|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 8:49 am
| Автор |
Съобщение |
|
Grubi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
 Re: Работа в Apple?!
аз и не възлагам особени надежди - но ябълките стоят върху едни пачки и не знаят какво точно... тоя е бил HR в Интерсил преди, а на мен HR ми са любими 
|
| Пет Дек 12, 2014 10:44 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Grubi, гледам че това с пачките го повтаряш вече няколко пъти - ако не си в щатите и не си със зелена карта или не си американец от пачките ме съмнява да видиш нещо. Така че това не е никакъв критерий  .
|
| Пет Дек 12, 2014 3:12 pm |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
ами да кажем че съм с потенциална зелена карта или в процес на издаване на такава. просто казвам, че apple седят върху много пари - а даже и при вас важи принципа "ако не става с пари, става с много пари", нищо че има профсъюзи, имиграционни и т.н. в смисъл, ако са решили да наемат инжинери от Европа и т.н. ще го направят и предполагам вече са си написали домашното, даже за тези без зелени карти в момента - дали ще им предложат работа в локален офис или нещо друго си е техен проблем.
а дали ще видя пачки - по-скоро в някой друг живот, засега гледам да имам покрив и семейството ми да е добре, а ако остане нещо отива в електронни щуротии. тукашния живот с 2-3 коли, къща, вила, яхта и апартамент в Испания може някой ден да го види синът ми или дай боже внук ми. но май писах нагоре, и пак го пиша - далеч съм от мокрите сънища на чичо Скрудж, просто ми е интересно с какво друго се занимават освен телефони, таблети и апове (приложения, не хапове).
|
| Пет Дек 12, 2014 4:17 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Въобще не ме разбра какво имам предвид, тъй като явно не познавате работния пазар в щатите  . Когато една фирма има много кеш това може да значи много неща едно от които е да се опита да го даде като дивидент на акционерите. Компенсацията на работниците в САЩ е много разтегливо понятие, защото няма закон (нито федерален, нито щатски), който да слага някаква рамка (както е примерно в Европа) и всяка фирма си има свои си особености. Една от тези особености е, че фирмите, които наистина държат на работниците си (Епъл е една от тях) освен заплата дават на работниците си бонуси (тримесечни или годишни) и профит шеринг, който може да се състои от кеш, кеш и акции или само акции, а също и всяка година дават тъй наречениете опции (възможност да си купиш акции на фирмата на доста по-ниска цена, от коклкото се търгуват на борсата). Тия бонуси, профит шаринг и опции понякога могат да бъдат в пъти по-големи от заплатата и ако човек не е запознат с тези особености на тукашния пазар и гледа само заплатата в повечето случи се прецаква сам и не избира най-добрата оферта. Въобще не е рядък случай като уволнят някой или като напусне или се пенсионира да си тръгне с няколко милки от тези опции. Та обикновено част от кеша на фирмите се използва за тези допълнителни благинки и дивидентите и сега тук идва тънкия момент - ако не си ситезен или със зелена карта нямаш право на повечето от тия неща, защото закона за корпорациите забранява хора, които не са постоянни резиденти да притежават акции в американски корпорации. Като си на работна виза не влизаш в тая категория и няма как да се възползваш от тия бенефити. И както вече споменах на работна виза можеш да си стоиш 8 години и после трябва да напуснеш страната за минимум 1 г. и обикновено големите корпорации имат инициатива да държат хората (болшинството) на работни визи, защото им е доста по-евтино и защото знаят много добре, че ги държат за топките.
Последна промяна Dimitar на Пет Дек 12, 2014 5:46 pm, променена общо 1 път
|
| Пет Дек 12, 2014 5:23 pm |
|
 |
|
Grubi
|
Благодаря, научих нещо. за бенефитите знаех, но не знаех че нямаш право или не на всички ако не си гражданин или със зелена карта - а само с работна виза.
Тук няма разлика - влезеш ли веднъж в системата си равен отвсякъде, а и повечето сериозни фирми са с колективен трудов договор, който не им позволявада мърдат много нагоре надолу, освен CEO/CTO и подобни с отделни договори (че даже и тях понякога). Профсъюзите и данъчните ги държат за топките, затова и фирмите не са в много завидно положение... Бенефитите и тук са доста разнообразни, в повечето случай не са директно пари - но акции, карти за фитнес, безплатни телефони и абонаменти, застраховки, свободно и гъвкаво време, допълнително заплащане докато си по бащинство, служебни коли, билети, хотели, право да ползваш лаборатория, инструменти за твои цели и проекти и т.н. При layoff или понякога ако сам напускаш до 3тата година е 1 месец предизвестие, после 3 до 5тата, после 5 и т.н. Някой могат да стоят половин година или повече, но обикновенно просто взимат всичките заплати накуп.
Значи опцията да имам зелена карта не е напълно имагинерна, защото имам роднини там, които вече са натурализирани и те имат право да подадат документи за такава (или поне така съм разбрал, правилно или неправилно).
|
| Пет Дек 12, 2014 5:40 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Трябва да са ти преки роднини - родители или братя/сестри иначе няма как да стане. Та ако имаш такива роднини тук те могат да подадат петиция за теб да ти изкарат зелена карта, но става много бавно - от 8 до 10 г. се движат в момента списъците. Единствено бъразо вадене на зелена карта става за родители, например ако искам да извадя зелена карта на моите родители в моемнта отнема около 6 месеца. Та аз не бих се надявал така да ми вадят зелена карта. Ако наистина искаш да идваш тук имаш само два смислени варианта - лотарията за зелена карта и работна виза. С лотарията е късмет, а с работната виза са супер нерви, защото за няколко години ще се устроиш тук и до последно няма да знаеш дали ще вземеш зелена карта и се получава така, че хем си в щатите хем не си. Отделно ако стане нещо и си смениш работодателя процеса за зелена карта се рестартира и почваш от начало. Другото много важно нещо, дето го споменах вече е това, че ако не си запознат с района, където ще работиш и живееш размера на заплатата нищо не значи, защото разликите в стандарта на живот са огромни. В САЩ има много ясно изразена икономическа сегрегация и понякога два съседни сабърба/квартала на един град могат да бъдат толкова различни, че все едно си на различни планети  . Затова е много важно да имаш вярната информация, когато преговаряш за заплащането и бенефитите, да не се окаже, че си си мислил едно нещо, пък то станало напълно различно  . Не е рядкост в силиконовата долина да видиш как няколко човека, дето са със заплати близки до 200к живеят е един апартамент, защото не могат да си позволят сами да го наемат. Също като застанеш на паркинга на такива апартаментни комплекси и гледаш все коли по $100к+, защото като не могат да си купят къщите, дето са по 2-3 милиона, рентват апартаменти и го избиват на каране на скъпи коли  .
|
| Пет Дек 12, 2014 5:59 pm |
|
 |
|
Grubi
|
дааа, интересно - ще го прочета няколко пъти. това със съседните квартали като различни планети... а тук е по-лесно да си купиш къща или апартамент, отколкото да наемеш. ще видим - както казах интересно ми е да видя отвътре, и без това догодина или по-догодина имам планирано ходене през океана. ще се чуе... всеки план е предпоследен
|
| Пет Дек 12, 2014 6:10 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
То и тук е лесно, ама на някои места като Силиконовата долина, Сан Франциско, Сан Диего и други хич не е лесно (за обикновени хора като нас иде реч  ). Много често хората си купуват къщи на 30-40 мили от работата, защото са по-евтини и всеки ден карат по час-час и нещо в едната посока.
|
| Пет Дек 12, 2014 7:04 pm |
|
 |
|
Grubi
|
аз се изместих на село - точно 4мили тукашни (40км). по магистралата е 30-45мин ако няма трафик, а като слушам колегите в града които не са с колело на 10мин - ами и те седят по толкова в автобуса... а тези от Сан Диего затова местят производстото в Тихуана - имам предвид тия хубавци www.diydrones.comиначе ми хареса 2006, особено самолетоносача музей. иначе отидох до границата с влакчето и видях малко и от гетата. но не посмях да вляза сам в Мексико и се върнах. после ми казаха, че не съм изгубил много
|
| Пет Дек 12, 2014 7:18 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4906 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
абе абълките не са много стока... Параноята от икономически шпионаж е на максимум(само самсунг са на по високо ниво) например забранено е на хора от разлчни отдели или в един отдел, но работещи по различни задачи да споделят каквото и да е на други освен пряко въвлечените  При посещение флашки не може да внасяш/изнасяш... абе яка полицейщина... незнам от към пари как са, но работната атмосфера е тип сливенски затвор(или северно корейски)  та къде отиваш никой не знае, ама не е зелена градинка където голи мацки те замерят с пачки, реките са от вино и бира....
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Сря Дек 17, 2014 2:26 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
И на мен ми се струва, че инженерите в Apple са все едно касиерките в Walmart, с тази разлика че докато при касиерките през ръцете им минават хиляди долари, то при инженерите в Apple имат възможност да си играят с последния писък на модата в IT индустрията. И не забравяйте, че една от причините Apple да имат кеш е за това, че не са го раздали на служителите си.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Сря Дек 17, 2014 3:12 am |
|
 |
|
Quadro
Ранг: Новодошъл
|
Applе, както и други големи правят редовно търсене из пазара на работна ръка да намират най-добрите хора. Това,че питат, не значи, че вземат  Иначе в момента търсят доста хора, но понеже са Apple, изискванията са доста, доста големи. По повод живеенето в Купертино...не е ли по-лесно да се вземе кола (то това е почти задължително) и да се живее в друг suburban ? То не че там ще е нещо евтино, цялота Силициева долина е доста скъпа. Сега да кажете, че Apple не са стока, за да се работи там...не знам, не съм бил, но след като доста хора искат да мигрират там и поне в средите, средите където съм аз като се каже " работа в Apple" и хората тръпнат в очакване...колко да е зле  Почти първа ръка информация от много източници за горното мнение 
|
| Съб Дек 20, 2014 1:36 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Може, ако ти се кара 40-50 мили в едната посока няма никакви проблеми  .
|
| Съб Дек 20, 2014 5:36 pm |
|
 |
|
Quadro
Ранг: Новодошъл
|
Чак 60 мили...не че за някои това не е ОК де, но все пак...в UK примерно да пътуваш 1 час е някак си допустимо. Но добре, че не съм от там и не ми се губи 1 час на посока за работа. Силициевата долина ако си сам -> споделена квартира, такова да си имаш цяло жилище за себе си, верно $200к ще са малко. Но там се гледа доход за къща, така че... Работа в Sunnyvale ( или каквото беше ), жилище в Mountain View или някъде по El Camino не е толкова зле. Стига да се избягва частта с Facebook работници, че там няколко милиона не ти мърдат за къща. Иначе приятел си живее в Купертино района (не помня къде точно), той и жена му работят в престижни компании като инжИнери, имат си деца, пътуват и не се оплакват много  Значи може, въпроса е какво иска човек. Иначе из HackerNews има от време на време интересни дискусии за живота в Силициевата долина, разходи, приходи и т.н. Верно пътуваш час в една посока, но разходите може да са наполовина ако живееш извън Bay Area. Но това е по-скоро за стартъпи истории, Apple са име и сега като строят летящата чиния там явно добре са си направили сметката. Едит: 'проблема' на Apple е, че вземат само най-добрите за всички позиции. И в един момент може да стане като google - правят 20 интервюта на всички нива, искат най-добрите и в крайна сметка може да си изключително добър, но пишеш скриптове. За някои може да е супер да работиш за google,но ако нямаш кариерно/лично развитие, само едно празно CV няма да ти гарантира работа на други яки места. Та ако бачкаш за Apple на яка позиция, т.е. работиш по реално нещо е супер. А и те си искат CV-та, дори да кажеш "ходи ми се в California" да работя, не ти гарантира интервю...но дано при желаещите да стане 
|
| Съб Дек 20, 2014 6:03 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Незнам - за мен лично да прекарвам няколко часа всеки ден в трафика си е супер загуба на време. Някой друг това може да го кефи или пък да го преглътне, защото може да си сложи на резюмето името на голяма компания като Епъл  .
|
| Съб Дек 20, 2014 7:44 pm |
|
|