| Автор |
Съобщение |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: Текст и Hex файл
Съмнява ме текстовете да са директно в нея, по скоро са в кои8 и се минават през някаква xlat таблица.
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Дек 22, 2014 2:27 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Още малко ще кажеш, че са koi8(utf(cp1251(utf))). Use your common sense emoxristov така ли искаш да стане?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Дек 22, 2014 3:01 am |
|
 |
|
emoxristov
Ранг: Минаващ
|
Искам като отвора Hex файла да мога да прочета и ако реша да мога да променя текста в него ,тоест надписите които ще показва на дисплея. Нещо подобно като това на снимката в дясно се вижда текста и може да се променя. Но с този редактор като отвора моя файл не ми излизат думи а някакви кодирани неща как да ги конвертирам за да видя надписите. http://prikachi.com/images.php?images/223/7798223G.jpgКогато го конвертирам пред онлайн конвертора на колегата ми изписва : "Àóäà" и си мисля че това е на кирилица и трябва да се оправи енкодинга за да излезе с БГ букви.
|
| Пон Дек 22, 2014 10:43 am |
|
 |
|
Stoimen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Пет Юни 25, 2010 3:18 pm Мнения: 363 Местоположение: Varna
|
Кирилицата е кодирана според таблицата на дисплея, а латиницата си е ASCI. Кирилицата няма как да се вижда в hex редактора като такава.
|
| Пон Дек 22, 2014 11:32 am |
|
 |
|
ike
|
Освен ако няма специален фонт, който съответства на този на LCD-то.
|
| Пон Дек 22, 2014 11:59 am |
|
 |
|
emoxristov
|
А защо тогава не се виждат думите написани на латинеца ?
|
| Пон Дек 22, 2014 1:12 pm |
|
 |
|
michev
|
Нищо им няма на надписите.. баш са си 1:1 с линк-а който Ike даде към амипирския дисплей.
|
| Пон Дек 22, 2014 1:23 pm |
|
 |
|
emoxristov
|
Точно това ми трябва колега michev да се виждат в дясно думите като : nul , pointer и другите и така да мога да ги променя и запиша отново като Hex. С каква програма отваряш Хек файла за да изглежда така ?
|
| Пон Дек 22, 2014 1:48 pm |
|
 |
|
michev
|
Правилният въпрос е - "С каква програма конвертираш хекса за да се вижда така?" avr-objcopy -I ihex -O binary UIP_ABO2006.hex out.bin
|
| Пон Дек 22, 2014 1:58 pm |
|
 |
|
emoxristov
|
Хубаво но тази програма иска Линукс.А ми се иска да може както си я отворил в горният прозорец да се нанесат само промените и обратно в Hex файл ,не знам дали ще се получи така.
|
| Пон Дек 22, 2014 2:41 pm |
|
 |
|
ike
|
Някой от вас има ли кирилски LCD font за windows?
|
| Пон Дек 22, 2014 2:44 pm |
|
 |
|
emoxristov
|
Като отворя bin файла с C++ виждам думите и мога да ги променя. Може ли да качите програма за Windows 7 с която да мога да конвертирам Hex файла към bin и как после да го запиша отново като Hex с направените от мен промени.
|
| Пон Дек 22, 2014 3:18 pm |
|
 |
|
didofen
Ранг: Популярен
Регистриран на: Вто Юни 27, 2006 11:13 am Мнения: 381 Местоположение: Варна
|
защо преливате от пусто в празно? нормално хекс файла си съдържа само команди асемблерски на процесора + КОНТРИОЛНА СУМА. част от тея команди са адресите за изобразяване и самите надписи. латиницата е в аски а кирилицата зависи от дисплея. командата не е само това което изобразява. затова няма как лесно да видиш какво и къде изобразява, да не говорим да го промениш и да ти тръгне после хекса.
|
| Пон Дек 22, 2014 4:24 pm |
|
 |
|
michev
|
Ох мен, очевадно нещо не схващаш как стоят нещата. Ще се опитам за последно да те насоча, ако пак не вденеш - по - добре просто помоли някой да го направи вместо теб. За да бъзикаш по файла, трябва от HEX да го обърнеш до бинарен с "avr-objcopy". След като се *наиграеш* с файла, отново е добре да го обърнеш до НЕХ, като използваш същата програма. Самата програма можеш да намериш в пакета - avr-gcc/ winavr(и за линукс и за уиндоус). В един от предните постове съвсем умишлено сложих снимка на хекс редактора с подчертани байтове, както и таблицата със символите от дисплея с която да декодирш какво пише. В конкретния случай - байт 0xBE -> Колона B, ред Е = "п", байт 0x70 => "p"..0xB8 => "и", 0xB2 => "б", 0x6F => "o", 0x70 => "p". Като си декодираш надписите и решиш какво и къде да подмениш - направи го със шестнадесетичен редактор някакъв а не с текстов редактор. Също така имай в предвид, че нямаш право да използваш повече символи от колкото са били оригиналните думи, а ако новата дума е по - къса - използвай празни символи (0x20). Например думата "прибор" може да замениш с "уред " (уред + 2 празни символа). След като приключиш с подмяната на букви, използвай "avr-objcopy -I binary -O ihex redaktiran.bin nov.hex" за да го обърнеш отново до хекс.
|
| Пон Дек 22, 2014 4:46 pm |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
Ето ти от мен програмка която прави обратното на това което искаш , но ще ти е полезна когато трябва да смениш текста  . В гоното поле пишеш текста който трябва да изведе дисплея , а долу получаваш това което ти трбява да смениш в "bin" файла.
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Пон Дек 22, 2014 9:55 pm |
|
|