Отговори на тема  [ 255 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Следваща
Китайците пак избиха рибата ESP8266 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Китайците пак избиха рибата ESP8266
https://nurdspace.nl/ESP8266
Това е първата версия и предполагам, че ще е бъгаво, ама като изкарат втора версия ще си ебе майката.
За $6 получаваш 32 битов безжичен компютър: http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R4 ... 66&_sop=15
Ебаси, кога ще ги стигнем китайците...

Сря Сеп 17, 2014 12:11 am
Профил

Мнение Re: Китайците пак избиха рибата ESP8266
Гледах го преди няколко седмици:
- цената верно е ОК
- но процесора е нестандартен (Tensilica Xtensa LX3)
- документация само на китайски
Цитат:
2) There are two pieces of RAM - 32KB static RAM, 80KB DRAM. (from cnx-soft post)
3) There are a lot of library functions in the 200KB ROM.

Има потенциал ...

Сря Сеп 17, 2014 8:17 am
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

Ще изтече доста вода, докато стане използваемо, а именно стабилно, поддържано и т.н.
Според мен ще се ползва, ако не единствено, то основно от ~ардуино потребителите.

Сря Сеп 17, 2014 11:08 am
Профил

Някой ден като го хакнат, ардуино потребителите ще го ползват вместо ардуино.
Ето и още информация: http://hackaday.com/tag/esp8266/

Чет Сеп 18, 2014 5:55 pm
Профил
Аватар

получих три модула днес, ако някой има идеи да казва. ще се опитам да ги пусна тия дни, ако не ми измислят някоя дивотия

Пон Окт 13, 2014 11:30 pm
Профил

Вече можеш да ги ползваш и с GCC.
http://www.esp8266.com/
http://webchat.freenode.net/
Channels: esp8266

Вто Окт 14, 2014 9:01 am
Профил

Работи прилично, даже откъм радио се справя доста приемливо в сградата. Иначе е постно откъм функционалност, надявам се да изкарват нови версии от производителя или да сработи SDK-то и да може да се custom-изира.
Сравнявайки го с CC3200:
- CC-то чува значително по-добре, но то е с чип антена на дев кита, докато есп-то ми е с пцб обърнато-F
- откъм функционалност на SW CC-то е на светлинни години напред и съпорта е много силен; има и доста cloud решения вече с него
- основния + на есп-то е цената, и може би размерите, както и по-простото пцб
Като цяло CC-то има шанса да поеме цялото приложение и да няма нужда от хост процесор. За есп-то не знам - може би ресурсите му няма да стигнат (SSL и подобни екстри).

За играчка есп-то става, ако се напънат от експресиф има шансове и за повече.

Вто Окт 14, 2014 4:47 pm
Профил
Аватар

Пуснах го на първо четене и се вързах през телефона. Оказа се, че един колега и той си играе. Мен ме интересуват повече самостоятелните приложения - да се използва вградения температурен датчик, и да може човек да пипа IOтата през терминал или някакво просто GUI. А да вързвам Ардуино, Малинки и т.н. става в повече.

Сря Окт 15, 2014 5:02 pm
Профил

Ами аз пуснах билдването от сорсове на SDK-то с гцц-то от горните линкове под Убунту. Описанието на гитхъб-а е много подробно и точно и тръгва от раз.
Но още съм на фаза проучване и не съм правил модификации. Кодът изглежда прилично четим, но четох тестове с netio и резултатите са доста посредствени - максимум към 200Кбайта/с, и то това без да излизат навън данните, само до модула.
В китайската виртуална машина има виндоуски компилатор, може би няма да е проблем да се извадят важните неща и да се пуснат на нормален виндоус?

Сря Окт 15, 2014 8:49 pm
Профил

gicho написа:
Кодът изглежда прилично четим, но четох тестове с netio и резултатите са доста посредствени - максимум към 200Кбайта/с, и то това без да излизат навън данните, само до модула.

И аз очаквах 450mbps ама съм разочарован. Пълен китайски болук.

Сря Окт 15, 2014 9:31 pm
Профил

Мда, сигурно - CC3200 вдига над 10мбит/с и затова го казвам. Отделно това е максимума, според човека постнал резултатите има сериозна нестабилност на скоростта.
А кой колко е очаквал си е негов проблем без пряка връзка с темата.
Макар че е странно защо пишем в безумни идеи - някой модератор ще го премести ли на подходящо място?

А за вградения температурен датчик - не бих възлагал много надежди. Предполагам че по-реалистично е нещо на I2C дето да може да мери както трябва. Има примери в SDK-то за това.

Сря Окт 15, 2014 11:08 pm
Профил

На цената на CC3200 от алибаба ще ти докарат един кораб с ESP8266, за това е нормално да не се очаква от него голяма скорост. Това е да го ползваш на мястото на 232 USB или Bluetooth модул, да предаваш 9600bps данни, как мислиш един PIC16F84 или attiny13 могат ли да бълват 100mbps данни?. Ако ти трябв да предаваш повече данни, купуваш си едно Raspberry Pi B+ ръгаш му едно 150Mmbps USB WIFI и проекта ти е готов.

Чет Окт 16, 2014 9:58 am
Профил
Аватар

@gicho - не съм отварял СДКто, днес ще се опитам да вържа един FTDI USB-TTL с вграден стабилизатор на 3.3В
за СДКто и промени/компилации/префлашване трябва ли ми задължително Линукс комп или не?
ако не става с вътрешния темп. датчик и има примери за I2C ще е супер (при положение че няма да искат и външен контролер)

Чет Окт 16, 2014 12:49 pm
Профил
Аватар

или направо да почакаме малко
https://www.indiegogo.com/projects/xwif ... pen-source
http://xthinklab.com/

дали тексас или майкрочип ще имат същите след половин година ....

Чет Окт 16, 2014 3:08 pm
Профил

Пробвай с FTDI, но чипа си иска ток, аз съм сложил по-сериозен стабилизатор от 5V USB да храни модула (3.3V oт FTDI-а не стигат), сложил съм някакъв кондензатор също, отделно трябва да вържеш CH_UP на + (май така се казваше пин-а). В зависимост от версията на FW може да се обади на 57600 или на 115200. Ако виждаш маймуни и на двете скорости значи че си останал на бутлоадер - там жулят на 76800бпс или нещо такова (38400*2), това става ако имаш проблеми с захранването или не си вързал оня CH_UP пин.
За момента с линукс е най-лесно, има една нелегална виртуална машина с WinXP, на която ги има платените компилатори и средата на Xtensa. Само че мъката е да се оправиш с китайския език на виндоуса. Има извадено SDK-то за отделно инсталиране, но проблема с лиценза остава - трябва да се сменят дати, да се сменя MAC на мрежа и подобни. Отделно не ставало на 7-ца, искало си XP.
За момента и аз се чудя дали да карам на гцц, или да се мъча да подкарвам на win. Но то ако иска XP пак ще трябва да правя виртуална машина (лаптопа ми е с 7-ца) и нямам много полза.
Няма да е лошо ако може да се компилира toolchain-а от crosstool-ng за msys или cygwin. Тогава ще е по-лесно, но не се наемам да се боря с тази задача.
За температурния сензор - в сдк-тата има споменаване на някакъв комбиниран температура+влажност по i2c. Иначе I2C мастъра му може да го ползваш да четеш и управляваш каквото решиш.

А колкото до малинката с външното вифи - не, благодаря - ако ми трябва headless линукс с вифи имам няколко алтернативи в наличност, започвайки с vocore например, и други разни OpenWRT варианти.

Цитат:
дали тексас или майкрочип ще имат същите след половин година ....

За микрошит не коментирам, тексас го имат от няколко месеца, казва се CC3200.
А тези от линковете са с медиатек алтернативата - МТ7681. На книга е по-добре от еспресиф-а, даже има вече модули по алиекспреса.

Като кусур на ESP-то виждам по-малкото периферия вътре - новия (ESP8266EX) му добавили един канал ADC, и то май е нещо отделно закачено вътре в чипа по I2C. Ако ще трябва да се слагат външни разширители за елементарни неща се губи смисъла от интеграцията.

Цитат:
промени/компилации/префлашване

От тия трите само компилацията е задължително да става на линукс. Има инструмент за флашване по серииния който работи под вин - esptool.
За промените :) сигурно си имаш любим редактор.

Edit: на основния форум са пуснали линк за mingw64 версия на компилатора! Това трябва да улесни много хора:
https://drive.google.com/folderview?id=0BzWyTGWIwcYQendHbWlsNUZpX0E

Чет Окт 16, 2014 8:58 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 255 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 17  Следваща