|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 5:13 pm
Търся насоки за начинаещ при микроконтролерите
| Автор |
Съобщение |
|
illusive
Ранг: Минаващ
|
 Търся насоки за начинаещ при микроконтролерите
Здравейте! Техниката ми е хоби, от доста години се занимавам с различни електротехнически проекти (усилватели, аналогово управление на светлинки, портативни аудио системи и каквото ми е било още на главата).Завършил съм профилирана гимназия за електроника, не с цен да ме направят техник, просто това беше логичното училище за мен.Сега уча автоматика и информационни системи в ТУ поради същата "логика". Лека-полека започваме да навлизаме в програмиране на C, първи курс съм.Та това ми се вписва в плана, който имам от една камара време, да се захвана и с дигиталната техника, в частност микроконтролерите.На аматьорско ниво съм запознат с онсовната информация около хардуера им - пинове, кристали, напрежения и тн., тук не започвам от 0-та.Програмирането им ми е нова територия. Бих желал малко насоки - с кой контролер да започна и евентуално да продължа с друг след време. Кой език е най-приложим (дано тук отговора да е C, защото и без това ще го мъдрим в университета, пък след това ще разширя възможностите си и с друг език). Литература някаква добра ако има, с английския съм добре.Отделно ще се ровя из интернет за каквото намеря интересно (в това число броя и този форум, ако има някакви must read теми, споделете). Имам като идея ардуиното, но не знам дали не е прекалено хоби-насочено, сиреч до колко опита ми от него ще е приложим за по-нататъчно развитие.Също доколкото знам програмирането му не е чисто C, та да не уча само специфични неща. Също, като въпрос ми се върти - до колко програмирането на микроконтролер, на C примерно, се различава от "обикновеното" програмиране?
|
| Съб Мар 07, 2015 6:28 pm |
|
 |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Търся насоки за начинаещ при микроконтролерите
Ардуино и C.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Мар 07, 2015 8:57 pm |
|
 |
|
sparkybg
Регистриран на: Вто Авг 23, 2005 12:02 pm Мнения: 3070 Местоположение: София
|
Програмирането е универсална дисциплина. Самия език е само подробност, покриваща по-добре или по-зле едно или друго.
И да, поне към момента C-то и дериватите му като синтаксис са като че ли най-разпространени. Java, Javascript, C# и прочие все си приличат на външен вид, ако и да имат доволни големи разлики помежду си.
Един хубав ден, ако решиш сериозно да се занимаваш с програмиране, ученето чисто синтактично на нов език ще е просто поредната досада, част от работата. Другаде са големите заигравки, и те важат за програмирането въобще. Ама без сам да видиш голямата картинка, а то идва с практиката, няма как да го разбереш докрай. Малко си позакъснял, ама се наваксва, ако имаш дарбата и желанието. И трябва да те кефи, поне в началото. Иначе не става.
|
| Съб Мар 07, 2015 9:41 pm |
|
 |
|
illusive
|
Търся от няколко часа да си поръчам книга/и. Спрях се на Програмният език С и Head First CВие имате ли други фаворити? Също, трябва ли да търся литература специализирана за програмиране на микроконтролери на C, или книгите, които съм харесал вършат работа?
|
| Нед Мар 08, 2015 2:23 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
|
| Нед Мар 08, 2015 2:28 am |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Ицо, къде прати младежа, бре!!!  Той си е написал, че ползва аанглийски, а Димо има да яде още много, много леб, преди да е в състояние да пише книги. За творенията му мога да кажа само едно - луд умора нема, само се поти. illusive, за ученето на С в ТУ, чети книгите, които ти е препоръчал даскала по 2 причини: 1. Някои даскали има "любими" книги и са чувствителни към избора на алтернатива, а често си имат начини да проверят, дали си чел от препоръчаната. 2. Най-вероятно курса по С е структуриран на базата на определена книга или учебник и ако четеш от друга, може да се наложи да ровиш напред-назад в няколко, поради разлики в излагането на материала. Книгата на Керигън и Ричи е като Библията - като ще ставаш християнин е редно да я прочетеш, въпреки, че мнозина праведни християни не са я чели. Една добра книга за програмиране трябва да започва със сравнение на конкретния с останалите езици във връзка с това къде са +овете и -ите за конкретни приложения. При С има един допълнителен критерий - колкото по-близо до началото срещнеш main, толкова по-добре. Ако ръцете не са ти бръкнати отзад и те сърбят да хванеш поялника, ардуиното не е за теб. Хвани някой малък контролер и огледай възможностите на С-компилатора за него, учейки едновременно С. Не си губи времето с асемблер. Ако някога въобще се наложи да го ползваш, ще знае защо ти трябва. Гледай контролера и компилатора му да са популярни, защото така ще имаш възможност да питаш много хора. Успех! 
|
| Нед Мар 08, 2015 10:55 am |
|
 |
|
Наско
Ранг: Популярен
|
 Ха сега де ? Защо винаги се намира някой да храчи и плюва по трудът на друг ? Явно някой мнения по другите теми че материала е лош са много близко до истината 
|
| Нед Мар 08, 2015 11:50 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
K&R C наистина е "библията", обаче не мисля, че е подходяща за начинаещ. Писана е от програмисти за програмисти, т.е. вече трябва да си запознат с основните принципи в програмирането и просто да я ползваш за справочник за новия език.
за първи път си я разпечатах някъде 1983-та на лайн принтер в ВМЕИ-то. голям вой нададоха батковците, че съм изхабил толкова хартия (тогава беше кът), че С е екзотика и бъдещето му е неясно. по-късно си я купих в оригинал - тънкои полезно книжле, което вече даже не знам на кой рафт прашасва.
отделно, книжата, писана преди 40 години е малко старичка вече, но е добре човек да я има, дори и на pdf. мисля, че я имам нейде на сорс. българския превод го прелистих преди няколко години и не бях особено впечатлен от начина на превод, отделно нямаше индекс. във второто издание може и да са разбрали как се прави показалец. предполагам, не са ползвали оригиналния формат (roff), а са я кълвали в индизайна и са загубили пепратките към индекса.
|
| Нед Мар 08, 2015 11:59 am |
|
 |
|
illusive
|
Desert Leo, да, не наредя ли платката аз, да запоя тук-там, ми се губи половината кеф, иначе разбирам защо arduino е популярно. Колкото до какви книги ни дават в университета - ами споменават някои заглабия (тези, които ги има налични в библиотеката на университета), но никои не очаква от теб да ги прочетеш, изпит по това нямаме, не ни е "основен" предмет, аз просто искам да го задълбая малко повече. Като гледам при контролерите се говори за Embedded C (които предполагам си се донагажда за всеки тип микроконтролер).Та сега пак съм пред диалема - да захващам някаква книга и да посвикна с стандартното писане на C или да си харесам микроконтролер и да уча "неговото" C ?
|
| Нед Мар 08, 2015 1:25 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Не помня да съм се хвалел, че съм добър матриял. Даже съм мнооого лош човешки матриял по банкянската скала. Уважавам труда на човека - за това беше и бравото. Уважавам и труда на нашата скиорка, дето завърши последна на стартовете за Световната купа в Банско наскоро. Ама и в двата случая резултатите са мизерни. Не е късно книгата да се оправи, но ще трябва цялостна преработка, защото като структура съвпада с подобни книги, които съм чел преди 30-тина години, а сега реалностите са други.
|
| Нед Мар 08, 2015 1:27 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12765 Местоположение: София
|
Важното е да има информация. Коя от всички посочени ще му е от полза, ще прецени сам. Качествата на едно или друго четиво са пречупени през призмата на личните знания и вкусове. Във същото време, не всеки има умението и търпението да обясни нещата разбираемо и подробно, като за начинаещ. Та, в тоя аспект, книгите на Димо ми допадат. И да, има голяма вероятност да се сторят досадни на старите кучета програмисти, но те не са писани за тях... Кърнингам и Ричи може да се смята за библията на езика, но според личното ми мнение, е на леко по-високо ниво от началното. Тоест, ако знаеш някакъв програмен език и това е нещото с което да минеш към Си, да, чудесна е. Ако с нея започваш буквално от началото, на моменти ще се усети лек вакуум на информация. За ембедед също... Пиша горното на база на относително скормият и закупени не една и две книги на тема какво е това "Си" и как да го научите...
|
| Нед Мар 08, 2015 1:34 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Това е отлично.  Имаш ли идея какво би искал да направиш като за начало и някаква идея за конкретен контролер? Ицо, затова споменах, че има праведни християни, дето не са чели библията.  Пак казвам, в днешно време, една книга за определен език трябва да започне с мястото на този език между другите, към момента.
|
| Нед Мар 08, 2015 1:56 pm |
|
 |
|
illusive
|
Ами насочвам се към Atmel AVR за сега, покрай DIP чипа от ардуиното мисля, че ще има доста информация.За проекти още не съм мислил конкретно, искам базовите неща да ги посхвана пък идеите след това сами ще дойдат, иначе все ми е било мерак към стерео усилвателя, който съм направил, да му добавя дистанционно управление, но сърце не ми дава да купя готов модул 
|
| Нед Мар 08, 2015 2:39 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
С какво ще прграмираш Atmel AVR чиповете?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Мар 08, 2015 2:52 pm |
|
 |
|
michev
|
Ако бях на негово място бих заложил на Atmel-ICE. Като цена го докарва до PicKit3-ката.
|
| Нед Мар 08, 2015 3:01 pm |
|
|