Отговори на тема  [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
проблем с кредитна карта 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Re: проблем с кредитна карта
OK, ясно е, че който печели от лихви по кредитите има сметка да пуска примамки за да има повече хора получаващи "инцидентно" кредит.

Не стана ясно на търговеца каква му е далаверата да дава двойни гаранции и безплатни застраховки?! Кой му плаща неговия масраф (все някой го прави)?!

Чет Дек 18, 2014 7:53 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Айде пак :) - не ги дава търговеца застраховките и гаранциите, а картовия оператор - Виза, Мастеркард, Американ Експресс. Като ти се развали телевизора или блъснеш рентакара им се обаждаш и те ти пращат чек, за разходите, дето си направил. Кеш бека пък го дава банката, която е издала картата. Търговеца абсолютно нищо не дава като ползваш кредитна карта, защото на него това му е най-скъпо. Затова по-големите вериги си имат собствени кредитни карти, които не се обслужват от картови оператори и работят в техните магазини само и обикновено ти дават 5% отстъпка ако ползваш тяхната карта. Демек има най-различни далавери и затова хората тук имат по много карти, за различни случаи. Жената примерно има поне 20 броя, като повечето са за различни магазини. После като дойде края на месеца да ги плащам и ми се завива свят :D .

Чет Дек 18, 2014 8:01 pm
Профил

Ами в щатите не съм се интерсувал много как става, в европа всичко подобно идва основно от банката, в моемнта точно с това се занимавам, при всички банки е сходно, в европа де. То тук и друго имаше, пишяха от защит ана конкуренцията че това е нелоялна конкуренция, по закон дори е незаконно да го правят.

Чет Дек 18, 2014 9:28 pm
Профил
Аватар

Те във Франция забраниха и фри шипинга от Амазон, защото било нелоялна конкуренция на истинските книжарници, така че Европа на мен поне не ми е критерий за абсолютно нищо. Интересно още колко време ще издържат, преди да им се наложи да ресетнат системата :D .

Чет Дек 18, 2014 9:37 pm
Профил
Аватар

ами митак,
- тука кешбек няма :D
някоя банка понякога се опитва да го пробута, но е с някакви шантави ограничения - примерно само от магазина на ферари на 30 декември между 2 и 4 сутринта, ще ви върнем 5лв от всяка покупка на нов автомобил.

- при плащане с карта се чарджва и клиента и търговеца. за клиента е някаква фиксирана сума, зависи от банката и чий е бил POS терминала. също зависи дали е дебитна или кредитна. таксата е между 50ст и няколко левчета. търговеца се товари също с процент и/или минимална сума, вариращ от 1% до 6.5%. разбира се AE са с най-висок процент.

- отделно на много места не приемат кредитни карти. вероятно е заради процентите. или ако приемат е или само виза, или само МС. дебитните обаче вървят навсякъде (у нас).

- такси за (пре)издаване на карти има за всички. за кредитните е малко по-висока (5лв срещу 30-50лв, ако е златна е повече даже). отделно си има месечни суми за сметката, за всяка транзакция и т.н.

- като наемаш кола ти искат кредитна, блокират някаква не малка сума за покриване на бъдещи щети или глоби и всички застраховки са отделно, без значение с какво плащаш. случвало ми се е да върна кола във франция (AVIS), с подпис върху квитанцията че виско е ОК и след месец ми изтеглиха 2000 афро, че съм я върнал без задни седалки. няма да повярваш колко време и нерви ми отне да се разправям с всички кретени по веригата. разни неща като счупени огледала, прозорци, спукани гуми и т.н. си ги плащаш като поп, въпреки застраховката.

- гаранциите у нас са като всичко останало. лесно се обещават, по закон са 24 месеца и мног трудно се получават. на един приятел баща му си купи телевизор определен модел, щото имал скайп. да, ама скайпа като го ъпдейтнаха и телевизора спря. трети месец е без телевизор - седи си в сервиза. и последмо са му казали под сурдинка да си взема телевизора, че шефовете (бивпи мутри) се нервели от такива като него и можело да му се случи нещо. иначе официално имало някъде текст с малки букви, че гаранцията не важала за софтуерни функции.

- за захраховки ... има някакви, ако примерно си купиш самолетен билет с кредитната карта и самолета падне докато ти си в него. обаче ако слизайки по стълбичката си счупиш крак, вече не важи. да не говорим ако те блъсне кола в града. затова аз на тази застраховка не разчитам, а си правя истинска. предполагам, че издателите на картата разчитат, че като падне самолета ще ти е много трудно да предявиш иск. наскоро имаше случай, при който починал във франция шофьор го искаха да се яви на ТЕЛК комисия, за да му дадат инвалидна пенсия.

та какво е в САЩ не е приложимо за останалия свят. вие сте измислили кредитните карти, а как сте ги адаптирали за другие... това касае само плебса :wink:

под "баланс" предполагам, че имаш поредвид овердрафт? тука лихвата по овердрафта е към 25% (годишно)

Пет Дек 19, 2014 12:24 am
Профил
Аватар

Под баланс имам предвид парите, които не си платил и са останали в картата, след като е излезнал стейтмънта. Под овърдрафт тук се има предвид сумата, която можеш да ползваш като кредит при дебитна карта, когато нямаш пари в нея (обикновено няколко стотин долара). Иначе това, което много помага на потребителя в САЩ е възможността да върне всеки закупен продукт в рамките на обикновено 3 месеца и му възстановяват парите на 100% без никакви въпроси. Това помага невероятно много никой търговец да не се прави на голям тарикат, защото само ще си играе на пукупки и връщания.
Естествено някои потребители яко злоупотребяват с това. Например вместо да си наемат прахусмукачка за пране на килими/мокети за $50 на ден, те я купуват, изпират си килимите и после я връщат и викат не ми хареса как пере или много е шумна и си вземат парите обратно :D . Ама за това пък помага огромния пазар от 300 млн платежоспособни клиенти, за които фирмите се избиват да се конкурират.
Ама и тук има кофти работи - да не си мислите, че е рая на земята :D .

Пет Дек 19, 2014 12:45 am
Профил
Аватар

Dimitar написа:
.....После като дойде края на месеца да ги плащам и ми се завива свят :D .

Ами световъртежа е точно част от "благините", които си получил с кредитната карта :) Ако жена ти имаше вместо 20 кредитни карти с прекрасни "благини", просто една дебитна карта без овърдрафт - почти съм сигурен, че нямаше да ти се вие свят :)

Не ме разбирай погрешно, аз съм наясно, каква е "далаверата" на банката. Това, че ти умееш да си правиш сметката не може да сложи на кантара милиони други които не умеят и докарват печалбата на банката. Ти си по скоро грешка в системата, но тя добре понася такива грешки, щото са нищожно количество. Ама вероятно даже жена ти, дето се предполага, че е под контрола ти, мъкне в къщи куп ненужни неща, вследствие на това, че не плаща с реални пари и няма стриктен лимит. Поне с повечето жени дето знам е така де - благините в крайна сметка пак си ги плащаме, даже и да е с килер пълен с ненужни боклуци.

Пет Дек 19, 2014 9:10 am
Профил ICQ

значи за теб правилната схема е следната: ти да имш N на брой карти, а жена ти да няма нито една (само кеш колкото и дадеш) :lol: :lol:

Пет Дек 19, 2014 10:14 am
Профил

Dimitar написа:
Ама и тук има кофти работи - да не си мислите, че е рая на земята :D .

Е тва не мога да го разбера що в щатите има такива екстремуми... Като хора едни от най-умните и свестни хора, както и едни от най-тъпите и най-наглите дето съм срещал са били американци. И като фирми съм имал късмета да работя с много коректни и супер профисионалисти. В същото време най-големите брадви дето са ми удряли са пак от хамериканци.
Вече като чуя за нещо американско се чудя дали ще е супер готино, или ще е яко говно ;-)

Пет Дек 19, 2014 10:34 am
Профил
Аватар

щот не си работил с такайци :D

цецо,
ако сте само с един килер ненужни неща си добре. изобщо не се оплаквай.

Пет Дек 19, 2014 10:54 am
Профил

ДедоБоре написа:
ами митак,
- тука кешбек няма :D
някоя банка понякога се опитва да го пробута, но е с някакви шантави ограничения - примерно само от магазина на ферари на 30 декември между 2 и 4 сутринта, ще ви върнем 5лв от всяка покупка на нов автомобил.

Това е за ко-брандирани карти. Отстъпката в тоя случай ти я дава търговеца, не банката. И в БГ има карти с истински кешбек, зависи от банката.
Цитат:
- такси за (пре)издаване на карти има за всички. за кредитните е малко по-висока (5лв срещу 30-50лв, ако е златна е повече даже). отделно си има месечни суми за сметката, за всяка транзакция и т.н.

Това в коя банка? Издаването и преиздаването масово е без пари. Плащаш само ако е предсрочно по твоя вина. Плащаш годишна или месечна такса за картата. Такса за сметката има само за дебитните, щото на практика то е разплащателна сметка. Сметката към кредитната карта обикновено е без пари, но тя за друго освен за погасяване не става.
Цитат:
- за захраховки ... има някакви, ако примерно си купиш самолетен билет с кредитната карта и самолета падне докато ти си в него. обаче ако слизайки по стълбичката си счупиш крак, вече не важи. да не говорим ако те блъсне кола в града. затова аз на тази застраховка не разчитам, а си правя истинска. предполагам, че издателите на картата разчитат, че като падне самолета ще ти е много трудно да предявиш иск. наскоро имаше случай, при който починал във франция шофьор го искаха да се яви на ТЕЛК комисия, за да му дадат инвалидна пенсия.

Пак зависи от банката. На една моя карта има застраховка за пътуване и злополука. Гледал съм условията, нищо по-различно от обикновена туристическа застраховка. Освен че трябва или да си купил билета или резервацията в хотела с нея, или да си я ползвал поне веднъж при пътуването извън БГ.

Сега, вярно в Щатите условията както ги дава Димитър са по-добри, ама ти събираш де що проблеми си чул, правиш твой си микс и викаш "те това са картите в БГ"

Пет Дек 19, 2014 11:02 am
Профил
Аватар

ПИБ
обикновена виза класик
Прикачени файлове:
creditna.jpg
creditna.jpg [ 51.86 KiB | Прегледано 2216 пъти ]

маестро. изтекло по давност, таксата е за нова пластмаса със същите данни.
Прикачени файлове:
debitna.jpg
debitna.jpg [ 38.03 KiB | Прегледано 2216 пъти ]

интересна е и лихвата, която не достига да се плати дори таксата за сметката. а сумата в сметката не е малка.

за карти на ПИБ има застраховка от Generali. прочетох внимателно малките букви.
за моята карта медицинската застраховка е $5000, но не покрива случаи на изостряне на хронично заболяване и свързаните с това прегледи, изследвания и т.н. аз съм хроничен хипертоник, и ако ми стане нещо има 50% вероятност да е от/или свързано с това заболяване. отделно това в афро е 4000, за което може да ти кажат "добър ден" и да ти премерят кръвното, примерно. престоя в болница е по $25, максимално 5 дена. за тая сума може да пиеш кафе или да ядеш супа.

Пет Дек 19, 2014 11:49 am
Профил
Аватар

Цецо, световъртежа го каьзах на майтап - има възможност всичко да се плаща автоматично, а и не всички карти се ползват всеки месец. Относно това, че имало милиони, дето не могат да си правят сметката нас това какво ни интерисува, тук си говорим каква е нашата далавера от кредитните карти, не каква е далаверата на целокупното население. Въобще не ми пука те колко са набълбукани в кредити и лихви.

Миро, много детски разсъждаваш - в САЩ също живеят хора, а 80% от хората не стават и за чеп за зеле, без значение в коя страна живеят, т.е. няма страна, в която всичко да е тип топ, както и няма страна, в която всичко е кенеф :) .

Пет Дек 19, 2014 3:16 pm
Профил

Доста ти е оптимистичен процента...

Пет Дек 19, 2014 3:24 pm
Профил

ДедоБоре написа:
...

Погледни си тарифата на банката. 39 лева е таксата за поддържане на картата. Това го плащаш всяка година, даже и да не е изтекла и да не я подменяш. За Маестро наистина са ти взели такса за преиздаване, което ми е странно, най-малкото не е повод за обобщаване. Аз ползвам карти от две банки, жена ми от трета, никога не са искали пари за преиздаване при изтичане на срока, нито на мен, нито на нея.

За застраховката и хроничното заболяване - избери си коя да е застрахователна компания в БГ, поискай обикновена туристическа застраховка и виж в техните условия какво пише :) И те не покриват лечение на хронично заболяване, или на заболяване възникнало преди тръгването. Ако покриваха, всеки щеше с няколко лева застраховка да ходи да се лекува в чужбина.
На моята карта е 10000 евро медицински разходи, 500 евро за зъболекар, 10000 за смърт или трайна инвалидност. За тия пари толкова.

Пет Дек 19, 2014 3:25 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 99 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Следваща