|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 4:07 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Nikola Kirov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
 Re: Лабораторно захранване
Колкото и да го обезшумяваш това импулсно винаги ще прави много шум. Истинско лабораторно захранване е добре да бъде изцяло аналогово. По добре да ползваш по голям радиатор,евентуално с принудително охлаждане което се запуска като му се покачи температурата. И с няколко отвода от вторичната намотка на трафа които превключваш твърдо с процесора според напрежението което си задал. Ако изходното напрежение е в по голям диапазон правиш го динамично,заради режима на токоограничение.
За аналогови неща които работят със сигнали под миливолт даже ползвам изцяло аналогово захранване което храня от акумулатор. И съответно стар аналогов скоп да гледам какво става.
|
| Пон Ное 24, 2014 4:21 pm |
|
 |
|
vesko_hard
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Сря Фев 08, 2006 3:32 pm Мнения: 253 Местоположение: Благоевград
|
Така и така идеята е да се ползва процесор, значи не би било проблем да се предвидят двата варианта аналогово и импулно, а финалния тракт да си е еднакъв При трансформаторно захранване да се заделят няколко изхода на процесора за релета за превключване на вторичните намотки и един (два) за управление на степ даун-а(ако се ползва такъв).
|
| Пон Ное 24, 2014 4:28 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
тия схеми не ги ли симулирате?
|
| Пон Ное 24, 2014 5:23 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Това още в средновековието се правеше с тиристорни изправители. А аз нали съм от каменната ера: не бих разчитал на никакъв проц, а на транзистор-два.
|
| Пон Ное 24, 2014 5:40 pm |
|
 |
|
emilvtc
Регистриран на: Вто Фев 06, 2007 8:44 pm Мнения: 3179 Местоположение: Пловдив
|
Ще симулирам на спайс-а, но преди това трябва да стигна до някаква идея за схема, която поне видимо да няма много недостатъци ...
DC/DC предрегулатора ще шуми, но предполагам, че с висока честота и LC филтрация пулсацията относително лесно може да се докара до под 50mV ...
Някак си не ми се мисли за мрежови трафове с много междинни изводи на вторичната и за големи радиатори. Знам че DC/DC и малки шумове са взаимно изключващи се, но съм склонен да преглътна шумовете за сметка на компактността и липсата на вентилатори или големи радиатори ... Все пак целта ми е захранване за "софтуеристи" ...
|
| Пон Ное 24, 2014 5:41 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
По повод поста на Бонго - как е реализирана комутацията в ТЕС5020:
|
| Пон Ное 24, 2014 5:52 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
е, точно този ТЕС беше с две много големи дръжки за носене. по-възрастен мъж би рискувал да се повреди, ако тръгне да го мести.
|
| Пон Ное 24, 2014 6:23 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Емиле, само бърз преглед на схемата: 1. около 78л33 нещо не си домислил... виж си го сам, ще се сетиш 2. При първото изкарване на високо напрежение и после рязко понижаване (без товар), изходните ти транзистори, че и тези преди тях, ще изгорят като пуканки.
_________________ Хайде де!
|
| Пон Ное 24, 2014 8:25 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Идеята на схемата със стабилизатора за 3В. е да "повдигне" базата на съставния транзстор над изходното на предрегулатора. Идеята е да се намали дроп-а на напрежение върху мощните транзистори. Не виждам проблем в това. Това напрежение ще се получи от намотката ТR1–2, която е вторична на импулсното захранване на микроконтролера (степ-даун регулатор на +5В. Ще го обсъдим по-късно).
Относно "пуканките" - ако изхода е "двутактен" или има генератор на ток към "-5В" (споменах за това в предишните ми постове) - кондензатора в изхода ще се разреди и няма опасност за транзисторите. Това ли имаш в предвид?
|
| Пон Ное 24, 2014 9:11 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
от схемата не ставаше ясно, че е вторична намотка. транзисторите ще изгорят, защото ще се получи (макар и за кратко) високо обратно напрежение база-емитер.
|
| Пон Ное 24, 2014 9:43 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Добавих в схемата генератор на ток (товар в изхода) и мисля, че отстраних обратното поляризиране на крайните транзистори при рязко намаляване на зададеното напрежение.
Гледам, че масово в тесовете изхода не е двутактен. В някои от тях има генератор на ток към отрицателно напрежение (нещо като товар задаващ някакъв минимален ток на покой (работна точка) през мощните изходни транзистори), в други няма.
Как според вас ще е добре да се направи?
Отделно тракта за следене на изходния ток (преобразувателя -> напрежение) продължава да не ми харесва. Имате ли идея как да се направи по друг начин?
Мисля че имаше разни чипчета - преобразуватели ток-ток и напрежение ->ток (май на линеар или нешънъл ги бях гледал). Някакви идеи в такава посока?
Относно симулацията - използвам спайс през ОрКад-а (Каденс). Можете ли да ми препоръчате някакъв "съвременен" и "модерен" симулатор? (като не използвам дълго време някоя програма - в началото я гледам като непозната и пак започвам да я разучавам. Та в тази връзка вместо да си припомням спайса предпочитам да разуча нещо по-съвременно)
Някой сеща ли се за операционен усилвател със захранване >=36V, с честотна лента над 30MHz (примерно), бърз (>= 50V/uS), с малък офсет, изходен ток >=10мА, малошумящ и да не струва майка си и баща си ...? (баси и изискванията...)
Моля за още коментари и забележки по схемата...
|
| Вто Ное 25, 2014 12:06 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Гледам из фарнел разни Current Shunt Monitor-и. Не съм използвал такова чудо до момента и нямам впечатления, но загледах AD8219, MAX4080 и други подобни
|
| Вто Ное 25, 2014 1:07 pm |
|
 |
|
dan
|
кефиш ме максимално  Иначе ти хубаво си сложил токовия генератор към отрицателното напрежение. Това подобрява режима на изходните транзистори. Така с D2 мисля, че няма да има опасност за изх. транзистори. За симулации- аз използвам Altium-ския вграден симулатор (pspice). Малко не мога да те разбера какво не ти харесва в измерването на тока. Можеш да сложиш някоя от тези схеми с ХОЛ-сензори в тях, имат по >50кХц лента
|
| Вто Ное 25, 2014 1:55 pm |
|
 |
|
stefan63
|
|
| Вто Ное 25, 2014 2:37 pm |
|
 |
|
emilvtc
|
Докато ровех през обедната почивка из нета за чипове попаднах на този сайт за подобен проект. Предполагам, че ще ви е интересен. Обратната връзка по ток трябва също да е бърза, колкото и тази по напрежение на регулатора => не трябва да има бавни усилватели или такива с ограничена честотна лента. ХОЛ сензорите според мен не са подходящ вариант. stefan63, от предложените може би LT1028 или LT1115 са подходящи кандидати. (но цените им във Фарнел са трепач)
|
| Вто Ное 25, 2014 2:44 pm |
|
|