Отговори на тема  [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242 ... 1194  Следваща
Новини от цивилизования свят 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Новини от цивилизования свят
пуснаха филмче как са го отгърмели младежа.
полицая го гръмнал в първите 2-3 секунди от спирането на колата. трудно е да се прецени от тоя запис какво е правило или казвало момчето, но тръгва към колата, ако е имало пистолет в ръката, полицая за секунда е превключил в боен режим и е действал както е трениран. в таква ситуация единия от двамата няма да се прибере в къщи вечерта и нямаш много време да разсъждаваш.

у нас за засичане на светофар ти вадят патлак през прозореца.

Чет Ное 27, 2014 10:22 am
Профил
Аватар

ДедоБоре написа:
аз не намирам разлика между циганин, мангал и ром.

Като стана дума, мисля че не е лошо да кажем какво означава думата "мангал", защото доста хора, особено по-младите нямат представа: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D0%BB
Човек винаги може да научи нещо интересно, например да види снимки на "Виенски меден мангал" и на "Обикновен мангал"
А по отношение на политически коректното говорене - усвоено е отдавна, още преди много години един футболен треньор крещеше "Дръж печката". Хем коректно, хем кодирано :D

Чет Ное 27, 2014 10:51 am
Профил
Аватар

Ми тогава да си кажеме и от къде идва РОМ. По стечение на обстоятелствата съм живял с цигани и знам езика им(е...позабравил съм го вече). Та "ром" произлиза от циганската дума "романес", с която се обръщат един към друг и така си викат помежду си като стане дума за етнос, раса и т.н. И едни умни цигани депутати преди време седнаха и измислиха това "ром", за да не се обиждали циганите от думата циганин, щото хората свързват(интересно защо) "циганин" с кражби, измами, грабежи, лъжи и т.н. И така обидната дума циганин беше заменена с безобидната, и приемана от тях самите, дума "ром". Има обаче една подробност, известна само на циганите(и тия познаващи езика им). "Романес" на цигански всъщност означава "румънец". Т.е. те самите на собствения си език нямат дума, с която да се самоопределят, но виждаш ли тръгнали да се обиждат от дума, смисъла на която са си го осрали те самите. Така че айде да не сме по-светци от папата и да спреме да правиме евала на цигани, педераси(гейове), негри и друга подобна измет и да си ги наричаме със собствените им имена, а не с това, което виждаш ли, не ги обижда.

Чет Ное 27, 2014 11:31 am
Профил
Аватар

Аз пък съм обяснявал на кого ли не, че в БГ "негър" не е обидна дума и никога не е била, просто означава "представител на черната раса". Прав ли съм?
За "циганин" не ми се говори, щото ще стане едно мазало...

Чет Ное 27, 2014 11:42 pm
Профил
Аватар

Да - както и в щатите "Tsiganin" не е обидна дума. И никога не е била. Просто означава "представител на ... хм ... може би ... - де да знам коя точно раса". Сякаш са най-близко с индийците.

Чет Ное 27, 2014 11:55 pm
Профил ICQ

Ами че то Негър никога никъде не е било обидна дума, расата е негроидна, или чернокожи на който и да е от изиците, то и негър идва от негра, което идва от черно. Та негър си е съвсем правилно и никога никъде не е било обидно, просто в отвъд океания си падат по крайности, от бичуване и разстрел по плантациите през тоалетни за бели и черни до расизъм спрямо белите ... има gipsy което си е баш циганин и никой не се обижда.

Чет Ное 27, 2014 11:57 pm
Профил
Аватар

Аве джипси не е баш сиган... Джипси навсякъде има ама сиган като наще само тука и по српско ...

Пет Ное 28, 2014 12:02 am
Профил ICQ

Да бе, същите са си, просто някъде са леко по спретнати.

Пет Ное 28, 2014 12:03 am
Профил

Cekins написа:
Аве джипси не е баш сиган... Джипси навсякъде има ама сиган като наще само тука и по српско ...

Във Франция не бяха ли "житан" ... ?

Пет Ное 28, 2014 12:17 am
Профил
Аватар

"Джипси" идва от "египтянин", щото част от тях първо минали през Египет при разселването си. Иначе са си все цингета, произхождащи от най-долните индийски и др. съсловия.
Нямам нищо против тях, на село например станаха по-свестни и от българите, но като се намеси политиката става една...
Пък по конституция не трябва да има расово или етническо разделение :mrgreen:

Пет Ное 28, 2014 12:21 am
Профил

Предлагам политически коректният израз- циганин от ромски произход

Пет Ное 28, 2014 10:43 am
Профил

Да, защото има и българи от ромски произход :(

Съб Ное 29, 2014 1:34 am
Профил
Аватар

Да, казват се цигани, което си е най-правилно за българския език. Както и негър. Който се обижда от произхода си да се боядисва зелен. Тогава пък "трева" ще стане обидно... абе няма оправия :mrgreen:

Съб Ное 29, 2014 10:13 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Всяко нарицателно, което набляга на някаква разлика става обидно в даден момент. Примерно представете си, че във вашата фирма има 6-7 програмиста и 1 хардуерист (вие) и програмистите вместо да ви наричат по име - ви наричат "резистора". Колко време ще издържите така преди да разбиете на някого мутрата или да напуснете?!

Съб Ное 29, 2014 12:41 pm
Профил
Аватар

А на тебе ще ти викат "джавата" или по-добре жабата.... Вчера попаднах на умопомрачителен пример - щерката иска да играе няква тъпня - minecraft - ей тва е "примера" за джава програмисти. 200 МБ инсталация - иска джава 6 минимум, win8 (желателно), core i5 минимум на поне 3 гигахерца. Желателно е да имаш поне 4 гиги рам. Видео карта - нещо поне от последните 3-4 години. И за капак на всичко графиката е нещо средно между Wolfenstein 3D и DooM. Предполагам повечето от вас ги помнят... Пробвах да я пусна на дърттия лаптоп (P4 на 2.1 с 1Г рам) - след около един час успях да рестартирам компютъра. Така и не я видях да върви...

Съб Ное 29, 2014 1:06 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 17908 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242 ... 1194  Следваща