Отговори на тема  [ 384 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 26  Следваща
Бензина 
Автор Съобщение
Ранг: Напреднал
Аватар

Мнение Re: Бензина
Dimitar написа:
... да разясниш как се купува патент и после се скрива.
... как световните конспиратори задушавали прогреса.
... Трябва ли да ти обяснявам, че след като ти твърдиш нещо, значи е твой проблем да търсиш информация и да го докажеш
... че тая кола, дето я цитираш постоянно - EV1
... само можем да си представим колко неефективна е била въпросната EV1.
... хората, които в моемнта си ги купуват имат и бензинова кола за дълъг път
... че тия електрически коли са зелени - не са, просто отместват замърсяването другаде, където ти не го виждаш
... сега се сетих - я кажи що според теб петролното лоби не изкупи патентите и акциите на Тесла, за да ги убие и тях
... всички коли използват около 48% от добивания петрол и тоя процент постоянно пада и дори всички да станат електрически петролните компании няма да изчезнат, защото петрол се ползва не само за бензин за колите.

Преди два постигна още обясних, че съм се изразил неправилно. Но дори и така - това не променя смисъла на цитирания случай. :)

Доказване на информация може да се иска в съда. Тук е форум. Споменал съм за нещо, за което съм разбрал преди години, ти се заинтересова, ок, търси си подробностите. Не съм ти длъжен с нищо.

Конспиратори има в изобилие. Някои от тях подтискат конкуренцията с финансови трикове, други правят картели. Цитирах EV1 просто защото беше доста нашумял случай, и твърдението ти, че е неефективна се базира точно на... нищо. Защото мнението на хората, които са карали тези коли е доста по-различно от твоето.

Това, че хората купуват втора и дори трета кола е ефект, касаещ безмисленото консуматорство, и не е критерий дали имаме прогрес или не. Аз продължавам да твърдя, че за повече от век истински прогрес няма. Има нови технологии, които се прилагат по неправилен начин и ни вкарват в блатото.

Електрическите коли могат да бъдат по-чисти от бензиновите, и то в пъти. Имат по-малко технологични отпадъци при експлоатацията, и по-голяма част от тях може да се рециклира. Но както споменах в предишния си постинг, разработването и производството им пак ще се превърне в прост бизнес, без регулиране на тяхната оптималност. Т.е. ще бъдат издигнати в култ "едни пари" за сметка на прогреса, и ние пак ще си останем без прогрес... При което отново се връщаме към първоначалната тема за прогреса, но вече губя надежда, че някога ще схванеш.

Което довежда и до следващия ти въпрос - защо петролното лоби не изкупува патенти и акции... Защото вече не става въпрос само за един разработчик и само за един модел електрическа кола. Защото всяко начало е трудно и скъпо, и електрическите коли все още не са конкурентни на пазара. Но резултата е налице. Хибридни и изцяло електрически коли, мотоциклети, скутери и велосипеди се продават свободно. Обаче ти сам не се усещаш как от най-общия въпрос за прогреса на колите с ДВГ почна да ореш само в посока електромобили (като изключим няколкото безуспешни опита да прехвърлиш дискусията към телефоните).

И последния ред от цитираните - прогрес не означава само и единствено автомобили. Технологиите се развиват, някои са добри, други създават повече проблеми, отколкото са ползите, и като погледнем картината като цяло - се връщаме на края на предишния ми постинг.

Прогрес щеше да е, ако EV1 не беше унищожена още в зародиш, и днес можеше да има още по-добри модели електромобили. Защото прогрес означава напредък. А истински прогрес щеше да е, ако производството беше регулирано с цел да се постигне максимума от технологиите. Първо да се прави разчет какво е нужно на хората, след това да се търсят разработчици, и който представи най-добър проект (като се оценява екологичност и ефективност) - на него да се дава правото да контролира производството. Защото в оценката на прогреса влиза и общото качество на живот на хората. ... Но и тук се намесват "едни пари", а корупцията е навсякъде по света. И вместо това - хората получават стоки, на които предварително е заложено да се счупят или да имат скъпи консумативи, като при това производителите не се интересуват от екологичност. Да обяснявам ли какво е "планирано остаряване", или сам ще се сетиш? Все пак живееш в страна с пазарна икономика. Всичко в днешно време се подчинява на парите, и това НЕ Е ПРОГРЕС!

Живеем в 21-ви век, и технологиите са достатъчно напреднали, за да може да се изхранят всички хора на планетата, и то с минимален човешки труд. Но това не се случва, нали? Т.е. въпреки напредването на технологиите - прогрес няма.

Пет Яну 09, 2015 6:44 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог

Нали не мислиш че EV1 е спряна заради нечие лоби, това може да стане с някой производител като GW България, а не с компании съизмерими с Шел, BP и други от сорта.

Всичко е въпрос на пазар, колко ще струва тов анещо да се разработи и внедри и колко печалба ще донесе и в какъв срок. Никой не му пука за това дали е по чисто или не, важно е колко ще напълни касичката. Ако не и е било времето защо да се инвестират тия пари в разработката?

Всичко опира до хората, ние сме такива каквито сме, затова ще се купуват ненужни коли, телевизори и къщи, затова и всяка една утопична система е невъзможна и обречена дори първоначално всички да са супер щастливи с нея.

Плановото общество и икономика са нещо хубаво но невъзможни при наличието на хора.

Пет Яну 09, 2015 7:10 pm
Профил
Аватар

Печков, а не си ли се замислял че въпросната технология за чеп за зеле не става и за това Шеврон са я зарязали. Тия хора случайно пари не дават - повервай ми. CEO-то на фирмата в която работя е бивш служител на голяма петролна компания и работата и е била да проучва точно такива компании за купуване - по принцип всичко се гледа под лупа и за "балони" пари не дават. Естествено не от всяко нещо дето купуват излизат на печалба, но основната част от идеята е да се печели. Така или иначе имат известно количество излишни пари - защо пък да не спечелят още от тях.

Пет Яну 09, 2015 8:15 pm
Профил ICQ

Cekins написа:
... Така или иначе имат известно количество излишни пари - защо пък да не спечелят още от тях.

Т.е. да правят още повече излишни пари ... :finga:

Пет Яну 09, 2015 8:45 pm
Профил
Аватар

ToHu написа:
Рек ами доста неща са променени, най вече в стехиометриятя. Степента на сгъстяване се повишава без това да изисква гориво с по-високо октаново число благодарение на по добрите свещи и оптимизирането на горивната камера така че да не се получава самовъзпламеняване, но тук оптимизацията е малка.

Не, основно благодарение на директното впръскване, за което стана дума.

ToHu написа:
Разлики в температурите няма, но има не малко разлики в динамиката на горивния процес, тук вече формата на камерата, бряот свещи, формата на буталото и др водят до промяна в процеса на горене така че първо да получаваш по добро изгаряне, второ изгарянето да е ефективно, щото едно и също количество смес може да изгори по начини които да не мръдант буталото и на милиметър.

Тия неща носят наистина много малка файда, почти незабележима.

ToHu написа:
Системите за запалване и свещите са се променили, пълненето се е променило и много други. Една Лада 7-ца е 70 коня и харчи 8 на 100 да не говорим колко харчи ако я караш със 140. В същото време в момента имаш двигатели които от 1.5 вадят по 180 коня и ти дават среден разход при 140 около 5/100, ако кажеш че няма промяна ...

Говорим за промените последните 15 год.

Пет Яну 09, 2015 9:47 pm
Профил
Аватар

Печков, EV1 са я спряли, не заради конспирации, а заради това че една кола е излизала на GM 250к долара, а са я лизвали на клиентите на база 34к долара, т.е. компанията е губила по около 216к долара от всяка кола. После доволните клиенти взели да протестират и да измислят разни конспирации, на които хоара като теб вярват. Много ясно, че аз като клиент ще съм супер хепи да купя нещо, което струва 250к за 34к и като не искат да ми го продават повече ще измисля една камара глупости. Отделно и някои щати са давали субсидии за лизването на такива коли (под лизинг тук се разбира не купуване на изплащане а един вид като под наем). Компаниите за твое учудване имат една единствена цел - да правят пари за инвеститорите си, а не да се правят на благотворителни организации спонсориращи прогреса и "зеленото" мислене, защото на такива като теб им се иска. Даже аз като данъкоплатец имам против да се ползват моите данъци за намаляването на цената на всеки електромобил с $7.5к само за да може някой да ми се прави на много зелен. На всичкото отгоре понеже не купуват бензин не плащат и пътен данък, а не е като да не карат по пътищата и те и щом ги ползват да трябва и да плащат. Ама аз и не очаквам от теб да ги разбереш тия неща, след като ме караш аз да ходя да ровя за информация и да доказвам неща, дето ти ги твърдиш. Къде по-лесно за теб е да ни разправяш тука врели некипели от разговори на масата в кръчмата и да ни пращаш нас да си ги доказваме :D . Сега бензина като пада и колите като станаха по-икономични се кефя яко, че ми е почти без пари да карам, но повече се кефя как всички с електричките и хибридите се набутаха яко за тия безмислици :D .

Пет Яну 09, 2015 11:09 pm
Профил
Аватар

Митко, и на зелени технологий кълват, стига да им носят зелени хартийки...

Съб Яну 10, 2015 12:23 am
Профил ICQ
Аватар

Ами номера е, че все още не носят ако няма субсидии. Нито волатиците правят пари, нито вятърните мелници, нито тесла, нито никой. Ако не ги помпат яко с кинти да са затворили одавна.
До скоро правителството тук субсидираше хибридните градски автобуси и етанола, ама от миналата година спряха и транспортите подмениха всички скъпи хибридни автобуси с дизелови и бензина с повече етанол поскъпна и вече никой не го зарежда. Толкова за зелените чудесии :D .

Съб Яну 10, 2015 1:40 am
Профил

Зелена енергия може да се произвежда на сметка само в определени части на света, в Невада и Аризона има инсталции но не са волтаици а прости парни турбини, може не звучи много зелено но инвестицията е по малка за сходна мощност, поддръжката е по-проста, надеждността е по-висока и на тия ширини излиза сметката. Същото важи и за подобни системи със стърлинг задвижване, там също на определени ширини може да изкараш пари дори и при нормалните изкопни цени.
Бъдеще в това няма, бъдещето е на атомната и термоядрената енергетика, така че трябва да им палим свещичка, иначе в еидн момент ще се върнем 200 години назад.

Съб Яну 10, 2015 2:18 am
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Печков, EV1 са я спряли, не заради конспирации, а заради това че една кола е излизала на GM 250к долара, ... Компаниите за твое учудване имат една единствена цел - да правят пари ... Сега бензина като пада и колите като станаха по-икономични се кефя яко...

Значи започваш да мислиш. :D

Аз като разправях, че прогрес няма - не ми вярваше. А сега намираш отговор на въпроса защо няма. Но финансовата неизгода не обяснява защо просто не са зарязали производството, а са иззели и унищожили колите!? ... И все пак за тези $250к, макар, че става въпрос за началното производство - пак ми звучи прекалено за обикновена електричка да струва колкото Ролс Ройс (то можеше и повече да струват, ако бяха викнали Ахмет Доган за консултант... тука в БГ му плащат по милионче за консултация, която се оказва и провал накрая, ама никой не поиска от него да връща парите).

Бензинов двигател е много по-сложен от електрически, и съвсем не по-евтин. Но както сам се досещаш - точно в това е пречката. Компаниите нямат интерес от простите неща, които няма да им носят огромните печалби. В бензиновите коли има по две ламбда сонди и катализатор, масла, ремъци и други консумативи, които трябва да се сменят, а струват цял каскет пари. Екологичните "норми" (така са ги нарекли, но никой не знае защо) ги постигат само ако всичко им работи безупречно, а това означава да се сменят с нови, и то оригинални. При електрическите нещата са доста по-прости, но потребителите няма да плащат такива пари за смяна на масла, ремъци, маркучи, датчици, свещи, бобини, и прочие дивотии, каквито сътворяват в съвременните автомобили. Компаниите нямат интерес от електрическите като печалби в дългосрочен план, и съответно - включват желаните печалби в началната цена на колата. И като краен резултат - не виждаме никакъв прогрес, продължаваме да ползваме автомобили с ДВГ.

Само си представи какво щеше да е, ако не я бяха спрели от производство, а бяха доразвили проекта... Към днешна дата какви щяха да са електрическите автомобили? Така че пак можем да повторим - финансовите интереси пречат на прогреса.

Кефиш се, но на цената, не на друго. :) Прогрес - няма.

Съб Яну 10, 2015 3:23 am
Профил ICQ
Аватар

Цитат:
Компаниите нямат интерес от простите неща, които няма да им носят огромните печалби. В бензиновите коли има по две ламбда сонди и катализатор, масла, ремъци и други консумативи, които трябва да се сменят, а струват цял каскет пари.

През последните 8 години съм купил 4 нови коли. На нито една от тях докато са били в гаранция (5 години или 60 хиляди мили) не съм сменял никакви консумативи. Единствено масло, филтри и бензин. След гаранцията вече можеш да ходиш за ремонти и смяни където си искаш. Последната кола даже през периода на гаранцията всички консумативи (спирачки, ремъци, чистачки, филтри, масла и т.н.) са безплатни. Отгоре на това всеки ден мога да я карам на безплатна мивка в дилъра и докато чакам да ми я измият има готвач, който приготвя закуска по поръчка пак безплатна. Тоя гъдел няма никакви ограничения - както казах мога да ходя абсолютно всеки ден и е абсолютно безплатно. Само мивката без закуската е с ценови еквивалент от $10. Обясни ми сега как точно компаниите са спечелили от мен от ненужните консумативи, дето слагат по излишно сложните ДВГ-та? Само да не ми излезнеш пак с номера, че нещо не си се изразил правилно.
Електрическата кола ако нямаш против не е само двигател, а батерии, инвертори и още една камара електроники. Това че двигателя е по-прост не значи, че колата трябва да е по-евтина. Половината цена на теслата е батерията и (40к долара само за батерия) и след 5 г. трябва да я смениш. EV1 може да е струвала колкото Ролс Ройс, но е мясала на гъз с извинение и ако не са я продавали на загуба никой е нямало да си купи това жалко подобие на кола, какво остава пък да го сравняваме с Ролс Ройс.
Цитат:
Само си представи какво щеше да е, ако не я бяха спрели от производство, а бяха доразвили проекта... Към днешна дата какви щяха да са електрическите автомобили?

Щяха да са каквито са и сега, поради простата истина, че нито са имали подходящите батерии тогава, нито силовите и управляващите електроники. А литиевите батерии се развиха благодарение на телефоните, а не на електрическите коли. Та всяко нещо с времето си. Да не говорим, че и днешните ел. коли не стават за нищо, освен за гъзареене колко са зелени собствениците им.

pechkov написа:
Значи започваш да мислиш. :D

Що не ходиш някъде да се гръмнеш а - хем и ти да не се мъчиш, хем и на нас да не досаждаш повече. С това смятам да приключа дискусията с теб, защото и без това ти отделих ненужно много време :D .

Съб Яну 10, 2015 5:24 am
Профил
Аватар

И после ш*баните хамериканци ни обясняват, че безплатен обяд нямало.... :)

Съб Яну 10, 2015 12:12 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Цитат:
... Обясни ми сега как точно компаниите са спечелили от мен от ненужните консумативи, дето слагат по излишно сложните ДВГ-та? ... и без това ти отделих ненужно много време :D .

Пазарна икономика, конкуренция, рекламни трикове. Нали не мислиш, че са ти продали колата на загуба!? :) Ти си ги платил тези неща, просто не можеш да си направиш сметката.

А за времето - прав си. И без това постоянно изопачаваш темата, и даже ми приписа изказване, което не съм правил. Айде, със здраве.

Съб Яну 10, 2015 1:28 pm
Профил ICQ

Колега, нали се сещаш че Митко е платил Х пари, дали сондата я има или няма колата струва все толкова. Производителите искат точно обратното, да продават коли с по малко части за да имат повече печалба. Айде да не казвам колко струва една ламбда, но само за идея, делиш цената на 10 и вече си в правилният порядък, това че тия продават като част за 500 или 1000 лв не значи че тя струва толкова, дори не е и близо до тая цена. Не знам и дали синаясно че 200 кг обработено желязо е по евтино от 50 кг електроника. Всички автомобили имат сходна производствена цена ако махнеш обзавеждането, и няма разлика дали е грейт уол или мерцедес. Цената зависи най-вече от теглото на обработвания метал а не от сложността. Изключения има само при по големите изгъзици, ферари, мазерати, идр.подобни, и то най- вече заради дребносерийното производство и многото ръчен труд.

Нед Яну 11, 2015 4:13 am
Профил
Аватар

ToHu написа:
Колега, нали се сещаш че Митко е платил Х пари ... искат точно обратното, да продават коли с по малко части за да имат повече печалба. Айде да не казвам колко струва една ламбда...

Това, което казвах аз, колега, е, че бензиновия двигател е по-сложен от електрическия и акумулаторите за него, и цитираната цена от $250к за електромобил, та макар и за първи бройки (нали, ще каже някой, че трябва да се връщат направените инвестиции) звучи много претоварено. Не съм имал предвид да обсъждаме колко точно трябва да струва бензинова кола, а че "$250к" дори да е вярна тази информация - е изсмукана от пръстите на десния крак на дядо Коледа. GM не дадоха ясен отговор защо унищожават автомобилите, нито приеха парите на хората, които искаха да вземат тези коли.

В крайна сметка спора е за това дали има прогрес или няма. Извъртане в технически подробности и изопачаване на чужди изказвания не вършат работа в този спор. Нужни са аргументи.

Нед Яну 11, 2015 2:13 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 384 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 26  Следваща