Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Весели истории :) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Весели истории :)
Откривам нова тема в която на който му писне от бачкане и учене може да се позабавлява с интересни и поучителни истории, вицоце и т.н.

"Преди време ме повика един колега, учител по физика, да помогна при оценяването на една задача от контролна работа. Интересното в случая беше, че колегата искаше да оцени задачата с 0 точки, а ученикьт настояваше да получи максималния брой точки.
Погледнах условието, в което се питаше как с помощта на барометар може да се определи височината на кьща.
Отговорьт на ученика бе:

-Вземате барометара, качвате се на покрива на кьщата, врьзвате един конец на барометара, пускате го долу, изтегляте го. Дьлжината на конеца отговаря на височината на кьщата. :)

По принцип отговорьт напьлно отговаряше на условието на задачата, но ако колегата ми дадеше максималния брой точки на ученика, това би означавало, че ученика е покрил изискваните знания по учебния предмет, нещо което обаче не личеше от решението му.
Предложих на колегата да му даде втори шанс и той разбира се се сагласи. Интересно, но и ученикьт се сьгласи.
Оставихме момчето да мисли вьрху решението и когато след 5 минути се вьрнахме в стаята то ни предаде бял лист на който беше написан следния текст:

-Вземате барометара сьс себе си и се качвате на покрива на кьщата. От там го хвьрляте и засиате сьс секундарник времето за което, той пада на земята. След това чрез формулата s=0.5*g*t^2 получавате височината на кьщата.

Тук вече колегата се отказа и излезе от стаята. Аз попитах момчето дали има други идеи за решаване на задачата. И тои ми отговори:

- Разбира се, има цяла редица от вьзможности. Примерно взимате барометара сьс себе си през един сльнчев ден на двора. Мерите височината му както и сянката която хвьрля на земята, след това мерите сянката на кьщата и по отношението им получавате тьрсената височина.
Друга вьзможност е да вземете отнякьде една висока стьлба, и да отбележите чертички на вьншната стена на постройката с помощта на барометара. После отброявате чертите на стената и получавате височината на кьщата в барометрови единици.
И един малко по-откачен метод е да вьржете барометьра на шнур, и да го използвате за махало. С форумлата Т = 2 * (1/g)^-0.5 смятате "g" на нивото на улицата и после на ниво покрива на кьщата. После от разликата между g1 и g2 спокойно можете да сметнете височината на постройката :)
А ако не настоявата да се опираме на законите на физиката просто може да отидете при домоуправителя и да му кажете, че ако ви каже височината на кьщата вие ще му дадете този прекрасен барометар :)

Накрая усмихнат попитах ученика дали е знаел очаквания от преподавателя отговор.

-Разбира се. - каза момчето. Но вие преподавателите винаги поставяте прегради и се опитвате да ни втьлпите по кой пьт да вьрвим. Като забравяте, че може просто да ни покажете закономерностите, а ние сами ще си намерим пьт.

Интересна историйка, в крайна сметка ученикьт е бил Нилс Бор :)

А ето и още методи как се мери височината на кьща с помощта на барометар:
-Хвьрляте барометара от покрива на кьщата и определяте кинетичната енергия от деформацията на уреда.
-мятате барометара от 1-метрова стьлба, мерите отскока при еластичния удар, после го мятате от покрива на кьщата, пак мерите...:)
-може разбира се да измерите налягането на ниво улица и после на ниво покрив и от формулата за барометара определяте височината. И това е вьзможно в крайна сметка.
А най-добрия вариант е да продадете барометара и с парите да си купите необходимата техника за осьществяване на измерването :) Така де, инженери сме все пак (или поне се надяваме да станем)

Пон Яну 16, 2006 1:32 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Методи при доказателство:

МЕТОД НА ИЗМИВАНЕТО: пишем от ляво на дясно, като гледаме да изтрием по бьрзо ключовите места в доказателството.

МЕТОД НА ТОЧНИЯ ИЗКАЗ: Ако точка Р е една точка Н, която ние наричаме Т...

ПРАИСТОРИЧЕСКИ МЕТОД: Това все някой някога го е доказал.

АВТОРИТЕТЕН МЕТОД: Това трябва да вярно. Така стой в Семендяев.

КРИТИКО-АВТОРИТЕТЕН МЕТОД: Няма начин да е вярно. Така е дадено в Бронщайн.

ФИЛОСОФСКИ МЕТОД (Вариант А): Вече разбирам проблема.

ФИЛОСОФСКИ МЕТОД (Вариант Б): Мисля, че вече разбирам проблема.

ПАЦИФИСТИЧЕН МЕТОД: Ако ще се караме сега за това, мисля че просто Ви вярвам.

КОМУНИКАТИВЕН МЕТОД: Някой да го знае случайно това?

КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ МЕТОД: Максимална печалба, ще се реализира тогава, когато нищо не доказваме. Най-малкото пестим от тебешира.

КОМУНИСТИЧЕСКИ МЕТОД: Това сега го доказваме заедно. Всеки пише по един ред и авторството е на дьржавата.

МЕТОД НА ЕЛЕКТРОТЕХНИКА: Грубо закрьглено, трябва да е вярно.

МЕТОД НА ФИЗИКА: Това не го доказваме ние. Така или иначе е твьрде сложно за физици.

МЕТОД НА БЕЗКРАЙНОСТТА: Това го доказваме толкова дьлго, докато никой вече не знае какво доказваме точно.

МЕТОД НА ДОЦЕНТА: Моля Ви се, това е толкова е тривиално.

МЕТОД НА РЕКУРСИЯТА: това следва от точка 5, до която стигаме от Теорема 3 в точка 6, която е доказана в абзац 5 на точка 8, което тривиално се доказва от точка 5.

МЕТОД НА ПРОФА: Профа казва А, пише Б, мисли Ц, продьлжава сметките с Д, накрая получава Е, ама Г трябва да е правилното.

МЕТОД НА ПАУЗАТА: Това ще го докажем след паузата. ...след паузата: Както бяхме доказали преди паузата...

Пон Яну 16, 2006 1:56 am
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Цитати:

Математиката е като любовта. Една проста идея, която обаче може да станде доста сложна.
Р. Драбек

Основният критериж е красотата, за гнусна Математика няма място на този свят.
Г. Х. Хардй

Един математик е една машина, която преврьща кафето в теореми.
Паул Ердöс, Матхематикер, 1913-1996

"Очевидно" е най-опасната дума в Математиката.
Ериц Темпле Белл, Матхематикер, 1883-1960

Тьрси Елементарното и не му се доверявай.
Алфред Нортх Ъхитехеад, Логикер унд Пхилосопх, 1861-1947

Аз трябва да уча Политика и Военно дело. За да могат синовете ми да са свободни и да учат Математика и Философия. Синовете ми трябва да учат Математика и Философия, но сьщо така и География, Корабостроене, Навигация, Тьрговия, Аграрни науки за да дадат вьзможност на техните деца да учат Художествено Изкуство, Поезия, Музика, Архитектура, Декорация и Порцелан.
Жохн Адамс, 2. Прäсидент дер Вереинигтен Стаатен вон Америка, 1735-1826

Мен ме аплодират, защото всеки ме разбира, а вас, защото никой не ви разбира.
Чаплин кьм Еинстеин

Книгата на Природата е написана с математически символи.
Галилео Галилеи

На места преводьт може да не е точен, и под цитатите се огелпиха Латиница->Кирилица ама ме марзи да коригирам. Стига толкоз за тази седмица, а тя новата почнала :) да е успешна на всички :D

Пон Яну 16, 2006 2:25 am
Профил WWW
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

Мнение 
Незнам дали тука да постна, а и нета е пълен с глупости, но някои от тях ми изглеждат много смешни по някога: http://sperone.free.fr/images/extraz/PICS15/

Сря Яну 18, 2006 1:22 pm
Профил
Аватар

Мнение 
два сайта:

www.funfire.de
www.fishki.net

:lol:

Сря Яну 18, 2006 3:23 pm
Профил WWW