|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:59 am
| Автор |
Съобщение |
|
741
Ранг: Форумен бог
|
 Re: проблем с кредитна карта
Абе не бързай да се настройваш предварително навъпреки. Не го приемай като некоректно отношение, може просто толкова да си могат. В смисъл - лихвите ги начислява автоматично компютър, не е предвидена опция за спиране и до приключване на процедурата нямат основание да ти ги сторнират. Примерно. Пък че си дългогодишен клиент - той софтуерът е един за всички. Не е гот, ама пък не е и кой знае какво, ако в крайна сметка ти върнат всичко. Изчакай да приключат нещата и не си хаби нервите преди това.
|
| Сря Ное 26, 2014 4:46 pm |
|
 |
|
radolin
|
Не е примерно, точно така си е. За мен обаче е по-нормално да ми отговорят "Като приключи успешно процедурата, ще ви ги стронираме.", а не "ще можем тогава да ви разгледаме искането за сторниране". Второто някак си предполага, че изхода от разглеждането не е ясен. За последното си прав, за момента ще изчакам. И без това имам други неща и хич не ми е до бумащини и прехвърляне на сметки. Не е гот обаче. Като има някакви срокове, трябва да се спазват - и от двете страни. Аз примерно трябва да си погасявам задълженията по кредитната карта до 5-то число всеки месец. Айде да предположим каква ще е реакцията на ПИБ, ако вместо вноска им пратя едно писъмце - "Пичове, аз съм на почивка в чужбина, и поради това ще ме извините, но като се върна евентуално след 1 месец ще си платя борчовете."
|
| Сря Ное 26, 2014 5:16 pm |
|
 |
|
radolin
|
Да кажа как се развиват нещата. Обадиха ми се от банката, че са възстановени сумите по оспорените транзакции. Питах ги, какво правиха толкова време, и отговорът беше следния: От това аз си правя извода, че според ПИБ оспорването може да стане само ако отсрещната страна няма нищо против. Ако търговецът е некоректен, и каже, че не е съгласен с оспорването, може и да се опитат да не ви възстановят парите. Според закона, когато оспориш транзакция, доказателствената тежест е за банката и тя трябва да докаже, че действително собственика на картата е разрешил транзканцията, а не обратното - той да трябва да доказва, че не е. В случай, че не може да го направи, банката в 21 дневен срок възстановява сметката в предишния вид. Това с 21 дневния срок е споменато в общите условия на доста банки, но случайно или не е пропуснато в тези на ПИБ. В крайна сметка така е в закона и трябва да важи и за тях, но до тук им отне само около 50 дни. В моя случай, за направа на транзакциите като междинно звено е ползван легитимен сайт за продажба на фотографии. Аз освен подаването на оспорването в банката, за по-сигурно пуснах един мейл и до тях и ги уведомих, че чрез сайта им е извършена измама. С тях комуникацията беше мигновена и още същия ден получих следните отговори: Thank you for your help. I have found the charges in our system. Our billing department will take further action. ... Of course we also want to block access for whoever compromised the card. Не знам ако не го бях направил това дали по същия начин щяха да се развият нещата, или от сайта можеха да кажат, че имат нещо против. Не знам и защо никой от "разследващите" не е направил същото и да се приключи всичко за 2 дни. Върху тези транзакции имам натрупана около 50 лева лихва, които и до този момент си стоят в минус по сметката ми. В телефонният разговор питах след като са признали оспорването какво ще се случи с лихвата и ми казаха, че би трябвало и нея да ми възстановят. Но то не било толкова проста работата, колегите щели да правят нещо си, поне 2 седмици щяло да отнеме, можело и до средата на януари.
|
| Съб Дек 13, 2014 12:25 am |
|
 |
|
741
|
Регистрирай си 3D Secure code за картата ако още не си го направил. С него при оспорване се приема, че ти си прав до доказване на противното, при положение, че търговецът не го поддържа. А ако го поддържа, без паролата транзакцията не минава.
|
| Съб Дек 13, 2014 10:59 am |
|
 |
|
radolin
|
Картата, с която бяха направени проблемните транзакции, имаше активиран 3D secure.
|
| Съб Дек 13, 2014 12:07 pm |
|
 |
|
741
|
ОК, ясно. Предполагам това е имало повече значение от разговора с търговеца. Арбитражната процедура не е толкова проста, за различните ситуации е уточнено коя страна какво трябва да представи и как да оспорва. Инструкцията на Мастъркард е над 500 страници, не върви с лека ръка да се обвинява банката за забавянето в случая. За лихвата - не разбрах дали официално си поискал да ти я махнат. Аз в тая ситуация щях да им оставя нещо черно на бяло, та някой да има конкретен повод да го направи. Иначе може и да не се сетят сами или пък да забравят.
|
| Съб Дек 13, 2014 4:02 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Значи като имаш в предвид че от подобни неща банката не губи защото е застрахована, не си мисли че когато забавя или откаже причината е в самата нея, в повечето случаи са най-различни други условия. И много интересно, ако картат има 3D secure как са напрсвили транзакцията, защото колегите не могат от собствените си карти да направят заради това 3D secure, аз затова и не го активирам.
|
| Вто Дек 16, 2014 2:00 am |
|
 |
|
radolin
|
Ако търговеца не поддържа 3Д secure, тогава би трябвало да мине като нормална транзакция. Иначе и аз съм имал проблеми 1-2 пъти заради него. Сега има и един друг глупав проблем (за който съм писал на ПИБ преди доста време) и той е в страницата им за въвеждане на паролата. След като въведеш паролата, трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да цъкнеш с мишката върху бутона за потвърждаване. Аз по навик като напиша паролата и натискам Enter и явно фокуса по подразбиране е в бутона Help и излиза някакво глупаво съобщение и нищо не се случва. В началото това го правех по 4-5 пъти докато се сетя, че трябва задължително да цъкнеш с мишката на бутона. Мисля, че още си е така. Относно забавянето, може и да не е само по вина на банката, но за мен няколко неща оставят лош привкус. Те се оправдават с Мастеркард, нo как на Димитър в САЩ му възстановяват парите за 2 седмици? Там да не е друг Мастеркард? От разговора със служителката научих, че са чакали 45 дена срок в който търговеца може да каже, че има нещо против оспорването. Ами ако се окажеше некоректен тъговец и беше казал, че има нещо против? Голяма част от оспорванията са освен заради измами и от некоректни търговци. Щяха ли да защитят интересите ми или веднага да "клекнат" и да се опитат да прехвърлят загубите на мен, че така е най-лесно? Ако пък влезнат в спор с търговеца, колко време ще продължи той? 6 месеца? В законите на ЕС и България си има срок от 21 дни, и ясно е защитен потребителя, като по-слаба страна в спора. Не ми се вярва банките във Франция, Германия и другите по-цивилизовани страни да си позволяват практически всеки път да нарушават този срок. И, last but not least, дето се вика, съветът им при възможност да погася цялата сума, пък после да видим. Сега не мога да намеря точно от къде съм го копирал, но някъде на сайта на Мастеркард има следния текст: Покрай случая, прочетох и процедурата на няколко банки в САЩ, и там е описано точно така. Подаваш оспорването на транзакциите и не плащаш нищо. Ясно е казано, че всички лихви и други наказателни такси за просрочия, ще бъдат премахнати заедно с оспорените транзакции. Сравни с ПИБ, които казват, че "след приключване на оспорването, ще можем да разгледаме искането ви за сторниране на лихвите"! Ами ако не бях изразил такова искане (към 741 за сега е само по email, ако няма развитие скоро ще го пусна и на хартия)? Също, поради забяването, платих минималната вноска по картата, защото не знаех в какъв черен списък ще ме вкарат ако излезна неизряден длъжник. За сега нямам никакво намерение да искам кредит от банка, но знае ли се. В САЩ като част от инструкциите при докладване на измама има точка, да уведомиш товето местно 'credit bureau', че за въпросната карта е рапортувана измама и това да не ти го броят като черни точки в кредитното досие. В България преди години е имало едни мераклии, дето отворили кредитно бюро - Експириън - Скорекс. Би трябвало даже всеки да може да провери кой и кога се е интересувал от кредитната му история, но като ги питах казаха, че са я зарязали тази дейност и вече не се занимават. Имало единствено някакъв кредитен регистър към БНБ. Някой наясно ли е в момента банките и другите там кредитопродаватели в магазини как преценят дали ще си надежден длъжник? Има ли друга такава фирма, или гледат само осигуровките в НОИ и, че нямаш други просрочени кредити? Сега се оглеждам за някоя друга банка. Едно, че ме издразниха със случая, и второ, че в момента и личните и фирмените ми сметки са в ПИБ. Предвид събитията напоследък съм решил поне едните да преместя на друго място. Покрай това установих, че тарифите на ПИБ доста са се променили (като доволен клиент не ги бях гледал от години) и в момента един превод в БГ струва 2лв! Ако някой може да препоръча читава банка, която да отговаря не следните изисквания ще съм благодарен: *Да има електронно банкиране, което работи под Линукс, и с електронен подпис. Не искам Token устройство, че да се чудя и него къде съм сложил/загубил. *Да си спазва сроковете при оспорване на транзакции с кредитни карти  . *Да има някакъв смислен депозитен продукт с не клоняща към нула лихва, където да сложа малко кеш "за черни дни".
|
| Вто Дек 16, 2014 11:21 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Това трудно може да се окаже... Аз съм бил от другата страна. Общо взето при повечето акаунти условието е, че ти превеждат парите със забавяне. Аз имах два акаунта и при двата беше около месец. На секундата виждам, когато някой клиент ми плати, обаче паричките си ги получавах след месец и то ако не се оспорят междувременно. Ако влезем в спор условието беше, че и на мен ми задържат паричките до изясняването, като аз трябва да докажа че съм доставил стоката, затова ползвах само куриери с тракинг. Така че дребен търговец като мен практически няма как да излъже системата. Не знам за големите как е, но те такива акаунти не ги раздават просто така. Пък и не съм сигурен, но мисля че ако искаш веднага да получаваш парите разписваш с банката нещо като авансов кредит или овърдрафт. Така хем нямаш забавяне ако си коректен, хем те държат за топките ако не си 
|
| Вто Дек 16, 2014 11:43 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Не само лихвите са нулеви, ами и с месечните такси, направо са си отрицателни. Знам къде има банки, каквито ти търсиш. Малко е объркано, но ще се опитам да ти обесня как да стинеш до тях. Първо хващаш рейс 284, после слизаш на Теминал 2 ....
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Дек 16, 2014 12:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Радолине, в няколкото пъти, когато са се случвали такива неща банксата не ми възстановява никакви пари за две седмици, защото просто аз не съм плащал никакви пари. Просто транзакциите никога не се постват в акаунта - от пендинг директно изчезват. Това ако ги хвана навреме преди да са се постнали. Ако са се постнали съответно пак ги махат за няколко дена. Иначе си прав - същите мастър кард и виза са, но действат различни правила, регулации и най-вече различен пазар. Също така въпреки, че картовите оператори са същите, мен ме съмнява те да са замесени в решаването на тези случаи. Най-вероятно всичко си е вътрешно за банката, а тя също е различнса тук. Т.е. не могат така де се правят аналогии и видиш ли понеже на другия край на света нещо го правят по един начин, то и в БГ би трябвало да става по същия  .
|
| Вто Дек 16, 2014 3:35 pm |
|
 |
|
radolin
|
Това имах предвид, да се нулират транзакциите. И аз в случая платих минималната вноска, колкото да не ме вкарат в някой черен списък. Сега салдото по тази кредитна карта ми е на +! ОК, различни да са, не казвам да е същото като в щатите. На мен мисълта ми беше, че ЕУ/БГ закона не се спазва, там си е казано кое с какъв срок е, но няма никакъв контрол или механизъм да накараш банката да го спази. Не знам до колко зависи от банката и колко от картовия оператор, но като питам защо 2 месеца се точи тая процедура от ПИБ ми се оправдават с Мастеркард.
|
| Вто Дек 16, 2014 4:36 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
От ПИБ винаги така правят. Като получиш пари, чакаш да се "осчетоводят" 1-2 седмици през това време банката си ги ползва. Като даваш пари веднага ти ги вземат, а като имат да ти дават те мотаят. 1000 човека да размотават с 100 лева ето ти 100 000 дето някой от шефовете може да ги ползва да си купи някоя кола например.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Вто Дек 16, 2014 6:11 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе какви са тия чакания по 1-2 седмици ? Това за какъв случай говориш че на мен още не ми се е случвало, идват пари както от други банки, така и от чужбина и от ПОСТ, никога не съм чакал, влязат ли в банката влизат в сметката и са на рапзоложение. За други банки не мога да твърдя но едвали и там е много по различно, за ПИБ съм сигурен. Всъщност в ПИБ се случва друго, но то това се случва и в доста други банки вк. банк ъф америка, чейс и велс фарго. Харчиш пари но не се вземат веднага от баланса на картата, това говорим за дебитни, но това невземане май се изразява само във това което виждаш в банкирането, но иначе ако опиташ да овърчарджиш сметката май не става. А за възстановяването и там е специфично, и много зависи каква е картата дали е добитна или кредитна, важат различни правила за това какво и кога можеш да оспорваш. Както казах ние чакахме месечи и ни възстановиха само малка част от това което беше изтеглено, банка в САЩ имам в предвид. Всичко е от случай до случай.
|
| Вто Дек 16, 2014 6:41 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Няма такова щуротии с ПИБ и при мен. Досега никога не са ми "осчетоводявали" нищо. "Там" ги внасят и максимум до 2 дни (зависи от типа превод) аз мога да ги харча тук.
Иначе с картите им аз много опит нямам, щото съм консерва. В интернет пазарувам само с дебитната. А кредитната само да наемам кола или хотел. Но както казва Тони, като пазаруваш нещо сумите се блокират, но не се осчетоводяват веднага, а след дни. Това обаче не е по вина на банката, а на картовия оператор.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Дек 16, 2014 8:14 pm |
|
|