Отговори на тема  [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Решението за КТБ 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Решението за КТБ
Ами при очевдното че се прави опит, или по скоро вече е направен за изочване, но не от Акционерите а от шепа недоебани политици нормлано е да има подобно дело. Тази банка няма как да има липси от 4 млрд както я изкараха, нито да има необезпечени взимания за всички тия пари. Разиграва се цирк и някой се опитва да източи средствата постфактум. А тези 206 млн са нищо, едва ли точно с тях банката е влязла в несъстоятелност. От друга страна акционерите никога не са твърдели че банката е в несъстоятелност, тя беше във временна неплатежоспособност заради масовото теглене.
Не че съм фен на КТБ или мустакатия, обаче това може да се разиграе за всяка друга банка или фирма. Това което прави държавата, БНБ и прокуратарата е пълният абсурд в случая. вече 5-ти месец не могат да измислят как да източат тази банка най-ефективно като държавата поеме най-малкото възможно бреме.
Това че банката е политически проект е ясно, и че е обслужвала партийни интереси също, но доколкото тя е публична институция, има връзка не само с държавни но и с частни пари и оперира с тях подобно поведение от страна на правителството и БНБ е недопустимо.

Отделно по темата не знам защо ми се счу че разхода по защитените влогове щял да бъде в рамките на 200 млн, и аз съм почти сигурен че не много голяма част от тези влогове са на максимума .... та тия 4 млрд които са "изчезнали" не е ясно какви пари са, най-вероятно в основната си част държавни или на свързани с определени кръгове фирми.

Чет Ное 20, 2014 7:24 pm
Профил
Аватар

аз и преди писах, че не вярвам в КТБ да има 50,000 вложители на нормални условия и които да са близко до 200,000лв депозити.
тази банка по дефиниция не работеше с физически лица, офисите и по страната са в десетки пъти по-малко от ДСК и ПИБ (примерно).

а за "изчезналите" 4 милиарда, единия от директорите даде пример с обезценка на кредит, отпуснат на винпром пещера.
квесторите са го обезценили на 100%, защото са преценили, че фирмата няма обезпечение. горкия винпром - няма вино и ракия, няма инсталации, няма насаждения, собствениците не държат половината земеделска земя в България... е, ако винпром пещера е ненадежден кредитополучател, кой тогава е?
оня корпулентния ли?

в случая всички дебили в държавата се изтаковаха върху банката. делата ще се точат с години, но подозирам, че мустакатия ще излезе чист и ще си прибере всички мангизи. просто толкова левашки всички отиграха топката, че няма съд, който да ги оправдае. в същност, законите за банковите фалити са почти на 15 години. но досега никой не ги е пробвал и веднага се видяха дупките. то е нормално, като знае човек кои бяха тогава "законотворците". те някои от тях и сега ментосват (пардон, законотворят).

искров е бил вносител на законопроект за намаляване на отговорността на банкерите при фалит, докато е депутатствал от НДСВ. днес мернах новина, че готвят за нов управител на БНБ мавродиев, оня дето каза че комисията за финансов надзор има толкова общо с КТБ, колкото и ветиринарната служба. същия, който успешно се кри с години от съда по делото на брендо, защото му бил офшорен адвокат. генерала, дето набираше ЕГН-та вместо телефони номера е просто чаровен пишлегар в сравнение с тия.

Чет Ное 20, 2014 9:57 pm
Профил
Ранг: Популярен

Следващото го пиша от първо лице и въпреки това не съм сигурен че е на 100% това ситуацията с КТБ и бъдещето на пазара на имоти, но или е, или някой спекулира, нищо ново за БГ: Мой приятел и вече бивш състудент, сега със семейството си ще купува апартамент в София (от района на СЗ са родом). Имат необходимост хората, момчето работи и учи маг в момента, брат му сега започна бак., роднините помагат ... ок. Обаче какво става. Ходи на огледи от няколко седмици, харесаха 2 ап., обаче се оказало, че почти всички, да не кажа всички, чакали да започнат да се изплащат гарантираните влогове от КТБ, защото хората от сега търсели да уговорят покупка на апартамент с парите, които ще им изплатят, защото вече не вярвали в банковата система (това е и частта, която някак не ми се връзва да е масово еднакво вярна при всички). Каквото и да е, факта е, че брокерката го е посъветвала да купува преди НВГ, защото след това със сигурност цените много щели да се вдигнат. Аз лично не го приех за чиста монета, нито ми се вижда от-до логично, но се оказа, че не е само тази брокерка, която ги говори (може би по-правилно внушава) тези неща на клиенти си. Обобщено:

Изплащат се парите на гарантираните влогове от КТБ - само половината наистина да купят недвижим имот, за да 'уж' инвестират/подсигурят парите си, това ще е пълен - , отколкото + за икономиката. Какво развитие или прираст е това. Ще се завъртят едни пари, едни комисионни и т.н - подобни. В крайна сметка нито ще се дигне покупателната способност на хората, нито ще се произведе нещо, нито ще се построи нещо ново, нищо. Просто ще се "менкат" по детски му едни пари - от джоба на Пешо в джоба на Гошо. Гошо или ще ги складира в буркани, или в банката, защото "още вярва" на банките, или ще купи друг имот, с по-голяма стойност от предният. Както казах - нищо в действителност. Не че банките не живеят от комисионни, такси И лихви, но ... това е друго.

Изобщо не претендирам, че съм прав, но определено съм сигурен, че покупно-продажбата във всички основни сектори в БГ е на такива нива, че отдавна сме повече ощетени от нея, отколкото напред.

Пет Ное 21, 2014 4:58 am
Профил
Аватар

Абе каква е основната идея на всеки брокер - идеята му е да те вкара в сделка. Дали сделката ще е печеливша или не за теб конкретно, на него му е през оная работа, той винаги печели когато има сделка. Та да вярваш на прогноза на брокер е глупаво, прогнозата му винаги ще е в посока - дай парите и чакай тука...

Относно КТБ, очаквайте едно съдене .... поне 10 години. Ей на сега гледам, пънат се, да отменят цесии за 800 млн. Да де ама закона казва, че цесия се обявява за невалидна ако целта и е злоупотреба. Ама как ще докажат това, при положение, че Искров и компания до последния ден се кълняха, че банката ще проработи. Въобще с тоя отложен фалит такава далавера се врътна, че ум да ти зайде...

Пет Ное 21, 2014 8:57 am
Профил ICQ

Те няма да отменят цесиите. Само няма да ги обезщетяват от фонда. С цесията получаваш вземането на другия, а не ставаш нов вложител. Демек - вземането си е твое, никой не ти го отменя, само дето се нареждаш до облигационерите и другите с негарантирани влогове. Накрая ако остане нещо от активите на банката, ви го разпределят.
Това им е идеята доколкото схванах.

Пет Ное 21, 2014 9:54 am
Профил

Цецо написа:
Да де ама закона казва, че цесия се обявява за невалидна ако целта и е злоупотреба. Ама как ще докажат това, при положение, че Искров и компания до последния ден се кълняха, че банката ще проработи.

То ако Искров беше прав тогава можеше да се развалят цесии. Само че КТБ очевидно ще фалира, което прави цесиите съвсем законни.
Тия бози дето ги разправя Бойко са голяма фантазия... трябва 100 закона да обърнат с краката нагоре, за да могат да отменят цесии.

Пет Ное 21, 2014 10:36 am
Профил
Аватар

741 написа:
Те няма да отменят цесиите. Само няма да ги обезщетяват от фонда. С цесията получаваш вземането на другия, а не ставаш нов вложител. Демек - вземането си е твое, никой не ти го отменя, само дето се нареждаш до облигационерите и другите с негарантирани влогове. Накрая ако остане нещо от активите на банката, ви го разпределят.
Това им е идеята доколкото схванах.

Проблема е, че с цесия раздробяват депозита и стават няколко гарантирани.

Освен всичко друго, не ми е ясно, кой ги разписвал тия цесии? Не са ли синдиците, т.е. назначени от БНБ/държавата. И ако е така, защо никой не им търси сметка, защото това е явен опит да се ощети държавата, макар и "законово".

Пет Ное 21, 2014 2:26 pm
Профил ICQ

Абе тия на които ще им възстановят депозитите си мисля че ще са доста под максимума та и под това за апартамент, поне болшинството от тях, та да могат да повлияят пазара на недвижима собственост. Второ, след тегленето от ПИБ нямаше бум на покупка на имоти, защо с КТБ да е друго ? Трето повечето теглили от ПИБ пак там си върнаха парите, другата част по други банки, това ще стане и с вложителите на КТБ, ще отидат по другите банки най-вероятно.
Тия с цесиите които са раздробявали големи сметки, това са играчи и фирми, те са държали парите в банка защото са им трябвали като пари и сега ще им трябват като такива, иначе и преди е можело да си купят жилище. Ако искат да са сигурни ще ги внесът в чужди банки, никой не ги спира.

Пет Ное 21, 2014 4:04 pm
Профил

Цецо написа:
Освен всичко друго, не ми е ясно, кой ги разписвал тия цесии? Не са ли синдиците, т.е. назначени от БНБ/държавата. И ако е така, защо никой не им търси сметка, защото това е явен опит да се ощети държавата, макар и "законово".

Цесията прескача синдиците... Примерно ако ти имаш 1млн. депозит а аз имам 1 млн. кредит в момента мога да ти предложа да ти купя твоя депозит на 30%. За теб е далавера щото ще получиш 300 хил, със 100 повече отколкото би получил от фонда. Аз също ще съм на далавера щото си изчиствам кредит за 1млн срещу скромните 300хил. Но това си е между мен и теб, банката няма какво да ни каже, защото нищо не зависи от нея. В който и съд да отиде тя или неин правоприемник аз съм си в правото да си прихвана задълженията от кредите. И това си важи без значение дали е банка или не. Вместо КТБ можеше да е частно лице, това не променя нещата.

В случая се облагодетелстват тия с обезпечените кредити. Те ще си намалят съвсем законно задълженията. Но не те са виновни за фалита, щото ако срещу всеки влог имаше обезпечен кредит, сега те щяха да се изчистят и банката да остане на нула. Ама няма да остане.... И точно щото банката не е на нула хората си продават влогове срещу 30% от стойността.

Пет Ное 21, 2014 4:29 pm
Профил
Аватар

Ай сиктир и топлофикация и КТБ! Това са циркове за лов на маймуни!
И що трябва цяла година да ми надуват главата с това, че и да ми дават пример с милионите на Васко Кеца или Вежди Рашидов - е що бре, аркадашим, сте се полакомили за високи лихви? Пирамидите забравихте ли ги?

Навремето преди предния фалит майка ми работеше на няколко високоплатени работи и предвидливо си беше сложила парите в различни банки. Да, ама всичките тръгнаха да фалират, тя тръгна от банка на банка и ядец. В банката с най-малък влог случила на съученик-директор и той и предложил офисната прахосмукачка в замяна. На нея и станало смешно и... дори без профи прахосмукачка остана :(

Защо всички трябва да плащат вместо бандитите?!

Съб Ное 22, 2014 12:47 am
Профил

Цецо написа:
Проблема е, че с цесия раздробяват депозита и стават няколко гарантирани.
Не стават. Депозитът остава един, само парите в него, колкото ги има след обезщетението, се дължат на няколко човека.
Проблем са другите цесии с прихващанията. Всъщност, ако съдът си свърши работата и определи реална дата на несъстоятелността, тези също не са проблем, щото прихващанията след тая дата стават недействителни. Ама явно не разчитат твърде на съда и ще опитват да се подсигурят и със закони.

Съб Ное 22, 2014 11:11 am
Профил
Аватар

Може би си прав за цесиите, не съм много наясно с материята.

Обаче как съда да определи "ранна дата" за несъстоятелност, когато допреди няколко седмици Искров и БНБ декларираха, че банката ще отвори врати след няколко седмици?

Съб Ное 22, 2014 12:03 pm
Профил ICQ

Е ти пък, той боко сутринта твърди че никога няма да направи нещо а на обяд вече го е направил .... били говорили :) Целта е кражбата да се максимизира, и загубата /разбирай парите отишли за обезщетения и др. / да се минимизира. Съвсем неясно е и какво става с кредитите които са давани. Дали ще ги направят изискуеми в момента на фалита ? Представи си ти си един добър кредитополучаел, редовно си обслужваш кредита но хоп в един момент ти казват връщай всичко .... какво става, банката взема примерно винпром пещера вписан като 100% загуба, продава го на търг за 1 млн на правилните хора, и така успява да редуцира загубата до 80% ... найс а ... всички щастливи, или почти всички.

Съб Ное 22, 2014 5:07 pm
Профил

Не съм сигурен дали е вярно, но...
https://bivol.bg/%D0%B1%D0%BD%D0%B1-%D0 ... D0%B7.html

Пет Ное 28, 2014 6:58 am
Профил

After_Dark написа:
Не съм сигурен дали е вярно, но...
https://bivol.bg/%D0%B1%D0%BD%D0%B1-%D0 ... D0%B7.html

Сега ако обясниш какво толкова те "мъчи" ПИБ ще е много добре. За втори път в тази тема се опитваш да внушиш нещо...

Пет Ное 28, 2014 7:49 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 67 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща