Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
проблем с кредитна карта 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: проблем с кредитна карта
Цецо написа:
То като цяло и в ЕС се ползват основно кредитни (и там клиента е много добре защитен), май само в БГ масовото е дебитни, ама за това си има съвсем резонни причини.

Аз съм с други впечатления, и в ЕС масово се ползват дебитните за ежедневни плащания, кредитните сравнително по-рядко. Даже има и ексцеси. Примерно, в Холандия и да искаш да си купиш билет за влака от автомат с кредитна карта, не може. Тоест може само на летището и те чарджват за това допълнително. На останалите гари с кредитна карта не става, с Маестро обаче никакъв проблем.

Сря Дек 17, 2014 11:04 pm
Профил

И в САЩ дебитните са доста популярни особенно сред латиното. В европа също се изпозлват много, за източна няма да говорим.

Чет Дек 18, 2014 12:10 am
Профил
Аватар

Да, популярни са - като са набълбукали кредитните карти до горе и никой вече не им дава кредит с какво друго да плащат освен с дебитни :) .
Дебитната карта, за разлика от кредитната не ти дава никакви благинки, та освен за кеш за друго не виждам за какво да се ползва.

Чет Дек 18, 2014 2:43 am
Профил

От моя гледна точка благините не ме вълнуват, предпочитам дебитните. Е наскоро извадих една към фирмената сметка, нито мисля дали има наличности, нито кога да я погасявам, само ще е лошо ако я набарат, че аз както имам навика да ходя в банката веднъж на два месеца ..... май трябваше да и пусна смс известяването.

Чет Дек 18, 2014 5:41 am
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Да, популярни са - като са набълбукали кредитните карти до горе и никой вече не им дава кредит с какво друго да плащат освен с дебитни :) .
Дебитната карта, за разлика от кредитната не ти дава никакви благинки, та освен за кеш за друго не виждам за какво да се ползва.

Благината от банкер? Той никога не е на загуба и под една или друга форма благината я плащаш. Големи хора сме, ай да не се излагаме, знаем приказката за безплатния обяд. Това, че в САЩ кредитната карта е начин на живот, съвсем не значи, че парите растат по дърветата.

И аз съм като Тони, благините да си ги държат за тях си. Ако не беше рент-а-кар, нямаше да погледна кредитна карта.

Чет Дек 18, 2014 10:06 am
Профил ICQ

jig.tak написа:
Ако изгориш с дебитна проблема е твой защото парите са твои, там няма такси за плащане и всичко е на добра воля един вид.

Принципно според БГ закона не е така, там въобще няма разлика между дебитна/кредитна карта. На практика какво ще се случи обаче е отделен въпрос. Дори ако си загубиш или ти откраднат самата карта, отговорността ти е ограничена до 300 лв.

Чет Дек 18, 2014 10:37 am
Профил
Аватар

Цецо, ти също си голям човек, ама и ти май отказваш да мислиш :D . Ето ти един пример ти си решавай има ли благинки и как точно плащам безплатния обяд: отивам да купувам един телевизор примерно, който струва $1000 и аз ще платя тия $1000 долара без значение с кеш ли, с дебитна карта ли или с кредитна. Ако обаче ползвам кредитната си карта ще получа 2% кеш бак и ще му се удвои гаранцията. Кеш бак-а е $20, а удвоената гаранция за $1000 телевизор е от порядъка на $25-30. Кредитната ми карта няма годишна или други такси. Като наемам кола кредитната ми карта ми дава безплатна застраховка за колата, която иначе е около $15 на ден. Като зареждам бензин с нея кеш бака е 3%. На средно за месец $2500 покупки кеш бака ми е около $60, демек на година говорим за едни около $700 без да смятам гаранциите и застраховките. Айде сега смятай и ми кажи как плащайки кеш или с дебитна карта съм по на далавера.

Чет Дек 18, 2014 3:06 pm
Профил
Ранг: Почетен член

@Dimitar:

замислял ли си се как търговеца разбира, че ти ползваш кредитна или дебитна карта като те (поне в Европа е така) са направени да изглеждат за външния свят по един и същи начин - тоест само банката издател знае истинския вид на картата ?

Чет Дек 18, 2014 4:32 pm
Профил
Аватар

Ами на дебитната карта пише, че е дебитна, отделно на терминала има бутони дебитна/кредитна, а и някои терминали, особено тези по бензиностанциите познават автоматично ама не знам как го правят. Единствено до сега не съм видял онлайн да могат да правят разлика. Ама това по принцип не виждам какво значение има дали търговеца може да види какъв тип е картата.

Чет Дек 18, 2014 4:53 pm
Профил

ясно - значи при вас задължително картите са различни. тук са еднакви и може би затова много хора предпочитат да са с дебитни...

Чет Дек 18, 2014 4:56 pm
Профил
Аватар

То това дали самата пластика е еднаква какво значение има ако бенефитите са различни :? ?

Чет Дек 18, 2014 4:59 pm
Профил

ако картите са различни (хардуерно или софтуерно или и двете) то тогава има смисъл от различните придобивки...

ако са еднакви - няма смисъл защото никой не може да ги различи!

в България и дебитните и кредитните карти изглеждат еднакво и имат еднакъв интерфейс, еднакви средства за защита и т.н. Няма начин някой търговец да разбере аз кредитна карта ли му давам или дебитна - вида на картата си го знаем само банката и аз.

Чет Дек 18, 2014 5:05 pm
Профил
Аватар

Че те гъделите идват от банката и картовия оператор, не от търговеца. А банката и оператора много добре знаят каква карта ползваш.

Чет Дек 18, 2014 5:11 pm
Профил

И в БГ има разлика, и на дебитната карта си пише че е дебитна. За търговците също има разлика, за онлайн говоря, защото съм забелязал че много упорито ми отказват българската кредитна карта като поръчвам от някои магазини за адрес в САЩ и без никаакъв проблем ми вземат дебитната. Няма разлика единствено между кредитна карта с неснижаем остатък и истинска такава.
Иначе това с кешбека .... банките изнудват търговците това е всичко, и не стига че им плащат комисионни за превода ами им дават и комисионна от покупката която банката връща като кешбек, това не са пари на банката. Иначе банката няма никакъв шанс да дава по 2-3% кешбек. Виза и мастер кард си имат такси от които няма мърдане за никоя банка, и те самите дават разни бонуди но са далеч от тия проценти.

Чет Дек 18, 2014 6:32 pm
Профил
Аватар

Тони, банката няма никакви грижи да дава 2-3% кеш бак от нея си без да изнудва никой. Всичко е въпрос на сметки като при застрахователите, просто тярбва да погледнеш голямата картина, а не само твоя акаунт. В щатите всеки американец има средно $7500 баланс на кредитните си карти (как го правят тоя фокус и оцеляват идея си нямам, аз за 10 г. съм нямал и 1 цент баланс по картите). Тия всички хора плащат лихва от поне 10% (повечето по над 17%), т.е. банката има огромен пул от пари да раздава кеш бак от 2-3% и пак да има за нея стабилна печалба. Отделно търговците имат договор с картовите оператори, не с всяка банка, дето съществува в щатите (над 3500 банки). Така, че няма как банката да изнудва търговците, за да може да връща пари.

Чет Дек 18, 2014 6:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща