Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
100Mhz на цената на 50MHz Rigol DS1054Z 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: 100Mhz на цената на 50MHz Rigol DS1054Z
spam: Олимекс отскоро също вкарват някакви осцилоскопи, доколкото знам имат на склад, ама дали ще има модел с параметрите които ти трябват на съответната цена си нямам и идея ...

Пон Окт 27, 2014 7:48 pm
Профил
Ранг: Популярен

Тони - имаш лично съобщение.

palavrov - не си оффтопик. Предлаганите осцилоскопи от Олимекс изключително много приличат и на вид, и по менюта / функции на Rigol. Няма да се учудя, ако са китайски сносен клонинг на Rigol или някоя друга марка.

Ще събера още малко инфо и ще реша какво ще направя.

Пон Окт 27, 2014 9:33 pm
Профил
Аватар

scout_3pm, аз само ти показах каква е цената тук за да си направиш сравнението. Идея си нямам в какви филми можеш да се вкараш ако го купиш от тук ама ако решиш да се вкарваш в това приключение ще помогнем с каквото можем, няма грижи (ако Тони в момента е тук може и още по-голям касметлия да си :D ). Само провери и как стои въпроса със 110-я волта. Той скопа може да поддържа като лаптопите от 80 до 240 и само захранващия кабел да смениш, ама това трябва да се провери. Отделно да знаеш, че ако пратката е по-тежка от 2 кг, а тя най-вероятно ще е - директно заминава на митницата в БГ и там ще трябва да се занимаваш с ДДС-та и мита. Иначе ако няма кой да го донесе 2-3 кг до БГ с американските пощи (това е най-евтиното) ще са около $60 най-вероятно.

Пон Окт 27, 2014 9:38 pm
Профил

Не си купувай китайски осцилоскоп. Това е дисплей с процесор но не и осцилоскоп. Не стават за мерене. Вземи си тектроникс на старо. Дори стар модел с по-малко екстри но да е марков. Новите лекрой и те спадат в класа китайски. Горят като топъл хляб. В ибей има достатъчно евтини и качественни втора употреба. Въпроса е дали ти пука каква е входната верига или просто целта е да показва шарени картинки.

Пон Окт 27, 2014 9:47 pm
Профил
Аватар

Pif-e, както написах по-горе аз имам точно същите притеснения (да си държа ли 15 годишния Тектроникс или да си купя нов Ригол), ама пък всички ревюта са все от добро по-добро та де да знам :) . Май най-накрая хем ще си държа стария, хем ще си купя новия. Още повече, че тук мога да го върна до 30 дена ако не ми хареса нещо, та няма да е кой знае каква загуба. А за 30 дена все ще мога да го тествам какво може.

Пон Окт 27, 2014 9:56 pm
Профил

Аз си имам тъкмо два стари, един Тектроникс , някой май тук по форума го продаваше, и едно Hitachi. Каквото и да си говорим няма общо и с TDS-а на тектроникс :) верно не е запомнящо но ...

Пон Окт 27, 2014 10:10 pm
Профил

От САЩ не съм мислил сериозно да купувам осцилоскоп, но идеята е ясна. Ако имаше кой, можеше и да го обмисля. По-скоро мисля за от ЕС и по-конкретно от Германия или от Чехия. Писал съм на Тони два бързи въпроса, по които ще се ориентирам дали има резон да го взимам от там. Но определено плюс да го взема от тук няма. Даже като срок на доставка може да се окаже, че по-бързо ще дойде от ЕС, отколкото от българските дистрибутори.

Pif - ползвал съм служебни осцилоскопи и каквото е имало в университета (ТУ-София). На предишните ми работни места не са били висок клас, по-скоро среден. В унито е ясно. На края 4-ти курс дипломният ми понеже е титуляр на предметите свързани с обработка на данни и сигнали, dsp-та и т.н бе успял да купи няколко сносни и един що-годе сериозен осцилоскоп. Като марки съм ползвал (скромните три): Tektronix, GW INSTEK, Rigol + един , два usb преносими, но не им помня марките. Идеята ми е - изобщо не обмислям 'китайски' осцилоскоп. Китайски като нарицателно, иначе е ясно къде се прави (почти) всичко. Определено обаче ми се иска да взема нов осцилоскоп и както Димитър казва за 1054Z се скъсват да го хвалят. Има подробни ревюта, то си е направо изследване, на повее от едно достоверно място, където го разкостват сериозно. За форумите - като гледам "hype-a" може да има и 1054Z forum скоро :D

Докато пиша, Тони ми е отговорил и най-вероятно ще го поръчам от някой Европейски дистрибутор като фирма.

Благодаря на всички за инфото и отделеното време !

пп: като го взема или по-точно като пристигне, което ще е поне около месец време, който има мерак да види дали ще му върши работа да се обади. Ще се радвам да се видим на живо ;-) Срещата по повод 10г форума, очевидно няма да е тази година :D едит: От София съм

Пон Окт 27, 2014 10:32 pm
Профил

http://www.ezurentals.com/Product/Model.Photo-Agilent_54642D.aspx

Осцилоскопа на осцилоскопите. Ако не тежеше 48 килограма - грешка нямаше да има.

Всичките риголи, инстеци и квото се сетиш имат проблем от към входовете. Забрави да измериш нещо. В най-добрия случай можеш да гледаш картинка на крак на някой процесор. Толкоз. Можеш докато си гледаш разни интересни сигнали да наблюдаваш и работата на импулсното захранване на осцилоскопа (на същата графика) както и месните средновълнови радиостанции (пак на същата графика на която ти е сигнала).
Като екстри и шаренийки нямат грешка. Ама входовете им не стават за нищо. Земята на сондата е вързана със земята на щепсала и в повечето случаи индуктивността на масата на сондата е по-голяма от тая на земното така, че сигнала дето гледаш се затваря през щепсала а не през сондата. Манджа с грозде. Аз затова си карам с 15 годишния флук и нямам намерение да го сменям.

Пон Окт 27, 2014 10:48 pm
Профил

Тоя agilent не е лош, но то от това време има доста добри уредчета.

Пон Окт 27, 2014 11:42 pm
Профил

То е ясно че качеството на китайските не е като това на старите маркови. Колкото пари дадеш толкова работа ще ти върши.
Аз от бързане се наложи да си взема нещо то тази вечер за утре сутрин (е, като си ги избие за два дни не ти пука). Преди това доста време се точих на DS2072A, ама цената е доста нагоре (1500лв).
Та взех евтин Hantek - барабар всичкото, с ддс-то от БГ магазин под 700лв. В TME-то май е 550 без ддс. Модела е 5102P, ако не бъркам. Бонусите спрямо подобни като цени модели на ригол:
- по-голям дисплей - 800х480
- и по-качествен - матов, добри ъгли, добър контраст и яркост
- входната част е по подобие на старите риголи - 4 АЦП-та на аналог дивайсес, леко overclock-нати
- процесорът е S3C2440, с линукс 3.х, има му сорсовете, билдвал съм си кърнел и модули
- тръгва бързо, спрямо разни маркови точиларки с windows xp / windows ce, разлика от 10-тина секунди до 1-2 минути е приятна
- удобно меню и контроли - някой го беше го описал, "най-после осцилоскоп който както старите тектроникси може да се управлява с една ръка без да се гледа панела"

Дразнещо е наличието на вентилатор, който не е от най-тихите. Старите версии са били без вентилатори, но имало проблеми с прегряване. Даже някой си модват старите да им слагат активно охлаждане.

Според отзивите от eevblog също си заслужава.

По-старите модификации са имали проблем с шума от захранването да се вижда в каналите. На по-късните твърдят че е оправен, при мен няма нищо притеснително (то там са разни букви в края на модела, P-то е по-нов и оптимизиран вариант, но са му отнели някой възможности за хакване).

От китай е на 300-тина долара, което е без пари. 1 гигасемпъл е, отключва се на 200МХз елементарно.

Паметта е макс 40К, други модификации могат да се хакват на мегабайти, но този не може.

Заключението ми е че си има кусури, но за микроконтролерни дизайни и подобни неща, по-семпли аналогови, абе хоби цели, съвсем си върши работа. То реално ако искаш с един инструмент трудно се покрива всичко.

Вто Окт 28, 2014 5:27 pm
Профил
Аватар

Днеска пак ми се наложи да извадя овон-а от кутията - трябваше ми полево малко... Ми сори ама китайското си е китайско.

И за хантек-а, ами може да се каже - бива. Ама като барнеш нещо истинско и няма да поглеждаш повече китаеца. Това че Agilent-a ми зарежда CE-то 1-2 минути - много важно - след тия две минути после колко работа се свършва.

Днеска с Owon-а докато видя каквото исках да видя ми трябваха 5-6 минути да го докарам.

Еййй - тоя хантек пък ако тръгне на китайски - познай. Треа китайски да знаеш за да му намериш менюто за езика. Agilent-а като тръгне, първото нещо което се прави с универсалната врътка е да се сменя езика. Казвам го щото, моя човек с магазина за електроника тука, беше пратил един да го пробват и като му го върнаха, беше на китайски. Трябваше да се обадя на друг приятел със същия скоп да изрови менюто и да го оправя.

Вто Окт 28, 2014 8:57 pm
Профил ICQ

Ползвам и лекрой с XP (безбожно скъпо нещо дето вече е му умря единия канал и предния панел има изкуствен интелект да си активира и спира разни работи сам), и MSO 2000 серия на agilent - и това с езика ми е странно, на всяко пускане да избираш език. То вярно че е само едно натискане, но то тогава и телефоните и телевизорите да ги направят на всяко пускане да питат за език?
Иначе не съм казал че нещо за 4000 долара не е по-добро от нещо за 400. Затова не съм изхвърлил другите. Но и с малкото могат да се направят доста неща, т.е. ако алтернативата е да чакаш 2 години докато събереш 6000лв, има резон да си вземеш малкото за начало. После се отърви от него със 100лв загуба, и си купи каквото ти трябва, ако това не ти върши работа.

Вто Окт 28, 2014 9:40 pm
Профил
Аватар

Ами то аз аджилента го взех на примоция. Малко го погладувах ама въобще не съжалявам. А идея си нямам за какво са го направили това с езика, ама пък не се притеснявам че ще трябва да търся как се сменя от китайски на английски :) просто го рестартирам. Между другото СЕ-то зарежда за около 10 секунди ама моята флашка е доста бавна и ми зарежда около минута хакнатия софт. Не смея да го пачна перманентно че да не взема да го брикна.

Вто Окт 28, 2014 10:20 pm
Профил ICQ

Pif написа:
Всичките риголи, инстеци и квото се сетиш имат проблем от към входовете. Забрави да измериш нещо.

Вече и с джитър
https://www.youtube.com/watch?v=kcOdzFaIYNE
http://www.eevblog.com/forum/blog/eevbl ... -problems/

Пет Ное 14, 2014 10:56 pm
Профил

Моя ригол го купих от немския дистрибутор - batronix и ако пак ми се наложи да купувам уред който предлагат - изобщо не бих избрал БГ дистрибутор. Просто всичко беше повече от идеално с немците.. (+ безплатна доставка до вратата..). И цената в него момент бе много по - добра от кой да е друг ЕУ продавач.

Пон Ное 17, 2014 10:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща