Отговори на тема  [ 384 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 26  Следваща
Бензина 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Бензина
ЛУК-ЛОЛ са с ... холандска регистрация :D

и аз бях учуден, но на накякъв форум в ниската земя нашия търговкси аташе заяви от трибуната, че Холандия е най-големия инвеститор в България. опулих се и в кафе-паузата я питах "как тъй ма?". та тя ми обясни, че въпросната компания се е регистрирала в Холандия заради някакви данъчни облекчемния. викам и "ама у нас данъците са 10%!", а тя ми обясни, че имало някакви фатки и холадците давали още по-малки данъци, ако си въртиш парите през тях.

не знам за кой точно ЛУК-биип става въпрос (те са поне 20 свързани компании), сигурно е за холдинга или за някоя от фирмите, която върти парите. но винаги могат да се извъртят така нещата, че счетоводно да си на загуба или контролирана печалба. примерно ЕВН, веднага след приватизацията закриха всичките си дейта центрове в България и пренасочиха всичко към такъв в Австрия. годишната сума е от порядъка на 100 милиона.

КПМГ е същия отдитор, заверявал отчетите на КТБ.
но няма какво да се лъжем за тези "заверки". обикновено е схема "давам ти толкова - ти ми връщаш толкова", някое и друго разточително банкетче и готово. в крайна сметка, те проверяват с компютър едни таблички с цифри, събрани съще от компютър. грешни едва ли има, пък и всичко си е законно. за това се грижи огромна гвардия от юристи. няма да забравя как на делото за отнемане на лиценза имаше една съдийка на 30 и няколко, с доста постни познания по материята, а срещу нея 15 изпечени адвоката. зайче сред вълци, хиени, чакали и лъвове.

Вто Дек 30, 2014 10:08 am
Профил

Ами като цяло KPMG са стабилна фирма с много добра репутация, в целната десятка са и то в по-горната и част. Иначе като си правиш нещата както трябва няма как да не мине одита па ако ще и да си най-големия ДДС измамник в държавата.
А днес докато си карах ми направи впечатление че бензина е 1.8 но дизела си стои на 3.5 ... много интересна практика, все едно дизела не се произвежда от петрол а от краставици.

Чет Яну 01, 2015 2:44 am
Профил
Аватар

ако исках бензина да ми е евтин, щях да се преселя в америка, на бг това и е хубавото че ако човек изкарва причлично може да си позволи да живее добре, което няма как да стане ако на всички им е добре.

Чет Яну 01, 2015 9:14 pm
Профил
Аватар

zaphod-е, човек ако изкарва прилично може да си позволи да живее добре на всякъде, не само в БГ :D .

Чет Яну 01, 2015 9:48 pm
Профил

Dimitar написа:
zaphod-е, човек ако изкарва прилично може да си позволи да живее добре на всякъде, не само в БГ :D .

зависи, на някои хора им е добре само когато на другите им е зле :D

Пет Яну 02, 2015 3:19 am
Профил
Ранг: Минаващ
Аватар

zaphod написа:
ако исках бензина да ми е евтин, щях да се преселя в америка, на бг това и е хубавото че ако човек изкарва причлично може да си позволи да живее добре, което няма как да стане ако на всички им е добре.

Искаш да кажеш, че ако изкарваш добри пари, това ще те спаси от уличните кучета, калните и разбити тротоари, пияните изроди каращи с 200км/ч из града, психопатите с оръжие от съседният блок, циганите-скакалци смучещи социалната система, руските/турски агенти на всяко ниво в управлението, малоумните човекоподобни работещи в община, кадастър, данъчно, бдж, нои, зк, мой, твой и т.н.
Интересна теория имаш, или аз съм нещо сбъркан или си прекалил с пиенето тия дни :rolleyes:

Пет Яну 02, 2015 11:15 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Явно и поскъпването на долара оказва влияние, все пак за последните 6 месеца е станал от 1.40 на 1.60 лв. Тук казват, че една от причините да намалява потреблението освен кризата/обеднявано на хората е и по-икономичните коли. Казват, че средно колите са с 25% по икономични спрямо през 2000 г.

Имаш предвид, че се минава на коли с по-малки двигатели?

Пет Яну 02, 2015 11:28 pm
Профил
Аватар

Имам предвид, че новите двигатели като цяло са по-икономични. Особено новите турбо мотори, а не че щото са по-малки. Например сегашната ми кола е 250 коня (2.0 л туин турбо) и на магистралата харчи около 5.5 л/100 км ако карам със 130 км/час и 8.5л/100км смесено спрямо предишния двигател, който беше 230 коня (2.8 л без турбо) и на магистрала харчи 10 л/100км а смесено около 15. Та като ми трябва да върви - върви доста добре (5.5 сек от 0 до 100 км/час), а като ми трябва да е икономична си е икономична :) .
Минаваше се на коли с по-малки мотори преди няколко години като стана бензина скъп, ама сега си мисля, че пак ще почнат да купуват големите камиони :D .

Съб Яну 03, 2015 12:34 am
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Имам предвид, че новите двигатели като цяло са по-икономични. Особено новите турбо мотори, а не че щото са по-малки. Например сегашната ми кола е 250 коня (2.0 л туин турбо) и на магистралата харчи около 5.5 л/100 км ако карам със 130 км/час и 8.5л/100км смесено спрямо предишния двигател, който беше 230 коня (2.8 л без турбо) и на магистрала харчи 10 л/100км а смесено около 15. Та като ми трябва да върви - върви доста добре (5.5 сек от 0 до 100 км/час), а като ми трябва да е икономична си е икономична :) .
Минаваше се на коли с по-малки мотори преди няколко години като стана бензина скъп, ама сега си мисля, че пак ще почнат да купуват големите камиони :D .

Абе не са особено по-икономични. Пика беше някъде точно 2000-ната, от тогава до сега едва ли има съществени изменения, или поне аз не виждам такива.

Съб Яну 03, 2015 6:26 pm
Профил
Аватар

Щом казваш :) .

Съб Яну 03, 2015 8:06 pm
Профил
Аватар

Доооста се развиха от тогава до сега, а и всички полудяха по downsizing, отделно се затягат здраво екологичните норми и за това толкова силно застъпиха турбините/компресорите при бензиновите мотори.
2000г. от VW са имали мечти за TFSI, a сега е основна част от произвдоството им, дооста се развиха нещата.
Доста неща не ми харесват, за това карам и доста стара кола.
Волан, който няма връзка с колелата, десет различни системи дебнат непрекъснато да ти прецакат спирачките и да останеш без такива насред магистралата, огромни диспеи с прекалено много информация, стесняване на вътрешното пространство при чуствително повишено тегло и габарити (сравнете Корса/Фиеста/поло от 2000г със сегашен модел) И да не говорим за гуми 225/35/17 на Поло 2014, стига де, с такива гуми бяха BMW 540i 2000г. Развитието при моторите, трансмисийте, сигурноста е огромно, но като цялото колите стават все по-скапани, дървени, пластмасови, отвратителни не външен вид, на усещане, не можеш да различиш Опел от Мерцедес и т.н. :)

Съб Яну 03, 2015 9:11 pm
Профил

на скоро се интересувах от дизели и по точно common rail който влиза в употреба към 2000 година
та тогава попаднах на една графика където съпоставят години/налягане в рейла и ефективност на двигателя
за съжаление сега не я намирам
общо взето със всяко следващо поколение common rail от 2000 до днес налягането се увеличава и съответно ефективността

Съб Яну 03, 2015 9:17 pm
Профил
Аватар

RFT написа:
Доооста се развиха от тогава до сега, а и всички полудяха по downsizing, отделно се затягат здраво екологичните норми и за това толкова силно застъпиха турбините/компресорите при бензиновите мотори.
2000г. от VW са имали мечти за TFSI, a сега е основна част от произвдоството им, дооста се развиха нещата.
Доста неща не ми харесват, за това карам и доста стара кола.
Волан, който няма връзка с колелата, десет различни системи дебнат непрекъснато да ти прецакат спирачките и да останеш без такива насред магистралата, огромни диспеи с прекалено много информация, стесняване на вътрешното пространство при чуствително повишено тегло и габарити (сравнете Корса/Фиеста/поло от 2000г със сегашен модел) И да не говорим за гуми 225/35/17 на Поло 2014, стига де, с такива гуми бяха BMW 540i 2000г. Развитието при моторите, трансмисийте, сигурноста е огромно, но като цялото колите стават все по-скапани, дървени, пластмасови, отвратителни не външен вид, на усещане, не можеш да различиш Опел от Мерцедес и т.н. :)

Мицубиши пуска GDI мотори през 96-та още. В началото на 2000-ните решава да не ги произвежда повече, за разлика от останалите марки, които решават тепърва да ги разработват. :) Та горе-долу, това е апогея на моторите с принудително запалване, по отношение на КПД. Дизеловите получават електронно контролируема горивна система, пак тия години. Ако ви се струва, че това е ново, да не забравяме, че сме 2015 вече. :D Нисан почват да пускат масово вариаторни кутии, пак края на 90-те. Та пак се чудя кво точно имате предвид, говорейки за развитие.

Нед Яну 04, 2015 12:11 pm
Профил
Аватар

Сега не ми се рови за точната цифра ама за един автомобил около 1 тон са необходими около 12 - 14kW за да поддържа скорост от 90 км/час - за да преодолява въздушното съпротивление и триенето. 1 литър бензин има специфична енергия около 9.4 kW/h - това ще рече че всичко над 1.5 разход на 100 нормално каране е да се топли атмосферата или за Need For Speed. При 30% КПД си е съвсем нормално какъвто и да е автомобил да гори 4-5 л. на 100 км. като се кара нормално. На Димитър танковете даже са си със супер разход, при положение че сигурно са над 2 тона ламарини :) Ясно е, че 100% КПД няма да видим от стандартен двигател ама дори и 60-70% да го докарат с разните му там чудесии си е 50% икономия спрямо средните 30% за обикновен двигател.

Нед Яну 04, 2015 1:18 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins написа:
Сега не ми се рови за точната цифра ама за един автомобил около 1 тон са необходими около 12 - 14kW за да поддържа скорост от 90 км/час - за да преодолява въздушното съпротивление и триенето. 1 литър бензин има специфична енергия около 9.4 kW/h - това ще рече че всичко над 1.5 разход на 100 нормално каране е да се топли атмосферата или за Need For Speed. При 30% КПД си е съвсем нормално какъвто и да е автомобил да гори 4-5 л. на 100 км. като се кара нормално. На Димитър танковете даже са си със супер разход, при положение че сигурно са над 2 тона ламарини :) Ясно е, че 100% КПД няма да видим от стандартен двигател ама дори и 60-70% да го докарат с разните му там чудесии си е 50% икономия спрямо средните 30% за обикновен двигател.

Въртящия момент на двигателя не отива само за да се въртят колелата. ;) Или тези 12 - 14kW са сметнати заедно с всички разходи?

Нед Яну 04, 2015 1:26 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 384 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 26  Следваща