Отговори на тема  [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
STM32 F2 USB host не ще 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: STM32 F2 USB host не ще
По подразбиране, в sleep повечето периферии имат клок! Reset стойността на тези регистри в масовия случай е 1. А що USB HOST не ти работи в слип режим е друг въпрос, да не би да е зависимо от някоя изключена периферия? GPIO, DMA, клок домеин?

Чет Ное 20, 2014 8:52 am
Профил ICQ

мда... не повечето, ами абсолютно всички по дефаулт са 1-ца., проверих го.

Това обяснява защо всичко без хоста работи... А хоста не бачка предполагам защото май гадовете са му вързали request стейт машинката директно на системния клок, вместо на периферния... Изобщо клоците и смяната им специално в хост режим е голяма боза.

Сега ще опитам да не спя по време на транзакция, в момента ми гърми с транзакшън ерър когато пращам. Това ще го оправя, аз само в началото си говоря много докато мине енумерацията. После ми е интересно дали полирането ще бачка, защото пак заради техните простотии полирането може да трае 5-10ms и от друга страна трябва да го правя честичко и няма да ми остава време за спинкане мамка му :evil:

Замислям се и за другите периферии дали да не им дръпна шалтера... Но ще трябва да ги следя кога се ползват и ще падне играчка. Интересно ми е, че не съм виждал никъде някой да е правил такава логика. Толкова ли не ги ползват за low power mode тия процове? Макар че то и аз ако трябваше да направя истински low power в нямаше да сложа ST...

Чет Ное 20, 2014 11:48 am
Профил
Аватар

Ами то това си е сложна организация (поне по мойте разбирания) - да управляваш перифериите при различни Power режими. Във MQX имаше натворен някакъв паур мениджър, който се опитах да подкарам и след 2 дни мъки зарязах с псувни...

Сега гледам и в nuttx има заложено нещо... ама къде писано, къде недописано, май е общо взето добри пожелания (дано да бъркам).

Чет Ное 20, 2014 12:36 pm
Профил ICQ

какво видя в нут-а?

Аз нещо не мога да го измисля как да контролирам спането.... Поне не и в айдъл таска. Иначе с драйверите ще стане, аз си знам кога бачкат...

Чет Ное 20, 2014 12:58 pm
Профил
Аватар

Ми в нута видях това:

http://www.nuttx.org/doku.php?id=docume ... rtingguide

точка 6.4. Из сорсовете срещнах нещо за PM, ама нищо не съм разглеждал детайлно....

Ако ти се занимава погледни и MQX, там си спомням, че концепцията ми се стори удачна на прима виста, ама реализацията така и не успях да я докарам до работещо...

Все пак ако измислиш нещо добро на концептуално ниво - кажи, интересно ще ми е, щото това си е наложително в съвременните системи.

Чет Ное 20, 2014 4:21 pm
Профил ICQ

В сорсовете на нут-а дето имам няма нищо интересно, затова питах... Мързи ме да гледам има ли нещо по-ново ;-)

Концепциите, значи за в момента се интересувам само от просто успиване на проца. Поне на тоя етап няма как да ползвам дълбок сън, щото няма как да изключа някои периферии...

Идеята е проста - заради хост-а направих спинкането да се контролира. Преди всяка транзакцийка хоста изключва спинкането, като свърши го разрешава. И всеки друг може да го забрани, но както казах другите периферии си бачкат и няма причина да блокират спинкането.
Единствената особеност е, че критерия за спинкане ми е първо да заспят всички активни нишки и да се стигне до айъл таск-а. И съответно няма как да стане с WFI() щото винаги може да ме прекъснат точно след като съм проверил дали мога да спинкам и преди да съм изпълнил WFI. Няма и как да забраня прексванията по очевадни причини. Та затова го направих в SVC функция, която вдига нивото достатъчно и евентуално сетва SLEEPONEXIT. Сега ще го тествам дали ще проработи...

Иначе другите периферии в момента не спят изобщо. Но там където аз съм мастер (SDIO, SPI и т.н.) ще си пипна драйверите, така че когато нямат работа да си разрешават индивидуално спинкане. И тъй като ще си направя труда да знам има или няма работа тая периферия, то направо ще я гася от нормалния шалтер така че да си спинка независимо от кура. Не знам само дали трябва да чистя ония регистри за low power, щото мен ми е по-добре да спра основния клок и да не се окаже че като заспи проца се събуждат перифериите... Ще бъде много тъпо ;-)

Чет Ное 20, 2014 5:01 pm
Профил

За съжаление хоста не можах да го подкарам :evil:

Преди да почна да си играя с хоста спирам спането и енумерацията минава, обаче после пусна ли го и се отвява, въпреки че спа само когато не ползвам usb. Предполагам заради SOF пакетите, явно като няма клок и се омазва.

Не знам само дали си струва да имплементирам suspend, още повече че не знам как ще реагират разните HID устройства дето ползвам...

Чет Ное 20, 2014 9:17 pm
Профил

Това дърво ми скъса нервичките...

Направих suspend обаче resume-a ми разказа играта. Първо пробвах с remote wakeup, идва си интеръпта и онова си сваля suspend бита в HPRT и даже си вдига самичко resume-a. Според чаршафа трябва само да изчакам едни 20ms и да спра resume-a... Да, де ама хоста не тръгва, фрейм брояча си стои ни шъ ни мъ...
Реших да пробвам аз да го събуждам и долу-горе минава, ама веднъж на около 10-на секунди ми казва че устройството иска да се дисконектне. И така не става щото не върви на всеки 10 секунди да ресетвам всичко..
И така няколко дена си блъскам главата що тъй локалното събуждане (почти) бачка, а другото изобщо... Днес случайно реших и да му спирам клока докато спинка и се оказа, че в това бил ключа от бараката. Хайде това че когато му спирам клок се омазва го разбирам, ама да се омазва когато не го спирам е някакъв нов за мен феномен. Явно има още какво да уча ;-)

Важното е, че все пак успях да го накарам да спинка и че докато хоста спинка може и проца да си подремва.... Единственото неудобство е, че USB клавиатурките си гасят ледовете докато спинкат, ама няма пълно щастие ;-)

Вто Ное 25, 2014 7:46 pm
Профил
Аватар

Еваларка!

Ако се хванеш да напишеш една читава документация на TMOS... цена няма да имаш...

Без да ти правя четки, ама драйверната ти концепция е най-смислената която съм видял в тоя клас (с уточнението, че твойто само съм го преглеждал де). Сега си блъскам главата с нута и .... там точно в тая посока е една добре изглеждаща отвън боза. Човека явно е много печен в теорията на ОС, ама опре ли се до хардуер гледа някак си отвисоко.

Вто Ное 25, 2014 8:06 pm
Профил ICQ

Документация се прави за продукт, а аз нямам нито желание нито възможност да правя продукт от ос-а. От друга страна често имам нужда от страничен поглед, надявах се ти или някой друг да се излъже, ама не би :D
Иначе всеки ос си има и предимствa и недостатъци. Аз бих ги нарекал само "особености", защото дали плюс или минус зависи от гледната точка. Примерно в tmos съм гледал да ползвам прости и удобни концепции, което за мен е предимство. Но някои от тия неща са нестандартни, което може да се определи като недостатък. С две думи нямам претенции да съм по-по-най... по-скоро с колегата се стараем нещата да ни вършат на нас работа, пък дали ще ги хареса някой друг не е толкоз важно.
Но специално за документация.... аз имам 5 функции на кръст в кърнела, няма какво толкова да се обяснява. Многото работа е в драйверите и стековете, само че тях съм ги унифицирал повече от всеки друг ОС. В това е може би най сериозната разлика спрямо конкуренцията. За разлика от тях аз за всичко трябва да имам драйвер, включително и за gpio дето никой не прави драйвер. Освен това всички драйвери имат един и същ интерфейс. Така че в момента в който разбереш един драйвер, няма какво повече да учиш. Ех, има някои особености, примерно искаш да пуснеш примерно 13- битов SPI с разните му засукани опции. Само че практиката ми е да ползвам формата на контролните регистри, т.е. за съответния драйвер трябва да си попълниш една структура с режима, като полетата почти винаги съответстват на регистри. Демек трябва да четеш чаршафите на съответния чип, а не документация на ОС-а. Е тва също ми е странно, защо другите не го правят така. Особено ми е смешно пък ST как искат да се попълни една структура от 30-40 байта и цялата тая информация накрая служи, за да се попълни един единствен рeгистър. Или пък за hid-a май беше дето от репорта идва 1 байт ите разхвърлят всеки бит в отделно поле/байт. За мен това е... хайде да ни ги обиждам :D

Вто Ное 25, 2014 10:01 pm
Профил

Миро, ще се опитам да намеря време за един страничен поглед съответно и feedback под формата разбира се на градивна критика. А преди това да задам няколко въпроса:
- URL?
- git репозитори?
- POSIX ? C standart library?
- Поддържани архитектури, процесори и т.н.?
- build environment and dependеncies?

Отговорите давай направо на английски за да станат част от документацията на ОС-а :)

Сря Ное 26, 2014 11:20 am
Профил

palavrov написа:
- URL?

Не знам за какво URL питаш... ако имаш предвид дали има сайт, сайт има, но няма нищо на него ;-)

Цитат:
- git репозитори?

Не, не работя с git... само svn, ама мисля че и git мога да пусна, поне се поддържа от google.code
viewtopic.php?f=22&t=11056
http://code.google.com/p/tmos/

Цитат:
- POSIX ? C standart library?

POSIX съм го заебал, не ми пасва...
стандартните си ги правя сам, щото тия дето идват покрай gcc и CMSIS не ме кефят ;-)

Цитат:
- Поддържани архитектури, процесори и т.н.?

Само ARM, просто не ползвам други...
Първата версия беше за ARMv4 ама спрях да го поддържам, щото АРМ7/9 вече не са актуални.
В момента е за ARM v6 и v7, разбирай куртекс М0, М3, М4... като М0 не е 100% тестван, а за М4 не съм правил DSP.
По-важно обаче е като производители - имам драйвери за повечето фамилии на Atmel, Luminary/TI, STM32.

Цитат:
- build environment and dependеncies?

100% gcc без никакви екстри, демек който и тулчейн да вземеш трябва да стане...
Иначе за gui ползвам и препоръчвам Еклипс, ама който иска може всичко е текст базирано, така че notepad или vi/vim....

Сря Ное 26, 2014 11:36 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 42 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3