|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:46 pm
| Автор |
Съобщение |
|
relsys
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Налегна ме криптовирус
Той въпроса по-скоро е:
Защо на толкова добри програмисти им се налага да правят това?
И отговора:
Защото се разсъждава така:
" - Аз ще си взема студентчета за по 500 - 1000 лв...." И редица други пък "програмисти" дето подбиват цената, щото иначе ще трябва да копаят някъде, а то зор...
.........
|
| Чет Ное 13, 2014 4:42 pm |
|
 |
|
scout_3pm
Ранг: Популярен
|
Това, че не е било public, не значи, че не е било известно или, че не се е използвало  Отделно това не е единственият remote execution под XP. Ако заработваш по 400$ * 1000 PCs = 400000$ / month минимум БЕЗ данъци. След 10 месеца ще може да си позволиш информацията или хора, които да откриват информацията за дупки в сигурността. Отделно, ако си 'много сериозен' ще плащаш на хора, за да търсят хахаха. Но, доколкото знам повечето плащат за инфо или директно готов exploit, ползват го 3-6-12 месеца, плащат за друг/нов и т.н, и т.н. Бизнес.
|
| Чет Ное 13, 2014 5:02 pm |
|
 |
|
ltomov
Ранг: Минаващ
|
по принцип да, ама и тия антивирусните компании си залагат honeypot капани из целия нет да ловят такива 0day-чета... Не че не може де, просто се надявам да е така, че иначе става страшно  Така бяха хванали тоя stuxnet дето няколко години гореше на иранците ядрените централи, та си избесиха половината персонал, заради подозрения в саботаж 
|
| Чет Ное 13, 2014 5:06 pm |
|
 |
|
milenjs
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
XP SP3, лисица баузер. Инфото ми е че само XP са заразени машини, не се знае как, май не е имейл, взех данните за акаунта на имейла и разгледах - не е от там. Сега пробвам да сканирам за изтрити файлове, някои криптовируси криптирали файла и след това триели оригинала. Да видим дали има нещо останало. Иначе - ще се плаща май 
|
| Чет Ное 13, 2014 7:00 pm |
|
 |
|
scout_3pm
|
Bitomat - Биткойн банкомат нормално казано http://www.bitcoin.bg/bitomat.htmlИ обмяна към Bitcoin по банков път, естествено от кой друг, ако не FiBank http://www.bitcoiner7.com/index.php?sho ... ge_lang=bgНа каса: http://hash.bg/%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83 ... B8-%D0%BA/За инфо на Милен, ако реши, поне търсенето да му спестим, по-малко време да се занимава и мисли. Иначе тия изнудвания са си гадни. Обаче защо не криптират данните на НАП или КАТ  И да им поискат 1-2 млрд. $  Там още са на XP, че дори май не ги обновяват автоматично  Сега е момента, момчета да си вземете или изтриете данните от НАП. След това една, две глоби в КАТ няма да са проблем  Особено като спестите милионите за данъци  А, ти си писал, докато натисна изпрати. Дано наистина намериш оригиналните файлове, ако са изтрити, но това не е необходимо. Даже по-скоро човек ще трябва да напише още 10 реда код, за да копира/мести и изтрие оригиналните файлове. Но стискам палци !
|
| Чет Ное 13, 2014 7:04 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Ти от къде знаеш че криптираните данни не са на НАП  Иначе с търсене не стана, не намерих и следа от читави файлове. Ама то се търкалят адни архиви по 10Гб всеки ден на този сървър и шанса беше малък 
|
| Чет Ное 13, 2014 7:42 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
баси гадостта сега ще трябва да мисля нови защитни стратегии по сървърите
|
| Чет Ное 13, 2014 8:08 pm |
|
 |
|
GaBOSS
Ранг: Минаващ
|
Не бързай с плащането, както казаха по-горе, вероятността да изгориш с 1000 лв е по-голяма, отколкото да ти оправят всички файлове /а и дори да ги оправят, ще имат важни за теб документи, щото нали трябва да им изпратиш файловете за декриптиране/ Не си само ти, има тема и тук примерно: https://www.kaldata.com/forums/topic/23 ... eindiacom/
|
| Чет Ное 13, 2014 10:23 pm |
|
 |
|
milenjs
|
Казват че ще пратят тул-че по пощата което ще фиксне нещата. За сега изчаквам.
|
| Чет Ное 13, 2014 10:34 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Има ли някаква яснота тая гад как и откъде се намъква в системата?
|
| Чет Ное 13, 2014 11:21 pm |
|
 |
|
scout_3pm
|
Интересното е, че много хора в България казват/докладват, че файла е дошъл/свален от 95.211.191.142 https://who.is/whois-ip/ip-address/95.211.191.142 - Холандска компания, базирана в Амстердам, хостинг услуги Компютрите на мойте, които са с 7 съм ги обновил вече с всички кръпки, вкл. тази от онзи ден за 19г бъг, но за профилактика ще блокна това + целият range на leaseweb , щом са шматки. Доп: тия се оказаха големи "герои", нормално де ... като за холандска компания http://www.martinsecurity.net/2008/12/1 ... -leaseweb/Както казах блокнал съм целият им ip range и вече не само не се замислям по въпроса, убеден съм, че за в бъдеще е по-добре да си остане така Доп2: добавям текстови файл с всички ip мрежи, които имат тези "герои" По актуална информация сега - 13.11.2014 23:00
|
| Чет Ное 13, 2014 11:48 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
правилно ли разбирам, че криптираните файлове са с нови имена?
|
| Пет Ное 14, 2014 11:00 am |
|
 |
|
milenjs
|
Не, след името на файла добавя ID-то и decode@india.com.
|
| Пет Ное 14, 2014 12:36 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
e, така де - не става ли ново име?
защо питам? моята система за бекъпване е базирана на rsync. в даден момент клиента си прави списък на файловете при него и го сравнява със списъка отсреща. ако има нови ИЛИ модифицирани фалове ги копира. има и опция да изтрива от сървъра локално изтрите файлове, но аз не я включвам. май по-новите версии поддържат и пълно пазене на стари файлове на сървъра, само им добавят в името .v1, .v2, .vxxxxx. преди не беше много удобно, защото сървърния сторидж свършваше бързо, но сега вече не е такъв проблем.
та, ако вируса добавя нещо към името, при тази система това ще е нов файл и просто ще се запише под ново име. стария ще си живурка непроменен.
така ли е?
|
| Пет Ное 14, 2014 7:00 pm |
|
 |
|
syscop
|
Колегата май няма backup  . Ако имаше, едва щеше да пита как да разкодира файловете.
_________________ Определянето стойността на дадена величина се нарича ИЗМЕРВАНЕ! Опонентът се оборва с ФАКТИ, а не с ЕПИТЕТИ!
|
| Пет Ное 14, 2014 7:21 pm |
|
|