|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:38 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Mariya
Ранг: Минаващ
|
 Re: Настройване на часовник
Здравейте отново, много мерси за отговорите  Знам,че не сам много в час, но пък имам желание да се занимавам с това. Купила сам си една книга на Николай Кенаров ПИК микроконтролери 1 част, която е от голяма помощ, но трябва повече упражнение.
|
| Нед Ное 09, 2014 11:15 pm |
|
 |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе за начало и с протеуса ще стане, но и някой кит няма да е излишен. И като цяло много добре че искаш да започнеш с asm обаче ако изпозлваш и янкой С компилатор просто за да виждаш кое как може да се напише ще ти е от полза.
|
| Нед Ное 09, 2014 11:20 pm |
|
 |
|
Mariya
Ранг: Минаващ
|
Ами като за начало ще съм на протеус да, иначе после мислех да си взема пик кит2 за моя проект, който не е точно часовника - той е за проекта на един колега, но после мога да го използвам за моя. Така че да знаете, че отново мога да пиша 
|
| Нед Ное 09, 2014 11:27 pm |
|
 |
|
timt
|
Пак дойдохте 
|
| Пон Ное 10, 2014 12:21 am |
|
 |
|
scout_3pm
Ранг: Популярен
|
Мария, ако искате мога да Ви дам хартиено копие на 2 Част PIC Микроконтролери на Н.К за неопределено време. Има ДВА примера за таймер модулите на PIC18, като единият е точно RTC, а другия за системен, може би за RTOS. Има и пример за I2C периферията. Единственото ми изискване е пазенето на книгата, защото Е книга. Под пазене нямам предвид да се чудите как я държите, докато я четете или притеснявате, че ще я смачкате тук-там. Следите от ползване са хубаво нещо  Книгата е отваряна едва няколко пъти, защото бързо след PIC16 се (пре-)ориентирах и минах на AT(x)MEGA и ARM. А и след сериозното изучаване на 16-ките прехода към 18 не е изобщо труден + имаше доста информация тогава 2006-2007, камоли сега. Платка за разработка с 18 ще се намери, дори аз мога да изкопая от някъде - никога не съм имал, но познати имат доста, които хващат прах, отделно някои дори още пишат за 18-ки. Напълно спокойно, обаче може да се учите на един PIC18 DIP (имам 18F452 DIP, само седят в шкафчетата с елементите) и един breadboard, който върви според размераа от 2-3 лева до 20-30. Желание имате ли ще се намери начин. Сещам се, че има и електронен вариант на книгата, на който един път случайно бях попаднал и щях да прескоча, но 10-20MB отдавна не са проблем. Ако намеря pdf-а мога да Ви го пратя. Хм ... първият ни (на семейството ми) хард диск бе 10 мегабайта ;( Преди това едно 5.25' флопи за бут на ДОС и второ 5.25' за съхранение. Спомени Обмислете добре PIC16/18 и особено ASM/C. Щом вече сте минали по пътя на асемблера, то основата би трябвало да я имате и спокойно може да започнете с опити/изучаване на C за Embedded. Почти ANSI C при GCC и нещо като ... при останалите комерсиални компилатори.  (доп.  За съжаление не знам да има GCC за PIC 
Последна промяна scout_3pm на Пон Ное 10, 2014 10:55 am, променена общо 1 път
|
| Пон Ное 10, 2014 1:34 am |
|
 |
|
stefan63
|
A, това било студентска тема..... И пак вечния въпрос Асемблер/Си.... Не мога да схвана - защо младежите ги мъчат с Асемблер за ПИК - защото е "евтино" като първи стъпки в хардуера ли? Или защото някой асистент / доцент не иска да прескочи в следващ клас? Най-глупавото нещо, дето съм прочел за микроконтролерите, е "рекламата" на Майкрочип ..."само 30(20,50,32.. зависи от конкретния чип) инструкции за научаване...". Ако целта е човек да се научи да борави с малко инструкции , нека да е пик12 или пик10. Ако целта е да се усети мощта на ниското ниво - ПИК16 едва ли е подходяща платформа...
В конкретния случай - аз пак не разбрах какъв е въпросът. Освен процесор и часовник - няма ли клавиатура, индикация... и не опира ли въпросът до концепции - как се изгражда една система .
|
| Пон Ное 10, 2014 10:30 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Е та въпроса е конкретен, но не е зададен правилно заради незнание. Вече на какво се дължи незнанието е отделна тема.
Познаването на асемблер не е задължително но е желателно в случая с малките гадинки. Дори и на 16-битовите пак е желателно.
|
| Пон Ное 10, 2014 10:40 am |
|
 |
|
scout_3pm
Ранг: Популярен
|
Да не отклоняваме темата ще се опитам да изясня/прекъсна в зародиш всякакви питания - Защо PIC16 ?  - Родното образование и начин на мислене е част от БГ; а тук, който иска и/или се опитва да променя статуквото, статуквото променя или изгонва него; от къде на къде ще "карате"/искате доказал се доцент, проф, ... да изучава, че и ползва за лаб., нова архитектура; - тук освен Microchip друг производител на MCU има ли официален дистрибутор ? - PIC16 не е евтин, нито за обучение, нито за развитие; също така и за част от ново изделие (*който не е съгласен може в темата за MCU производителите да обсъдим какво и как Microchip са направили последните 4 години за PIC16 серията им) На кратко толкова. Относно Асемблера - винаги е хубаво да почнеш с asm или да научиш основните инструкции за арх. , която ще ползваш. Това е ясно. Относно 20-30-40 инструкции при PIC-овете .... Не е проблема в броя на инструкциите. Може да са малко и бързо научавани, но определено, отново, не излиза евтино в бъдеще. AVR- ATtiny или AT(x)MEGA; асемблер би бил много по оправдан. За ATtiny са също малко инструкциите и бързо се научават. Асемблера за ARM е друга бира  Thumb-2 горе-долу може да се усвои от начинаещ, но за нещо от рода на M0 отнесено към асемблера за AVR. редакция: CarBeta има право до някъде, махнах това, което не е точно по темата.
Последна промяна scout_3pm на Пон Ное 10, 2014 12:39 pm, променена общо 2 пъти
|
| Пон Ное 10, 2014 11:30 am |
|
 |
|
CarBeta
|
Добре бе, каква е тая мода и мания, вместо да отговори на зададения въпрос, всеки тръгва да агитира и да обяснява какво той харесва, какво той предпочита, какво той използва. Ама защо пик, ама защо асемблер, ама защо точно тоя часовник... тоя пък защо ардуино(къде го чукаш къде се пука). Пропуснахте само "защо I2C a не SPI". Айде стига с тая мода за да няма спам във всяка тема !
|
| Пон Ное 10, 2014 12:29 pm |
|
 |
|
sukhoi
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Чет Авг 21, 2008 2:52 pm Мнения: 476 Местоположение: Пловдив
|
Е ти пък едно нещо или се подарява или не се дава. Аз колко платки съм подарил с кортекси(лично съм си ги купувал и давал пари от Олимекс) за по 10-15 евро, въпреки че хората на които ги подарих още си карат на ПИК, не искат да минат на Кортекс Аз ги имам книгите (втората част със сигурност), ако ги иска дамата ще и ги подаря, само да изпрати адрес
|
| Пон Ное 10, 2014 9:39 pm |
|
|