|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 12:44 pm
Програмисти на Андроид и iOS
| Автор |
Съобщение |
|
TheWizard
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Програмисти на Андроид и iOS
и вифито щи трябва - да метнеш данните на сървъра
_________________ main[-1u]={1};
|
| Съб Яну 17, 2015 10:54 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Данните се свалят на телефона, а после на сървъра - както дойде. Може по WiFi, може и по кабел. Някой ползвал ли е подобни модули: http://www.banggood.com/BLE-CC2541-CC41 ... 55689.htmlИмате ли впечатление от тях?
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Съб Яну 17, 2015 12:04 pm |
|
 |
|
valioman
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 17, 2005 5:07 pm Мнения: 813 Местоположение: Сливен
|
Еми тогава нещата са още по лесни .
Конкретно за модула който си посочил ... ми тези са най разпространените BT4.0 .Не видях никъде документация (АТ командите) за конкретния модул , че с този чип има модули които са със различен фърмуер и съответно всеки си пляска каквито иска ATкоманди .
|
| Съб Яну 17, 2015 2:13 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Имай предвид, че това подържа само BLE. BT 4.0 e грамадна спецификация, включваща и много други неща, освен BLE - класически блутут, както и хай-спид блутут.
В конкретния случай на теб BLE изглежда като да ти върши работа, защото няма да имаш големи/бързи трансфери. Освен това BLE е заобиколния начин да влезеш в ИОС. Но пък този модул няма да може да се конектне към нищо което не подържа BLE, т.е. по-стари телефони и компютри, включително класически BT 2.0, 3.0 донгъли.
Аз лично единствения чип който съм виждал да търкаля дуъл мод е CC2564. Но не съм следил новостите през последната година, може да има и други вече. Но реално ако човек иска да може да е унивесален откъм хоста, му трябва нещо дуъл мод - BLE за шибания ифон и по нови телефони и нормален SPP профил за по стари хостове.
В описанието на тия китайци некоректно се говори за SPP. Стандартния SPP леър не може да се търкаля върху BLE, защото BLE не подържа стрим (там всичко е на евенти)! Май излезна специален SPP за BLE (за бавни скорости), но това предполага хоста да е наясно с него, т.е. всички по-стари устройства пак отпадат.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Яну 17, 2015 7:15 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
Аз ползвах Майкрочипски от Комет RN нещо си (COM to Bluetooth) (в понеделник мога да ти кажа кой точно) с Андроид (4.нагоре) радиус 50 метра плюс стена - работеше отлично... по далече не съм го пробвал...
|
| Съб Яну 17, 2015 8:14 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
CC254x са популярни, но ме дразни 8051-то и това че искат IAR. Бих ти препоръчал на nordicsemi продуктите - nrf51822. Много добре подкрепени откъм съпорт. Чистият начин да влезеш с засилка на иос и андроид (и ПЦ) е BTLE-то. Нормалните фирми (TI, Nordic) имат и камари код за приложения за различните платформи. Принципно сигурно знаеш iBeacon идеята - не разбрах точно какво ще правиш но дали това не е твоето решение? Има го и за TI CC254x, и за nordic, а и за всичко което поддържа BTLE. При жълтите можеш да напазаруваш модули, платки или направо готови кутийки.
Едит: не съм прочел пояснението, така че iBeacon-а отпада. Но BTLE е отворен канал за iOS и Android.
|
| Съб Яну 17, 2015 11:29 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Дай да го видим и тоя. Въобще, който има някакви идеи нека пуска линкове. Избора на модул ще зависи най вече от цената, доставимост и от програмиста. Софтуера не бива в ниакъв случай да е сложен и скъп - той ще се дава безплатно на клиента и с него ще работят хора без квалификация в модерните технологии! И наистина трябва да е съвместим с по-старите модели смартфони. Основните функции са: - чете баркод (или NFC tag) и го изобразява на екрана; - чете данните от кантара и ги изобразява на екрана, като ръчно оператора указва дали това е тара или бруто тегло; - изобразява времето (дата, час, минути) на екрана; - изчислява нетното тегло; - записва данните във файл, разбираем за Ексела - позволява прехвърлянето на файла към РС. Набирам оферти!
|
| Нед Яну 18, 2015 10:38 am |
|
 |
|
DanielDimov
Ранг: Почетен член
|
Защо ти е оператора да указва ръчно "бруто" или "тара" ?!? Могат да станат големи каши при гршно указване. По-добре софтуера на PC-то да си анализира теглата и да решава кое какво е!
|
| Нед Яну 18, 2015 1:56 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Кометския, всъщност е на една фирма която Микрочип купиха преди година. Сравнително добре работи, интерфейса му е относително човешки. Но това те вкарва по SPP профил в Android и класически блутут донгъл закичен на компютър (или в лаптоп с вграден блутут. Това няма да те пусне в Епъл/ИОС! Аз го написах по-горе, блутута в момента има два ръкава - класически, който се подържа от Android (включително по-стари железа) и USB донгълите или вградените блутути на по старите лаптопи. Втората линия е BLE който се подържа от IOS, модерните Android телефони и модерните лаптопи (има и такива донгъли, ама са рядкост). Сам виждаш, че да сложиш крос поинт и да подържаш всичко е много трудно. Ето това поне на хартия би следвало да го прави (всъщност е единственото което съм виждал): http://www.blueradios.com/hardware_LE4.0-D2.htmНо не съм го пробвал, седи ми на бюрото... Ако имаш желание да пробваш кажи. Но според мен просто трябва да си стесниш таргета на подържани устройства - или по класически блутут или по BLE и в единия случай губиш епълската секта като клиенти, в другия не можеш да подържаш по -старите машинки. Има и трети вариант - сертифицираш за Епъл аксесоар и минаваш по класически блутут, ама съм сигурен, че няма да го направиш 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Яну 18, 2015 3:40 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Като гледам нещата в световен мащаб отиват към BLE. А като допълнителна екстра може да се добави допълнителен BT/SPP модул за 5$, ако някой има нужда от legacy съвместимост.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Яну 18, 2015 5:34 pm |
|
 |
|
TheWizard
|
RN42 http://www.microchip.com/wwwproducts/De ... oduct=RN42колегата го тества и с Нокия/Windows, aз с Андро 4.0 и PC Win7 и 8 - работи... ps:  не може да не работи щото го възприемат като COM за андроида SPP UUID 00001101-0000-1000-8000-00805F9B34FB
|
| Нед Яну 18, 2015 6:15 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Това е 128-битово UUID което значи автоматично че не е стандартно и няма да върви без софтуерна поддръжка извън стандартния стек. Проблемите не са с изброените от теб ОС-ове, а с неизброения - iOS. Според извора (микрочип) RN42 може да се закача към iOS понеже поддържа authentitication във фирмуера си - само че пак си трябва отвън да забодеш епълския крипто чип, дето не се купува с пари... Те (микрочип) наскоро пуснаха модули с CSR10хх. Те са BTLE. Има една друга идея, принципно еретична, ама гледам че и NXP е експлоатират - 3.5mm жака. Там влизаш на всички мобилни платформи сравнително лесно: http://www.nxp.com/campaigns/lpc800-go/quick-jackhttps://www.youtube.com/watch?v=wi15cTIubis&feature=youtu.behttp://www.nxp.com/demoboard/OM13069.htmlhttp://www.nxp.com/scale-image/w-800/documents/block_diagram/OM13069_Diagram.jpgВсичкото го има на сорс, използвания контролер е нов, приличен и малък - LPC812. Не съм гледал какви са изискванията за версиите на iOS/Android, но съм сигурен че са по-лежерни от тези за BTLE (Андроид 4.3+ и то не на 100%). Да, иска това за андроид: Да ти е честито! 
|
| Пон Яну 19, 2015 1:06 am |
|
 |
|
Lupus
|
PC е опция. За много приложения смартфона или таблета са достатъчни. Вероятно така и ще стане - почитателите на "нагризаната ябълка" ще бъдат отсвирени за сметка на масово ползващите телефони с Андоиди. Сертификациите не са вариант.
|
| Пон Яну 19, 2015 9:26 am |
|
 |
|
Цецо
|
Писах го и горе, BLE е просто един от ръкавите на BT4.0. В световен мащабн BLE не може да измести класическия BT, по простата причина, че е бавен и въобще идеята му е коцептуално различна. Таргета му са бавни евент ориентирани трансфери, където се преследва консумация. Спортни аксесоари, датчици, аларми и прочие. Не може да се ползва нито за аудио, нито за какъвто и да е смислен трансфер на данни, за стрим пък съвсем не става, освен ако скорости от порядъка на 9600 бода не ти се струват бързи  Реално BLE се появи като отговор на Zigbee и Ant мрежите. И понеже се спазариха с Андроид и Епъл има всички шансове да превземат този пазар. Иначе реално предлагат като цяло същото нещо. Днес компютрите, а и повечето модерени телфони подържат BT4.0, а не просто BLE. Въпроса е, че откъм дивайс да направиш подобна подръжка на BT4.0 се оказва непосилна задача.
|
| Пон Яну 19, 2015 2:51 pm |
|
 |
|
bobihot
|
Atmel са пуснали комбиниран модул, та каквото ви хареса: Atmel® SmartConnect Wi-Fi is a family of self-contained, low-power, and certified modules bringing wireless Internet connectivity to any embedded design. These integrated modules offer the ideal solutions for designers seeking to integrate Wi-Fi connectivity without any 802.11, IP Stack or RF experience. SmartConnect Wi-Fi opens the door of the Internet of Things to the vast array of battery-powered devices and applications requiring the integration of WLAN connectivity without compromising on cost and power consumption. http://www.atmel.com/products/Wireless/ ... nnect.aspx
|
| Сря Яну 21, 2015 4:25 pm |
|
|