|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 2:24 pm
Връзка м/у кандела и ватове
| Автор |
Съобщение |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
@Пирев: Питах по-горе за стъклото пред светодиодите, щото тук доста светофари ги гледам, че нямат такова стъкло. Виждат се самите светодиоди или каквото там ползват. Но това не ми пречи, а не вярвам и на другите шофьори да пречи. А и мога да споделя субективното си усещане (без да мога да ти дам числа) - даже и без такова стъкло светлината от хамериканските светофари е може би 2-3 пъти в повече от тази на българските - като си дойда лятото в България, някои светофари ги виждам с голям зор, особено ако слънцето пада върху тях. Но тук може би харчат повече ток и за това светофарите се виждат по-лесно даже и без наличието на релефно прозрачно стъкло. Не знам... Както казах, усещането е субективно.
|
| Вто Яну 10, 2006 5:47 pm |
|
 |
|
¶
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
@Владо, САЩ е голяма страна, има няма 310 млн. души или 1/2 Европа, представи си ако навсякъде трябва да сложат релефни стъкла с колко милиона ще олекне хазната. В София са около 200-250 светофарни уредби, в Пловдив около 60-80, в цялата страна са не повече от 2000 светофара, а в САЩ сигурно са над 100 000. Един бивш колега се премести в Сиатъл. След 1г. ни беше написал възмутено писмо, ходил на едно летище, имало ден в който хората можели да разглеждат как се управлява и той решил да види каква е светотехниката и да я сравни спрямо нашата. Хванал се за главата, използвали още лампова техника. И то това беше голямо летище, ама вече съм забравил кое беше. Поразпитал що е така, ония се опулили и му рекли, що да я сменяме като работи безотказно. Така е и в Русия. Може американските фирми да генерират много нововъдения в техниката, но на практика първо се внедряват в другите държави. Тия светофари, дето в БГ ги виждаш с голям зор, са така, щото вместо 100-150W крушка, с цел икномия на енергия са сложили 75W крушка. А и доста нямат сенници, така че е нормално да не се виждат.
По тоя повод, в Грузия един чужденец се возил с един джигит, и на чужденеца му направило впечатление, че джигита минава все на червено и когато на поредния светофар светнало зелена светлина, джигита спрял. Чужденеца се запулил и попитал защо спираш, нал свети зелено. Джигита го изгледал лошо и му рекъл: как да мина на зелено, ами ако напречно на мен кара друг джигит ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
Последна промяна ¶ на Съб Фев 04, 2012 5:15 am, променена общо 1 път
|
| Сря Яну 11, 2006 12:03 am |
|
 |
|
¶
|
Трябва ми малко четиво за теория на светлината. Нещо не мога да се оправя с лумени, кандели и ватове. Купих бели 1W и 3W светодиоди ( XL7090WHT L100 VG-M003 и 3XL7090CW-L100 WD-P-004 ) на Cree, на които вместо кандели производителя дава лумени. Харчат по 0,35A и 0,7A съответно. Използвайки формулата дадена от Leo, се опитвам да ги съпоставя по светене с ML50W13H-BEE. Че святят по-силно от 1 бр. ML50W13H-BEE светят, обаче като конвертирам мерните единици излиза, че са с по-малко кандели  .
или 52 lm / 4¶ = 4,1 cd за 1 бр. XL7090WHT L100 VG-M003,
докато ML50W13H-BEE e 6 cd, a пък ML50W13H-BEE свети очевадно по-слабо, дори и клъстера от 9-те ML50W13H-BEE свети по-слабо от 1 бр. XL7090WHT L100 VG-M003. Нормално ли е това ? Някой да си пази лекциите по физика 2-ра част на доц. Стефан Йорданов от ТУ-Пловдив ? Или да ги има в електронен формат ?
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Вто Яну 24, 2006 7:22 pm |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
@Пирев: Пазя си лекциите, да - ама са някъде в къщата в Пловдив  . Ти сигурен ли си, че това което търсиш, го има там?
|
| Вто Яну 24, 2006 7:43 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Въпросната формула е при допускянето, че имаш изотропно излъчване. Понеже питаше за лампите с нажежаема жичка, то тази формула ти дава стойност близка до реалността.
При светодиодите имаш определен и известен ъгъл на излъчване.
Връзката между светлинната интензивност I, измервана в кандели и светлинния поток Ф, измерван в лумени е I=dФ/do, където о=омега и пространствения ъгъл в който се излъчва светлината.
Или Ф= интеграл от I в пространствения ъгъл (мързи ме да търся символи).
Ако предположим, че потока е еднакъв в целия пространствен ъгъл:
Ф=I*2*ПИ*(1-cos(alfa)), като ъгъла на излъчване на светодиода ти е (2*alfa)
Така Ф не се дели на 4Пи, а на доста по-малко.
За видимата яркост има и допълнителен фактор - спектрлалната чувствителност на окото, което може да разглеждаш като светофилтър.
Последна промяна Desert Leo на Сря Яну 25, 2006 12:07 am, променена общо 1 път
|
| Вто Яну 24, 2006 7:50 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Да допълня, че ватовете са си чисто енергетични единици, а на теб ти трябват оптическите. Връзката енергетически-оптически величини зависи от КПД на източника на светлина, а за светодиодите и от технологията и т.н.
|
| Вто Яну 24, 2006 7:53 pm |
|
 |
|
HCL
|
Гледам тук един пич прави сьщите сметки, като целта му е да сравни два светодиода и да прецени кой ще му излезе по на сметка.
Ако се оправяш с немския това е сайта.
http://www.danninger-online.de/Digicam/ ... licht.html
Ако не, общо взето принципа му е следния.
Определяне Лумените на светодиод от Канделите и от Relativ Luminosity диаграмата на производителя:
1. Определяне на максималния ьгьл на осветяване който ни интересува (в случая 60 Grad)
2. Определяне на интервалите (5 Grad отговарят на 2,5 Grad за полуьгьла в диаграмата)
3. Определяне дьлжината на помощните линии и нанасянето им в диаграмата (червените линии)
4. Пренасяме стойностите на "относителната осветяемост" в таблица
5. За всеки крьг се определят Лумените от
- средната стойност на канделите
- разликата в пространствения ьгьл
6. От сумата се определят Луменитe за сьответната осветена зона.
Дано ти свьрши работа.
|
| Вто Яну 24, 2006 8:25 pm |
|
 |
|
HCL
|
И това изглежда да е интересен сайт
http://led.linear1.org/lumen.wiz
|
| Вто Яну 24, 2006 8:27 pm |
|
 |
|
¶
|
Значи вденах защо се получава такава разлика. От ъгъла. При XL7090WHT L100 VG-M003 ъгъла на излъчване е 100 градуса, докато при ML50W13H-BEE е около 30 градуса. Или при първия светодиод светлинния поток се разпределя в 100 градусово пространство, затова и канделите му са малко в дадена точка, при втория, въпреки че е по-малък светлинен поток, поради тесния ъгъл на излъчване интензитета на светлината в дадена точка е по-голям.
Искам да направя сравнение между двата светодиода. XL7090xxx & 3XL7090xxx са много скъпи, обаче светят много яко, ML50W13H-BEE са достатъчно евтини и светят яко в тесен ъгъл. Задачата ми е да пресметна кое е по-изгодно: да сложа няколко XL7090xxx или да сложа няколко десетки ML50W13H-BEE. Съпоставката на цените е в полза на ML50W13H-BEE. Охлаждането също. ML50W13H-BEE не изисква охлаждане, а XL7090 изисква да търся начин за охлаждане ( все пак 3W единия, по да речем 7 бройки стават 21W ! ). Обаче корпуса му е малко неудобен за ефективно охлаждане. Единствената конструкция за охлаждане, за която се сещам е да направя сандвич от алумуниева плоча с дебелина 1,5-2мм, върху нея се полагат светодиодите, върху светодиодите поставям печатна платка с изрязани отвори за светодиода. Самия светодиод е SMD монтаж с алумуниев изолиран радиатор отдолу. Крачетата му са отстрани и ще се запояват на от долната страна на печатната платка. Алуминивата плоча и печатната платка ги стягам с няколко болта.
ML50W13H-BEE изисква само платка и запояване, ако изгори някой лесно ще се подменя, лесно се охлажда, тъй като електрическата мощност се разпределя между няколко десетки светодиода. Недостатъка му е тесния ъгъл на излъчване.
|
| Сря Яну 25, 2006 12:07 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Може вече и да си избрал светодиода, но не е лошо да се добави, че това от линка на HCL е още по-прецизно, но не знам дали си струва гърча за един светофар и най-вече заради свето-филтъра.
По-важното, според мен и диодите по между си и свето-филтъра спряма тях да са разположени така, че да се формира възможно най-равномерна осветеност.
|
| Пет Яну 27, 2006 10:37 am |
|
 |
|
¶
|
Leo, за светофарите хич не ме е грижа. Искам да си направя осветление в къщи със бели светодиоди, освен това имам една такава поръчка. Та ме интересува с кои светодиоди ще излезне по на сгода. Оказва се, че най-изгодно става с маломощните, защото не се нуждаят от охлаждане.
|
| Пет Яну 27, 2006 7:53 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
прирев,
това осветление за вкъщи нещо като дежурно или цялостно?
не мен също ми се въртят едни идеи за дежурно през ноща, вързано с датчиците за движение, да се пали плавно, че като ставаш да пикаеш да не риташ разни неща...
ако е за цялостно... какво ще кажеш за идеята тавана на хола да го напълниш с диоди през 30см шахматно?
|
| Пет Яну 27, 2006 9:08 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Супер!
Слагай и цветни та да става и за дискотека.
|
| Пет Яну 27, 2006 10:43 pm |
|
 |
|
HCL
|
Но ще трябва да им подаваш тока wireless, иначе голямо шоу ще пада докато окабелиш тавана 
|
| Пет Яну 27, 2006 10:45 pm |
|
 |
|
¶
|
Дедо, изпробвах 3W-вите светодиоди на Cree, светят много яко. Грубо казано 10 такива светодиода, ще дадат светлина като 100W лампа с нажежаема жичка. Което ще рече консумация около 30W, като сложиш загубите в генератора на ток ( освен ако не е импулсен ) ще дойде до към 45W консумация. И си губи смисъла, тъй като мога да сложа луминисцентна лампа с електронен баласт и ще имам същата консумация. Обаче цените на тези 3W са си балтия. Затова минах на вариант с около 40-50 бр. 5-милиметрови бели светодиода по 6000-12000mcd единия ( около 24 лв за светодиоди ). Надявам се другата седмица да спретна една такава пита и да видя какво ще стане. Ако не за постоянно, то поне за дежурно ще стане - в коридори, тоалетна, баня, мазе, стълбище, гараж, мигачи за автомобила.
Сложих един 3W светодиод на Cree на настолната си лампа, угасих всички светлини в стаята и изненадата ми беше много голяма, че можех спокойно на тази светлина да си чета вестник или книга. Лошото им е, че конструктивно не са замислени добре. 3W мощност се опитват да я разсеят през печатната платка. Как пък една дупчица не са помислили да сложат на радиатора на светодиода, така че да си ги закрепиш стабилно с винтче към подходящ радиатор. Разчитат на това, че си натискал яко светодиода към печатната платка, когато си го запоявал. След 10-тина секунди работа, пластмасата на светодиода не можеш да я пипнеш.
Чудя се откъде да намеря рефлектори, даже си мисля да ида да купя 1-2 фара за автомобил. Търся и схема на импулсен генератор на ток, щото и да почна да я мисля, знам че няма да я измисля, или ако пък все пак я измисля, ще има К.П.Д. < 10%.
|
| Съб Яну 28, 2006 3:52 am |
|
|