Отговори на тема  [ 567 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 38  Следваща
Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване. 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Съвсем (е, почти) универсална станция за запояване.
georgibg, тук за термопрофил въобще и не става на въпрос... Само с уреда и височината упражнявам термоконтрол, да не отива повече от 195-200. :D
Правил съм си проби с чипсети по работещи дъна (стари естествено) и нещата са много по-добри, отколкото с духалка. Поне всичко си остава по местата... С насищане не съм си играл, защото мисля, че е важно дозирането на пастата, за да е точно позиционирането... :roll:

п.п.
Cekins написа:
нанасям пастата със стенсил - това е фасулска работа.

Този стенсил спрямо платката, или за елемент е?

Последна промяна fugata на Сря Ное 26, 2014 12:06 am, променена общо 1 път

Сря Ное 26, 2014 12:01 am
Профил
Ранг: Форумен бог

Cekins написа:
По принцип най-трудно ми се запояват DPAK-овете ама то си е нормално - те са най-големи и топлоотдаващи по принцип.

С човка тип "нож" ги поя тия гадини. Супер лесно става.

Сря Ное 26, 2014 12:02 am
Профил ICQ

@Cekins аз също така съм запоявал с духалката. Само, че нямам стенсили и ползвам паста в спринцовка.
Това с прожектора е по-опасно, защото нямаш контрол над нищо. Само можеш да го пуснеш и спреш. Освен това при всички положения награвя страшно неравномерно.
Има готови контролери за обикновени печки, виж това, ако не си го гледал: http://www.youtube.com/watch?v=FNNRoXZom30

Сря Ное 26, 2014 12:04 am
Профил

fugata написа:
georgibg, тук за термопрофил въобще и не става на въпрос... Само с уреда и височината упражнявам термоконтрол, да не отива повече от 195-200. :D
Правил съм си проби с чипсети по работещи дъна (стари естествено) и нещата са много по-добри, отколкото с духалка. Поне всичко си остава по местата... С насищане не съм си играл, защото мисля, че е важно дозирането на пастата, за да е точно позиционирането... :roll:

Не е важна само температурата. Рампата е също толкова важна. Със 150W чипсет не можеш да разпоиш/запоиш на компютърно дъно. Многослойни платки, големи маси, проектирани са да разсейват много топлина и т.н. Само с духалка също не става. Силно препоръчително е да се ползва инфраред, защото нагрява само метала. Трябват ти поне 2кВ за да спазваш до някаква степен нормална рампа.
Стига толкова офтоп.

Сря Ное 26, 2014 12:14 am
Профил

Вярно, стига офф, че нещата отидоха до бга чипове. а инфрареда там по-скоро е задължителен. Идеята беше в конкретният случай, как да наситим платката с пасивните елементи, а другото с поялник...
Хубавото в цялата тази работа е, че за БГА ще зная към кого да се обърна... :wink:

Сря Ное 26, 2014 12:29 am
Профил
Аватар

Последен оффтопик да отговоря.

@fugata - стенсилите си ги поръчвам заедно с платките ЗА платките - иначе с отделни стенсилчета как да стане номера - гледам всички елементити да са от едната страна или ако няма как - от обратната се стремя да са колкото може по-малко.

Сря Ное 26, 2014 9:26 am
Профил ICQ

Тъй. Смених и 2 от конекторите на задната платка с по-човешки такива (за лентовия и за входовете от датчиците). Остава да посимулирам малко 1-2 неща да видя дали ще има подобрение към по-добре, че с настоящата схема прави едни пикове във вторичната заради индуктивността и, дето хич не ме кефят. До ден-два ще пусна последния едишън на схемите и платките който иска да ги огледа. После ще доизкусурим каквото има по футпринтове и прочие полюции, и ще ходя да говоря за оферта.

Да имате някаква идея за държаща на ток DC букса за ниско напрежение? Ще ми се да му набутам отделен вход за DC, та да може да се ползва директно в кола например. Трябва да издържа на 7-8А RMS и 20-ина ампера пиков ток за един полупериод.

Сря Ное 26, 2014 11:03 am
Профил ICQ

Повечето уреди, които съм виждал за кола са с тип банани или букси за тонколони (тип щипка или с гайка). Аз моята бих си я направил с банани.

Сря Ное 26, 2014 2:26 pm
Профил

georgibg написа:
Аз моята бих си я направил с банани.

И кво става като обърнеш бананите?

Сря Ное 26, 2014 2:30 pm
Профил ICQ

sparkybg написа:
georgibg написа:
Аз моята бих си я направил с банани.

И кво става като обърнеш бананите?

Същото, което би станало станало, ако объркаш друга букса. Не мисля, че когато са цветово означени е по-различно от това да се обърне поляритета на друга букса. Реализирането на защита от такива грешки не е сложна.
DIN и кръгла 2.1х5.5м.м. издържат на 7-8А, за 20А пиков ток не знам.

Сря Ное 26, 2014 4:22 pm
Профил

Идеята е да си направиш например кабел за в кола, който да включваш в запалката. Кабела се прави веднъж (заедно с двете му букси). После само включваш или изключваш, когато ти трябва. Няма какво да объркаш.

Имах предвид букса като за зарядно на лаптоп, например. За върху платка, вертикално. За всички останали случаи - на платката ще има място за конектор и всеки ще си го изкарва както му е кеф. Плюса ще минава през диод (единия от диодите на греца), така че на станцията нищо няма да и стане и да го обърнеш. Въпроса е да има лесниния. Поне за мен бананите са точно за случаите, в които нарочно ти трябва да можеш да обръщаш, или да включваш и изключваш само едното.

georgibg написа:
DIN и кръгла 2.1х5.5м.м. издържат на 7-8А, за 20А пиков ток не знам.
[/quote]
Дай някакво линкче ако ти е възможно.

За 20-те ампера мисля няма да е проблем, понеже са за кратко. Сега като се замислих, като даде на късо го изключвам максимално бързо. След 5 секунди опитвам пак. Тоест, големия ток няма да е за повече от 6-7 милисекунди на всеки 5 секунди. Ако буксата е достатъчно стегната няма да има грижи. 0.1-0.2 ома има по пътя от входа до човката на поялника, тъй че тока няма да е безкраен, даже и директно към акумулатор да се върже.

Сря Ное 26, 2014 4:35 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами за поляритета може да се използва грец, ще заеме доста място, но може и да е в кабела - но пък всякакво AC/DC в границите ще върши работа.
А за конектор - аз съм за разглобяемите индустриални (зелени) на Phoenix Contact, ще им намеря името и връзка някаква. С винтове, няма и как да обърнеш ако няма защита и можеш да ползваш всякакви кабели.

Сря Ное 26, 2014 4:58 pm
Профил

Grubi написа:
Ами за поляритета може да се използва грец, ще заеме доста място, но може и да е в кабела - но пък всякакво AC/DC в границите ще върши работа.
А за конектор - аз съм за разглобяемите индустриални (зелени) на Phoenix Contact, ще им намеря името и връзка някаква. С винтове, няма и как да обърнеш ако няма защита и можеш да ползваш всякакви кабели.

То грец вътре си има. Ама към него е вързан трафа. Идеята е да може да работи и на траф, и на DC. Тоест - изключвам го от вкъщи, нося го в колата, включвам го в запалката и си бачкам по жиците.

Най-лесно ми е да ползвам същото, дето за поялника, но тройка. Само дето няма къде да го сложа в кутията. Ще ми се нещо като за платка - ще пробия още една дупка на задната ламарина и готово. Пък който не иска, ще си изведе негов си - конектор на платката за целта ще има, така или иначе.

Сря Ное 26, 2014 5:09 pm
Профил ICQ
Аватар

Ами с външен AC/DC трансформатор/адаптер/кола и т.н. кой каквото си иска и има.
А контактите на Phoenix са тия 3,81мм 8А

http://se.farnell.com/phoenix-contact/1 ... st=3704907

orded code: 3704907 или подобни от Комет

Сря Ное 26, 2014 5:36 pm
Профил

Grubi написа:
Ами с външен AC/DC трансформатор/адаптер/кола и т.н. кой каквото си иска и има.
А контактите на Phoenix са тия 3,81мм 8А

http://se.farnell.com/phoenix-contact/1 ... st=3704907

orded code: 3704907 или подобни от Комет

Това ми стои повече като за вътрешен монтаж. На платката конектор за вътрешен монтаж и сега си има. Мислех си за нещо като за входа за зареждане на лаптоп. До колкото знам има и държеливи. Просто не знам от къде, защото такова чудо за повече от ампер-две не ми е трябвало до сега.

Вариант с външно захранване (демек трафа да е извън кутията) мен не ме кефи. А дори и да ме кефеше, въпроса с конектора пак стои.

"силовите" конектори на платката са такива:
http://store.comet.bg/Catalogue/Product/18971/

2 двойки и 1 четворка на задната платка и една четворка на предната.

Сря Ное 26, 2014 5:48 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 567 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 38  Следваща