Отговори на тема  [ 139 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Следваща
Търся насоки за начинаещ при микроконтролерите 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Търся насоки за начинаещ при микроконтролерите
itso.t написа:
Сега е моментът да се направи една уговорка за майкрочипските творения, за да няма разочаровани... Някаква част от малките им контролери, нямат вграден хардуер за дебъгване. Тоест - дебъгът не работи. За да потегли се купуват съответните адаптери, които представляват контролер с хардуер за дебъг, емулиращ тоя който няма. Едно че не са много евтини, отделно поддържат съвсем ограничен брой контролери.
Например 10F200 е типичен пример. Дебъг, ама по-редичко... :D

Аз пак - да се започва от 8 битник с, както и да си говорим, откачена по днешните стандарти архитектура, според мен е базсмислено. Говоря за човек дето тепърва ще се учи на програмиране, гледано от мойта камбанария.

А дебъг на контролер с 6 пина, от които 2 за захранване и 3 за програмиране (вярно, подлежащи на използване за други функции след програмиране), побиращ 50-ина асемблерски инструкции и имащ поразяващите 24 байта RAM, си е абсурд още по дефиниция. Това на C са 10-ина реда код. Такова ако изобщо ще се дебъгва, е на порядък по-лесно и смислено да е през емулатор.

Нед Мар 08, 2015 10:47 pm
Профил ICQ
Аватар

Отдавна сте писали blink.c и сте позабравили явно... :D
Та, според мен е хубаво контролерът да е по-бедничкък откъм периферия, за да се спестят в някаква степен досадните въпроси "защо не реагира на входния сигнал" и познатият отговор "сетнал ли си аналоговите входове". И куп други в тоя стил...

За да стане ясно какво имам предвид, би ли пуснал blink.c за някой средно наточен 16 и 32 битов контролер? След това да го сравним с някой по-мършавичък и да преценим с кое и как би се справил начинаещ...

Навремето реших че трябва да започна с C8051F350. Защото нали, супер - дупер, че и готов кит имах заедно с дебъгер... Необходимо ли е да навлизам в подробности как звучно катастрофирах на половината от списъка с регистри и как събитието се състоя на 12F628 или нещо подобно... :D

Е, допускам че може да съм изолиран случай де, и останалите да не са се препъвали в такива баналности...

Нед Мар 08, 2015 11:05 pm
Профил
Аватар

Да бе, къде по яко е без да си имаш понятие от архитектури да почнеш направо с армовете та да видим как ще оправи още в началото прекъсванията, дма-то и мемори мениджмънта :D . Аз бих препоръчал да се почне с нещо просто и лесно за разбиране като фрискелските S08 контролери. Класическа архитектура, лесна за разбиране и осмисляне. После вече може да се мине на пикове и после арм. По някое време може да се погледне и msp430 щото имат някои уникални приложения и повече нищо не му ррябва на човек :D . Да се хаби време с ардуино е супер безсмислено, освен ако няма да е за хоби само.

Нед Мар 08, 2015 11:10 pm
Профил

Аз на всички в такива теми казвам, че най-добре е да се почне с тая архитектура с която работят познати и приятели. Учи се повече от хората, а не от архитектурите...

Пон Мар 09, 2015 10:29 am
Профил
Аватар

А бре вие като сте започвали, най-напред детайлен анализ на наличните архитектури ли сте правили? Ако да, сте щастливци, ама не го вярвам. :)
Младежа да хваща някой популярен контролер и да захапва С-то. Може да започне и без да познава архитектурата. За начинаещ е важно от "изкушен" да стане "зарибен" и то бързо, за да се избегне начален неуспех и евентуално отказване. Ще му дойде времето (евентуално), когато ще знае къде и какво да чете за архитектурите и техния избор.

Вто Мар 10, 2015 8:52 am
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
А бре вие като сте започвали, най-напред детайлен анализ на наличните архитектури ли сте правили? Ако да, сте щастливци, ама не го вярвам. :)
Младежа да хваща някой популярен контролер и да захапва С-то. Може да започне и без да познава архитектурата. За начинаещ е важно от "изкушен" да стане "зарибен" и то бързо, за да се избегне начален неуспех и евентуално отказване. Ще му дойде времето (евентуално), когато ще знае къде и какво да чете за архитектурите и техния избор.

Сега ситуацията е доста по-динамична от времето когато ти си започвал. И има повече архитектури. И по-бързо минават в obsolete чиповете. Така че проучване на наличните архитектури и перспективите им е добре да се направи. Няма страшно ако сгреши в началото при избора. Кофти е ако грешката си я превърне в идеология(убеждения) както е при феновете на Майкрочип например. И после тръгне от десет кладенеца вода да носи само и само да убеди и себе си и другите че е направил верния избор.

Вто Мар 10, 2015 12:29 pm
Профил
Аватар

Zdrav написа:
Кофти е ако грешката си я превърне в идеология(убеждения) както е при феновете на Майкрочип например. И после тръгне от десет кладенеца вода да носи само и само да убеди и себе си и другите че е направил верния избор.

Хм, аз използвам Майкрочипски контролер и друг техен чаркаляк, :oops: значи ли, че съм техен фен?
Щото в тази, а и в други подобни теми не съм убеждавал (и не смятам да го правя) никого да използва именно майкрочипските контролери. Сега използвам PIC24FJ64GA102 в 6x6mm QFN-28, но вече имам и мостри на PIC24FJ128GA202 в същия корпус. Освен PICkit-3, имам MSP-FET430, SEGGER J-Link и накакъв дебъгер за атмелските меги. Та на кой проц вместо 202 да скоча, според теб и защо? Акерманци ме зарибяваха за MSP430, но като им обясних какво ми трябва - дадоха на заден. :wink:
Аз не мога да ви разбера вас - пикомразците. Откъде тази ненавист? Като не ти харесват - просто не ги ползвай. :D

Вто Мар 10, 2015 1:25 pm
Профил

Корените на PIC-а са много назад във времето ... мисля, че е започнат по същото време когато и 8080, 6800 ... и си е супер за дребни неща, колкото и да го мразя и да се кълна от 15 години, че повече пик няма да пипна :D

Моето мнение за навлизането в света на микроконтролерите е, че трябва да се започне с асемблер и нещо 8-битово, след това 32 бита и C. Без такъв опит, човек никога няма да е наясно кога е по добре и си заслужава да ползва едното или другото, да не говорим, че има неща за които въобще не трябва микроконтролер ами няколко прости логически елемента ...

Вто Мар 10, 2015 5:06 pm
Профил
Аватар

корените на майкрочеп могат да се проследят до "калкулаторните войни" он началото на 70-те
те са едни от оцелелите. после почват да правят множество специализирани чипове под бранда GI Microelectronics - прословутите саунд-процесори от 80-те AY-891х, клавиатурни контролери, серво чипове и т.н. по същество това е програмируем чип, но с твърда логика.

вероятно в един момент са решили да извадят на бял свят "подложката" на тия чипове - прост процесор с 10 инструкции и да дадат възможност да юзера да си го програмира. първия ПИК е 1650 (по NMOS технология). има го в каталога на GI от 1976-та

по-късно разпарчадосват фирмата майка, различни акули гълтат различни бизнеси.
GI Microelectronics става Microchip през 1987, през 1989 я отделят напълно самостоятелно.

от тази ретроспекция идва обяснението за шантавия дизайн на първия ПИК. той не е замислен да е красив, елегантен, универсален, или пък удобен. целта е била да е евтин и да върши работа. въпреки че ПИК-а е мислен по едно и също време с 6502, 8080 и 6800, последните са в историята, а майкрочип е завладял сърцата на хоби и профи феновете. архитектурата му е по-скоро микропрограмна, но освен CPU са му зашили и някаква периферия. идеята не е революционна (6808, 8048, 8051 са също микроконтролери).

но през 80-те години 6502, 8080 и 6800 бяха царете, няма спор.
никой не беше чувал за ПИК,макар че другите им чипове се ползваха, но не бяха лесни за намиране.

странно нещо е ... бизнеса.

Вто Мар 10, 2015 6:39 pm
Профил

Пиковете от 24 нагоре винаги са ме впечатляваали яко. За съжаление тъй и не мога да стигна до тях. Ако почвах сега - бих почнал с Пик24. Само за протокола (и за темата)да попитам - Ц компилатора на ПИК безплатен ли е?

Вто Мар 10, 2015 8:23 pm
Профил
Аватар

palavrov написа:
Моето мнение за навлизането в света на микроконтролерите е, че трябва да се започне с асемблер и нещо 8-битово, след това 32 бита и C. Без такъв опит, човек никога няма да е наясно кога е по добре и си заслужава да ползва едното или другото, да не говорим, че има неща за които въобще не трябва микроконтролер ами няколко прости логически елемента ...

Нещо ми се освини поста първия път... (тъпи телефони с дребни екранчета :evil: )

+1 за мнението на palavrov.
Та думата ми беше, така и така темата почна да се отнася както обикновено, да си кажа мнението и аз :)
Ако точно в момента бях с 30-на години по-млад, изобщо не бих почна с микроконтролери. Обречена работа откакто индианците решиха че и там могат да се бутат. Само за последните 5-6 години цената на труда на ембедед инженер е паднала средно наполовина.
Аз бих се насочил към fpga. Там според мен има много повече мегдан за кариера в бъдеще, лично мнение, естествено.

Вто Мар 10, 2015 9:03 pm
Профил

Нбабане,
fpga е готино, но за знаещи. Отделно нещата и там заминават към супер дупер - корпуси с милиони крака; развойни платки, започващи от няколкостотин пари....
Бързо подкарване на платформи от сорта на Одроид, Пи и подобни - е може би по-универсална цел.
Едва ли има един точен избор - така или иначе във времето човек трябва да се обучава и да сменя платформите.

Вто Мар 10, 2015 9:43 pm
Профил
Аватар

palavrov написа:
... трябва да се започне с асемблер и нещо 8-битово, след това 32 бита и C ...

Това пък, защо? Използването на 16-битови, ерес ли е? :? :wink:

Сря Мар 11, 2015 11:03 am
Профил

Desert Leo написа:
palavrov написа:
... трябва да се започне с асемблер и нещо 8-битово, след това 32 бита и C ...

Това пък, защо? Използването на 16-битови, ерес ли е? :? :wink:

8 битовите са заради простотата им, почти нямат нужда от инициализация и т.н. с 10-20 инструкции може да се напише "програма".
32 битовите заради масовото им навлизане на пазара последно време т.е. за човек който тепърва тръгва да се учи са стратегически избор може би доживот съдейки колко по дълго живеят архитектурите стане ли въпрос за ембедед т.е. микроконтролери
Погледнато от този ъгъл 16 битовите почти не добавят нещо фундаментално - да не забравяме, че все пак темата е за насоки, а не за кой контролер ще ми свърши най добра работа за еди какво си.

Абе като се замисля, не знам има ли смисъл въобще да гледаме битовете - по скоро важното е езика за програмиране - асемблер или C ...

Сря Мар 11, 2015 12:04 pm
Профил
Аватар

от гледна точка на "излюпване на пиленцето" по-лесно е човек да разбере прост контролер.
защото от blink.c то реален бинарен файл има дълъг път - рънтайм, линкер скриптове, lib.c как се реализира, кой инициализира регистрите в началото.

давам за пример колегата, дето не му тръгваше JTAG-а ... заради код в инициализацията на часовниковия кварц. това се получава, когато не всичко в механизъма за стартиране на main() ти е ясно, или не си го писал сам. в АРМ това въобще не е лесен процес, докато в някоя мега е почти тривиален и обозрим. ако веднъж си обърнал внимание на процеса в малък/прост контролер, проблема ще ти е ясен и в по-сложен.

Сря Мар 11, 2015 12:42 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 139 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Следваща