|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 4:22 pm
Суфтуерно или хардуерно управление при WiFi комуникация?
| Автор |
Съобщение |
|
Desert Leo
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
 Re: Суфтуерно или хардуерно управление при WiFi комуникация?
palavrov, що не ползваш питоня, бре  . С него имаш два командни парсера. Аз обикновено вкарвам MDM2 в режим на данни, а с MDM проверявам състоянието на сокета, проверявам за СМС, гласови обаждания и всичко останало. Винаги се знае колко е изпратено и колко е потвърдено.
|
| Сря Окт 22, 2014 7:26 am |
|
 |
|
breaniac
Ранг: Новодошъл
|
"Едно от важните умения в нашата професия е да се формулират въпросите ясно и правилно - обикновенно като започнеш да формулираш така някой въпрос, нещата в главата ти се подреждат и много често си отговаряш сам."
Знам че е така, просто последните 2-3 дена ме е хванал някакъв вирус и трудно формулирам тези. Просто не веднъж съм получавал добри съвети от хората тук,пък съм и широко отворен за нещата които незанам да ги поразбера и да намерея решение на проблемът. Именно и заради това влизам тук,било то за да прочета проблем на някой друг колега или било то да се консултирам да нещо.....
|
| Сря Окт 22, 2014 9:23 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Щото в телита не качваме нищо - отстрани има един AT91SAM7 към който е накичено всичко + PIC16LF1937 за батерията ... гпс-а и той е отделен (fastrax) - всичкото това за да се управлява по ефективно консумацията - с тоя питон трябва да е захранен модема нон-стоп, а така го ползваме за по 20-30 секунди ако потрябва. В команден режим всичко си работи като пушка, ама е бавничко, със зор вдигам до 1500 байта/сек - и това като гледам с анализатора не е заради прекалено многото АТ команди, просто като пиша в сокета 1000 байта, модема се мота още 700 мс след последния байт докато ми върне ОК.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Окт 22, 2014 10:24 am |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Сигурно е компютърен тоя вирус  Питай, няма лошо, така се учи човек - разбира се трябва да носиш и на майтап, че току виж се впрегнеш като някои други съфорумци които епизодично избухват тука 
|
| Сря Окт 22, 2014 10:27 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Хм, отишъл си до Рим и не си се срещнал с Папата...  . По-добре да беше отскочил до Шензен - модула щеше да е по евтин. При мен да не мислиш, че модула е включен непрекъснато, ако и да го кандилка питона - и аз гоня малка кансумация. Пробва ли с вдигане на скоростта (CPUMODE)?
|
| Сря Окт 22, 2014 10:36 am |
|
 |
|
palavrov
|
Ти ще кажеш, че не съм го виждал папата ... Йоан Павел 2 - и то в Рим коледата 2001/2  Дизайна си го заварих така, от мен е само софтуера - кажи речи всичко пренаписах ... ако трябва аз да го проектирам щеше да е съвсем друго - най вероятно с ембедед линукс + пикльо да слухти сензорите и да буди системата. CPUMODE не съм пробвал ... ще го имам в предвид, ама то и колко ли още ще работя при тези не е ясно, та може да не му дойде въобще реда.
|
| Сря Окт 22, 2014 11:20 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Видял си го но не си получил благословия  , щом със софтуерни врътки се опитваш да оправяш хардуерни недомислици. Виж си версията на фърмуера в модула дали поддържа всички стойности на CPUMODE или просто пробвай стойностите от 1 до 6. И може да си спестиш мъките, като качиш един прост скрипт, на който изпращаш команди започващи с АТ или 2АТ, а той да ги пренасочва към двата парсера и да ти връща отговора от всеки от тях. Буферите на парсерите и серийните портове са по 4К, та няма опастност от препълване.
|
| Сря Окт 22, 2014 4:33 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Да се работи в команден режим е кофти оферта, когато имаш голям еднопосочен трафик и данните са стримови. Командите само увеличават още повече трафика. Освен всичко друго ако се работи в команден режим, голяма част от символите са "забранени", това налага данните да се прекодират, което води до още по-голямо увеличение на трафика и въобще в един момент се оказва, че канала се задръства от команди и няма място за данни.
Освен всичко друго както каза palavarov, като се работи в команден режим по някаква причина модемите са мудни. Ако човек иска няколко кила да премята е ОК, ама ако отидеш на 10ки килограми почва да заеква.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 22, 2014 5:24 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Не си прави заключения от някакъв бъглив модул.... Не е нормално да трябва да се прекодират данни. То това е хубавото, че няма прекодиране, няма забранени символи и т.н. Освен ако модулът ти не е като хората... Подаваш команда write, подаваш дължина и след това подаваш данни 1:1. Това е норамалната процедура. Забавяне също не би трябвало да има. Изключая овърхеда от командата, но той е минимален, особено ако се работи с много данни обикновено се бачка на 1к+ пакети, че имаш 10 байта отгоре голяма работа. Пък и обикновено с gsm-а се комуникира на 115200, а той към ефира ако не е edge е на доста по-ниска скорост.
|
| Сря Окт 22, 2014 6:59 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Цял ден днес се мъча с дата режима - горе долу потръгна, ама много нестабилен - особенно разни тънки моменти по време на превключването между режимите когато не е ясно това което получаваш по сокета дали са данни или модема вече е включил в команден ... да не говорим как едно към гьотири си избира дължини на пакетите - т.е. ако искаш да редуцираш овърхеда от TCP/IP хедърите има да се кюташ ... и всичкото това да докажа на началството, че не може да стане като хората и трябва да си караме с команден само.
|
| Сря Окт 22, 2014 8:39 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Мазохисти...Ко да ги прайш:wink: ?
|
| Сря Окт 22, 2014 10:23 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Не е едж, 3Г е  115200 вече ги уплътнихме, ама клиента иска още...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Окт 22, 2014 11:18 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Ми ти що мислиш, че се махам - не слушат като им говоря ... 
|
| Чет Окт 23, 2014 12:14 am |
|
 |
|
breaniac
Ранг: Новодошъл
|
Може ли да попитам още нещо, след като отворя сакет към IP-то, както по рано дискотирахме влизам в така нар. прозрачен режим или го срещнах още като bridge mode (дали терминологията е точна). Но с прости думи като осъществя връзката се опитвам да предавам данни от серййният терминал на PC-то (през UART-ът) към сървърът който работи с TCP протоколи. За целта въпросният режим съм иплементирал с един луп: незнам дали подходът като цяло е правилен но проблемът който имам в случаят е: понеже искам програмата на върти този луп докато не активирам въпросното гпио, за което стана на въпрос по-горе, тя в случаят зацикля в една от двете функции MAP_UARTCharPut или MAP_UARTCharGet, понеже телата са им: оптах да преработя тези функции: това което се чудя е дали с интеръптите на UART-а бих могъл да реша проблемът, но с интеръпти не искам да се занимавам много. Дали е възможно целта да се постигне само със следене на флаговият регисът за състоянието на FIFO буферите или мисията е невъзможна?
|
| Чет Окт 23, 2014 1:33 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Я ме светни откъде го знаеш това? Линк, даташитм сорс някакъв? Като заковах лимит да не пращам повече от 4к наведнъж и нещата се поуспокоиха, още е нестабилно де, ама може и да успея да го стабилизирам ...
|
| Чет Окт 23, 2014 2:18 pm |
|
|