Отговори на тема  [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Някой да се е сблъсквал с българска фреза ФВ 325.02? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Някой да се е сблъсквал с българска фреза ФВ 325.02?
И по конкретно ме интересува основно сервото на мотора дето движи осите. Аджеба дали е възможно да се изхвърли всичко освен сервото и да се направи някакво елементарно управление. Някъде четох че било копие на серво на Фанук.

Един приятел има един такъв "паметник" и едно че нещо напоследък отказала да работи и второ че никой не иска да работи с нея. Иска да се направи с копчета ходове по осите и евентуално по-нататък някакви елементарни ходове - примерно да направи някакъв прав канал.

Пет Дек 05, 2014 11:22 pm
Профил ICQ
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист

Мнение Re: Някой да се е сблъсквал с българска фреза ФВ 325.02?
Аз имах такава. Управлението и е много особено-с един двигател и три електромагнитни съединителя осъществява движението.Информация за положението на масата се снема с инкрементални линийки свързани с работната маса. Купих я с идеята да направя нещо подобно каквото искаш и ти и в последствие да стане пълноценно ЦПУ но калкулираики труда и стоиноста на частите /моята не беше със СВД а с трапецовиден винт/ а и управлението беше ограбено се отказах.Замина за Белканто,оставих си само съединителите с надежда да влязат в някои проект.

Нед Дек 21, 2014 10:36 am
Профил
Аватар

Да... Оказва се че е просто един голям паметник. Тази поне май е със СВД. Освен това един познат каза, че е по добре да и се направи цялостна преработка. Да стане пълноценна 3 осна машина. Обаче се говори за цена около 6 - 10 к. лв.

Нед Дек 21, 2014 11:10 am
Профил ICQ
Аватар

Три фирми, занимаващи се
с модернизация на машини с ЦПУ:

> "ВЕДА MK"
> "КАМЕНА" ООД
> "ВАЛЕМ" ООД

Може да имат някоя идея.

Нед Дек 21, 2014 11:58 am
Профил
Аватар

Благодаря и за това - изглежда ще се подходи към модернизация. Тя тази машина им е наследство от една от сградите в които беше фирмата преди доста време. Реално при тях има не повече от 10 часа работа. Ама не съм железар и не мога да преценя реално в какво състояние е джилезото.

То ще трябва първо да я види някой и да каже има ли смисъл да се прави нещо по нея или направо да я карат на скрап.

Нед Дек 21, 2014 6:47 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

Извинявам се че ползвам темата на колегата но може ли да се превърне фреза Фу251 в CNC ? Или по добрия вариант е да си взема нова фреза от рода на Optimum MB4

Нед Дек 21, 2014 7:08 pm
Профил
Аватар

имам при мен http://www.optimum-machines.com/product ... index.html
По малък модел е. Но впечатленията ми са лоши.
Първо морза на вретеното се вклини яко и всички опити да се свали се оказаха неуспешни. Все едно се завари проклетията. Сега си го карам само с цанговия съединител който се вклини.
Точност - едно към гьотере. Точност от 0.1mm се постига много трудно. Всичко е доста криво и несъостно по нея. Много добър специалист ако си я центрова и работи на нея може и да успее да я постига,но ще е клизма работата.
Много лесно влиза в резонанс. Нещо не е домислено. Все пак не съвсем лека.

Заводски Z подаването не е шлайфано добре. Като си натегнеш клиновете по средата, към крайните положения върви страшно трудно. Ще трябва да търся къде да ми я шлайфат.

Луфтовете на подаванията са 0.5...0.6мм като се натегне максимално. Прекалено много е.

Менгемето което e купено с нея от Optimum е пълна боза. Като се поработи с него се наложи доработка че се разпадна. Отчупи се малко парче в движението на подвижната челюст. А хич не е евтино менгеме.

Последно ми се изрони една пласмасова зъбчатка която е за превключване на двете скорости. Не е май добра идея 750 вата мотор да предава въртящия момент през пластмасова зъбчатка. Просто сложих циркуляр 100мм 2mm дебелина и рязах дюралуминий и и се изрониха зъбците.

Така съм я разфасовал,да видим какво ще искат от Бош Киров за тая зъбчатка.

Тъй че от тия псевдофрези бягай ако има възможност. Дребни неща от мек материал ако правиш с не много голяма точност,става.
Много се покитайчи тоя свят. Полъгах се по немската марка,пълен китайски шит получаваш са доста пари.

Нед Дек 21, 2014 7:40 pm
Профил
Аватар

s7ama7 написа:
може ли да се превърне фреза Фу251 в CNC ?
Забрави... тая фреза няма никакви "заложби" за такава конверсия.

Пон Дек 22, 2014 12:23 pm
Профил ICQ

Gogo написа:
s7ama7 написа:
може ли да се превърне фреза Фу251 в CNC ?
Забрави... тая фреза няма никакви "заложби" за такава конверсия.

Виж горе по линковете. Правили са 321, което е същото, но по-голямо. Така като гледам са избушили цялата подавателна кутия и са я заместили с няколко мотора. Дали и какво са правили по винтовете не се вижда, но принципно не е велик проблем да се направят със СВД.

А че не е най-оптималния вариант - не е. Най-големия и кусур е напречното подаване. Ако аз тръгна да преработвам такава, определено бих ползвал единствено вертикалното подаване както е в оригинал (естествено не с оригиналния мотор де), а върху корпуса на подавателната кутия бих насадил кръстата маса с танкетки, СВД-та и прочие, както си му е реда. И ротационен датчик на вертикалната глава, за да може лесно да се завърта под ъгъл с голяма точност.

Хубавото на тая машина е че е масивна истинска железарска фреза. Тоест неща като резонанси и прочие са почти изключени, освен ако не сътворите някаква велика простотия. И до там. Има и много по-хубави и по-лоши от нея, естествено. Но поне като здравина няма проблеми.

Лично имам 251-ца, та добре и знам кривиците.

Пон Дек 22, 2014 1:58 pm
Профил ICQ

Благодаря на всички включили се и особено на "Nikola Kirov" , определено ме отказа от тая фреза (марка) . Мисля си да си направя една homemade фреза . Нещо такова : https://www.youtube.com/watch?v=OllglG3xr3k
Но тъй като нямам фреза , ще имам нужда от фирма която е готова да изработи детайлите на ЦНЦ. Т.е. аз ще им предоставя чертежите от solidworks-а а те трябва само да я пуснат на машината . Някой ползвал ли е такива услуги ? Г/д за какви пари говорим . Може ли да препоръчате някоя фирма занимаваща се с такава дейност .

Пон Дек 22, 2014 4:49 pm
Профил

Точно за това като на снимката, една ФУ251 е перфектна основа, ако искаш да работиш железа Ако искаш разни алуминии и пластмаси - няма сми.

Само като информация - лъскавото и леко алумимниево нещо от картинката би могло да работи само на високи обороти и само меки неща с малко натоварване. За нещо по-твърдо и нискооборотно ще изпада в резонанси само като го погледнеш. От което пък ми е малко странно защо са го правили в тоя вариант, а не подвижен шпиндел върху маса - хем по-компактно, хем по-просто. За сериозно железарии не става, за несевиозни е безсмислено.

Пон Дек 22, 2014 5:00 pm
Профил ICQ

Абе на мен ми се струва по рационално ако искаш да правиш нещо да купиш една ФУ251. И аз имах таква навремето и общо взето съм доволен. Моято беше оборудвана с електронни линии, правих и и нещо да може да се управлява от индикацията, но не по програма а по зададени координати, работеше и то добре, до истинско ЦПУ не стигнах.
Ето и някои предимства според мен :
1. Имаш стабилна конструкция
2. Можеш да изпозлваш направляващите, според мен всички
3. Преработката по Z е елементарна
4. Преработката по другите оси също не е кой знае какъв проблем.
5. Ако я оборудваш с електронни линийки вместо с ротационни енкодери, т.е. имаш абсолютно положение в голяма степен няма нужда да буташ кой знае какво по винтовете.
6. Имаш сериозен мотор на шпиндела, верно може да се замени с нещо друго, но и както е в оригинал става за железарии.

А това от картинката .... като го гледам с тия профили и тая голяма маса ми изглежда безсмислено. Остави резонанса, то ако задълбаеш нещо по сериозно и те ще се изметнат. След това с тия отворени винтове голямо дърво. То това явно е само за мекошави работи, тъкмо да се налепят по вала и да ти заклинят гайката, не е да не сме го виждали.

Ако човек потърси има едни малко по-нови, сега ми излезе от главата номера, нещо 1000 ми се върти. Български са с управлвние на фанук. Управлението по дефаулт може да го изхвърлиш, не че е толкова лошо ама за малко пари може да го смениш, но другите и части не са идеално лоши. Имахме таква в техникума, доста време след като завърших я наемах да правя разни железарии, не е лошо добичето.

Вто Дек 23, 2014 12:02 am
Профил
Аватар

Те си имат 251-ца ама им е малка. По принцип им е достатъчен ход само по едната ос. По принцип нямат кой знае каква работа за цпу. От време на време правят едни алуминиеви фланци за турбини и на универсала малко зор виждат. Тази е по голяма и искат да не им седи като паметник.

Вто Дек 23, 2014 8:20 am
Профил ICQ
Аватар

Слагате някое по-дебелшко СВД, с двойна гайка, някаква моторетка, по възможност да не е стъпкова...
Тия юнаци предлагат подобни, на прилични цени - http://www.exoror.com/SCR.htm
Винтовете и гайките не са върха на точността, но са като масово предлаганите в "мрежата".

Вто Дек 23, 2014 11:30 am
Профил
Аватар

предмета ММ (металорежещи машини) е трисеместриален с 2 изпита.
машинни елементи е 2 семестъра
ТММ (теория на машините и механизмите) също е 2 семестъра.
мисля че и "допуски и сглобки" беше също 2 семестъра.
металорежещите инструменти също не бяха прост изпит.
пък и цял семестър се учеше само геометрията на режещия ръб в дисциплина "рязане"
да, с керамичните пластинки сега е уж по-лесно, но трябва да си наясно какво точно да избереш от целия набор в каталога. пък и като гледам, колегите не са напреднали особено за 30 години - все още ровят в хартиени тухли и смятат с калкулатор.

всичи изпити бяха голяма касапница. на машинните елементи от 150 души поток минахме на първо четене 7. даскала се казваше Петко-кучето, още е жив, понякога пием бира на пазарчето и си спомняме славното минало. вече няма нито такива потоци, нито такива критерии да минеш изпита. в ТУ не могат да запълнят бройката за първи курс, официално им се карат на академичен съвет, ако има скъсани повече от 10% на изпит.

мисълта ми е, че тези дисциплини не се изучават случайно, ното е случайна продължителността им. може да запълниш някое бяло петно със самообучение, но ще е като схема в списание "Радио" в сравнение с професионален прибор.

тежките чугунени отливки не са случайни. въпреки че съвременните CNC центрове са умопомрачителни отвсякъде - и като възможности, и като подготовка за работа с тях, и като цена. за конструкцията само мога да гадая, изтървал съм материята отдавна.

Вто Дек 23, 2014 1:00 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 44 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща