|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 1:46 pm
въпрос за PICKit2 - debuger
| Автор |
Съобщение |
|
Nenko
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Съб Дек 10, 2011 7:53 pm Мнения: 32 Местоположение: Варна
|
 въпрос за PICKit2 - debuger
здравейте, искам да задам въпрос към вас по-опитните колеги
какво всъщтност представлява дебъгването? ползвам MPLAB IDE за да си пиша програмите и от менюто 'дебъгер' избирам PROTEUS и си вкарвам схемата и мога да видя на теория как работи програмата и как се държи схемата.
виждам че в менюто 'дебъгер' има и PICKit2. пробвах, избрах го но не ми е ясно каква е идеята точно. изчезна ми схемата и целия прозорец от протеус-а и остана само прозореца със програмата. включих си пиккит-а с програмирания чип и стратирах симулацията. също както със протеус, виждам как се изпълнява програмата...горе/долу...казвам горе/долу защото не ми е ясно как ще разбера дали ми работи програмата правилно след като не знам как изобщо работи без да има някаква схема...
някой може ли да ми разясни какво точно е дебъгване? аз си мислех че когато избера PICKit2 за дебъгер, ще мога някак си да го свържа с реалната схема и да следя истинския ход на програмата и как се държи изобщо в реални условия а не на симулация. възможно ли е изобщо това?
|
| Съб Ное 15, 2014 3:50 am |
|
 |
|
Cekins
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
 Re: въпрос за PICKit2 - debuger
Точно това става  Виждаш как се изпълнява програмата, ама понеже тя си върви с нормалната скорост и реално мплаб-а нищо не ти показва - само че програмата върви. За да видиш дали реално стават нещата които искаш има два начина - единия е да си слагаш break points - точки на които програмата спира на пауза. Другия начин е стъпка по стъпка. Можеш и с паузата да спираш, но спира там където уцелиш  И за да виждаш резултата от изпълнението на кода, от менюто View избираш Watch - там вече може да си избереш кой регистър да ти се "покаже" когато спре на break point или след всяка стъпка ако си в тоя режим. Пак от View имаш и други опции - примерно Program memory - ама там ти показва цялата памет. Различните чипове обаче имат различно количество точки за прекъсване (хардуерно) - повечето от малките са с 3 само. И ако караш на стъпка по стъпка имаш само 2 - третата се ползва за постъпково изпълнение. Това е понеже нещата в случая се правят на хардуерно ниво в самия чип. Вероятно твоя случай е такъв, щом можеш конкретния чип да го дебъгваш с пиккит2 - по-новите 16-ки и 18-ки не могат - ще ти трябва пиккит3. И после вече има разни подробности - когато ползваш таймери и разни други неща, може някой работи да почнат да ти изглеждат странно. Примерно в менюто на дебъгера има една опция дали периферията да спира когато ядрото спира - ако е настроена да спира, поне при мен почва да се държи странно - още не ми се е изяснило защо.
|
| Съб Ное 15, 2014 11:12 am |
|
 |
|
Nenko
|
а как точно да свържа пиккита към схемата? или не става така, трябва само чипа да е свързан към него?
|
| Съб Ное 15, 2014 11:42 am |
|
 |
|
Cekins
|
Е нали каза че си го свързал .... Както си се свързва - по ICSP - двата пина обаче (PGD и PGC) си се ползват само за дебъг - няма друг начин. Ако има нещо свързано към тях или нещото няма да работи или дебъга няма да работи. Всичко останало няма проблем да си е вързано където трябва. Захранването може да ти е от пиккит-а (ако схемата не дърпа много ток) или от самата схема - има си настройка в менюто на дебъгера.
|
| Съб Ное 15, 2014 11:53 am |
|
 |
|
Nenko
|
мисля че разбрах какво ми казваш. т.е. когато проектирам устройство да предвидя че трябва да оставя пиновете свободни... имах предвид че съм го свързал и пуснал, но не чипа да е на устройството, а беше на пиккита
благодаря за разяснението. мисля да опитам днес
|
| Съб Ное 15, 2014 12:11 pm |
|
 |
|
pechkov
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Пет Фев 14, 2014 4:45 pm Мнения: 439 Местоположение: Монтана
|
Тъй като често се случва да не се сещаме за различни варианти на нещо, което правим, да кажа един алтернативен вариант. Един своеобразен начин за дебъгване може да се получи без програматора, а с UART порта, ако чипа има такъв. Закачваш му един MAX232 например, и го свързваш с PC (ако PC-то няма COM порт - може да се ползва USB преходник), и например с програмата Advanced Serial Port Monitor да "наблюдаваш" какво прави PIC-а. За целта в програмата за PIC микроконтролера си пишеш на конкретни места инструкция да изпраща към RS порта информация, която те интересува, например стойности на променливи, регистри, портове и прочие. За мен този начин да наблюдавам какво се случва в PIC-а е по-лесен, тъй като в инструкциите за пращане на данните си пиша и конкретна информация за какво се отнася, последвано от данните, които да видя. Другата причина да ползвам точно този начин е, че не съм си купил развойната платка, която би позволила да правя дебъгване (пиша на MikroBasic), и ползвам програматор, който няма такива опции. Но RS232 комуникацията е една от най-лесно изпълнимите.
_________________ Не карай по-бързо от своя ангел-пазител!
|
| Съб Ное 15, 2014 2:13 pm |
|
 |
|
hladilnikov222
|
Ненко, не се занимавай с глупости брат, паси си овцете, слушай си Кондьо и си гледай кефа. Правителството му пуснало евро-парите по програма околна среда, той тръгнал с pic-ове да се занимава!
|
| Съб Ное 15, 2014 2:56 pm |
|
 |
|
Cekins
|
@pechkov - в протон-а пишеш директива Declare Create_Coff = On , после тоя файл само го импортваш в mplab (не Х а 8.хх) и дебъгваш на воля. Реално и с уарт-а става ама хардуерния дебъг си е друго нещо.
|
| Съб Ное 15, 2014 4:32 pm |
|
 |
|
pechkov
|
Затова написах ясно - това е алтернатива. За мен засега е единствения вариант, нямам друг възможен, знаеш, развойната среда, която ползвам си иска нейната развойна платка, за да позволи дебъгване. И ползвам програматор Brenner8p9smd, който няма подобни опции. С Протон-а не можахме да се сприятелим, а MPLAB тотално съм го отписал от възможните неща, които бих допуснал до моя екран. Но това си е мое решение, споделих го за информация, за да не мисли човека, че има само един възможен начин. Пък и никога няма да му е излишно да знае как да си свърже един MAX към процесора, и да си прави комуникация с други устройства.
|
| Съб Ное 15, 2014 8:07 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Оффф, и аз така си мислех преди 2-3 години. Мплаб съм си сложил и 8.хх и Х. За сега 8 го ползвам за дебъг, ама протона ми прави .cof файлове. Вероятно не е далеч момента в който ще за почна и Х да го ползвам малко по-активно. А и дебъга по UART е ала-бала. Да - все е нещо, ама хардуерния дебъг си е съвсем различно нещо. Примерно нещицата които напоследък правя са почти изцяло от компютъра направо в магазина - супер нискобюджетни и без кой знае какви изненади по хардуер/софтуер. Софтуера напрактика е писан на устройство №1, което вече е продадено. На него естествено няма макс и прочее екстри - само ICSP. Смело мога да твърдя, че ако се бях мъчил по уарт да дебъгвам щеше да ми отнеме много повече време и нерви. Ненужно е да коментирам, че пиккит2/3 е напрактика задължителен ако работиш с пик-ове.
|
| Съб Ное 15, 2014 8:34 pm |
|
 |
|
Nenko
|
не знам как реши да ме наречеш "брат", но не ми хареса. имам чувството, че ти пасеш овце и слушаш кондьо  като нямаш какво да кажеш по темата, просто си подмини...а не да ми пишеш глупави и неуместни коментари 
|
| Съб Ное 15, 2014 9:27 pm |
|
 |
|
pechkov
|
При много неща има задължителни неща. Но е съвсем различен въпрос дали човек може да ги използва. И осцилоскопа си е задължителен, когато се работи с електроника, но поради недостиг на пари - дълги години съм "гледал" цифрови шини с мултицета, и се оправях криво-ляво... Както се казва: Тука има, тука нема... Като видя някоя шина, че стои плътно на 0 волта - ясна работа. Но тогава не ми е трябвало да гледам формата на импулсите, пулсации и прочие. И устройствата не бяха кой-знае какви. Щом шината не се е "заковала" на 0 или на Vcc - давай натам, нещо друго е. И почти винаги успявахме. Обратния случай съм го виждал в автосервиз. Накупили хората техника като за лабораториите на NASA, а аз им закарах "Жигули" за ремонт. Младежа взе една щипка, закачи я на високоволтовия кабел на свещта, стои отстрани, и се чуди какво да прави по-натам... То добичето няма ECU, няма ламбда-сонда, няма термо-датчик, няма MAP сензор, няма TPS... Стои като крава насред сервиза, и още малко ще каже "мууууууу". Та така.  Каквото и да работиш - си трябва разбиране на материята. Ти можеш да скърпиш проект, и още от компютъра да го пльоснеш на рафта в магазина, но човека, който пита тук - не може (така предполагам де). Трябва да смъкнем малко нивото, за да му помогнем. Като напредне достатъчно - той сам ще може да си избере развойна среда, програматор, ще знае как да прави дебъг. И може би дори ще може да програмира поне на два езика, и ще има повече от един програматор, и тогава ще си пишете с него коментари за PicKit2 и 3, и на кой от двата кое му е кусура. Но това ще стане, когато събере достатъчно информация за нещата, кое как изглежда, кое как се прави. Така че най-учтиво те моля, не бъди толкова критичен.  Най-малкото, че никой от нас не се сети да му отговори на въпроса за Proteus, че това, което е искал да направи - се нарича симулация. 
|
| Съб Ное 15, 2014 11:43 pm |
|
 |
|
Cekins
|
Е не си мисли че и аз не съм минал по този път. Просто се опитвам да помогна с шорткът. Мерене на кварца с мултицета - ама е несериозно - някой път може и да познаеш ама не винаги. Много случаи съм имал (преди да се пооборудвам) да не мога да разбера защо някой път работи и някой път не. Конкретно си спомням за един контролер дето 32 kHz кварц на таймер 1 не винаги тръгваше. Тогава нямах нито пиккит нито осцилоскоп с който да гледам - нещото така си и остана с неизяснен проблем. Даже се принудих да пиша в програмата едно изчакване да види дали е тръгнал кварца и ако не е, компромисно се работеше с делене от Fosc.
|
| Нед Ное 16, 2014 12:00 am |
|
 |
|
pechkov
|
Шорткътите според мен са във вреда на качеството. Човек може да пропусне важни детайли в знанията, ако получава наготово много неща.  Само помисли, отдавна има млади специалисти, за които първия им досег с компютър е било с Windows XP на екрана. На голяма част от тях им увяхва сопола като видят на черен екран надписа "No Operating System Found". Последния път, когато ме викаха за такъв проблем в един офис - им оправих проблема с един пръст. Протегнах го, и натиснах бутончето за изваждане на дискетата от флопито. А хората бяха склонни да платят сериозна цифра в евро даже, за да им "спася" данните от харда.
|
| Нед Ное 16, 2014 1:14 am |
|
 |
|
hladilnikov222
|
Селянино с колело, възпитанието изисква, преди да питаш във форум, да си направиш труда да си напишеш въпроса във google, yandex или каквото там използваш. Ето: ДебъгванеТъй като хората тук предлагат помощ безплатно, става въпрос за елементарно уважение към времето на другите. Понеже явно, това са концепции, които са ти чужди, да ето ти една сметка, която поставя нещата в категории, които цървул като тебе може да разбере: темата е прегледата 185 пъти, около 90% от участниците в този форум са професионалисити, които работят за поне 15 euro/час. Ако всеки е отделил 5 минути от времето си, за да прочете грешно озаглавената от тебе тема, поставена в грешния раздел и изобщо подвеждаща - 185 * 0.9 * (5/60) * 15 = 208.125 euro. И т'ва щото те мързи да напишеш 2 думи в гугъл и да почетеш няколко минути. Сега ясно ли ти стана!? Жалко, че вече ги няма хора като Никола Киров, да поставят такива мързеливи селски беци като тебе на мястото им.
|
| Нед Ное 16, 2014 3:59 am |
|
|