|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:36 am
Платкаджийници и фирми за насищане
| Автор |
Съобщение |
|
itso.t
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
 Re: Платкаджийници и фирми за насищане
Тия дни познат сподели че от доста време си дялкал платките във Вирус. Доволен е от качеството. От известно време използвал комплексна услуга - от Вирус доставят компонентите и насищат платките. Каза че нямал забележки към изпълнението...
|
| Пет Яну 30, 2015 3:25 pm |
|
 |
|
milmar
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Вто Окт 05, 2010 11:51 am Мнения: 281 Местоположение: Русе
|
Беше станало въпрос мисля в тази тема за инаспекция на BGA с камера, която се тиква под чипа между пиновете. Не ме мързи, ще търся в нета, но ще се радвам ако някой сподели от къде може да се купи такова нещо.
|
| Съб Яну 31, 2015 7:49 pm |
|
 |
|
bobihot
|
То оптично влакно може да се подпъхне. Камера все още трудно? И на мен ми е интересно.
|
| Нед Фев 01, 2015 1:25 am |
|
 |
|
milmar
|
Да-да, и аз мислех че се пъха, но всъщност тялото на камерата се движи перпендикулярно на платката допряно до нея, а отдолу има призма, която дава 90 градуса на погледа, т.е. наднича се измежду пиновете. 
|
| Нед Фев 01, 2015 1:39 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ersascopeцената не е особено приятна. мисля, че е прибор, само ако се занимаваш с производство на машини за запояване
|
| Нед Фев 01, 2015 10:02 am |
|
 |
|
milmar
|
Не мощах да открия обаче такъв уред да се продава в познатите TME, Farnell. Малко глупаво  , но да приемем че цената не ни притеснява, поне преди да сме я видяли...
|
| Нед Фев 01, 2015 10:21 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
e, няма да го окриеш при такива продавачи... ерса продават електрон инвест, но не знам дали този прибор им е в обхвата. питай ги.
сентилион имат такова нещо. поговори с Любо какви отзиви ще ти даде. ако е в настроение, може да те пусне да погледаш някоя платка, преди да се решите да ръснете пачките.
лично за мен е прекалено скъп, за това което виждаш. физическа инспекция на топките ти дава някаква представа за процеса на разтичане и кристализация на топките, но ефективно можеш да видиш до 3-4 ред, навътре се губят детайлите. а там е интересно, под самия кристал какво е станало. пък и за безоловните топки много е трудно да прецениш чисто визуално как е вървял процеса. за памети става, но за големи квадратни чипове - хммм.
само за гледане на къси е тъпо да се ползва. обикновена рентгенова инспекция е по-бърза и дава по-добра картинка. незапоените топки ще ги видиш трудно и в двата варианта.
|
| Нед Фев 01, 2015 11:05 am |
|
 |
|
Grubi
Регистриран на: Чет Мар 16, 2006 9:42 am Мнения: 12097 Местоположение: Гьотеборг
|
добре, а в България някой има ли 3D или подходящ рентген за целта? Там цените са още по-неприятни, но преди ако на изложение имаше една машина, сега има поне 5 или повече. Другия въпрос е дали медицински рентген може да се приспособи за целта (стар или нов). Другото за което се сещам е сканиращ акустичен микроскоп, но не съм виждал наживо https://www.google.se/search?q=BGA+ultr ... microscopy
|
| Сря Фев 04, 2015 11:59 am |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Не може, поне 2-та които съм виждал. Правени са за по-големи неща и нямат достатъчна разделителна способност. Говоря за 3d рентгенови скенери. Правил съм си снимка с таквоз чудо, уж най-модерното в България. Сега, то да снимаш жив човек е едно, а тотално неподвижна платка - друго де, ама пък платката иска и повече "светлина", освен друго. Така на прима виста, нещо като 2-5 десети докарват като разделителна способност. После градят 3D модел със зверски изчисления. Това не вярвам дори по дефиниция да може докара достатъчна разделителна способност, заедно с дълбочина. Трябват стотици мегахерци за добра разделителна способност. Но за сметка на това още по дефиниция има изкривявания, неподлежащи до край на корекция, и толкова по-големи, колкото по-надълбоко се сканира. Всяка нееднорост по пътя го играе леща.
|
| Сря Фев 04, 2015 2:28 pm |
|
 |
|
t_i_t_o
Ранг: Почетен член
|
Да припомня една тема за рентген, може на някой пак да му е от полза viewtopic.php?p=148614#p148614
|
| Сря Фев 04, 2015 4:18 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
Зъболекарски и всичко дето е върху плака става. Говорех за 3D-тата, което си е скенер и гледат да има минималното възможно облъчване, което пък заедно с мърдането на пациента води до не до там контрастни резултати. А е и скъпо де. Не помня, ма май за всичките ми зъби (реално половината глава), беше няколкостотин лв.
|
| Сря Фев 04, 2015 6:03 pm |
|
 |
|
milmar
|
Е-ми-и питах ги  . Камерките се предлагат в три комплектации и тази която би ми била нужна струва малко под 5000 евро. Като гледам ERSA предлагат и по-сериозни установки, това ми се видя най-скромно. Е и Passat 2010 e на тази цена, ама с него можеш ли да се снимаш  .
|
| Пет Фев 06, 2015 6:17 pm |
|
 |
|
milmar
|
Втори ден се боря да вляза в изискванията на белгийците (eurocircuits.com) и ме отхвърлят. Я "annular ring" не им харесва, оправям го  , следва "min spacing", нямам нерви вече  ! Но на финала съм вече  . Направо се побърках. Ако бях я пратил на Селектра щях да съм забравил  !
|
| Чет Фев 12, 2015 12:27 pm |
|
 |
|
sparkybg
|
То ако възможностите и добре известните ни кусури на селектра не те бъркат, да пращаш на друго място е безпредметно, предвид цената. От друга страна това че имат нещо, което тества може да е само в плюс. Някъде май имаше и готови темплейти с правила, ако за altium. Просто ги зареждаш като започнеш платката, и после не би трябвало да има грижи.
|
| Чет Фев 12, 2015 1:18 pm |
|
 |
|
milmar
|
Скоро видях, че има темплейти и не съм ги пробвал, а сега вече няма време. Преди малко видях, че първия етап на проверките мина без грешка, след толкова итерации  . Всъщност, наистина е добре, че има толкова стриктни проверки. Те селектра ако чуят за отвор 0.1mm и spacing 0.1/0.125mm и контрол на импеданса на линиите -  .
|
| Чет Фев 12, 2015 1:36 pm |
|
|