Отговори на тема  [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
POSIX OS въпрос 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: POSIX OS въпрос
Цецо написа:
Това нещо е примитвен ОС, разбирай - шедълер, синхронизиращи примитиви ( мутекси, семафори и съобщения) и до там. Ползвам го в един проект и работи стабилно, но е наистина много опростено, откъм драйвери няма абсолютно нищо.

E вече имат драйвери... поне за ST в това видео обясняваха че имат почти всичко - USB, ethernet, gui...

Пон Ное 17, 2014 2:03 pm
Профил

Цецо написа:
Edit: Сега погледнах на страницата. Излязла е CMSIS 4.2. Като гледам нищо по различно от предишната няма. Кърнела е същия. Има някакъв раздел драйвер... ама там е пустош, само едни празни интерфейсни АПИ-та. Може би разчитат на производителите да си ги разпишат.... Обаче не виждам никаква концепция как тия драйвери ще итерират с ОС-а. Т.е. нищо смислено не виждам.

Абе ако говорим за едно и също нещо - това е на ниво FreeRTOS в момента, само дето комуната му е 1/1000 от на фриито.

Като качество може да е на нивото на фреето, нямам идея.... но имат концепция за драйвери, прекалено сложничка ми се чини, ама те си знаят. Но по-важното е, че всичко е интегрирано, имат си някакъв визард и с няколко цъкания с мишката може да включваш/изключваш компоненти, да настройваш това-онова... Интегрирано е с дебъг и т.н.
В доста по-различен коридор от фрито тичат ;-)

Пон Ное 17, 2014 2:27 pm
Профил

Keil имат разни "pack"-ове към MDK-то по процесори (производители, модели). Мисля че те са им драйверите, които могат да се ползва с ртос-а им.

Edit:
http://www.keil.com/dd2/pack/

Пон Ное 17, 2014 2:30 pm
Профил
Аватар

Миро ти в крайна сметка ST ли гледаш или ARM? Щото двете уж тичат по една и съща писта, ама не баш. ST си имат там някакъв куб дето е интегрирана щуротия, ама това до колкото схващам си е тяхна инициатива, няма общо с АРМ, просто се стремят да е съвместимо с CMSIS. Последно като го гледах наистина бяха тръгнали да си правят драйверите ОС френдли, ама бяха стигнали до ниво - един бинарен лок, който беше за бъдеща употреба.

CMSIS си е на АРМ и аз не виждам нищо от това което ти казваш да го има при тях. Поне драйвери със сигурност няма.

Пон Ное 17, 2014 4:00 pm
Профил ICQ

Гледам ю-туб ;-)

STMCube-a замяня предишнита им pheripheral library и е напълно CMSIS ориентиран... това го знаеш!

Просто като ти остане време гледай онова филмче, аз доколкото го схванах имаш Кейл с CMSIS с тяхното си ос-че и някакви "драйвери" може би като тия дето gicho споменава, щото всичко е някакви "пак-ове", демек е на модулен принцип. Имат си някаква концепция за модулите, така че и ти да може да си пишеш твои модули и да е съвместимо с техния магьосник... А драйверите са също вид модули, само че специализирани, там си имат друга концепция какви функции трябва да експортира и т.н.

С две думи на мен ми изглежда като да имат всичко... По разбираеми причини аз нямам намерение да го ползвам и затова не съм задълбавал в подробности.

Пон Ное 17, 2014 4:19 pm
Профил
Аватар

Да сега видях, че си дал линк. Е нямам 50 минути излишни, но горе долу явно е това - ST като най-дисциплинирани на CMSIS фронта си рекламират куба. Ама както казах последно като го гледах (преди 3-4 месеца) не беше особенно използваемо. Преди да им се вържа ще изчакам поне година, че ми писна да съм бета тестер.

А що реши, че това ще е платено и с техен компилатор? Особенно това с платения компилатор е сигурния начин да се обърнат срещу клиентите, поне тия дето бюджета им не е неограничен.

Пък и на тях идеята им е да продават желза, за чии им е да продават компилатори...

Последна промяна Цецо на Пон Ное 17, 2014 4:57 pm, променена общо 1 път

Пон Ное 17, 2014 4:24 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
А що реши, че това ще е платено и с техен компилатор?

На хартия правят "стандарт" и не е ограничено само до техните неща...

На практика обаче...
В една друга тема обяснявах за проблемите със стандартните библиотечки примерно. По някаква "случайност" тия проблеми ги няма ако #IF ARMCC...
Същото е с организацията на тия модули. Как си мислиш че изглежда без техния магьосник? Защо мислиш, че повечето избягваме да ползваме CMSIS, включая и хер нът-а... Аз се бях излъгал да го сложа и после съжалих и го махнах. А не е като да не искам да следвам стандарти...

Пон Ное 17, 2014 4:52 pm
Профил
Аватар

Ами незнам. То ще се види. Начи реално CMSIS до RTOS им костваше 2 години от анонсирането, до нещо работещо. Драйверите като концепция се появиха преди половин година, начи след година би следвали да има нещо което да си струва човек да му отделя внимание...

Аз като гледам идеологогията е да спускат рамката и производителите сами да си пишат кода. Точно с драйверите обаче не ми е ясно как ще процедират. Щото това което бях видял в куба е еволюция на техните периферни библиотеки. И поне като драйвери, на мен не ми изглеждат особенно умно направени. Като цяло опитвали са се да ги направят много бързи и компактни, лишавайки се от абстракция. То това не е непременно лошо, проблема е, че аз поне не виждам в рамката на CMSIS да е зададена някаква по-детайлна концепция за драйверите. Ако съм прав, всеки производител ще си ги прави, как на него му е сгодно още на концептуално ниво - и ще настане една голяма каша.

Пон Ное 17, 2014 5:05 pm
Профил ICQ

Ще поживеем, ще видим...

Спонах го щото на филмчето изглежаше "работещо", ма дали е така...

Пон Ное 17, 2014 5:37 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 24 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2