|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:59 am
Проектът на Устройството (с главно У)
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това май е част от MegaSquirt-а. Ако сериозно си се захванал със custom ECU - приемаш ли и други хора към екипа, т.е. искаш ли да работим заедно. От доста време се интерисувам от тая тема, а и има хора които проявяват интерес към такива неща.
|
| Сря Ное 24, 2004 5:41 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
извинявам се за това, че не съм в час. какво е това усртойство, за какво служи?
|
| Сря Ное 24, 2004 5:48 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
ECU или EFI - зависи от региона  - с две думи компютъра който управлява инжекциона на двигателя на колата. Реконструктор-а май се е захванал с custom такива компютри - ама там диода с S образната чертичка и филтрите ще са му най-малкия проблем  . Ако нещата не се изпипат отвсякъде стават такива неща като снимката на аватара ми  .
|
| Сря Ное 24, 2004 5:51 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
ECU за каручка. Тунинг май ще правят момчетата. Ако слушаш рекламите + 20% мощност, - 20% разход. Знаеш ли как вярвам на вълшебници?
Според мен е най-добрия начин да си съсипеш колата.
Апропо в тая работа има хляб. Пълно е със селяндури (не селяни, аз също съм кореняк селянин) дето са направили некой лев, купили един голф бегачка, и си умрат да го съсипят за нула време. Проблема че после го тестват по улиците, тепат себе си и хората наоколо. Баси в квартала не можеш да ходиш спокойно, тия са пълни малоумници. Иначе нищо против тунинга. Проблема в край на краищата не е в колата а в задкормилното устройство.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 24, 2004 5:56 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Глупости на търкалета. ( 4 + 1 резервно ). За тази работа си требе много да знаеш по въпроса "Що е то ДВГ и има ли почва у нас". А аз не знам. Значи : това е излишно, пълни гупости
Реконструкторе, а ти имаш ли кривите на двигателя?
|
| Сря Ное 24, 2004 6:02 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Тук нестава въпрос за чип-тунинг а за доста по-сериозно нещо. Тези къстъм ECU-та се слагат обикновенно на турбинирани атмосферни двигатели, където стандартния комп отпреди да е турбиниран двигателя вече невърши работа. Защото са сменени инжекторите или пък са добавени нови. Таблиците на запалването вече са съвсем други, трябва много точно да се следят и други неща освен тези от преди турбинирането. Сменен е типа на повечето датчици и т.н. А и компа вече трябва да дава възможност за много точни настройки и ремап отвън - с помоща на лаптоп например. Както и да прави лог на всички данни и т.н. и т.н. Т.е. - това вече е висш пилотаж в тунинга и няма нищо общо с +20% коне и -20% разход и разни такива глупости.
ПП. Имам честа да съм част от най-големия автомобилен клуб в България - BMW Club Bulgaria. Форума ни е най-големия в БГ посветен на автомобилните ентусиасти. Ако ви е интересно може да хвърлите едно око на http://www.BMWPower-bg.net. Там доста е дискутирано на тая тема и доста хора правят нещо по въпроса. 
Последна промяна Dimitar на Сря Ное 24, 2004 6:06 pm, променена общо 1 път
|
| Сря Ное 24, 2004 6:02 pm |
|
 |
|
bateAz
|
Ясно. Не е за всяка уста лъжица 
|
| Сря Ное 24, 2004 6:04 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Мдааа това е интересно, данни за двигателите се намират, достатъчни за да не го съсипеш с първото пускане, а вече от там нататък донсатройваш. Доста тънка работа .. с какъв процесор се опитваш да минеш ... то от даван е ясно че нешо такова прави ......
|
| Сря Ное 24, 2004 6:07 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Оригиналния MegaSquirt е с HC908 на Моторола, но има такива и с AVR-и. Предполагам, че той се е насочил към Атмелските. Аз бих заложил на едно сериозно DSP или в най-лошия случай на един ARM  .
|
| Сря Ное 24, 2004 6:10 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Така е по-добре.  Сега ще отговарям подред.
|
| Сря Ное 24, 2004 6:14 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Да, Митко, от много време търсим човек, който сериозно разбира от електроника. И темата му е интересна, щото както виждаш, негативното отношение е доста силно. Проектът вече стана на почти 2 години, но аз упорито продължавам да напредвам, до пълна победа на комунизма.  Направени са много неща, даже почти всичко:
Към това има 2 бр. daughter boards - 100 kHz таймер и модул с 4 транзистора + 4 драйвера за дюзите. За сега Устройството съществува в макетно състояние, като за в бъдеще схемата трябва да се рафинира и да се намери подходяща кутия и да се направи печатна платка.
Фирмуерът също е почти готов, като от моя гледна точка е уникален - работа с периферията в 100% асинхронен режим (комуникации, ЕЕПРОМ, АЦП и т.н.), възможност за неограничено количество канали за управление, наченки на архитектура, която би позволила на непрограмист да създава циклограмите за управлението на ДВГ. Има и алгоритъм за интерполиране на стойностите в таблиците, но има някакъв бъг - дъни се при гранични стойности. Но ще бъде оправен, естествено.
Софтуерът от страна на PC-то също е почти завършен, показва диагностична информация, пише и чете таблици (вкл. във файлове), диагностицира всичката нужна периферия, таймера, отместващите регистри, има и тестове за производителност на различни части от хардуера.
Ако съм те заинтригувал и имаш добри хардуерни познания (най-вече в аналоговата област) - пусни една лична бележка.
|
| Сря Ное 24, 2004 6:32 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Цецо, целта ни е малко по-елитна от кварталните селянчета.  Но ако работата потръгне, може да пуснем китове и за тях.
Има един спорт, наречен автомобилен, който има доста фенове и състезатели и в България. Колегата, с който правим проекта, поддържа бегачката на един състезател, който дори спечели тая година купата в някаква там група (не ги знам точно). Айде, ще продължа от вкъщи, че шефовете отиват да играят карти и ни гонят. 
|
| Сря Ное 24, 2004 6:39 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Знам бе, ама аз съм алергичен към тунинги щото не веднъж тия селяндури са ми изправяли косата. Но както казах това е проблем на задкормилното устройство така че дерзайте.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 24, 2004 6:43 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30684 Местоположение: София
|
Абе то браво, оптимизма е похвален, но работа си трябва, аз не съм скептично настроен, но трябва повечко внимание и старание както за хардуера така и за софтуера. Обикновенно това което на масата работи в реални условия прави глупости, а това което на масата почти работи в реални условия убива хора или унищожава техника за доста пари, това от опит го казвам. Аз бих бил много внимателн преди да го ссложа на двигател, там се появяват разни други неща които не ги ли предвидиш отпиши го. Смущения разни, най-различни, вибрации, темпратурни условия неприятни и др. AVR не мисля че ще се справи добре, не че не може но ... добре атмел, но някоя атмега ще е къде къде по добре. А за схемата .. аз все си мисля че такова нещо, всъщност какво да е нещо, се прави като едно цяло, т.е. е те това са ти входовете, е те това са изходите, работи в такива условия иска се те такава функционаслност, за да стане като свят. Затова и не получаваш винаги еднозначни отговори, на въпросите, като с филтрите, много важно е като проектираш една система, особенно свързана с аналогови входове, да е напълно ясно какъв тип са ти сензорите, т.е. източника на сигнал, в какви условия работи, та акймо щеш и какви кабели и букси ползваш .. това всичко е важно.
|
| Сря Ное 24, 2004 7:04 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Мда, и аз съм на едно такова мнение за Атмелите, мисля си тоова като тестов хардуер как въобще работи? Те едни такива кабели из кутията...не се присмивам, ама става въпрос за сериозно нещо. Не може просто ей така с малко познания в областа на електрониката да се нахвърлиш върху ECU.
|
| Сря Ное 24, 2004 7:17 pm |
|
|