Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
..

Последна промяна Ицо на Вто Ное 04, 2014 1:42 pm, променена общо 1 път

Вто Ное 04, 2014 1:34 pm
Профил
Аватар

dan написа:
scout_3pm написа:
Излиза, че Junior, който е на ръба да стане вече Developer взима тези стартови 42k, а Dev с опит взима около х1.5-2, Senior може да стигне х3-4

В България и синиър да си като електронен инженер е рядкост да взимаш > 1300-1500 лв. Просто тук е така.

scout_3pm , за всеки случай провери колко са данъците върху тази сума.
dan, интересно, че не са се опитали да се пазарят - т.е. не е имало база за пазарлък, ще рече че са очаквали да искаш горе-долу половината. Значи, ако беше 1600 лв бруто, това означава към 900 лв нето, значи може би щяха да се пробват да те навият на 800. Жалка история.

Вто Ное 04, 2014 1:42 pm
Профил
Аватар

Ще ме извинявате, ама един джуниър девелопер какво ще изработи за 42 хиляди годишно. И като сложим останалите разходи в оня социализъм, тоя струва на фирмата поне 100 бона в евра годишно. И това е за някой дето буквално нищо не може и тепърва имаш да го учиш и като го научиш той ще хване гората. Истината е в момента, че пак настана глад за кадри в Европа ( БГ не я коментираме въобще ), защото всичко читаво масово се изнеся към САЩ или Азия. И големите фирми са разтворили торбата и мятат пари в идеята да оберат и малкото останали кадри, без да подбират много. То няма и от какво да подбират.

А как една БГ фирма трябва да се бори на тоя вълчи пазар (щото врата е широко отворена), няма смисъл да ви обяснявам.

Та мисълта ми е, ако ви се струва, че плащат малко, направете фирми и плащайте повече... Ще ви аплодирам и с пръстите на краката.

Вто Ное 04, 2014 2:00 pm
Профил ICQ

42k годишно бруто означава, че на фирмата и струва някъде около 70к, а човека взима чисто към 24-25к - поне за белгия цифрите са такива, но тук данъците са извращение ... за останалите западни държави цифрите са подобни +-5к
42к годишно е 3.5 месечно което е малко високо за джуниър, старта е по скоро някъде към 2.5к ... чисто 2к - след някоя друга година заплатата стане 3 и нещо 4к ... чистото 2.5к :)
Уравновиловка ... ако някой си мисли, че ще остане под пари на запад от заплата - да си го избие от главата :)
Или работиш като човек и живееш като говедо, или работиш като говедо за да живееш като човек :D

Вто Ное 04, 2014 2:46 pm
Профил
Аватар

Напълно съгласен с Цецо. През първата година ползата от начинаещия инженер е близка до минималната. Моят личен опит като начинаещ инженер показа също, че половината от всички започнали работа също не останаха за постоянно, т.е - и за тях бяха изхарчени едни пари. Може да се каже , че това е пропуск на интервюиращия, но все пак и той не може да прецени способностите и желанието за работа на един кандидат за един час.
В случая с dan имах предвид, че въпросната фирма явно предварително е определила за каква заплата ще наема хора , без значение какво могат и колко реално ще изработят. Това ако не е уравниловка, здраве му кажи. Отсега мога да предвидя докъде ще стигнат :)

Вто Ное 04, 2014 3:14 pm
Профил
Аватар

Цецо, не знам кой къде се изнася, но вече 6 месеца не мога да наема 2 инженери. 90% нищо не знаят, а останалите 10% искат такива заплати, че само гледам умно :) . Явно пак някакъв балон се надува яко.

Вто Ное 04, 2014 3:17 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен

За какъв Junior говорите ? Написах Junior, който е на ръба да е Developer ще го вземат и това ще е минималната годишна заплата. Ще погледна дали е бруто или нето, но каквото и да е не става въпрос за начинаещ, обучаващ се и подобни. А за човек, който има основата и има някакъв 1-2г опит.

@Dimitar

Инженери за Embedded ? Информативно. Няма да бия по 10-12 часа полет за да отида до страната, където е работата ми или за да отида, където са близките ми (визирам родители, роднини и т.н).

Последна промяна scout_3pm на Вто Ное 04, 2014 3:19 pm, променена общо 1 път

Вто Ное 04, 2014 3:17 pm
Профил

Издразних се, защото си бях записал колко в минималното възнаграждение. Щом са ме извикали би трябвало да са готови да ги дадат, да им се невиди. Защо тогава изобщо е тази история със CV-тата и писмата и ала-бала, ако не да придобиеш достатъчна представаи да не губиш времето на хората (явно тяхното нямат проблем да си го губят).

Вто Ное 04, 2014 3:18 pm
Профил
Аватар

Те са се надявали да си писал в индийски рупии :)

Вто Ное 04, 2014 3:21 pm
Профил ICQ

А и аз не съм кандидатствал като джуниър ... Не знам какво очакваха, че съм ги лъгал за уменията си или изискванията ми за заплащането...

То и аз не съм си търсил работа де, просто те търсей ки си човек, някой им казал за мен, те се поинтересували и ми писали...
както и да е. Пиша цялата история в графа "житейски опит" и това е :)

Вто Ное 04, 2014 3:22 pm
Профил
Аватар

Да не ти се налага да търсиш работа, щото май историята е такава почти навсякъде.

Колегата от предната работа, като тръгна да си търси, попадна на едни дето искаха да плащат като за новобранец, пък да имат специалист с 20 години опит. Разправя че им се изсмял директно и им казал да опитат с някой новозавършил студент за тая заплата.

Вто Ное 04, 2014 3:31 pm
Профил ICQ
Аватар

palavrov написа:
42k годишно бруто означава, че на фирмата и струва някъде около 70к

Това са само данъците и осигуровките. Ама тоя човек иска оборудвано място за работа, консумативи... Реално едно работно място според мен не излиза по-малко от 20к евра като за Германия....Като сложиш и твойте 70к и те ти ги 100к разход за тоя човек. Начи за да има кяр от него фирмата, тоя трябва да изработи поне 150к за година... е га пък да не стане... джуниъри.

Скауте, аз не поставям под съмение конкретната оферта. Както и Димитър каза, пак се почна някакво надуване на балони, факт е. Просто големите фирми имат излишни пари за харчене или контрол няма, ама то и в БГ се вижда. Както и да е, това за наемниците е ОК, да му мислят чорбаджиите....

Вто Ное 04, 2014 4:31 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
palavrov написа:
42k годишно бруто означава, че на фирмата и струва някъде около 70к

Това са само данъците и осигуровките. Ама тоя човек иска оборудвано място за работа, консумативи... Реално едно работно място според мен не излиза по-малко от 20к евра като за Германия....Като сложиш и твойте 70к и те ти ги 100к разход за тоя човек. Начи за да има кяр от него фирмата, тоя трябва да изработи поне 150к за година... е га пък да не стане... джуниъри.

Данъци, осигуровки, 13 и 14 заплата, бонуси ... груба сметка, че е на работодателя годишно служителя му струва 20 месечни заплати ... работника взима чисто 1/3 от това. Към това ако добавим оборудване, обучение, разходи за управление и т.н. цифрите яко набъбват :)

И при това положение начинаещ да си прави устата за голяма заплата - моля, пожелавам му успех, може пък и да се намери будала да му се върже ...

Вто Ное 04, 2014 5:18 pm
Профил

Там е работата.
Колко от БГ работодателите осигуряват на реалната заплата?
И колко от тях осигуряват възможност на служителите си да си повишават квалификацията? Тук говоря за книги, курсове... Защото заплатата се формира на първо място от производителсността на служителя. Ниска производителност- ниска заплата и обратното. Ако обаче работодателите инвестират в служителите си, заплатите им биха се покачвали и съответно те биха били ценени като особено важен производствен фактор и работодателите биха си ги къткали, защото заплатата формира една сравнително малка част от разходите за едно работно място.

Да ама не. Тук работодателите искат без да предлагат. И заплатите са ниски. И всеки напуска, щом някъде му предложат с 10% повече. И от страх от загуба работодателите не инвестират в служителите си. И така нататък... Но това ние си го знаем, има ли смисъл да го пишем ?

Вто Ное 04, 2014 5:27 pm
Профил
Аватар

И когато ти вдигне цената двойно, ти си дигаш дърмите при някой дето може да ти плати цената. Въпросния работодател ще е принуден пак да инвестира в някой новобранец и т.н. Получава се омагьосън кръг в краткосрочен план за въпросния работодател. И докато той си обучава работници, конкуренцията няма да спи я... Ама и ти малко си им искал - да знаеш - може и за това да са се отказали. Трябвало е толкова ама в евро да пишеш...

Вто Ное 04, 2014 5:53 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233 ... 1194  Следваща