|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:43 pm
| Автор |
Съобщение |
|
stewie
Ранг: Популярен
Регистриран на: Сря Фев 20, 2013 5:18 pm Мнения: 381 Местоположение: България
|
 ARM за начинаещ
Какъв АРМ бихте препоръчали за напълно бос в тази област? Трябва ми нещо с поне Cortex M3, усб, кан и платка с ЛАН порт. В университета използваме МБЕД, но на мен не ми харесва, че е много скъп, а освен това онлайн ИДЕ-то не ми харесва. Досега съм се заигравал само с микрочипски контролери, и C/C++.
|
| Нед Дек 07, 2014 6:04 pm |
|
 |
|
michev
Ранг: Форумен бог
|
 Re: ARM за начинаещ
Като махнем изискването "напълно бос", то не остава голям избор.. 2 платки има на тексасците с м4 на ученически цени.
|
| Нед Дек 07, 2014 7:34 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Тексасците вече не ги брой. Не си стуват цената.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Дек 07, 2014 9:03 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
мда лънч пада с етернет е решение и фамилията е ОК, само дето на дребно цените на чиповете е височка... Основния проблем са развойните среди и документации... Има много и различни решения, но нито едно не е перфектно. Много зависи от крайната цел. Ако ще е за хоби, най-добре да се избере нещо ала-ардино или кокосчета, малинки и тем подобни. Ако целта е само изучаване може би gcc и еклипс. Ако е за проект с deadline може и някоя от комерсиалните среди. Макар че не бива така да се обобщава... "розово за момиченце и синьо за момченца"  При всички случаи обаче средите и документациите и перифериите създават много ядове.
|
| Нед Дек 07, 2014 9:28 pm |
|
 |
|
stewie
|
Благодаря за линка  Определено някой от тези ще свърши работа. Доколкото разбрах, те си имат ИДЕ (Energia) за тези падове. Мога ли да използвам Еклипс вместо него, но да импортна неговите библиотеки в Еклипс? Досега съм ползвал само МПЛАБ, а там започването е много лесно... това ми изглежда малко по-трудно. Има ли книги по темата? Целта ми е само изучаване.
|
| Нед Дек 07, 2014 10:21 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Хич не е малко  Има книги... но както повечето неща при АРМ са на парче. Има книги за АРМ ядрото (The Definitive Guide to the Arm Cortex примерно). Има книги за компилаторите, има книги за библиотеки, за какво ли не. Но няма една обща за всичко за съжаление. Това ще ти е най-големият проблем в началото, докато почнеш да се ориентираш кое къде да търсиш. Между другото, ако намериш познати е най-добре да се прилепиш в началото към тях, без значение какво и как го ползват. Така по-лесно ще сглобиш пъзела, а сглобиш ли го веднъж ще може да сменяш някои неща и пак да си го сглобяваш...
|
| Пон Дек 08, 2014 12:13 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
stewie поинтересувай се малко предварително преди да скочиш. В момента дори не задаваш правилните въпроси.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Дек 08, 2014 2:32 am |
|
 |
|
stewie
|
ike, знам, че трябва да се поразровя повече, преди да започна каквото и да било. Специално тази тема обаче ми се струва много голяма, и добър старт е да питам някой. Засега целта ми е да взема някоя АРМ платка и да науча основните операции - регистри, периферии, таймери и такива работи (става въпрос за embedded). С микрочип беше така - взимаш си един контролер, сваляш даташита, и гледаш примерите в МПЛАБ. Мен това ме устройваше перфектно. Свърши ми работа за колежа, когато трябваше. Обаче с огромния избор на АРМ платки, самият старт ми изглежда голям зор. Освен това компилаторите и ИДЕ-тата не са един и два.
|
| Пон Дек 08, 2014 5:18 pm |
|
 |
|
michev
|
Тц, ако ставаше толкоз лесно ...  Всеки производител си е цвъкал каквото му падне по перифериите. Ако се научиш на LM4F, то със сигурност отивайки на STM32F ще си като в необрано лозе.
|
| Пон Дек 08, 2014 5:38 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аз лично бих отебал ланчпада за сметка на дискавърито на ST. Не, че контролера е по цвете, но примерите в нета са много повече. Даже и тук да погледнеш хората дето ползват куртекси на ST са най-много, за такива с краварски куртекс, аз ни един не се сещам. За учене определено дискавърито е много по - добро.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Дек 08, 2014 7:08 pm |
|
 |
|
stewie
|
Потърсих СТ Дискавъри и попаднах на много евтини МБЕД-енаблед СТ платки - Нуклео. Май ще взема една такава да пробвам дали изобщо е за мен това начинание: http://uk.farnell.com/stmicroelectronic ... dp/2433469Като за начало става, а че е МБЕД-енаблед ще ми свърши работа за уни-то. Ще си правя лабораторните упражнения вкъщи.
|
| Пон Дек 08, 2014 7:44 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
ей как можа да ме забравиш Като дизайн, луминаритата сега тиви, са много по-смислени от STM-четата... Имаше един период в началото каубойците като ги купиха и тръгнаха да оправят бъгове, вместо да ги оправят съвсем ги бяха омазали. То не бяха пачове из флаша, то не бяха чудесии.. За щастие, това беше само в лимитирани ревизии. Проблемът на каубойците е, че нямат голямо желание да ги развиват. Съответно изборът е минимален. Нямат и няма да правят слаби куртекси, за да не се застъпят с техните MSP-та, нямат и големи. И най-странното е, че не крият че нямат ни най-малко намерение да вкарват разнообразие. Работят основно за корпоративни клиенти и каквото те поозват това е. Иначе за определени чепове през Акерман могат да се уредят невероятни цени, но срещу количества естествено... С две думи краварите стават за някои неща... примерно опцията с вградено ethernet phy за мен е уникална, защото поне преди имаха версии с нет и без нет в един и същ корпус и може да си направиш една платка, един софт и само насищането е различно. С външно phy се губят много пинове и не е същото.. Отплеснах се, това не беше много по темата 
|
| Пон Дек 08, 2014 9:41 pm |
|
 |
|
stewie
|
Взех Нуклео F411RE, с мбед съпорт. Работи с мбед ИДЕ-то от раз, след като инсталирах драйверите. Сега разбирам какво има предвид miro_atc, като казва да се прилепиш до някой, който се занимава с това. В момента ми се струва невъзможно да подкарам даже ЛЕД без мбед. Свалих си stm32cube, който съдържа примери за въпросната платка, пробвах да ги отворя в Кейл - не ще и не ще. От мбед има опция експорт към Кейл, така че може и това ще проработи, утре ще пробвам. Има ли някакви неща, подобни на Microchip Reference Manual, обаче за STM23? Определено ми трябва нещо в този стил, стъпка по стъпка. Въпросът ми е къде да търся обяснени примери, и кое ИДЕ + компилатор е най-добре да се ползва от новак?
|
| Нед Дек 14, 2014 1:28 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Въпросът ти не е правилно зададен. Правилния въпрос, който трябва да си зададеш сам в този момент е "наистина ли ми трябва арм на всяка цена?".
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Нед Дек 14, 2014 2:48 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Имах предвид да се залепиш за жив човек и да гледаш в ръцете какво ползва и как го ползва... Документации има, но на парче. На сайта на ST ще намериш и reference и app notes и други неща. Но те са писани като за хора дето са наясно със всичко останало и се интересуват само от перифериите на STM. Има книги за прогамиране, ама там не се споменава STM, по същия начин в документациите за среди и компилатори са само неща за среди и компилатори. Всяко нещо е само за себе си и трябва да ги учиш едно по едно. Но за да си играеш с едно нещо, трябва останалите да работят... Няма най-добро ИДЕ и компилато, има такива дето ще ти харесат повече или по-малко. И ето пак, за да направиш избор, трябва да си ги виждал най-малкото... То е като с колите, няма как ние да знаем дали ще ти допадне новия модел на Мецедес или БМВ, особено ако никога не си се качвал на кола. Все пак има една генерална разлика, някои среди и инструменти са опън сорс, други са комерсиални продукти. Разликата не е просто в кое колко пари са вложени и колко е излъскано, а във философията и начина на мислене. Обикновено комерсианите неща изглеждат изпипани, направени са точно за твоите нужди, твоя процесор, даже имат и примери и хелп. При опън сорс е точно обатното - нищо не е правено специално за теб или специално за новобранци, нищо не е правено да бъде специално за тоя или оня процесор. Това не значи, че опън сорса за нищо не става, просто неговата идея е различна. Специално GNU го има много преди ARM и ще го има много след ARM, както вече е надживял подобни платформи. Така е, защото нещата в GNU се правят както трябва да се правят, а не за удобстов на новобранците, арм или някой друг. Резултатът ще го разбееш, ако трябва да подкараш нещо по-сериозно.
|
| Нед Дек 14, 2014 9:03 pm |
|
|