Отговори на тема  [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Управление на HDD Spindle motor 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
Може но проблема е при ниските обороти защото изходното напрежение е малко .

Пет Ное 11, 2005 12:23 pm
Профил ICQ
Ранг: Минаващ

Мнение 
Здравейте!

Радвам се, че тази тема има посещаемост. :)

Мога да се похваля, че подкарах двигателчето. За момента го въртя с 10 оборота/сек или 600 RPM. Нямам обратна връзка, нямам контрол по ток,... Много е първобитно :oops: но върти. Има вероятност двигателчето наистина да се управлява с трифазен ток, но това ще го пробвам малко по-нататък.

Сега нямам много време, но ще се опитам тия дни да опиша схемата и да я пратя :)

Чет Ное 17, 2005 8:46 pm
Профил ICQ
Ранг: Популярен

Мнение 
TihaVoda, може ли да постнеш схемата за управление на моторчето? Ти какво моторче ползваш - от CD-ROM или HDD? :?

Пет Яну 06, 2006 5:54 pm
Профил

Мнение 
с колегата тука подкарахме един мотор от хдд които беше с 4 извода, + и масите през мосфет транзистори. Един пик, малко софтваре и си тръгна.Проблема беше (и все още е) мощността на мотор, без обратна връзка е много куцо. С плавно овеличаване честотата на превключване стигнахме до някви си 1000-1200 оборота, но пък а си барнал диска и го забавиш малко, просто губи инерция и спира....така че без няква оратна връзка няя стане

Пет Яну 20, 2006 1:35 pm
Профил ICQ

Мнение 
Здравейте! Тези мотори не се ли вътят с на 12V на фазите? В къщи има два стари диска: единия е с често коментирания тук двигател с 4 извода, втория е с 3 извода (нададявам се че четвъртия не е маса). Възможно ли е при втория контролера за управление да е вътре в мотора, като третия извод да е само за контрол на мотора?
Поздрави и успех :)

Пет Яну 20, 2006 2:06 pm
Профил

Мнение Zdrasti!
Това, което успях да намеря в Интернет по въпроса е че тези двигателчета са трифазни. Обикновено са вързани на звезда. Има специализирани схеми за тяхното управление. Нооо в БГ не се намират :) От дейташита видях, че при управление на полустъпка се изполсва несинусоидално напрежение. При микростъпково управление се преминава в дискретна синусоидална вълна. Явно има ЦАП , с които правят синусоидата. Самите двигателчета се казват "3-phase brushless DC motors". Има много схеми на Allegro и Thomson. Който иска може да сваля документация и да види как ги управлявят тези схеми. Но за нещо самоделно трябва да се измисли по-проста схемичка.

Писах и на фирмата просивовдител на двигателя (Conner в моя случай). Те ми казаха, че инфото е само за вътрешна употреба. :)

Сега сам си купил още един hard на старо - работещ. Мисля да му замеря напреженията върху намотките, за да видя какво става. После ще пиша какви са резултатите!

Пет Яну 20, 2006 6:23 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
zz_stefanov написа:
Здравейте! Тези мотори не се ли вътят с на 12V на фазите? В къщи има два стари диска: единия е с често коментирания тук двигател с 4 извода, втория е с 3 извода (нададявам се че четвъртия не е маса). Възможно ли е при втория контролера за управление да е вътре в мотора, като третия извод да е само за контрол на мотора?

Възможно е но този не е от тези :)

Пет Яну 20, 2006 6:34 pm
Профил ICQ

Мнение Нещо интересно
Вижте какво намерих в e: shop.bg

LB 1616, LB 1620, LB 1622, LB 1624

Ето и един дейташит.

Прикачени файлове:
lb1624.pdf [125.15 KiB]
537 пъти
Пет Яну 20, 2006 6:42 pm
Профил ICQ

Мнение 
споменатия от мене мотор е с 4 извода като 4-тия е общтия на звездообразно разположените намотки, работи на 12в, и се оправлява от контролер с обратна връзка, излиза интересна картинка на осцито, ама не са в никакъв случаи аналогови сигнали...има и с по 3 кабела и с 4 и с господ зани колко, някои от моторите се заджижват с нещо от сорта Н-мост и от там дори и обръщат захранването на отделните намотки. това е за стъпков мотор, но много ясно се виждат Н-мостовете на оправлението.

Уффф, забраих да атачна картинката

Прикачени файлове:
stepper_313.gif
stepper_313.gif [ 16.3 KiB | Прегледано 7782 пъти ]
Пет Яну 20, 2006 6:46 pm
Профил ICQ

Мнение 
Това горе не е за шпиндел мотор, а за стъпков. Има си и команда за посока.

Пет Яну 20, 2006 7:07 pm
Профил

Мнение 
да, за стъпков мотор е, но някаде бях гледал(преди седмица-две), управление на 3-фазен мотор. Схемата беше като горната, но вместо 8 имаше "само" 6 транзистора, с които могат да пуснат на всяка намотка + или - и по този начин му вдигат мощностаа, имаше си и обратна връзка...ако го намеря пак ще го постна.

Сря Яну 25, 2006 10:34 pm
Профил ICQ

Мнение 
Здравейте!
Имам абсолютно същото моторче като това от http://www.mcu-bg.com/mcu_site/viewtopi ... c&start=30 и схемите споменати там
http://www.turbinenmuseum.de/Modellbau/ ... sembly.pdf
http://home.versanet.de/~b-konze/blmc_bko/blmc_schg.htm живо ме интересуват по принцип. Не си падам по копирането на схемии. По скоро се интересувам от принципа на действие. Понеже не владея контролера описан там, постнатия сорс не ми е от полза за разгадаване на принципа. Поради което имам и много въпроси:
- от свързването на намотките на мотора (триъгълник) и от схемите разбирам, че има момент в който и двата транзистора на някоя от фазите са запушени. Има ли някъде линк към диаграмите на фазите при управление на такъв мотор;
- какво се следи с обратната връзка и в кой момент;
- предполагам, че се регулира продължителноста на фазовия импулс, като смятам че честотата на въртене на полето е константна (примерно 5400 rpm за шпиндела на този диск);
- някъде се спомена че без обратната връзка не се достига необходимата мощност;
- ....
Накратко се интересувам от теорията на управление на този мотор. Искам сам да си направя контролер за управление, като смятам да използвам оня микроконтролер с двете банки памет :)
P.S. Имам и шпиндел мотор с 4 извода, единия от които е общ свързване звезда. Предполагам че изходните стъпала прилагани за неговото управление са по прости. И там ли се използва някъква обратна връзка?
Благодаря предварително!
Успех :)

Сря Апр 05, 2006 7:02 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
обратната връзка е много важна-тя дава сигнал на чипа кога и за колко време да пусне ток на мотора през някъв мосфет,проблемите идват от програмите за чипа на контролера които трябва да се напишат на асамблер.Аз повторих една такава схема и вече става поне 5 дена се мъча да я запусна и още не мога, подробно съм описъл какво съм направил в темата за микроконтролери -АТ2313,обаче нещо куца някъде по схемата ,или по ХЕХ фаила и не мога да го хвана къде

Сря Апр 05, 2006 9:17 pm
Профил ICQ

Мнение 
Не ме плаши асемблера, а ме притеснява липсата на информация как работи обратната връзка. Както и други го направиха, така и аз съм убеден, че ще го завъртя и без нея. Според мен тя осигурява синхронноста на въртенето на ротора и полето, като по този начин се отдава максимална мощност и се осигуряват стабилни обороти. Надявам се, гледайки трите компаратора и шепата резистори около тях, да схвана идеята на обратната връзка. От голямо значение е как действа системата при първоначално развъртане.
Узпех :)

Сря Апр 05, 2006 9:51 pm
Профил

Мнение 
идеята на обратната връзка е много проста-във всеки един момент една част от мотора си работи като мотор,а друга част работи като генератор тоест от тези намотки които не са ел магнит в този момент от време се индуцира ток/импулси/-тези импулси се дават на чипа/примерно през LM339/ които чрез тях знае за положението на ротора къде е и какви му са оборотите в момента и така регулира подаваните импулси за да се получат нужните обороти плавно или рязко,или да се подържат точно нужните обороти,или деиства обратно -като спирачка, според това какво се иска от мотора което се прави чрез програмата със асамблера и се вкарва в дадения чип,или както аз сега се мъча -чипа взима импулси с честота от 800мс до 2500мс като команда за оборотите на мотора от приемника на разиоуправлението.

Сря Апр 05, 2006 10:08 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 40 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща