Отговори на тема  [ 429 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 29  Следваща
Лабораторно захранване 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Лабораторно захранване
Лео, твоят метод е добър, защото по-лесно се постига висока точност при измерването на малки тоци. Наистина трудно се мерятдиректно, но не и невъзможно. Усилията обаче си струват тъй като от директно мерене може да извлечеш много повече информация, не е само изхабената енергия...

Вто Дек 30, 2014 11:35 am
Профил

Миро, апликейшуна на тексасци не е много добър по отношение на меренето на малките тоци. Усилвателя на шунта е много бавен, а и има входни токове съизмерими на тези, които искаме да мерим.

В началото се изкефих на мощния OPA549 и реших, че с него ще мога да спестя всички транзистори в моя вариант. Е, като се зачетох в параметрите му бързо разбрах, че това не може да стане при изискванията, които си поставих за малка разсейвана мощност. Допълнително като че ли изхода му не е достатъчно бърз (под мегахерц честотна лента).

Продължавам да мисля за вариант за компенсацията на паразитните капацитети на MOS транзистора и диода на шунтовия регулатор.
На прикачената схема се опитах да скицирам идеята.

Целта е да се намери начин да изкараме изходен напреженов сигнал максимално приличащ по форма на формата на тока в изхода на регулатора ни при поставените изисквания (обхват 0..400uA и шунт 2 kohm).

Токовия траф трябва да има нищожна индуктивност и съпротивление на първичната намотка, като тя трябва да може да издържа постоянен ток 6Амп. примерно.

Идеята е напрежението в изхода на трафа, което е пропорционално на променливотоковата съставка на тока във входа му (зарядния ток на паразитния капацитет), да се сумира с напрежението върху шунта, така че да се възстанови формата на сигнала, независимо от шунтиращото действие на паразитния капацитет.

Прикачени файлове:
Lin_PWR_16.pdf [16.12 KiB]
307 пъти
Вто Дек 30, 2014 1:42 pm
Профил
Аватар

Цитат:
Токовия траф трябва да има нищожна индуктивност и съпротивление на първичната намотка, като тя трябва да може да издържа постоянен ток 6Амп. примерно.

То това ще се постигне относително лесно, ама честотната лента... Токовите трафове са нормирани при честоти 40...400Hz. Хайде, да речем, че ще захапе и в звуковия диапазон, ама нагоре? Ако имаш идея каква е очакваната форма на тока, пусни едно фурие и орежи всичко над няколко килохерца, за да се види как се изменя формата на тока и дали те устройва като визуализация орязания спектър на токовия импулс. Какво АЦП ще мери това?

Вто Дек 30, 2014 2:05 pm
Профил

Сигнала ще се мери и ще се гледа с осцилоскоп. Е, в моя сличай и с ацп-то на анализатора ми, което е 8 битово и е няколко мегасемпъла (1..18MSPS).

Относно токовите трафове - не си представям траф като за "електромер", а по-скоро високочестотни токови трафове, каквито се използват в импулсните захранвания на компютрите за меренето на тока в първичната страна (последователно на мощния траф). Е, може би трабва да е 10 пъти по-високо честотен от тях. Те са около 100-300кХз, а в нашия слиай може би няколко МХз ще свърши работа. Едва ли ще се намери такъв готов компонент, по-скоро ще трябва да се сметне и навие. Ще трябва и високочестотен ферит за целта.

Вто Дек 30, 2014 2:20 pm
Профил

emilvtc написа:
Миро, апликейшуна на тексасци не е много добър по отношение на меренето на малките тоци. Усилвателя на шунта е много бавен, а и има входни токове съизмерими на тези, които искаме да мерим.

Усилвателят е бавен наистина, но тяхната цел предполагам е 16+бит сигма-делта ADC което обикновено е под или около 100ksps. Винаги може да се сложи по-бърз усилвател срещу скромно доплащане ;-)
Иначе за токове, утечките им са прилични... усилвателя е 50nA, а големия по памет не много повече. Имай предвид, че в тяхната схема шунта е много по-малък отколкото съпротивлението на обратната връзка. Нещо, което и ти може да размислиш, т.е. не се изхвърляй с шунта ами дай повечко пари за усилването. Има читави усилватели, просто няма да са по 2$ а ще са 5-10$... сега по памет се сещам че гледах AD8421, предполагам има и други, аз не съм спец в тая област. Идеята е шунта да ти е поне 10 пъти по-малък от паразитните импеданси дето са в паралел. А не обратното...

Иначе схемата на тексасците е идея не толкова за захранване, колкото за функционален генератор....

Вто Дек 30, 2014 2:33 pm
Профил
Аватар

Аз пак да попитам: защо е двутактно?

А бе една съседна тема върви много добре, защото наистина се гони универсалност, не частен случай.

Имам предложение: преди да се изпишат още 20-30 страници да се премахнат на 5-10 кандидат-устройства всички филтриращи кондензатори и да се пробват с нормално захранване доколко работят - да не се окаже, че се гони да се мери грешката.
Иначе не е проблем да се направи "аудио" усилвател за мегахерци, само дето би изглеждал доста по-различно.

Имах и други идеи ама ги забравих :(

Тук ме имате за спамер, донякъде с право, защото от десетилетия не съм електрончик. Но ако го имаше tgi отдавна да имаше прототип. Да ходя ли да му цункам най-обратната страна на челото за да се върне, или някой от вас ще го направи?

Вто Дек 30, 2014 7:38 pm
Профил

Весела нова година!!!
Да ни е честита и да ни донесе много здраве и късмет!

Изтеглих ТИНА-та на тексасци и учудващо за мен за около 2 часа успях да я инсталирам и да направя първите симулации. Доста е сходна с писпайса и миграцията не ми отне много време. Незнам до колко вярно смята, но да допуснем за момента, че смята вярно.

Въпроса ми е някой има ли в електронен вид някакъв справочник на транзистори и диоди? Предпочитам да е офлайн - ексел, пдф или друг формат.
В Тина-та има разни модели на транзистори, от които трябва да избера такъв с подходящи параметри, но за целта трябва да имам инфо за тях.
Търсенето в нет-а на пдф-ите им един по един е непрактично. Искам някаква по-синтезирана информация за да направя бърз избор по параметри измежду съществуващите модели в ТИНА-та.

Някакви идеи?

Чет Яну 01, 2015 1:52 pm
Профил
Аватар

Пробвай с digikey.com, mouser.com и другите подобни. Там нали можеш да филтрираш по параметри.
Имаш ли линк към тая Тина да я погледна какво представлява?

Чет Яну 01, 2015 5:27 pm
Профил
Аватар

Тина-та на тексасци е доста орязана - няма кой знае колко елементи. Платената версия е доста по-богата. В платената (пиратска естествено) съвсем нормално се вкарват спайс модели, ама в безплатната май не можеше. Иначе като симулатор не е зле - то и няма как да е различно от пспайс - щото си е такова.

Чет Яну 01, 2015 8:21 pm
Профил ICQ
Аватар

Аз съм пропуснал, че Емо е споменал тексасците, мислех че говори за пълната версия :) .

Чет Яну 01, 2015 9:46 pm
Профил
Аватар

Малко е скъпичка пълната версия за "домашна употреба" в БГ. Остава варианта да е излекувана или безплатната. За дребни пробички става и безплатната ама е много бедна на елементи и липсват някой функционалности.

Чет Яну 01, 2015 10:14 pm
Профил ICQ

Ровейки намерих този сайт с търсачки и дейташити на полупроводникови елементи. Може на някой да му е полезен.

Пет Яну 02, 2015 7:25 pm
Профил

Емо как върви схемата, приключваш или си още на кривата круша?

Пет Яну 02, 2015 9:51 pm
Профил

Подкарах Тина-та на тексасци и се заиграх с правенето на някакви симулации, за да уточня стойностите на компонентите на напреженовия регулатор.

Тепърва трябва да се изследва и устойчивостта на регулатора . За сега правя симулации с огромен капацитет в изхода преди шунта, но не знам как да подходя при симулациите по отношение на типа на товара. За момента той е активен + капацитивен...

Зарових се и в четене на критерии за устойчивост ... Между другото някой има ли читава сламка, в която са обеснени и описани подходите за това?

Меренето на малките тоци временно съм го зарязал, но ще се върна към него. То е основна функционалност на захранването, от която не искам да се отказвам...

Прикачени файлове:
Lin_PWR_Sim_1.pdf [20.27 KiB]
318 пъти
Съб Яну 03, 2015 2:30 am
Профил

Имах предвид дали има нещо да се умува или вече на ниво блок схема всичко те устройва и чистиш детайли само?

Щото сега си мързелувам и мога да философствам над теоретични проблеми, така че ако има отворени въпроси просто ги изброй. На тема симулации не съм добър и не ме търси. Макар че като ползвам захранвания от каубойците им пускам техния дизайнер да ги изчисли и да ги симулира. Не знам доколко има общо с тината, обаче трябва много да се внимава. Понякога при съвсем лека промяна в параметрите ми вадеше коренно различни резултати...

Съб Яну 03, 2015 11:31 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 429 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 29  Следваща