Отговори на тема  [ 241 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Следваща
Програматор за сушилня с PIC16f1937 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл
Аватар

Мнение Re: Програматор за сушилня с PIC16f1937
Разбрах! Значи няма нужда да си играя игрички, просто приемам, че "low" в случая е равно на "активно ниво" и толкова...

Цитат:
Огледай първо структурата на микроконтролера а езика е само начин да те разбере какво искаш.

timt, дай малко жокери!

Съб Окт 04, 2014 5:59 pm
Профил
Аватар

В крайна сметка програматорът е готов, свързан към дисплея и оригиналната процесорна платка.
Всички консуматори, датчици, дисплей, работят според изискванията ми и алгоритъма на работа на сушилнята.
Минах на контролер 18F45K22. Започвам да сглобявам машината.
Оставил съм си един женски куплунг RG45 отстрани на челния панел на сушилнята за да правя ъпдейти на софтуера. За тази цел си направих някакво подобие на това: http://bg.farnell.com/microchip/ac164110/rj11-to-icsp-adapter-mplab-icd2/dp/1540971?crosssellid=1540971&crosssell=true&in_merch=true& , само че с мъжки куплунг за към PICKIT-а!

ИСКАМ ДА ИЗКАЖА ИСКРЕНА БЛАГОДАРНОСТ НА ВСИЧКИ, КОИТО ДОПРИНЕСОХА ДА ДОСТИГНА ТОЗИ ЕТАП И ПО-СПЕЦИАЛНО НА:

==Cekins==

==timt== -
Цитат:
Колю от другият форум те е посъветвал доста добре.

Хем искаш да програмираш хем пари за програматор не даваш, е как да стане?

..да timt, купих си програматор pickit3 и вече се убедих, че ако не беше той, досега може би щях да съм захвърлил чуковете :) ,
а колегата Колю не знае какъв кеф изпитах в момента, в който всичко си тръгна с новия програматор за сушилнята.

Удовлетворението е многостранно, защото:
хем си поправих сушилнята,
хем си кухих това:
http://bg.farnell.com/microchip/dv164131/debug-express-pickit-3-pic-dspic/dp/1686530 само дето цената му вече не е същата
т.е. €30.95, явно е имало грешка, която са оправили,
хем темата за PIC-контролерите ми се проясни, а никога не съм се занимавал с тях,
..е .. със софтуера съм малко на задна скорост, ама щом програмата тръгна и си изпълнява функциите, мисля че не съм толкова зле :roll:

==ToHu==

==¶==

С това мисля, че изчерпахме идеята на темата! Надявам се да се срещаме по другите теми и форуми.. :)

Вто Окт 07, 2014 12:05 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Има си кефа от всичко постигнато и почакай само да видиш в какъв филм си се вкарал. :D
Един път почнал няма спиране. :axe: Наистина ако си направил това което казваш си е доста добро начало даже и за напреднали.
Смени езика на който го действаш много е умрял както и асемблера за пик. Аз лично виждам доста проблеми с това.
А Колю си е дървен философ но има доста информация и е модератор там ако не си разбрал. Малко е странен но наистина помага!

Вто Окт 07, 2014 1:02 pm
Профил
Аватар

Да разбрах, че Колю е модератор, разбрах, че и на много хора е помогнал, за което ЕВАЛА на такива като него, само малко ме е яд, че така ме отряза - "Купи си нова". Ако имаше такива бих си купил, ама вече не съжалявам, че няма!!! Топли ме това дето вече го има в главата ми!

По отношение на ПРОТОН-а, не мога да кажа дали е отживелица, може би Cekins трябва да вземе отношение, но тъй като съм програмирал на BASIC и разновидностите му сега ми е доста лесно с ПРОТОН-а. Останалите езици ми се виждат доста чужди, но обичам да уча и може и да се пробвам на " C ", ако има някоя и друга сушилня за оправяне :D

Снощи до късно поставях термоизолация на барабана отстрани и на въздуховодите на сушилнята - мисля, че ще стане по-икономична. Днес ще сглобявам, после следва включване и пробване на единствената засега програма за сушене. По-нататък съм предвидил още 9 за различните платове, та даже и за обувки!!

Timt, ти какви езици си пробвал? Какво ще ми препоръчаш, някъде прочетох за hitech C? Между другото, не разбрах препоръката ти
Цитат:
Огледай първо структурата на микроконтролера а езика е само начин да те разбере какво искаш.
. Може ли малко разяснения?

Вто Окт 07, 2014 5:46 pm
Профил
Аватар

Ами той че се развива протона - развива се. Само че много бавно - май само един човек работи по него.
Лошото е че е много ограничен от към архитектури - само pic 10/12/16/18/24/30/33. 16 битови поддържа отскоро и релийза е едва някъде 3-ти - 4-ти след пускането на компилатора за 24-ки. Има и бейсик на микроелектроника - там се работи - всяка година има поне една нова версия. Той обаче бълва страшно много плява в кода и за това не го харесвам.

Моето мнение, за езика, е да минаваш на С докато не е станало късно.

Препоръката за структурата е да знаеш какво точно се случва на ниво контролер - то е ясно че като мааш на високо ниво нищо не виждаш какво става отдолу. Когато схванеш как работи джелезото, ще почнеш да си пишеш кода така че да става оптимален.

Вто Окт 07, 2014 8:30 pm
Профил ICQ
Аватар

ОК, Cekins, мерси за инфото и препоръката! Ще го имам в предвид!

Добавям снимки на доработката на челния панел

Прикачени файлове:
Снимки0232[1].jpg
Снимки0232[1].jpg [ 1.27 MiB | Прегледано 3723 пъти ]
Снимки0231[1].jpg
Снимки0231[1].jpg [ 1.29 MiB | Прегледано 3723 пъти ]
Сря Окт 08, 2014 8:20 am
Профил
Аватар

Един въпрос към отбора на знаещите: Новият контролер 18F45K22, при работа на сушилнята се ресетва от време на време, в различни моменти от програмата, като не съм забелязал конкретна причина за това - захранването е стабилно - 5 волта, хлабави клеми няма, всеки от консуматорите се включва с известно времезакъснение. Съмняват ме евентуални пикове по силовите кабели пренесени индуктивно към по-дългите проводници от старата платка до новия контролер. Ресетирането се получава понякога и от отваряне на люка на машината и при издърпване на съда с конденз, които се контролират директно от контролера чрез високоомен резистор от фаза - от 220 волта.

Някакви предположения?

Тук са fuse настройките:
Device = 18F45K22

Config_Start
FOSC = INTIO67
PLLCFG = On
PRICLKEN = On
FCMEN = Off
IESO = Off
PWRTEN = On
BOREN = On
BORV = 285
WDTEN = SWON
WDTPS = 128
CCP2MX = PORTC1
PBADEN = On
CCP3MX = PORTB5
HFOFST = On
T3CMX = PORTC0
P2BMX = PORTD2
MCLRE = EXTMCLR
STVREN = On
LVP = On
XINST = OFF

Вто Окт 14, 2014 4:07 pm
Профил
Аватар

Ей тука вече май отиваш в "хардуер". Причините може да са много. Вероятно сега ще намериш причината поради която оригиналния професор е фанал пътя. Обаче тука за да може да ти се помогне, трябват не фюзове на контролера а пълна схема на нещото - заедно с всичко силово/високоволтово. От към софтуер : Можеш да пробваш на вътрешен резет как ще се държи. Пробвай STVREN=off - ако се държи различно, значи ти е омазана програмата. Освен това протона не се слави с много добра система за запазване на работни променливи в прекъсване.
За най сигурно се прави така:

high_int_sub_start
int_routine:
context save

/ обработка на прекъсвания

context restore
high_int_sub_end

По този начин компилатора проверява кои променливи и регистри (освен тия дето автоматично се записват и възстановяват) се ползват между start и end, заделя си място за тях и си ги приточва на влизане и излизане.

Освен всичко останало, можеш така да си направиш софтуера че да си продължи (горе долу) от там до където е стигнал, без да се отразява на работата на машината и без видими индикации. Ама това иска повечко четене и мислене.

Вто Окт 14, 2014 5:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins,благодаря за подсказките. Ето тук -http://www.protonbasic.co.uk/showthread.php/51432-Unexpected-PIC-resets имат подобни проблеми и също предлагат интересни проверки. Може би ще трябва да преработя вложените един в друг цикли, може би и те водят до reset-иране.
Това с STVREN=off ще го пробвам и ще пиша.
Това
Цитат:
high_int_sub_start
int_routine:
context save
ми е малко трудно в момента да го проумея, но ще попрочета..

Друг особен проблем ми е, че температурата се отчита сравнително добре, но с големи толеранси - например показанието 30000 /около 70 градуса целзий/ всеки цикъл се колебае от 27000 до 32000, което ми налага да задавам голям толеранс на превключване и съответно голяма разходимост на температурата.

Вто Окт 14, 2014 7:24 pm
Профил
Аватар

Ами най-вероятно имаш купища хардуерни проблеми. Показание 30000 няма как да имаш при положение, че АЦП-то е 10 битово - 0 до 1023. Има много софтуерни хватки за премахване на подобен род шумове, ама ти в случая имаш 10% шум - твърде много е, което говори за лош хардуер.

За това дето не можеш да проумееш : протона ползва между 20 и 40 регистъра за вътрешна употреба. Примерно когато напише а=х/у, се ползват променливи които ти не виждаш (освен ако не си погледнеш асемблера) и тези променливи предават и връщат разни стойности към и от подпрограмата за делене която се вика. В конкретния случай ако в момент на делене в основното тяло има прекъсване и в прекъсването също има делене, тези променливи ще бъдат променени от прекъсването и като се излезе и първото делене продължи, всичко се омазва. Това е идеята като цяло. Тия команди които ти ги написах по-горе, казват на компилатора кое точно ти е блока с прекъсванията, заделят нужния брой регистри за съхраняване и правят самото съхраняване и възстановяване. Аз лично така си пиша прекъсванията че въобще да не засягат служебни регистри и да не променя такива които се променят и на друго място в програмата - това си е правило по принцип.

Вто Окт 14, 2014 9:51 pm
Профил ICQ
Аватар

ОК. Хардуерът няма как да е омазан, тъй като ползвам оригиналната платка, от която взимам проводници за да навържа новия контролер - на снимката се вижда. Както казах и преди, хардуерно се съмнявам най-вече в неширмованите високоволтови проводници от датчици и консуматори, които може би хвърлят пикове в съседни такива. Затова смятам тях да ги "омотая" с фолио и да го вържа към "земя" на платката.
За прекъсванията и променливите в тях ми стана ясно. Вече попрочетох тук-там. Още малко и ще трябва да ти плащам за лекторски.. :D

Сря Окт 15, 2014 12:04 am
Профил

Извинявай за забележка но е доста учудващо че изобщо бачка на тая монтажна платка! Правиш ли симулация да я постнеш тука (споко няма да ти откраднем идеята) :) Мисля че побъркваш калкулатора. На пин 1 постави 4,7к към + и 100нф към -

Сря Окт 15, 2014 12:37 am
Профил
Аватар

bobi534 написа:
Хардуерът няма как да е омазан...

Бъркаш, точно хардуера е омазан с всичките тия летящи кабели

Сря Окт 15, 2014 8:40 am
Профил
Аватар

Не е изключено да е комбинация от двете. В такава ситуация бих си направил изцяло нов хардуер - не е нищо особенно. Прави се платка със същата форма и функции и поне ще знам кое какво е...

Сря Окт 15, 2014 3:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Цитат:
Правиш ли симулация да я постнеш тука ... На пин 1 постави 4,7к към + и 100нф към -

Timt, не съм се "отракал" достатъчно за да правя симулация :) , може би ако ме "открехнете" повечко.... :D

На пин 1 съм сложил 4,7к към плюс, но без кондензатор.., Ако е необходимо - няма проблем ще сложа!

Цитат:
Бъркаш, точно хардуера е омазан с всичките тия летящи кабели
И на мен така ми изглежда..

Цитат:
В такава ситуация бих си направил изцяло нов хардуер - не е нищо особенно
Ами, Cekins, не бих казал "нищо собено" - иска си доста време, ходене по платкаджийници, чакане и т.н. Правил съм и много по-сложни платки от тези, но в случая ми се струва, че не е особено необходимо. Може би трябваше да ползвам ширмовани кабели на силнотоковите вериги, което още не е късно и не е трудно..

Сря Окт 15, 2014 3:39 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 241 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 17  Следваща