|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 6:33 pm
Новини от цивилизования свят
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Новини от цивилизования свят
Шведско, Швейцарско .. не говорим за узрял комунизъм , така че не ги броим 
|
| Сря Ное 05, 2014 10:56 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
30% данък в Швеция - че това е направо рай ... в Белгията е 50% 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Чет Ное 06, 2014 1:04 am |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
мен тука ми дръпват 52% от заплтатата преди да отиде до банката 
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Ное 07, 2014 2:18 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Интересно какво включват тези проценти. Тук се хвалим с много ниския данък от 10% , но има и осигуровки - около 38%, т.е сумарно налогът е към 48%.
|
| Пет Ное 07, 2014 4:19 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Не трябва да се забравя, че "лошия" работодател е "наказан" да плаща за "своя" сметка част от осигуровките - реалния процент който държавата прибира в западна Европа е 60-70% от това което работодателя плаща - това без да броим после ДДС-то което е включено в цените на стоки и услуги  Абе държава да си в днешни времена ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пет Ное 07, 2014 8:00 pm |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Във Финландия данъците също се въртяха около 30 и няколко процента, което включва всичко (здравни, пенсионни и всякакви такива, дето ако имах избор не бих ги плащал). В Австрия са 40-50%, но пък има официално 14 пълни заплати за година, като двете допълнителни са с по-малко данък.
Освен гадния морски климат и еднообразието, северните страни имат и един друг недостатък - всичко е много далеч. Общо взето, не можеш бързо и лесно да мръднеш до някое интересно място. Поне за мен това е голямо предимство в Австрийско - всичко е наблизо. Освен това в момента има доста работа, особено за дялкащите силиций (NXP, AMS, DMCE, Infineon)
Бюрокрацията е леко гадна в Австрия, всичко става със зор и след няколко опита. И странното е, че мудността и неефективността не са само за държавни работи, ами са се пренесли и в частния сектор. Мислех си, че в България обслужването в банките е зле... е, тук за да си открия сметка в Райфайзен се разкарвах до клона точно 5 пъти. За да си прекарам интернет чаках близо месец...
_________________ Manners maketh man.
|
| Пет Ное 07, 2014 8:22 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
@Ицо - включват всичко, даже и данк гроб... @mountaineer - да не си се преместил в Грац? Яко 
|
| Съб Ное 08, 2014 10:48 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами и в БГ е така но с една малка разлика, първо само данък доход който е 10% е пропорционален на заплатата. Второ вноските имат макс осигурителен праг и се плащат частично от работника, и директно пример : Заплата 1000 лв, осигурителни вноски за работника 178 лв , ДОД 82.20 или общи данъци 260.20 което прави 26%. обаче : Заплата 3500 лв, осигуровки за работника 427,20, ДОД 307.28 или общо данък 734.48 или около 21%
При при по-висока заплата данъка става още по-малък като %. Там е точно обратното, колкото по висока ти става заплатата, толкова повече данъци плащаш, не пропорционално а по тбалица, който взема повече ще плаща много повече ... ебал съм ти и системата измислена. Лично аз не смятам че аз щом получавам повече трябва и да плащам повече, за да може някой който не изкарва нищо да се чуства добре.
Всеки си знае, и хората които живеят там са си го решили и явно с ОК с това, та всеки има избор, но в никакъв случай не можеш да кажеш че в момента в БГ данъците са високи. Всъщност ако ги вдигнат никой няма да ги плаща, това вече сме го играли, то и сега не всеки иска да плаща, аз лично давам избор на всеки, който както реши.
|
| Съб Ное 08, 2014 11:52 pm |
|
 |
|
scout_3pm
|
#1 От това, което аз съм видял + опита, обаче само като физ. лице, гледат само кредитите за 'лоялност' - по-добри, преференциални условия. Дали имаш разплащателна сметка в още една банка изобщо не ги интересува, а и няма причина да ги интересува. Ако всичко кредитно, финансиране и т.н е само от тях се водиш техен лоялен клиент. #2 За човека повече от една банка е вид сигурност и на второ място гъвкавост, но за една фирма ще е обратното. Коя фирма си гарантира сигурност или спокойствие с това парите й да седят в банка ? #3 Изобщо не става дума за кредити, оборотни средства и т.н. А за още една разплащателна сметка в друга банка. Също не става въпрос за просто още една банка, а за избор на още една банка. #4 Едва ли повече от половината услуги, които ще ползвате или Ви предлага една единствена банка ще са най-изгодните или ефективните там, където сте. Но искате да ползвате една банка - ок. Обаче грешно ли е предположението дори 1/4 от услугите, които ползвате да ги изнесете в друга банка, примерно ми идва наум за фирма в САЩ да ползва определена банка различна от основната за финансови операции ( ае помпозно звучи, но набързо в 3ам ) с Европейски фирми; ще спести и време, и пари. #5 Счетоводството става по-голямо ? Модерният софтуер в тази област изготвя почти всички документи, които трябва да се подадът. Дори и в БГ всичко вече е електронно (може и на крак, но който има време за губене). Въвеждането на данните ли ще е повече ? Съмнявам се, но дори и да е, на фона на спестеното време и пари от по-добри/изгодни услуги ползвани в другата банка това ще е оправдано и 'избито' като ресурси многократно. В заключение  Гледате да си улесните живота ползвайки една банка, доколкото разбирам. Но кога нещо в живота било лесно е било ... нещо друго освен лесно ? Не е игра на думи. И да - НЕ съм собственик, управител или шеф на/във фирма, но трябва ли да съм, за да видя резонното ?
|
| Нед Ное 09, 2014 4:00 am |
|
 |
|
ToHu
|
Малко си сбъркал темата но ... Много зависи от банката, но банките гледат много неща, най вече колко пари превърташ през тях, те.. акъв ти е оборота, на тази база те определят какъв овърдрафт да ти дадът. След това, има голямо значение колко валута пазарува ако искаш да имаш добър рейт, или трябва да си добър и лоялен клиент или трябва да има някава друга причина да ти дадът добър курс. Когато разплащаш основно в Евро дори и малки разлики имат значение. След това ако си лоялен клиент към една банка, те също са лоялни, много по лесно ще ти отпуснат банкова гаранция или ако трябва да правят ипотека ще я предвижат по-бързо. За една фирма ако една банка не предлага всички и нужни услуги, или поне основните разпространени то тя не е никаква банка. Какво и трябва на една фирма, да има разплащателна сметка, да има овърдрафт, да има лесен и бърз начин да получава банкови гаранции, при нужда да може бързо да получи заем, да има добри курсове за валутата ... Не знам какви услуги мислиш че може да предлага една банка а друга да не ги предлага. като цяло банките в БГ са доста постни от към това което могат да ти предложат, всички те виждат като касичка която да доят, трудно отпускат кредити.
За счетоводството, няма нищо общо със софтуера, няма софтуер, или поне аз не знам такъв, който д се интегрира с банковата ти сметка, там някой трябва да провери извлеченията, дали някой ще си организира нещата по еидн или друг начин няма особенно значение.
И не на последно място, както казах безнеса не държи много свободни пари, не е и нормално, парите когато са в повече обикновенно се инвестират. Да работиш с няколко сметки е затруднение от всякаква гледна точка.
Само за наистина големи фирми, които държат значителни пари в кеш си струва да оперират с няколко банки, но рядко го правят с повече от две.
Много често резонното от една гледна точка не е резонно от друга. То е като с това колко печели фирмата според работника и според собственика, винаги на единия му се привиждат едни пари които са в пъти, да не кажя порядък, над реалността.
|
| Нед Ное 09, 2014 4:25 am |
|
 |
|
scout_3pm
|
Тони, чак сега се усетих какво имаш предвид с първото изречение за темата 2-3 сутринта не е резонно да пише човек, особено когато предната вечер отново не е спал достатъчно. Извинявам се за объркването. Който има права, ако може да премести мненията в правилната тема  Благодаря ---- Ок, очевидно без директен опит с банка като ( "част от главата на" ) фирма съм изпуснал един, два аспекта. Обаче говориш за финансиране в една или друга форма, нали така ? Основното, което написах по-горе беше, че избора на втора банка ще е за по-... лесно/бързо/'евтино' разплащане и по-точно за специфични плащания / движения на пари. Може би не виждам напълно нещата тук, също. Но дали счетоводителя ще отдели 2 раб. дни / месец да провери извлеченията от една банка или по 1 раб. ден / месец за две банки не е ли едно и също ? Дори да има някакъв overhead за това, че са две банки ... повече от половин, айде 1 раб. ден ли ще е ? Говоря грубо. Ако е голяма фирма то ще е отдел, ако е малка ще е един човек, ако е средна може да е някоя счет. къща или да си има 2-3 ..., това е ясно. Но общо казано, толкова ли ще е много 'повечето' работа за две банки, отколкото за една ? Това казах и аз. Не в толкова прав текст, но отговора на "въпроса" от предният ми пост е точно това. Ти, долкото съм разбрал от мненията ти, предимно с хора от БГ развиваш бизнес си, имам предвид като работна ръка. Та ... е учудващо, как не си разбрал, че за обикновеният българин собственика винаги е 'изедник', а работника 'неоправдан'  Това да кажеш "винаги на единият му се привижда" си е направо ...  Човекът, който си къса нервите и рискува парите в БГ е винаги (той) виновен. Сарказъм  Аз лично не се интересувам от финансите на фирмата - нито ми е работа, нито ще ми помогне с нещо за работата. Единственият финансов факт или както там се нарича, който ме интересува и знам е колко ми е ставката, цената на час труд или грубо казано - месечният доход.
|
| Нед Ное 09, 2014 9:10 am |
|
 |
|
ToHu
|
Аз отдавна съм го разбрал, затова и мнението ми по много въпроси е такова каквото е.
Иначе за многото банки, времето чисто механично е същото, обаче винаги го има момента от къде да платя ддс-то, ами осигуровките, ами тока, ама в тази сметка няма достатъчно наличност.....ако си дал права на нсчетоводитела да нарежда пари е по-друго, но къде го тоя счетоводител в бг?
|
| Нед Ное 09, 2014 12:33 pm |
|
 |
|
Ицо
|
Тони, мисля че пропускаш здравните осигуровки.
|
| Нед Ное 09, 2014 5:12 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Не, не ги пропускам : http://www.calculator.bg/1/sozialno_zdr ... e.html#detДори съм ги объркал, вноските по-горе са на работодателя, на работника са по-малки, за 1000 -129 здравни и социални, за 3500 - 309.60
|
| Нед Ное 09, 2014 5:57 pm |
|
 |
|
Ицо
|
А, ясно. Въпросът е в методиката на изчисление. Аз включвам и вноските, които се числят на работника, защото нали пак работодателя ги плаща. Значи , трябва да се добавят още 12,9% за да се получат всички удръжки .
|
| Нед Ное 09, 2014 6:13 pm |
|
|