Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Волво С30 ОБД параметри 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Волво С30 ОБД параметри
Тука едни студенти се опитват да мерят разни работи, и аз да им помогна... не че не се намирам до самото Волво, ама пусто трудно се намира подобна информация. Ето какво им трябва на момчетата, борят някаква навигационна система или нещо подобно. Имат си кабел, но явно са ги оставили да копат сами. Ще питам и мойте хора в самата фабрика, но да видим. Незнам дали долните описания са точни или пълни, просто така ми ги дадоха.

CAN ID за Volvo C30 за>

Vehicle speed CAN ID Bit position (start, end) type
Steering wheel angle CAN ID Bit position (start, end) type
Steering wheel angle sign CAN ID Bit position (start, end) type

Всякакви идеи са добре дошли.

Сря Сеп 24, 2014 6:53 pm
Профил

Мнение Re: Волво С30 ОБД параметри
Ми то C30 & C70 отдавна не ги произвеждат, за кво се занимават ... (оффтопик: сменям колата и така се бях наточил за C70 ... ама няма ново :( )

Сря Сеп 24, 2014 9:36 pm
Профил
Аватар

вземи си V70 ili XC70, в краен случай XC60 T6, или ела на гости - ще си избереш
спрени са, но не толкова отдавна, а и има електрически развойни С30
освен това само каросерия, ламарини и т.н. се променя, софтуер, протоколи и т.н. нямат разлики, само се пипат параметрите, но адресите са им същите
питах аз - да видим какво ще кажат. но все още не знам отговора

Чет Сеп 25, 2014 10:49 am
Профил

И в Белгията ги има, в Гент им е другата линия в Европа - от XC серията има само новото XC60 и старото XC70 в момента, малко малки ми се виждат - пък и цената малко ме спира, ако е над 200 коня искат 5к евро данък за първоначална регистрация :(
Яд ме е, че изпуснах последния влак за старото XC90 - като обявиха, че го спират пуснаха последните произведени бройки на голяма промоция. После някъде четох, че са решили все пак да го оставят като XC90 Classic или нещо такова.

Чет Сеп 25, 2014 11:14 am
Профил
Аватар

изчакай малко да пуснат новите XC90, тука колегите са им дали зар с електрониката.
цената на старите или ще падне, или ще се качи :D

Чет Сеп 25, 2014 1:30 pm
Профил

Нямам много време за чакане - без кола си е зор ... ще го мисля ... волво ми е един от фаворитите като марка, ама в момента просто нямат кола която да ми пасне.

Чет Сеп 25, 2014 2:09 pm
Профил
Аватар

явно кодовете си ги крият, но нека да поставим въпроса в друга плоскост - ако не е безумно скъп професионален инструмент за сервиз, кой самостоятелен скенер / виртуален скенер е най-добър за наблюдение / логване на "живи параметри" на възможно най-голям набор от коли. Мисля, че режима се казва $06A или нещо такова. Тунинговане, програмиране, изтриване на грешки и т.н. НЕ са ми интересни и важни, но е важно да има добра и поддържана база от данни за наличните параметри - като например скорост, температура и т.н.

гледам това - http://www.obd-2.com/
най-скъпата опция, без отделни приставки е около 250 долара

а тук има по-голямо разнообразие
http://www.ardio.ru/price.php

други идеи?

Чет Сеп 25, 2014 5:10 pm
Профил

Grubi написа:
Тука едни студенти се опитват да мерят разни работи, и аз да им помогна... не че не се намирам до самото Волво, ама пусто трудно се намира подобна информация. Ето какво им трябва на момчетата, борят някаква навигационна система или нещо подобно. Имат си кабел, но явно са ги оставили да копат сами. Ще питам и мойте хора в самата фабрика, но да видим. Незнам дали долните описания са точни или пълни, просто така ми ги дадоха.

CAN ID за Volvo C30 за>

Vehicle speed CAN ID Bit position (start, end) type
Steering wheel angle CAN ID Bit position (start, end) type
Steering wheel angle sign CAN ID Bit position (start, end) type

Всякакви идеи са добре дошли.

Да не те отчаивам ама клони към мисията невъзможна. Тва са вътрешни ИД ,сега не знам архитектурата на Волво ама обикновено на по скъпите коли слагат gateway и тои се занимава с ОБД то , та предполагам че такова животно има в тая кола.

по идея се прави следното - намираш някакв КАН логер и почваш да слухтиш директно на КАН дет те интересува,но ако намериш поне ИД на нодовете и /ИЛИ с кои си говорят и т.н ще е улеснение.
Аз съм участвал в разни такива реверс инженеринги и си е бая копане ако се почва от нищо .... Да не говорим че в зависимост от фирмата и политиката им може да има пачване, феис лифт и незнам си какво и на външен вид една кола ама вътре се търкалят 10 версии на софта.

Чет Сеп 25, 2014 10:19 pm
Профил

Vehicle speed си е стандартен PID, но другите не са. За скоростта ти трябва да правиш запитване и ще получаваш отговор. Но за другите ще трябва да се закачиш на другия CAN бъс и да слухтиш, както вече стана ясно.
Имаше скоро статия какво са направили някакви американци с brute force проби на диагностичния CAN. Бяха стигнали до доста интересни пидове, дори без да се оторизират - нещо от сорта на изключване и включване на спирачките в движение ...

Пет Сеп 26, 2014 6:45 pm
Профил
Аватар

Grubi написа:
кой самостоятелен скенер / виртуален скенер е най-добър за наблюдение / логване на "живи параметри" на възможно най-голям набор от коли.

Това:
http://www.ebay.com/itm/Auto-ELM327-V1- ... 19e2b7a66e
плюс това:
https://play.google.com/store/apps/deta ... rque&hl=en

работи безотказно и ще им свърши работа за почти всичко, дето им трябва. Лично съм го пробвал на поне 20 различни коли :) .
Иначе да намериш описание на CAN съобщенията на дадена марка е мисията невъзможна, защото си ги крият.

Пет Сеп 26, 2014 9:59 pm
Профил
Аватар

данке, както казват американците - ще опитам
между другото Волво го удари на съвест - трябвало да помагат на студентите и за тия параметри май ще им дадат бокс и ограничен лиценз да си направят измерванията :)

does not ship to Sweden, Europe, etc. ... какво да се прави, ще му намерим някой аналог

Нед Сеп 28, 2014 12:44 pm
Профил

Димитре, те нощите в Шведско са дълги, като ги пришпленти на маста до сутринта колкото и да ги крият все нещичко ще излезе, тва все пак са хора не комунисти ... а и агента фашист ако беше пробвал с ичкия не с бох и комуниста сигурно всичко щеше да си каже ама на ....

Нед Сеп 28, 2014 9:48 pm
Профил
Ранг: Минаващ

За Volvo C30 диагностика изисква CANBus и K-Line

Чет Окт 02, 2014 8:41 pm
Профил

'Vehicle speed' е достъпен като диагностична информация в CEM : BlockID 0x1027, Offset : 0 , Data size : 8Bit

'Steering wheel angle' информацията е достъпна само в SWM модула.
CANID на телеграмите обаче са специфични за платформа \ модел \ конфигурация на автомобила.

Съб Окт 04, 2014 9:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]