Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
WEP ключове? 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение WEP ключове?
Здравейте :), преди време отворих една подобна тема за WEP ключовете, но сега се появи едно странно явление което реших да споделя с хората от форумът. Проблемът е следният: когато един рутер се конфигурира като АР, и типът на мрежата се конфигурира да бъде WEP. Някой рутери (включително и един TP-Link с един колега пробвахме), имат възможност за задаване до 4 ключа за достъп до тях - включително и моят които имам на моето бюро. На картинката която прикачам към постът, ясно се вижда че и 4-та ключа са различни. При мен имам устройство което като му задам да се връзва към този АР чрез WEP, то се връзва само ако му задам първият от тези 4 ключа. Като му подам ключове 2,3 или 4 немога да се вържа.
Знам че WEP криптирането става чрез RC4 механизъм за криптировка и се добавя един IV, след което с XOR се получава въпросният ключ, чрез който се осъществява достъпът.
Може ли някой да помогне по въпросът защо кънекцията се осъществява само чрез първият ключ а чрез другите три не? Благодаря предварително :)!
Знам че WEP почти не се използва вече никъде, но се налага и него да го вкарам като възможност......

Прикачени файлове:
WEP_Keys.jpg
WEP_Keys.jpg [ 90.99 KiB | Прегледано 2807 пъти ]
Пет Яну 30, 2015 12:18 pm
Профил
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: WEP ключове?
Ключът по подразбиране в момента е 1, избери си друг и виж дали ще стане ?

Пет Яну 30, 2015 2:13 pm
Профил

WEP e деприкейтнато преди повече от 10 години и новите рутери изрично не го подържат. Не знам, защо има ключове 2,3 и 4. Винаги когато ми е трябвало съм попълвал само ключ 1 и готово връзката е ставала.

Пет Яну 30, 2015 2:20 pm
Профил
Аватар

Имаше варианти ключа да е различен в различни моменти и да се въртят. Вече нямам спомен за подробностите. Гледах го преди 10 тина години като се мъчих с първата си wireless мрежичка в лабораторията. Така или иначе тогава не ползвах такива неща и си го подкарах на първия.

Пет Яну 30, 2015 3:05 pm
Профил

syscop написа:
Ключът по подразбиране в момента е 1, избери си друг и виж дали ще стане ?

Да пробвах сменявам и тази опция на рутерът, примерно правя ключът по подразбиране да е 3 и пробвам с третият такъв да се вържа (от четирита различни). Резултатът е пак същият. Само че това което немога да разбера е защо 4-та ключа са различни. Първият може би се полукава по формулата дето са описали в wikipedia - IV+Passphrase+RC4 -> Keystream. Но от тука натам водите стават дълбоки и темата може да стане обемиста.... :) Ще проверя да вида какво става пак с този пъръметър, който спомена колегата - за ключовете по подразбиране.

Пон Фев 02, 2015 11:10 am
Профил

Ползва се ключът, който си избрал, т.е. 1-ви, 2-ри и т.н. съответно от двете страни (трябва да са едни и същи). Ако са еднакви няма смисъл да има повече от 1 - WPA/PSK и т.н.

Пон Фев 02, 2015 11:40 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]