|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:17 pm
Програматор за сушилня с PIC16f1937
| Автор |
Съобщение |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: Програматор за сушилня с PIC16f1937
Кабелите най-вероятно няма да ти помогнат. В такива ситуации се търси източника и се елиминира. Това може да ти го направи и бобината на някое от релетата, ако диода не си върши работата. Просто трябва аналитично да подходиш - ако се резетва на случаен принцип - лошо. От тук насетне вече влизаме в зоната на врачките. Без схема и код нищо повече не мога да кажа...
|
| Сря Окт 15, 2014 5:03 pm |
|
 |
|
timt
|
Най добре схема и код. Платката не е нищо особено, сядаш и чертаеш и не ти трябват нови технологии. Даже можеш да си я направищ зад оригиналната да седи.
|
| Сря Окт 15, 2014 5:20 pm |
|
 |
|
bobi534
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Сря Юли 30, 2014 10:29 pm Мнения: 116 Местоположение: Пловдив
|
[quoteако се резетва на случаен принцип - лошо.][/quote]
Да, за съжаление се ресетва на случаен принцип. При отваряне на капака и резервоара с конденз е предвидено хардуерно изключване на двигателите и нагревателите, при което се получава голяма искра, което е един от причинителите на инфекциите. Лекарството го виждам като паралелно поставени керамични кондензатори на изключвателите, но дали пък това е най-доброто решение? Високоволтовите проводници смятам да ги пусна през ширмован допълнително лентов кабел. Ако беше бобина на реле щеше да го прави при всяко задействане или отпускане на релето.
|
| Сря Окт 15, 2014 9:55 pm |
|
 |
|
mitko_el
Регистриран на: Вто Яну 24, 2006 6:34 pm Мнения: 1753 Местоположение: Варна
|
Лекарството го виждам като паралелно поставени керамични кондензатори на изключвателите...[/quote] В готови табла съм виждал RC групи на бобината на контактор примерно...
_________________ За пари сичко праим,даже и работим...
|
| Сря Окт 15, 2014 10:40 pm |
|
 |
|
bobi534
|
Може би имаш в предвид новата платка за контролера? Ако е така, другата идея, която ми се върти в главата е да я поставя, над мястото на стария контролер и да навържа с къси проводници. Така индуктивните смущения би трябвало да намалеят да кажем с 2/3. За RC групата съм съгласен. На снимката се вижда къде е стария PIC. Вижда се и стария челен панел
|
| Чет Окт 16, 2014 8:39 am |
|
 |
|
bobi534
|
Поставих RC групи паралелно на изключвателите на капака и на този за поставен кондензер, ще сложа и на тавата с вода, 130ома/220nF. Експерименти след час..
Тормози ме, обаче голямата неточност в отчитането на температурата. Показанието постоянно "играе" и то в големи граници примерно от 27000 до 33000. Измерването го правя с аналогов канал 0 /краче 2 на PIC/. Работя на максимална честота 64MHz от вътрешен осцилатор. ADC работи с вътрешния осцилатор. Задал съм 10 битово отчитане в настройката на АЦП. Задал съм 1000uS за установяване на канала, пробвах и с 100uS - Отделих захранването на дисплея - пак същото - Подадох на PIC-а захранване от батерия - пак същото - шунтирах входа на канал 0 с кондензатор 56nF към маса - пак същото. - сложих друг термистор - пак същото. Сега се сещам, че не измерих с омметър целия шлейф от краче 2 /аналогов канал 0/на PIC-а през пистите, през термистора, до Ucc да не би да има лош контакт в проходите на платката, но и това ще направя.. Моля за съвет, какво да предприема.
|
| Съб Окт 18, 2014 2:40 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Тъйй.. значи 1000 uS са прекалено много. Не повече от 10. 64 MHz са безсмислено много - свали го на 8 и ако ти е бавен тогава вдигай с по една стъпка на 16 и 32. И не ми е много ясно какво точно е това отчитане 27000 до 30000 при 10 бита трябва да имаш стойности от 0 до 1023. АЦП-то по принцип не е зле да се работи малко по-ръчно с него. Тоя процесор си има напълно автоматизирано ацп - само вдигаш GO/DONE бита и чакаш прекъсването - само иска да се попрочете хубаво даташита и да се зададат правилно 4-5 рефистъра. Особено ако мериш с него само 1 канал. Така както ти си го направил по време на командата за четене на ацп-то, процесора нищо не прави - само чака ацп-то и времето което си задал за семплиране. примерно това : е инициализация за един канал, автоматичен aquisition, външен vref (щото в случая има такъв) и съответния клок на ацп като за 8MHz (18F26k22). Прекъсване като свърши. ако искаш да е без прекъсване пак става: има и разни други чалъми - примерно можеш да направиш алиас на двата ADRESL:ADRESH регистъра към една WORD променлива : Това работи с всички двубайтови регистри и това става още по компактно :
|
| Съб Окт 18, 2014 4:42 pm |
|
 |
|
bobi534
|
Ето това работи при мен в момента, за проба: Declare Xtal= 64 ..... ANSELA.0 = 1 ........ Declare Adin_Res = 10 Declare Adin_Tad FRC Declare Adin_Stime = 100 ... Dim TEMPERATURA As Word ....... Repeat DelayMS 200 TEMPERATURA=ADIn 0:DelayUS 1:Print Cls:Print At 1,1, "TEMPERATURA=",Dec TEMPERATURA Until BUTON_START_PAUSA=0
Не мога да си обясня как ми излизат такива големи и плуващи резултати?!?!?
|
| Съб Окт 18, 2014 7:10 pm |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
Ако искаш пробвай да махнеш всичко от входа на АЦП-то и го дай към 0 и после към 5V. Т.е. да видиш при крайните стойности какво ти отчита ( Мин.<->Макс.). Ще разбереш дали проблема ти е в програмата или външната верига.
|
| Съб Окт 18, 2014 8:32 pm |
|
 |
|
bobi534
|
На 16MHz ми идва малко бавничка програмата, затова минах направо на 64. Проблеми няма. Това почти го изпълних - откачих термистора и краче 2 на ПИК-а остана вързано през 12кОм към маса. При това положение стойностите се колебаят вълнообразно започвайки от нула, отиват до около 2400 и след това плавно слизат до нула. Това колебание се повтаря от нула до нула за около 4 секунди. Като се хвана с уреда на входа на ПИК-а /краче 2/ виждам, че има колебание в напрежението, което измерено на обхват за променливо напрежение е 139mV. От другата, далечната спрямо ПИК-а страна на ширмования кабел /микрофонен кабел/, когото ползвам за пренос на аналоговия сигнал измервам на обхват за променливо напрежение около 30mV. Това означава за мен 2 неща - или има утечка между крачетата и влиза паразитно напрежение към второ краче /но при батерийно захранване пак има разходимост на измерването/ - или ПИК-а е повреден /но преди това ползвах друг аналогов канал и резултатът беше същия/. Ще измия лака на платката за да премахна евентуална утечка, но нещо не ми се връзва... Ще пробвам и това с подаване на Ucc-5V на входа за да видя каква стойност ще отчете ПИК-а.. Има ли ограничително условие за максимална стойност /в омове/ на аналоговия датчик на входа на аналогов канал. Някъде прочетох, че канала е с импеданс 50ома, което би означавало, че трябва да се използва нискоомен термистор? Моят термистор в случая е 70ком!
|
| Съб Окт 18, 2014 10:12 pm |
|
 |
|
amdatlon
Ранг: Почетен член
|
Давай директно към маса , без резистор, ако пак се колебае, търси в софтуера грешката ( така поне мисля де  ) Я пусни направо схемата как си свързал термистора към пик-а, че така само се гадае.
|
| Съб Окт 18, 2014 11:49 pm |
|
 |
|
bobi534
|
Ето го аналоговия канал:
Последна промяна bobi534 на Нед Окт 19, 2014 9:50 am, променена общо 1 път
|
| Нед Окт 19, 2014 12:10 am |
|
 |
|
Cekins
|
На мене ми е ясно че всичко ти е объркано...
Първо как да ти върви програмта с това безумие дето си го написал. Така можеш да пишеш програма за PC, ама за микроконтролер, особено пък 8 битов - не става. Иначе го докарваш от към мегахерци. Не знам виждал ли си IBM XT компютър? Работеха на 4MHz и правеха какво ли не - твоята задача буквално е детска играчка.
Не знам само доколко ти се занимава да се учиш. Имаш доста да учиш.
Второ - хардуера - според мен имаш фундаментални проблеми и там. Това че мери с такава честота не означава че реално честотата там е такава - при това бавно мерене не се знае какво точно хващаш. Такива неща се гледат с осцилоскоп а не с мултиметър.
|
| Нед Окт 19, 2014 12:51 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Няма ли някой кондензатор - за разкош?
|
| Нед Окт 19, 2014 9:11 am |
|
 |
|
bobi534
|
А сега малко корекции.. Тази "програма" не е тази, която реално работи, макар че меренето е изпълнено по аналогичен начин. Кое е безумието - не мога да разбера..Направил съм един цикъл - проба, с който да разбера каква е последователността и стойността на измерванията: - тук спор няма - има много за учене, но аз обичам да се боря с "матриала"!  - напълно съм съгласен. Има обаче един малък проблем, който не е за пренебрегване - захранването е директно от 220волта. Имам разделителен траф за осцилоскопа, но е желателно да има и още един за програматора, иначе някой от двамата може да даде фира - визирам себе си и програматора. Меря с BENNING MM7, който има линейна скала, на която се вижда, че стойността на аналоговия вход пътува нагоре-надолу с амплитуда на "пътуването" около 30mV при отчетена цифрова стойност около 130mV - измерването е на краче 2 на ПИК-а. В оригиналната схема нищо не съм променил с изключение на премахнатата светодиодна индикация, заменена с LCD и добавени два оптрона със синхронизация за двата мотора - е няма за съжаление! Бях допуснал грешка в схемата - коригирах я.
Последна промяна bobi534 на Нед Окт 19, 2014 9:54 am, променена общо 2 пъти
|
| Нед Окт 19, 2014 9:30 am |
|
|