Отговори на тема  [ 429 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 29  Следваща
Лабораторно захранване 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Лабораторно захранване
Благодаря за схемите !

Desert Leo, искам да стане по най-простия възможен начин.
Основното усложнение идва от шунта, който е в горното рамо на изхода... Според мен трябва да е в горното, за да моге да имам 2 канала с обща маса. Погледни схемата на захранването на Миро и преброй вторичните, трансформаторите и бобините ... Е те такова не Ща.
()е, вижда се, че дизайна му е много стар, но явно са го направили добре, като гледам параметрите и големината на радиаторите му)

Захранването, което ти и ilkor постнахте ми се струва много нисък клас ... С него на 3.3V не съм сигурен дали може да се захрани директно GSM например ...

Не съм се отказал и от функционалността за симулиране на батерия. За целта ми трябва бързо и точно мерене на ток-а в няколко обхвата (за това и ги сложих). "Батерията" ще я оставя на заден план за сега, но схемата трябва да е готова за нея...

Допълнително заради функцията да гледам със скоп профила на консумацията без изкривяване (е, с минимални) на формата - също не е никак лесна задача.

Ако някой постне схема на устройство като от линка на ДядоБоре ще видите, че всъщност мисленето не ми е към усложняване ... (поне така си мисля де ...) А и да не забравяме двата канала с общата маса и нежеланието ми галванично да ги разделям, което си е достатъчно "усложняващо" ...

Освен това захранването от твоя линк въобще не е мислено да е "малкоПечащо" ... А аз това си го поставих като изискване...

Кое мислиш (въпроса е и към останалите колеги), че можем да опростим в последната ми схема? Нека да я опростим.

Сря Дек 03, 2014 5:31 pm
Профил

Колеги, със сигурност НЕ съм толкова гениален, че да намам кусури в схемата ... Сега е момента да търсим кусури е нея.

Това, което според мен трябва да се добави са защити по входовете на усилвателите (където трябва) и филтри по захранванията им.
Освен това все още не ми е ясно дали ще мога да мина с такова "плуващо" захранване на високоволтовите усилватели, или ще трябва да ги храня от някакво високоволтово и стабилизирано помощно такова. (Това ще е по-критично в режим на токоограничаване според мен).

Допълнително ако искаме да имаме - ще трябва да помислим и за разни защити в изхода, при обратно включване на акумулатора, който ще зареждаме например ...

Едва след това, схемата ще е готова, за някакви начални симулации.
В режим "стабилизатор на напрежение" не очаквам някакви особени проблеми. Проблемите според мен ще са в режим "генератор на ток".

Остава да се избере вида и на останалите усилватели и транзистори. Някакви идеи?

Чет Дек 04, 2014 6:50 am
Профил

Цитат:
Основното усложнение идва от шунта, който е в горното рамо на изхода

Заради това те подпитах за двуполярно захранване с нула ,закачена на изходния плюс.
Тогава шунтовете ще се падат около нулата на усилвателите, отделно някои изисквания към операц.у-ли ще отпаднат - високо захранвашо, входове в зоната на захранващото.
За транзисторите на шунтовете - гледам ,че на тразнисторите обикновено Rdson се дава при 10 волта гейтово, та там трябрва да се внимава, или да се увеличи захранването, или да се
сложат по два транзистора в паралел , например в корпус so8.

Отдавна не съм се занимавал с аналогови схеми и са ми трудни за оценка, но концепцията ти в общи линии ми харесва. Някой запален по захранванията , например Dan, би могъл да ти открие грешка по обратните връзки, ако може да отдели време.
Обратната връзка по ток ми изглежда прекалено/притеснително сложна , на първо време само два обхвата по ток ми изглежда по-подходящо. Вместо мултиплексори бих използвал
паралелни канали за различните обхвати. Или ако шунтовете са около нулата на усилвателя - регулируемо усилване.

Чет Дек 04, 2014 10:29 am
Профил

stefan63, каква ти е идеята за паралелните канали за обхватите?

Всъщност така шунтовете са в "нулата" на U2 и няма проблем както съм го начертал, да има различно усилване за различните обхвати ...

Добавих един изтрит по невнимание резистор в базите на мощните транзистори.
Добавих и някакви защити по напрежение на входовете на усилвателите (където реших, че има нужда) и двата ценера в изходите на помощните захранвания.

Е те сега е момента PIF да даде някакви идеи за защита на регулатора от GSM-и в близост и други шумотевици ... Мислех за малки (27pF) кондензатори по входовете на усилвателите, но искам преди да ги наслагам да чуя и вашето мнение.

Промених и стойностите на резисторите на ДУ, така че да използваме навсякъде тримери 1к.

Прикачени файлове:
Lin_Regulator5.pdf [79.07 KiB]
282 пъти
Чет Дек 04, 2014 12:14 pm
Профил
Аватар

Почнах да гледам схемата ама ме заболя главата :)
Шегичка де, ама иска време. Само идея: ако е възможно в генераторите на ток ръгай светодиод за стабилизация - дава изненадващо добър резултат.

А бе хората са го измислили през миналия век: :)

Прикачени файлове:
St115_23SN27-m.jpg
St115_23SN27-m.jpg [ 22.76 KiB | Прегледано 4371 пъти ]
Чет Дек 04, 2014 12:39 pm
Профил

Мултиплексорът за транзисторите на шунтовете ми се струва излишен.
В обратната връзка R19,20,23 и R25,26,27 са еднакви, тези тримери само леко променят усилването, колкото да се покрие от 1/10 разликата в шунтовете , че не се променят точно 1:10? Ако е така - нали ще има процесор, да си смята корекциите и при задаване , и при измерване.
Между другото - LED1 - колко е пробивното на светодиодите, и няма ли да влияе?

Чет Дек 04, 2014 1:03 pm
Профил

Мултиплексора за резисторите на шунтовете наистина може да отпадне, ако се "размени" последователността на обхватите и колекторите на оптроните се свържат към "+5В" като емитерни повторители. Емитерите им директно да се свържат към гейтовете на окъсяващите шунтовете транзистори.

Той остана от предишната схема, където бях комбинирал с един чип превключването на обхватите и управлението на транзисторите за шунтовете. Примених схемата, защото тя имаше недостатъка, че през шунтовете течаха токовете на делителите в изхода на стабилизатора, както и тези от обратните връзки на усилвателя.
Може наистина да се спести ... Ще помисля и ще актуализирам схемата...

Това за пробивното на ЛЕД-а в обратна посока наистина ще е проблем. Ще трябва да добавя по един диод последователно на изхода на усилвателите преди ЛЕД-а. 10х :-)

Относно многото обхвати и многото различни почти еднакви усилвания за тях - началната ми идея беше да използвам ADC- то в процесора. То е бързо (500ksps), но е само 12 бита (ще е баси кефа, ако може да изкара 11 читави). Та за да не губя от обхвата - сложих регулиране на усилването с тример за всеки от токовите обхвати.

Така при последователно свързаните шунтове влияние ще оказват и свързващите ги пътечки, както и толерансите на шунта. За това са и трите почти еднакви по отношение на усилването обхвати.

Ако намеря достатъчно бързо и евтино многобитово АЦП с вграден мултиплексор и на ниска цена - може да го използвам.

Гледам микрочеп имат за 2.50$ 13 битово с 4 диференциални канала 100ksps MCP3304.

Гледам на за почти същата цена, пак с 4 диференциални канала и PGA в него MCP3424, но е съпер бавно (почти 4 семплирания за секунда).
Има "по-бързи" (15 семплирания за секунда) подобни, но са 16 бита (например MCP3428).

Та относно меренето - не знам дали да не оставя вътрешното в процесора за "бързо" логване към РС и евентуално едно външно 16 битово, за дисплея.

За DAC като начало мисля да използвам MCP4728. Струва долар и половина.
Референса ще е общ -за ДАК-а и AЦП-то.

Чет Дек 04, 2014 3:38 pm
Профил

stefan63, Премахнах мултиплексора за транзисторите и добавих 2 диода преди ЛЕД-а. 10х

Прикачени файлове:
Lin_Regulator6.pdf [75.14 KiB]
280 пъти
Чет Дек 04, 2014 4:09 pm
Профил

Емо, трябваше да изчистиш заданието...

Как да проверяваме схема дето не й знаем целите? Кажи от колко до колко искаш да мериш и с каква точност. Как иначе да преценим дали ти трябват 1, 2 или 3 обхвата... С колко битови и какви АЦП-та, дали изобщо не е по-добре от ония каубойските с цифрив изход и т.н....

Между другото ако нарисуваш проста блок схемка ще е по-лесно за умуване...

Проц избрал ли си вече?

Чет Дек 04, 2014 4:13 pm
Профил

Мнение Начален вариант за блок схемата
Прикачам начален вариант на блок схемата.

Не съм избрал проц още.

Критично при избора на проца ще е да има подходящи PWM канали, с които да се направят импулсните предрегулатори за двата канала както обясних в предните си постове. Също така и наличието на многоразрядно АЦП (поне 12 битово).

Загледах едни dsPIC33 серия, отговарят на горните изисквания, но може и да е АРМ - като този който колегата предложи по-рано или подобен. (много е четенето покрай функционалността на ПВМ-ите. Режима в който искам да ги използвам е малко нестандартен и не знам колко процесори ще отговорят на изискванията ми)

Трябва и да имам подходящите развойни средства. Имам дебъгери и JTAG-oве за ПИК-овете, АRM, Атмел - мегите, SiLabs8051, ChipCon8051, Fujitsu 16LX ... (имам опит с различни фамилии микроконтролери)

По принцип може да е коя да е фамилия процесор... Човек се учи докато е жив, нали?

Прикачени файлове:
BlockChart_1.pdf [28.95 KiB]
277 пъти
Чет Дек 04, 2014 5:58 pm
Профил

на времето и аз мислих нещо просто за защита на изхода, ама освен мощен диод към маса и бушонче по просто и ефективно не се сетих
все пак ще гори само ако вържеш акумулатор на обратно, а това се предполага че ще е относително рядко

Чет Дек 04, 2014 6:59 pm
Профил

Какво точно е нестандатрното на PWM-ите. Имам някакъв опит с dsPIC30/33.

Чет Дек 04, 2014 8:29 pm
Профил ICQ
Аватар

Е чак нестандартни - не са. Ама пикоборците сме свикнали в почти всеки пик да има ECCP, че в някой и още по-специални. За мене си е нормално PWM-a да има няколко fault входа включително, и от два компаратора.

Чет Дек 04, 2014 8:51 pm
Профил ICQ

ПВМ модула трябва да може да клати "H" мост (4 транзистора) с зададената честота и да осигурява програмираните закъснения в изходите си при превклщчването на транзисторите.
До тук нищо нестандартно.
Да има фаулт вход, който при активиране да сетне изходите в предварително програмирано състояние или да ги направи тристейт.
И това е нещо стандартно.
Нестандартното е, когато фаулт входа стане неактивен - в началото на следващия ПВМ период изходите да започнат да се управляват отново от ПВМ-а, като всичко това да се случва БЕЗ учасието на процесора (той може да е в слип през цялото време след началното инициализиране на ПВМ канала, да са забранени всички прекъсвания и т.н.)
Така ако свържем компаратор на фаулт входа, който сравнява изходното напрежение на импулсното и някакво референсно, да се покучи импулсно захранване - при това без обслучването му от процесора.

Пропуснах да кажа, че при инициализирането на ПВМ-а (еднократно след ресет на процесора примерно) му се задава честотата, разредността, коефициент на запълване (който НЕ променяме по време на работа), закъснението между изходите му и състоянието в което те да застанат при акривиране на фаулт входа.
По време на работа, процесора НЕ се прекъсва от ПВМ и не го "грижи" по никакъв начин. Т.е. импулсното реализирано с ПВМ-а на проца работи "автономно" от него.

(Не знам ясно ли го обясних )

Чет Дек 04, 2014 9:48 pm
Профил

Ясно го обясняваш. Само не знам дали това с фаулт входа може да релизира автономно захранване. В смисъл, не процесора, (до колкото имам разни смътни спомени всичко което го искаш го има), ама не съм убеден че само с един компаратор ще може да регулира.

Иначе, фаулт входа пуска изходите в предварително зададено състояние, ама само до края на цикъла. През следващия цикъл всичко започва отначало. Просто вземи най-наточената откъм PWM изходи 33-ка. Трябва да го има това.

Чет Дек 04, 2014 9:59 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 429 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 29  Следваща