|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:36 am
| Автор |
Съобщение |
|
sparkybg
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
 Re: Първи скриптове
Ми, аз флашове не ползвам. Нови тагове - тук-там. (Сайта ще е IE9+), SVG иконки ползвам активно, CSS3 - също. И мнооооого JS. Сингъл пейдж, изцяло AJAX. Демек да смятам че съм "на пъпа на технологията"? 
|
| Пет Окт 31, 2014 9:30 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
сложи например angular, bootstrap или material design и ще си тамън ама тамън  ей това ми е любимото от тази седмица: https://material.angularjs.org/#/demo/m ... .textFieldцъкни на ластнаме с мишката и виж анимацията ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Окт 31, 2014 9:36 pm |
|
 |
|
scout_3pm
Ранг: Популярен
|
Сериозен ли си ... ироничен ли ... не знам. За първото - общо http://www.w3.org/TR/html5-diff/ и по-конкретно за флаша (погледни всички примери и по 4 секунди на пример стигат) http://churchm.ag/flash-is-dead/По средата - http://www.lynda.com/HTML-tutorials/HTM ... 697-4.htmlЗа второто - http://lmgtfy.com/?q=difference+html4+html5Петък вечер е, иначе през седмицата мога да отделя време да поговорим, ако искаш. Освен: - мултимедията, която включва наистина всичко, което флаш и подобните му правеха, че и отгоре; - стиловете, CSS вече е mandatory, което е добре; - базите данни; Печелиш от писането на HTML5 - по чист, прегледен и лесен за поддържане код, което е изключително важно, колкото и да зависи от програмистта, зависи и от синтаксиса на езика; - всеки метод и начин за получаване на информация от потребителя на сайта - през текстови полета, числови, избор на цвят и какво ли не; до drag & drop; - около 7-8 API-та, които включват всичко, което в момента може да ти потрябва; като използвайки тези API-та на HTML5 (си) гарантираш, че каквото виждаш на PC-то ще го видиш на смартфона, таблета, SBC-то и т.н. Това вече не е "всеки браузър сам избира как да интерпретира кода". HTML4 може да е стандарт на повече от 10 години, но всеки си го тълкуваше както му е кеф. Сега се вижда, че големите от уеб индустрията спазват стандата, което е нормално предвид кои имаха най-голямо влиание върху него. Все едно ти да си изготвиш един документ, който трябва да го одобрят и после като вече е минал да не искаш да го ползваш/изпълняваш. И т.н, и т.н. HTML5 също е утопия като идеология, но може и да стане. Аз вярвам, че догодина по това време големите ще са минали на HTML5 и не визирам само google, amazon и т.н.
|
| Пет Окт 31, 2014 9:42 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Ъъъ, това не е ли просто CSS3. Гледам си слага разни класчета. За другото - пиша си мой феймуърк за каквото имам нужда. Единственото външно нещо, което ползвам, е JQuery.
|
| Пет Окт 31, 2014 9:49 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Съвсем сериозен съм. За себе си не мога да си обясня това биене в гърдите. Не мога да го видя към момента. Може би защото съм пресен, та не съм видял какво е било преди 5 години и приемам всичко за даденост.
|
| Пет Окт 31, 2014 9:52 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Не е само CSS3, angular позволява да се правят допълнителни тагове - т.е. като се зареди страницата от браузъра, един скрипт минава и подменя всеки такъв нов таг със някакъв генериран html. Друго удобство на angular е binding на променливи от javascript в html ... пипнеш някоя променлива със скрипт и браузъра автоматично е ъпдейтнал всичко, не се налага ръчно да го правиш ... абе пести време ... ама май двойно повече отива в началото докато го разучиш кое? как? къде? и т.н.
|
| Пет Окт 31, 2014 10:01 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
От това, което гледах, не пипваш променлива, а де-факто викаш функция с опция стойността. И обратното - като ти трябва стойността, викаш същата функция без параметър. Просто цялото това е направено удобно за дефиниране и ползване. Юзер таговете са просто нещо като дефиниция на уиджети. Просто е удобно. ...сигурно не виждам голямата картинка де...
|
| Пет Окт 31, 2014 10:12 pm |
|
 |
|
palavrov
|
В javascript всички променливи са в скопа на някакъв обект и те самите са обекти, могат да имат гет и сет методи ... т.е. изглежда като променлива но всъщност е пропърти ... та кода в тези методи се генерира в движение и се грижи да държи свързано всичко ...
|
| Пет Окт 31, 2014 11:59 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Да де, ама като имаме например: Ако после накъде в кода имаме: или Това няма да викне "get" и "set" методите на обекта "a", както ако беше обявено проперти на клас в C# например. Трябва изрично да викаш "a.get()", или "a.set('абв')". Другия подход е всичките пропъртита в даден обект да се заместят с функции. Тогава сетваш с пропъртито "а", викайки "а("абв")", и го гетваш, викайки го без параметри, например "b=a()"; Тоест, става някакъв хибрид между пропърти и метод в първия случай, или просто метод във втория, пък тоя метод си съхранява данните някъде си. Аз за трети подход не знам. Ся, ясно е че angular-а си прави разни неща отзад като реши, ама и той може да се отриентира или когато броузера викне някой callback, или когато ти викнеш някой метод. Със сигурност няма да направи нищо, ако викнеш просто "а='123'" без нищо повече. Поне така си мисля де. ПП: Уф! Object.defineProperty. Връщам си думите назад.  Просто до момента се въздържах от това и бях забравил за него. Ама май вече няма сми.
Последна промяна sparkybg на Съб Ное 01, 2014 3:13 am, променена общо 1 път
|
| Съб Ное 01, 2014 1:16 am |
|
 |
|
bobihot
|
И Delphi имат HTML5 GUI билдер, но е платен..
|
| Съб Ное 01, 2014 2:51 am |
|
 |
|
palavrov
|
 Няма смисъл, по добре да се ползва. Javascript не е силен с производителност, та да цеди човек всяка инструкция, силата му е в това, че се поддържа навсякъде, че има мощен (и същевременно супер неортодоксален) обектен модел, че е динамичен (т.е. по време на изпълнение генерираш или модифицираш код който след малко ще се изпълни), че има комюнити което е набрало инерция, че почти всичко е с MIT лиценз (т.е. ползвай го комерсиално колкото искаш) ... но всичкото това си има и цена, и тя никак не е малка. Ако трябва да се гордея с нещо което съм написал, определено няма да е писано на javascript - но стратигически смятам, че е добра дългосрочна инвестиция с краткосрочна възвръщаемост  С него мога да вдигна web interface на някоя ембедед система за часове, и то с най модните тенденции - ефектчета, анимацийки и т.н. гъзарийки.
|
| Съб Ное 01, 2014 12:48 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Като започнах да пиша сайта трябваше да е ie8+. А тогава и не бях пипал web въобще, та нямах и никакъв поглед върху нещата.
|
| Съб Ное 01, 2014 1:14 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
така, вчера видях че колегите програмисти за написали демо приложение за някакъв електрожен на тоя торадекс и вероятно беше qt - явно с това ще бъде.
но като чета не би трябвало да е проблем относително елементарен скрипт който да чете и рефрешва в отдделна конзола две температурни стойности, четени от два отделни температурни датчика закачени за I2C шината(което беше първоначалния ми въпрос и идея), съоветно да ги пише в лог файл.
а за красотите, сенките, бутоните и т.н. - вярно е много са впечатляващи, но не са ми първа грижа (въпреки че са грижа на шефовете и клиентите)
|
| Съб Ное 01, 2014 2:56 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Qt като че ли е по добре за момента ако трябва да правиш нещо ембедед с LCD, предните коментари са за web interface - там друга бира ... ама вече започват опасно да се сближават нещата, та се не знае, знае ли се ...
|
| Съб Ное 01, 2014 3:01 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
да де, темата за това я отворих - embedded Linux или WinCE с LCD 
|
| Съб Ное 01, 2014 3:27 pm |
|
|