|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:39 am
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Първи скриптове
Така, сега като си имам дисплей на Линукс борда, идва ред на някакви първи скриптове и евентуално елеменарни GUIта
Например, имам си два температурни сензора - един на платката и един на процесора. Делим на 1000 за да получим истинската температура.
root@colibri-t30:~# cat /sys/bus/i2c/devices/4-004c/temp1_input 52468 root@colibri-t30:~# cat /sys/bus/i2c/devices/4-004c/temp2_input 45625
Идеи за скрипт под конзолата и евентуално елементарно GUI? Предполагам може да се напише нещо като .bat файловете от едно време (Python или други), а за GUIто си нямам и напредстава?
Благодаря предварително и дано не досаждам.
|
| Пет Окт 31, 2014 12:46 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
 Re: Първи скриптове
няма такова нещо като елементарно GUI. все пак... с Tk/TCL може би ще е най-лесно, но не бих си позволил да ти го препоръчвам.
|
| Пет Окт 31, 2014 1:38 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
За гуи май най лесно става с Qt + QML (a.k.a. Javascript) ... би трябвало да го вдигнеш много бързо. И ако не дай си боже те заинтригува javascript може да погледнеш и node-webkit - предимството е, че правиш едновременно и web и desktop gui interface ... е, пада и псуване ... и безсънни нощи да се чудиш що HTML не се подрежда както го искаш, ами както той си иска ... иска си опит, но бъдещето тича натам, така че ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Окт 31, 2014 3:00 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
|
| Пет Окт 31, 2014 3:17 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Това не е кой знае каква новина - Qt от край време поддържа всякакви ембедед платформи. Виж тук за примери как се бързо се пуска сравнително прилично гуи: https://qt-project.org/doc/qt-4.7/qdecl ... mples.htmlпредмиството е, че самото GUI се прави декларативно на json/javascript - по подобие на HTML, WPF, Silverlight, ASP.NET и т.н. единственото неясно нещо, което предполагам е решено добре в Qt е връзката между QML и неща правени на C/C++
|
| Пет Окт 31, 2014 3:38 pm |
|
 |
|
Grubi
|
danke, както казват руснаците - тъкмо си пуснах първата крос компилация за едно hello_world и го метнах през ssh понякога и в петък нещата вървят 
|
| Пет Окт 31, 2014 3:42 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Това което ме спря мен да ползвам QML и да предпочета node-webkit е точно скриптването ... можеш да правиш почти всякакви неща на node.js - веб сървър, бази данни, класически клиент/сървър, комуникация по всякакви портове и протоколи, разни дребни конзолни тулсчета ... единствено шантавоста на езика е крайъгълен камък който трябва да се мине някак ама то човек с какво ли не свиква 
|
| Пет Окт 31, 2014 3:49 pm |
|
 |
|
scout_3pm
Ранг: Популярен
|
QML е бъдещето, колкото всичко останало в уеб в момента е бъдещето. Това, че масово се ползва не го прави бъдещата технология. Ако погледнем какво ползват уеб програмистите в момента за главата ще се хванеш. Да става по-бързо преминаването към HTML5, ще остане php и някой от езиците дето са ориентирани за работа с база данни и това ще е. А сега 100 хиляди бози, коя от коя по-голяма. За Flash, Java и т.н няма да коментирам. Там си е трагедия от ден първи. Flash-a тотално ще стане obsolete, а Java-та до 1-2 години и тя. Андроид, който вече ще е основно с AOT в един момент ще полза нещо подобно на Java, защото като всичко ти е билднато до native приложение. Тогава за чий ти е JVM ? Да де, отнесох се.
По темата за GUI под embedded Linux - QT има широка употреба и поддръжка, но GTK също може да се подкара. Аз препоръчвам QT именно заради това, че много се ползва и има добра поддръжа -форуми, ресурси, отделно директно от Qt за по-големи неща.
|
| Пет Окт 31, 2014 4:30 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Edit: Тука не си прав - колкото cobol е изчезнал и не се ползва в момента, толкова и java, flash & .net ще изчезнат ... причините са чисто икономически, нямат нищо общо с това дали е добра или лоша технология и т.н.
|
| Пет Окт 31, 2014 5:50 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Или не съм се изказал правилно или не си ме разбрал  QML не го ползвам, защото не е толкова перспективен в сравнение с node.js
|
| Пет Окт 31, 2014 5:54 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Няма какво да чакаш - от няколко години е дошло това ... не HTML5 браузъри са само по разни стари корпоративни PC-та с Windows XP ... всичко друго си е HTML5. Но на индустрията (разбирай нашего брата програмиста) и трябва време за да премине от една технология към друга и да набере инерция ...
|
| Пет Окт 31, 2014 5:57 pm |
|
 |
|
scout_3pm
Ранг: Популярен
|
Колко от големите, всекидневно ползвани световни сайтове са изцяло или основно HTML5 ? А от БГ сайтовете ? Ще почакаме поне още 1 година. 2015 вече ще почне сериозното и масово пренаписване на сайтове. А за flash, java и т.н - съм прав от всякъде. Flash няма преимущество нито икономическо, нито техническо пред HTML5 video & audio и възможностите за интеракция преносимост и съвместимост. За Java-та няма да се повтарям, но като изключеим Андроид кой друг софтуер (ОС, програма, среда) ползва сериозно Java ? Уеб програмистите на eclipse и подобни. Изобщо кой разрботчик пишещ сорс код за каквото и да е ползва графичен редактор ? Ident, color scheme и т.н има и в конзолните. Дори за уеб браузър и конзола стигат. В работата само аз ползвам инцидентно gedit/mousepad/leafpad каквото има според wm и то като искам да покажа нещо на колега да мога с едно движение да увелича/намаля шрифта или осветя ред/ове от кода. Иначе всичко е в конзола. А за .net нищо не съм казал и с причина - ако махнем .net какво остава за М$ света ? Нищо. Телерик дето ги купиха и 100/99.99% ползваха и предлагаха М$ продукти и услуги защо ги купиха ? Защото тръгнаха на долу именно, заради всичко М$ дето ползваха. Сега ги чака голямо преориентиране, което се готви още преди да ги купят. Но стига отклонения  Аз съм чувал за GTK подобни базирани интерфейси в embedded, но не съм виждал. Хората го подкарват, но наистина директен допир не съм имал.
|
| Пет Окт 31, 2014 7:25 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Виж сега HTML5 е съвкупност от много неща, в почти всички големи сайтове се ползва малко или повече по нещо от него.
Икономически погледнато, когато има направени инвестиции в дадена технология, нейната смяна се отлага до безкрай докато си върши работата - по тази причина колкото и да не ми харесва flash ще продължи да се ползва и поддържа поне още десетилетие дори без adobe да го обновяват, а те го обновяват - ей така по инерция, все пак имаше един период в който беше инсталирано на над 90% от компютрите по света.
За java без да навлизам много - просто нямаш поглед върху пазара. Това, че около теб никой не се занимава, не значи, че технологията е умряла. Напротив - едни от най високите заплати в момента са за джависти, и има доста голямо търсене. Влез в кой да е сайт за работа и виж дали няма java и .net - и двете не ме кефят, ама въобще, смятам, че са пълни безумия, но въпреки това те си се ползват и са далеч от умиране. Мисля, че java ще надживее с много .net най вече заради това, че oracle не правят такива грандиозни глупости каквито направиха microsoft последните 10-15 години. Точно заради тези глупости и Телерик побързаха да кешират, бизнеса им е рисков и несигурен. Който е бил заложнок на microsoft не е прокопсал.
Както и да е, мисля, че ни стана ясно и на двамата, че говорим за едно и също - айде да не осираме темата ...
|
| Пет Окт 31, 2014 8:17 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Може ли да ме светнете какво значи това. Защото лично за мен продължавам да не мога да го дефинирам. Питам съвсем сериозно. От 2 години насам бутам WEB проект, изписах хиляди редове HTML и JS, и продължавам да не мога да вдяна. Дефинирайте ми що е то "сайт изцяло на HTML5", моля.
|
| Пет Окт 31, 2014 8:57 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Махни 5 и готово  По сериозно - това което HTML5 добавя са: нови тагове, които заместват това което даваше flash - стриймване на видео например. Дава възможност да има локална база данни в която сайта да си записва разни неща. Анимации и т.н. CSS хубавинки. Нищо кой знае чак толкова драматично ново. Просто се вдигна шумотевица и фокуса се премести върху него, вместо върху на майкрософт или адобе безумията, и като цяло е за добро, че с тоя silverlight/flash щяхме да го ядем един ... сега вече никой пет пари не дава за виндовс - даже почнаха да го подаряват до 9" скоро и ще подаряват и на 30" за тв-та ... а накрая и на всичко помежду им 
|
| Пет Окт 31, 2014 9:25 pm |
|
|