Отговори на тема  [ 100 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Начинаещ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Начинаещ
Струва ми се че 750 лв ще са малко недостатъчно за читав лаб. Тия пари няма да стигнат само за скоп+анализатор.

Примерно това : http://www.tme.eu/bg/details/mso5202d/t ... i/hantek/# ще ти върши работа не само като за начало. И си има вграден логически анализатор. По принцип не са лоши.... като за тия пари.

После ще ти трябва едно такова : http://www.tme.eu/bg/details/ax-3003d/e ... /axiomet/#

Не е зле да започнеш с що годе хубав поялник - примерно този : http://www.tme.eu/bg/details/sp-90b/poy ... der-peak/# не е никак лош като цяло.

Духалка на първо време може и да не ти трябва.

За програматор вече колегите казаха - PicKit3 оригинален и евентуално PicKit2 клонинг ама не от тия дето са по бг сайтовете - в ebay има достатъчно пълни клонинги. Разните сириус-пцб и млад конструктор са куци клонинги и едно че не пишат всички пикове, второ че им липсват някой функционалности.

Нед Ное 02, 2014 2:07 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

А този http://www.tme.eu/bg/details/ax-ds1022c ... /axiomet/# .
и мултицет http://www.tme.eu/bg/details/ax-582b/ts ... af33b0d16b и лог. анализаторhttp://erelement.com/Logic-analyzers?zenid=k94disd82u371m6l1b5e9u1kp4 стават ли?

Нед Ное 02, 2014 3:09 pm
Профил
Аватар

Що го фърляте в оркестъра човека?!
За 750лв може да си купи:
- Аналогов скоп втора употреба 20МХц или повече, или USB цифров.
- Някой-друг нескъп поялник - тъкмо да се научи да запоява.
- Евтин захранващ блок.
- Пиккит3...
и другото едва ще му стигне за консумативи и матряли.

Нед Ное 02, 2014 5:20 pm
Профил
Аватар

Е то като ше е най-ефтиното от всякъде е по-добре този : http://www.tme.eu/bg/details/dso5102p/t ... i/hantek/#

Axiomet е търговска марка на TME. Нито скопа нито уреда е със знаен производител (всъщност ТМЕ вероятно знаят). Скопа е ребрандиран някой от китайските. Уреда е "някъв"... По добре си харесай някой UNI-T.

Ако някой ден тръгнеш сериозно да се занимаваш, ще започнеш много сериозно да се заглеждаш по апаратурата дето цените са четирицифрени - повервай ми. Ама е по добре от сега да имаш нещо що годе прилично - колкото са по-надолу, толкова по рано ще ти се прииска да ги смениш всичкте работи. За това по добре още от начало да се понапънеш малко повече, ама после да не се чудиш като един колега тука, как да продаваш скоп дето за чеп за зеле не става, че да можеш да си купиш нещо по-така.

п.п. - Бонго - не давай такива акъли, щото аз вече минах по тоя път и никога не бих подходил така. Да си купи отсега хубави неща, за да не се чуди после де да си ги вре.

Нед Ное 02, 2014 5:32 pm
Профил ICQ

Не знам за вас ама на мен все нещо не ми стига. :) Така че с каквото и да почне ще му трябва и друго.
Може и по евтин поялник, и по евтин уред за да може да се вмести в бюджета който не е лош не че е достатъчен.
Постепенно апетита идва с яденето. Разбира се ако се хвърли в А-група е по лесно но ако всичко е наред значи нещо не е наред. :)
Като за начало само по важното.

Нед Ное 02, 2014 7:16 pm
Профил
Аватар

Е то за А група дори и с още една нула отзаде - пак няма да му стигнат. И то не говорим за някакви high-end апаратури.

Нед Ное 02, 2014 8:11 pm
Профил ICQ
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран

Не бързай да си даваш парите за скъпи уреди в началото. Можеш да изкараш месеци, без да ти дотрябва осцилоцкоп. Като ти дотрябва, можеш да ползваш звуковата карта на някой компютър. Логически анализатор само съм виждал до сега, не съм ползвал. За да мигаш светодиод, ти е достатъчно да имаш единствено мултицет!

Не съм чел всичко до тук, но книга на български, която дава доста насоки е "ПИК микроконтролери". Две части са поне. Има добре обяснени примери, но програмите май са написани на асемблер, а предполагам ти искаш на С.

Пон Ное 03, 2014 12:29 pm
Профил
Аватар

След като се сдобих с истински осцилоскоп, разбрах че със звуковата карта нищо не съм виждал и нещата които съм си мислел, че работят добре, се оказа че не работят чак толкова добре, а в някой случаи дори са си на магия. След като смених 25MHz-овия Owon с Аджилента, разбрах че с Owon-а само съм придобивал някаква бегла представа какво точно се случва... Логически анализатор имам вграден в скопа, ама ми е трябвало само серийни протоколи да гледам и съм се справял само със сондите. Най малко пък мултицета помага, когато се мъчиш да подкараш нещо цифрово, работещо на честота значително по-голяма дори и от тази на която работи звуковата карта. Та аз продължавам да си държа на мнението - оборудването няма да започне да работи вместо тебе, ама ще ти спести страшно много време.

Пон Ное 03, 2014 1:56 pm
Профил ICQ

За цифрови неща и особенно комуникации, протоколи и т.н. логическия анализатор е без конкуренция - не, че не става и със хубав скоп, но скопа не може да запомни половин час комуникация по 16 канала - той си има 2 или 4 и толкоз.
Когато трябва да се гледат по аналогови проблеми - нива на сигнали и т.н. тогава анализатора нищо не помага, трябва си скоп и то читав. Казано с други думи козата си сака пръч ...
За лог.анализатор има евтини китайчета по $10-$20 - аналог на saleae или нещо от сорта - не са претенциозни, 8 канала но за начинаещ е повече от достатъчно, досега ми се е случвало само един път да ми потрябват 16 канала - оживявах един 8 битов паралелен интерфейс - ако на някой му трябва да оживява 32 битова шина от някой АРМ до памет - това не е начинаещ, бюджета му е друг и уредите са му съвсем друг клас.
За евтин скоп не смея да препоръчвам нищо ... като че ли клоня повече към марков трета употреба отколкото боклучав китаец. Който е в час може и с китаеца да се оправи, но начинаещ май повече ще се омота като не знае кога го лъже скопа и кога не.

Пон Ное 03, 2014 2:20 pm
Профил

На всеки мисловния процес е различен... но все пак.
Всяка книга , която срещнеш - поне я прелисти. С времето и опита- ще почнеш да ги прелистваш по-бързо... Купи си хубав поялник, евтин мултиметър и някакъв осцилоскоп според бюджета:
- хубавият поялник винаги е полезен,
- хубавите мултиметри струват пари, а повечето работи не стават с мултиметър. Когато срещнеш проблем, за който ти трябва скъп мултиметър ( вземи назаем или си купи)-значи вече си стигнал на друго ниво.
- колкото и осцилоскопа да имаш, винаги ще има по-добри и по-скъпи, въпросът е днес какво ти трябва. За начинаещ - цифрови сигнали над 10 МHz са рядкост, аналогови също.
Всъщност най-скъпите неща в този занаят са времето, времето и пак времето.

Пон Ное 03, 2014 8:40 pm
Профил

Аз както казах не искам да съм насояен само към микроконтролери а общо към електроника.Има ли добри осцилоскопи дори втора употреба ,защото аз нямам нищо и само един осцилоскоп ще си го гледам като паметник.Искам съвети за неща ,които ще ми свършат работа за да разбера електрониката практически.
П.п. решил съм да програмирам на асемблер.

Вто Ное 04, 2014 10:52 pm
Профил

nikolaint написа:

П.п. решил съм да програмирам на асемблер.

Много лошо решение!!! От 18F и на горе просто забрави ....
Купи си хубав осцилоскоп без него си години на зад. Анализатор не ти трябва за момента. Убав поялник и някакъв уред, хубаво захранване евтин чип 16F628A да го мъчиш или 16F877А и уни платка която ти показах.
като за начало.

Вто Ное 04, 2014 11:07 pm
Профил
Аватар

Той ситият не вярва на гладния :)

Вто Ное 04, 2014 11:10 pm
Профил

bongo_x2 написа:
Той ситият не вярва на гладния :)

Аз не съм сит даже страдам от недояждане. :D

Вто Ное 04, 2014 11:45 pm
Профил
Аватар

Не беше за теб timt, писали сме едновременно.
Но за мен скъпият поялник например е за по-профи ниво. Аз ако не бях запоявал навремето Ge транзистори с к'во бъде - сега нямаше да поя SMD-та с индукционния когато съм притиснат :)
За мултицета го казаха: ако ти трябва по-скъп от 10-20 лв значи си превъртял нивото.
И сакън не го баламосвайте със звукови карти или еФтинджос цифров скоп - един аналогов руснак трета ръка ще е по-добре за начинаещ.
И друго имаше, ама...

Сря Ное 05, 2014 12:01 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 100 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща