми е (все още - може би ще свикна) много странно - вместо да си оправят грешките - те само ги посочват и считат проблема за приключен!
|
| Пон Сеп 08, 2014 1:35 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Освен мързела - от гол чип на платка до първо програмиране - 10 минути, един кабел за всичките им продукти, с едно и също свързване с 3 жици към него, избор на чипа в средата е единственото, което трябва да се направи. Няма скорости, различни напрежения (последното го има, ама остава "отдолу"), изискване за кварцове при програмиране, няма крака, които да заключиш и да ти трябва друг програматор за да го отключиш и т.н. Че като чипове не са нищо особено не е единствения фактор - просто са лесни. Нито в дългите ерати, нито в дългите даташити, разпръснати на 1000 места, не са пионер. Всъщност, от скромния ми опит с други, документацията им е на съвсем прилично ниво като достъпност и съдържание. Да, в ератата на въпросния чип има доста смешки. Затова го и бавиха толкова. Ще видим колко е миризливо.... Иначе по темата - твърдят и че са по-бързи от аналогичен M4 с "до 90%". Не че им вярвам, ама такива сравнения тепърва ще има.
|
| Пон Сеп 08, 2014 1:38 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
MIPS vs ARM  не тепърва, а то вече има много сравнения и анализи какъв код на кое е по-бърз и защо. Това не е толкова важно защото 10, 20 или 30% по-бързо в полза на едната или другата архитектура не са решаващи за избора на чип. Решаващи са другите фактори... Ето например ти си готов да платиш повече за удобствата свързани с програмирането и средата за разработка. Други (като мен), които нямат опит, няма да се интересуват от разни удобства с които са свикнали, а ще се интересуват от цената и от съотношението цена/производителност и цена/възможности.
|
| Пон Сеп 08, 2014 3:06 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Е то точно за нямащите опит е по-лесно - купуваш чип, купуваш кабел, сваляш безплатна среда и компилатор, свързваш 3 жици, и чудото тръгва. И тръгва не само въпросното чудо, а всяко друго чудо, продавано от тая фирма. Отделно в кварталната бакалия има поне по няколко творения на тая фирма. Просто въпросителните при тръгване от нула са минимални, затова и старта е лесен. Не съм попадал до сега на по-просто решение. Винаги има едно чесане по главата, какъв кабел, пък каква среда, пък как се свързва, пък как се настройва след това за да се свърже и т.н. Имал съм чипове, седящи в чекмеджето, мислейки ги за изпушени или дефектни в следствие на такива неща. След седмица чакане за новия чип, който естествено също не тръгва, човек се чуква по главата и започва да чете чаршафи, да търси настройки за конкретния чип и т.н. Иначе всеки чип на света има начин да се подкара. Въпроса е колко време ще загубиш за това, и колко тикви ще трябва да се преборят. И най-накрая - като решиш че друг чип ти харесва повече, ще трябва ли да мислиш за друга среда и друг кабел, или просто ще ползваш наличните. Според мен, освен че са дълго на пазара, това са едни от нещата, с които успяват да го държат. А чипове със сигурност има и по-читави, и по-евтини.
|
| Пон Сеп 08, 2014 3:21 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
А ти да не мислиш, че всички четат ератите като избират чипове и правят прототипи? По някое време удрят на камък, започва едно щуране, дедлайна наближава ... и се цанят едни опитни консултанти които идват, запознават се с проблема, виждат, че го има в ератата, показват го на клиента да го има в предвид и така накрая всички доволни. Нямаше да го вярвам ако не ми се беше случвало вече ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Сеп 08, 2014 3:41 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Cortex-M има ерата още от ARM в самото ядро. 
|
| Пон Сеп 08, 2014 3:42 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Зависи от грешките. Някои са преодолими софтуерно без драма - тогава и не си играят да ги оправят. Някои се отнасят за основни функционалности, и не могат да се заобиколят - тогава общо взето ги оправят. Преценяват си кое им е изгодно и кое - не. Да оправят абсолютно всичко в общия случай не е нито икономически, нито практически оправдано.
|
| Пон Сеп 08, 2014 3:45 pm |
|
 |
|
scout_3pm
Ранг: Популярен
|
Не исках да пиша повече, тъй като вече ще съм offtopic, но sparkybg грешно представя нещата.
1. Вече има толкова Discovery-та, Launchpad-ове, Freedom платки и какво ли още не на цени от 5 долара do 30 Евро предлагащи всичко необходимо за старт, освен MCU-то, а именно: програматор/дебъгер на платката, сензори, индикации, бутони, включително изчерпателна документация, примери, среди за разработка, общности (forum, mailing list, online support) и какво ли още не, че твърдението "С майкрочип е лесно" е изключително невярно.
2. Още от времето на ICD2, което УЖ поддържаше всичко, има един, два тънки момента: или ще ти трябва адапторна платка, преходник за да дебъгваш, или ще се окаже, че за точно този контролер, който си избрал поддържа само 1/2 breakpoint-a и т.н, и т.н. С ICD3 нещата не са се променили кой знае колко. А и да не забравяме, че ICD не смогваше да работи на всички честоти на контролера, колко памет ядеше за да дебъгваш с него и т.н, и т.н.
3. Относно наличността на Microchip продукти в БГ - отдавна не е предимство при положение, че за 24 часа на стандартната цена ти доставят чаркове от Англия, Германия и там където има големи складове в Западна Европа.
Единствено оправдание може да бъде: "Човек работи с това, което познава най-добре". Иначе всеки чеп, опа - чип си има трески за дялкане. Но аз лично от 2007 насам предпочитам да не дялкам треските на Майкрочип изделията.
И да се върнем на темата - не виждам нито едно предимство: техническо, икономическо или образователно, в този нов контролер на Microchip. Аз и затова в началото на темата попитах, защото ВСЕ ПАК ми е любознателно като видя ново MCU.
едит:
@woody
Бе то и Intel като изкараха първите P4A имаха ерата и точно бъг в ядрото, обаче процесорите се купуваха и ползват.
|
| Пон Сеп 08, 2014 3:48 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Защото такива дебели глави като спарки и мен примерно ще ги ползваме - независимо от всичко останало. Знаеш ли... пробвал съм да чета даташит на атмел за тъч чиповете им - ами за една дреболия загубвам повече време отколкото да се запозная с някой контролер на микрочип... Най-малкото съм свикнал със стила и подреждането на даташитовете им. И не само за контролерите ами и за другите им неща. Сигурно могат да се посочат и други "За". Просто в момента не ми се мисли кое що какво. Със сигурност си имат и негативи, ама сме свикнали с тях и не ни правят такова голямо впечатление вече.
|
| Пон Сеп 08, 2014 3:55 pm |
|
|