Отговори на тема  [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Обработка на данни , помощ 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Обработка на данни , помощ
Здравейте колеги :). Не знам дали ще можете да ми помогнете, понеже писах вече в един форум и там всеки казваше "няма как да стане" и т.н.т . Аз вярвам че за всичко си има начини ако човек иска .
Идеята ми е следната . Искам от дадена алармена система, сигналите които се получават от нейния комуникатор, с някакво устройство да бъдат "взети" и пратени в компютъра ми . След което аз ще търся начин да ги обработя и ще си направя виртуален чертеж на който да излиза примерно че от кухнята е имало аларма .
Наистина не знам нищо за целта какво ми е нужно . Не съм голям специалист, но ако вие ми кажете че има начини , вярвам че ще успея да ги изпълня .

От къде да започна ?
1. Какво трябва да си купя или намеря за целите на това ? (като електроника и софтуер , логически анализатор ? ) Алармата не я включвам вече я имам (digiplex Evo192) + USB за връзка с winload който казах че не ми върши работа.
2. Какви са стъпките за да постигна това ?

Има и други неща които ме вълнуват като идеи и проекти, но за сега оставям тази тема.
Искам да уточня че има готови софтуери като Winload, които правят това. Уточнявам че аз не желая да ползвам тях, понеже искам всичко това да се случва на моя "виртуален чертеж" , желая данните да пристигат там . Това е , ще се радвам ако наистина има някакво решение.

Извинявам се ако темата не е точно за тук .

Сря Окт 15, 2014 6:08 pm
Профил
Ранг: Почетен член

Мнение Re: Обработка на данни , помощ
Първо провери дали като включиш USB кабела в device manager се появява нов COM порт. Ако да - реализацията на идеята ти ще е малко по-лесна. Ако не - по-трудна, но пак е възможна. Дали ще се се окаже смислено да се прави ще зависи от това колко е сложен комуникационния протокол.

Сря Окт 15, 2014 7:11 pm
Профил

Не се появява за съжаление . А може ли да ми кажете все пак всички стъпки как е възможно идеята да стане реалност ? Какво ще ми трябва като консумативи,електроника ?

Сря Окт 15, 2014 7:47 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

По спомен контролния панел си "говори" с комуникатора по RS485. Не съм си играл, но не мисля, че е проблем да се логне комуникацията.

Сря Окт 15, 2014 7:54 pm
Профил

http://www.zahranvane.com/index.php?rou ... uct_id=256

Може би искаш да кажеш за това или бъркам ? Ако е необходимо нещо друго да закупя като "джиджавки" , моля ви пишете тук за да поръчам на веднъж всичко.

Сря Окт 15, 2014 8:03 pm
Профил

Нищо не ти трябва като хардуер - нали алармата си комуникира с другата програма прекрасно. Значи това което ти трябва е само написването на софтуер (драйвер или библиотека която се закача към драйвера на устройството) който да чете събитията. След като реализираш четенето на събитията - след това можеш да си напишеш каквото и да е...

Сря Окт 15, 2014 8:03 pm
Профил

Или аз не мога да те разбера или не сте ме разбрали за какво става въпрос . Трябва ми начин по който да извлека информацията (която предполагам идва в някакъв код , примерно за събитието аларма от първа зона) ,която трябва да я видя на компютъра видимо , да я взема и да направя с нея каквото си поискам , а не да ходи в winload и от там да гледам мониторинга на обекта. Тази информация трябва да дойде от алармената система, било то от комуникатора на системата или от друго място(ако има такова) . Благодаря :)

Сря Окт 15, 2014 8:23 pm
Профил

За да постигнеш това, което искаш трябва да знаеш протокола, по който алармата си говори с околния свят. Ако го знаеш добре - пишеш си каквото ти душа иска :) , ако не колегата DanielDimov ти е предложил вариант - подслушваш комуникацията, за да разбереш протокола.

Сря Окт 15, 2014 8:51 pm
Профил

Мерси и последно :) . С какво да подслушвам комуникацията ? Какво устройство трябва да закупя ?

Сря Окт 15, 2014 8:55 pm
Профил

ddk.dimitrov написа:
Мерси и последно :) . С какво да подслушвам комуникацията ? Какво устройство трябва да закупя ?

Със "sniffer" се минава през всички функции и се извлича протокола но щом питаш едва ли ще се справиш.

Сря Окт 15, 2014 9:21 pm
Профил

Ще видим , важното е да знам какво правя и да се уча :) Мерси за информацията . Вероятно по нататък пак ще ви тормозя ако не е прекалено нахално ;)

EDIT***
Сетих се че с Ардуино мога да постигна същия ефект като ползвам някой PGM изход на алармена система след като бъде подаден някакъв ел. заряд, според това как съм програмирал даден PGM от сот системата и според както съм програмирал даден аналогов вход в панела на Адруино . Така основните сигнали пак могат да бъдат обработени.

Сря Окт 15, 2014 9:35 pm
Профил
Аватар

Обсъжданото по-горе е хай-тек варианта.
Има и друг, да го наречем по-елементарен. Сигналите на отделните зони влизат на съответните канали в централата на алармата. Въпросните сигнали се свързват към някакво устройство, да кажем контролер, с някаква комуникация към външния свят. Когато дадена зона сработи, изпраща някакъв стринг, може и в по-явен вид, например "alarma_v_dnevnata"... И т.н.
Ще трябва да имаш и съответният софтуер на компютъра или таблета, който като получи подобен стринг, да го визуализира.

Сря Окт 15, 2014 11:40 pm
Профил

Ами в документацията на алармата си пише точно и ясно това което аз предполагах - погледни точка 13.8 в този документ: http://www.securtek.com/products-services/system-user-guides/paradox/Paradox%20Digiplex%20EVO48%20EVO192%20V1.2.pdf

Чет Окт 16, 2014 12:17 am
Профил

Да, има серийна комуникация има стр.43
На стр. 13 е блок схемата

Чет Окт 16, 2014 12:53 am
Профил
Аватар

Айде да го напиша за втори път...

Контролния панел праща до комуникатора по RS485. Към компютъра се оказва, че е по RS232. Тая аларма не ти говори а направо крещи, ако има кой да я чуе де. Но ако ти е по-удобно си изтегли кабели от всяка зона и след като ти е по-лесно си ги обработвай с ардуино или друга такава гняс.

Чет Окт 16, 2014 8:12 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 27 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща