Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Java микроконтролер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Java микроконтролер
"Всъщност вероятността вътре да има говна е 100%".... всички малки "чипчета" са с CLDC 1.0 или 1.1 - а там проблемите са много
но ако знаеш как да ги заобиколиш, няма проб, но да го ползваш за контролер.... зависи много за какво ще го ползваш и как

Само искам да спомена, че повечето професионални HMI са писани на Visual Basic и C# и работят и струват мноо пари....
Java-та не е за хора със слаби сърца, но пък ако я приложиш професионално си има и своите добри страни
например един пример с GSM Java Embedded(Gemalto) - 100 устройства в радиус 50 км се упдейтват с едно натискане на бутон
За Android да говорим ли - милиони устройства....

Сря Окт 01, 2014 7:19 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
Логично погледнато, ако имаш един праволинеен код, вероятността за грешка е най-малка.

Оффтопик: оня ден ми попадна този линк ... http://number-none.com/blow/john_carmac ... _code.html - кой е John Carmack и колко разбира от програмиране няма какво да обяснявам ;)
Цитат:
>Indeed, if memory serves (it's been a while since I read about this)...
>
>The fly-by-wire flight software for the Saab Gripen (a lightweight
>fighter) went a step further. It disallowed both subroutine calls and
>backward branches, except for the one at the bottom of the main loop.
>Control flow went forward only. Sometimes one piece of code had to leave
>a note for a later piece telling it what to do, but this worked out well
>for testing: all data was allocated statically, and monitoring those
>variables gave a clear picture of most everything the software was doing.
>The software did only the bare essentials, and of course, they were
>serious about thorough ground testing.
>
>No bug has ever been found in the "released for flight" versions of that
>code.
>
> Henry Spencer
> henry@spsystems.net

Сря Окт 01, 2014 7:51 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Не смятам да тествам самите функции на джавата - те се тестват така или иначе при сертифицирането на чипа/модула. Аз бих си тествал собствената програма максимално колкото е възможно.

Иначе джавата отдавна не е нестабилна и непредвидима. Много сериозни приложения се пишат на нея включително и т.нар. mission critical. Интересно ми е как ще се държи на микроконтролер... също е много интересно как са направили управлението на неща като DMA, прекъсвания и други подобни които си искат указатели.

Сря Окт 01, 2014 9:21 pm
Профил

DanielDimov написа:
Интересно ми е как ще се държи на микроконтролер... също е много интересно как са направили управлението на неща като DMA, прекъсвания и други подобни които си искат указатели.

Да не кажеш, че не си предупреден - зле, зле и зле ... за всичко ползваш готови обекти/функции, а ти потрябва нещо по така, и ходенето по мъките започва ... джава и .нет са правени за индийци от индийци, да може с един онлайн курс по съответната платформа да ги продават за по $5 на час от ембедед до банки - сичко с един куршум свалят ...

Сря Окт 01, 2014 10:54 pm
Профил
Аватар

palavrov написа:
джава и .нет са правени за индийци от индийци, да може с един онлайн курс по съответната платформа да ги продават за по $5 на час от ембедед до банки

Отлично синтезирано :idea:

Чет Окт 02, 2014 9:35 am
Профил

palavrov написа:
джава и .нет са правени за индийци от индийци, да може с един онлайн курс по съответната платформа да ги продават за по $5 на час от ембедед до банки - сичко с един куршум свалят ...

Не знам защо това не ви харесва - според мен е хубаво. Колкото по-бързо можеш да научиш един програмист да работи с дадена платформа - толкова по-добре! Като следствие от това е че ще можеш по-лесно да намираш нови програмисти когато някой от екипа напусне, по-ниски разходи за заплати, по-добри възможности за аутсорсване на части от проектите (или целите проекти). Навсякъде има текучество и начина за справяне с него е точно като се унифицират нещата. На мен ми звучи спуер да може всичко в една сложна система (изградена от множество малки у-ва, мобилни у-ва, десктопи и сървъри) да е написано на един и същи език, с едни и същи интерфейси, библиотеки и т.н.

Чет Окт 02, 2014 11:04 am
Профил

DanielDimov написа:
Колкото по-бързо можеш да научиш един програмист да работи с дадена платформа - толкова по-добре!

Абсолютно!
Но това твърдение включва все пак работеща платформа нали?
И тук се къса нишката, защото не може да подкараш една платформа на високо ниво, ако преди това не си я подкарал на ниско ниво. При РС и талафони все някой някак си е подкарал нещата за някаква ОС и върху нея може пуснеш и джаби и питони и други дзверове. При микроконтролерите тия дето правят ниското ниво го правят толкова ниско, че отгоре трудно ще подкараш каквото и да е било. Има една дупка, защото няма стандартен ОС и високите нива няма върху какво да стъпят и разбирай не работят, или в най-добрия случай работят с една-две периферии като UART и толкоз.
И ако държиш да ползваш високо ниво, ще трябва да запълниш тая дупка... само че ще я запълниш за един конкретен хардуер, ако си по-упорит ще са няколко хардуера, но всеки път ще влагаш усилия, което обезсмисля ползите от това че "уж" работиш на високо ниво...

офтопик: АРМ пускат платформа с безплатен ОС за да улеснят работата на малко по-високо ниво.... Само че като ги знам какви им са програмистите по-скоро бих се застрелял...

Чет Окт 02, 2014 11:44 am
Профил

Все още не знаем дали платформата е работеща или не. Затова ако има някой друг от тук-четящите, който пише и на Java и е любопитен - да пробва и той!

Иначе за новата ОС на АРМ - със сигурност те могат да се справят добре, но успеха и ще зависи от това колко добре ще се справят с изконтролирването на написването на качествени драйвери от страна на производителите на чипове. На мен ми е интересно какъв ще им е подхода.

Чет Окт 02, 2014 12:30 pm
Профил

DanielDimov написа:
Иначе за новата ОС на АРМ - със сигурност те могат да се справят добре, но успеха и ще зависи от това колко добре ще се справят с изконтролирването на написването на качествени драйвери от страна на производителите на чипове. На мен ми е интересно какъв ще им е подхода.

Значи не знам как очакваш да контролират каквото и да е при условие, че собствената им периферия (стандартната дето върви с кура) е отвратително документирана с още по-отвратителен софтур (който между другото дори не е писан в АРМ)...

Чет Окт 02, 2014 12:50 pm
Профил

Ами като се захващаш с нещо все пак трябва да имаш идея как ще го развиваш, поддържаш, контролираш и т.н.... До сега четох за тази ОС - до тук виждам само големи амбиции и рисуване на перспективи за светло бъдеще... ще видим.

Последна промяна DanielDimov на Чет Окт 02, 2014 3:13 pm, променена общо 1 път

Чет Окт 02, 2014 12:58 pm
Профил

DanielDimov написа:
Ами като се захващаш с нещо все пак трябва да имаш идея как ще го развиваш, поддържаш, контролираш и т.н.... До сега четох за тази ОС - до тук виждам само големи амбиции и рисуване на перспективи за светло бъдеще... ще видм.

Това се нарича "маркетинг" и служи за да излъже с лъскава опаковка някой да го купи ... да не те подвежда това, че е безплатно, трябва да си сметнеш и времето да го разучиш преди да може да го ползваш, а това време или е платено от работодателя ти или ако си самонает не ти е донесло доход.
Добрата практика е на маркетинг/продавачи да не се вярва, а да се вярва на доверени хора които са пробвали лично :)

Чет Окт 02, 2014 1:04 pm
Профил
Аватар

miro_atc написа:
офтопик: АРМ пускат платформа с безплатен ОС за да улеснят работата на малко по-високо ниво.... Само че като ги знам какви им са програмистите по-скоро бих се застрелял...

Тоя mbed ми изглежда доста плашещо, все ми мирише на arduino от там. В смисъл, че изглежда създаден баш за хора, които просто редят фигурки по цветове и форми.

Иначе май беше базиран на CMSIS-RTOS, която пък си е RTX на кеил (щото нали кеил вече е арм). Прост шедълер, ама толкова орязан, че в сравнение с него FreeRTOS изглежда невероятно богата ОС. :) После пробваха да му прикачат някаква драйверна система, но поне първите опити бяха меко казано ужасяващи като код. От половин година не съм следил какво се случва там...

Иначе стъпката е вярна - АРМ имат монопол при контролерите и ако успеят да унифицират туловете ще е голям успех. Ама както каза Миро - явно страдат от критична липса на програмисти. Всъщност по скоро имат програмисти, ама няма кой да седне да състави една читава концепция.

Чет Окт 02, 2014 2:43 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
Иначе стъпката е вярна - АРМ имат монопол при контролерите и ако успеят да унифицират туловете ще е голям успех.

това ме притеснява... издърпали са CMSIS на арм сайта (не е вече на арм оне или каквото там беше), техен компилатор, тяхна ОС....
Едно по едно всичките им неща са смотани, но ако се напънат и ги съчетаят може и да ги наложат, въпреки недостатъците им. И няма да е прецедент, USB стандарта е възможно най-грозното инженерно решение което познавам, обаче се наложи на пазара....

Чет Окт 02, 2014 3:18 pm
Профил

Темата тръгна в друга посока - ако някой от модераторите може да я раздели на две ще е добре!

Чет Окт 02, 2014 3:28 pm
Профил

Теоретически ARM поддържа Java оптимизации на ниво инструкции, та може и да не е толкова зле? :)
Иначе ако успеят да унифицират ARM устройствата, ще е голям напредък. В смисъл като работа и периферия, системни регистри?

Чет Окт 02, 2014 7:23 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща