Отговори на тема  [ 172 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Следваща
Ползвате ли лични предпазни средства? 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Ползвате ли лични предпазни средства?
Ползвате ли ръкавици, дихателна маска, предпазни очила?

От скоро започнах да се замислям за тези неща.

Оловото, съдържащо се в припоите е много опасно.

Според източниците, цитирани в Уикипедия някои от вредните му ефекти (увреждане на кръвта и бъбреците) може и да са обратими, но не и уврежданията на мозъка.

Продължителното излагане на олово може да доведе до съкръщаване продължителността на живота (увеличава риска от рак, сърдечни проблеми и други заболявания).

Оловото може да проникне главно по два начина - чрез кожата (затова трябва да се носят ръкавици) и чрез вдишване (затова трябва да се носи маска).

Някои препоръчват да се чистят дръжките на вратите, клавиатури, мишки, инструменти и всичко, до което сте се докосвали с мръсни ръкавици (или ръце - ако не сте носили ръкавици). Чак до там не съм докарал, ама май трябва и това да се прави...

Започнах да слагам и очила - има много начини, по които разни парчета материя може да се ускорят и да попаднат в очите (например при рязане крачетата на елементи с резач често хвърчат отрязаните проводници).

Изображение

Маската, която ползвам е с филтър "EURFILTER 7592/D - A1B1E1K1". Разбира се, в магазина не пишеше "филтър за запояване", така че се наложи да налучквам. На етикета пишеше "I клас на защита; за защита на дихателните пътища от органични газове и пари, неорганични газове и пари, хлор, киселинни газове, амоняк и производни на амоняка". Не усещам мирис през този филтър, така че го смятам за надежден (освен когато не е стегнат добре и съм брадясал - брадата пречи за уплътняването).

По време на големите смогове във Варна преди няколко седмици излизах навън с този филтър. Върши добра работа - не се усеща смрадта.

По време на последните смогове се ядосах и си взех тази маска. Иначе от години имам устройство за пречистване на въздуха у дома (което не е "озонатор" и "йонизатор", а истински пречиствател).

Виждал съм по време на смог майки и бащи (да, и мъже!) да разкарват бебета с колички в морската градина (които не бяха снабдени с филтрираща система - бебетата дишаха същя смог, какъвто и родителите). Да ме пита някой какво правех и аз в морската градина при такъв въздух (като излязох въздухът не беше много мръсен, обаче след час-два хората пуснаха печките на дърва въглища и въздухът стана нетърпим).

Когато ходих до магазина с дихателната маска не видях никой друг да носи маска. А тогава въздухът беше наистина нетърпимо вмирисан.

Има теории, които обясняват това странно поведение на хората (хората имат проблем с конформизма - склонни са да повтарят глупостите на околните).

Принципът на предпазливостта срещу безразрешителността - кое е по-опасно?

Вто Мар 10, 2015 10:58 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Ползвате ли лични предпазни средства?
къде го намери това олово то вече припоите са калай и сребро само

а дори да запояваш с калай-оловен припой да вдишаш оловото т.е. да го изпариш трябва да го нагрееш до 1800 градуса, нямаш шанс да вдигнеш такава температура с поялника си

за това как прониква през кожата не знам, аз от 11 годишен запоявам без ръкавици с калай-оловен припой и досега не съм имал проблеми

п.с. женската дуда сигурно е по-опасно да я пипаш без ръкавици че ако знаеш там какви бактерии има ... и как проникват през кожата на ръцете ...

Вто Мар 10, 2015 11:18 pm
Профил

При запояване оловото реагира с колофона (или каквото там ползвате) и се получават летливи съединения, които могат да бъдат вдишани.

Аз винаги съм ползвал припой с калай и олово. От 13-14 годишен до към 18 годишен активно се занимавах със запояване. След това много по-рядко.

Бях си сложил един вентилатор на прозореца, но това чак след като вече спрях често да запоявам. След като смених дограмата махнах вентилатора. Сега се чудя какво да измисля. Устройството ми за пречистване на въздуха бързо ще се замърси, ако го оставя включено, докато запоявам (а и няма как да го сложа непосредствено до поялника за да смуче мръсния въздух).

Даже и да не се ползва оловен припой, пушекът от запояването е достатъчно вреден.

А предпазните средства за контактуване с представители на противоположния пол са тема за едни други форуми.

Допълнение:

Май ще трябва да се ползват и херметично затворени очила (или направо противогаз), защото пушекът е вреден и за очите.

Цитат:
Solder, flux and cleaners

• Wear eye protection. Solder can “spit”.
  • Use rosin and lead -free solders wherever possible.
  • Keep cleaning solvents in dispensing bottles.
  • Always wash your hands with soap and water after soldering.

Lead exposure

Lead can give rise to serious chronic health effects. Exposure will primarily be through accidental ingestion from your skin, wear gloves if directly handling solder. Limited fumes may be generated by soldering.

Rosin exposure

• Rosin (colophony, ersin) is a resin contained in solder flux. Flux generates the visible fumes seen during soldering. Exposure to rosin can cause eye, throat and lung irritation, nose bleeds and headaches. Repeated exposure can cause respiratory and skin sensitisation, causing and aggravating asthma. Rosin is a serious occupational health hazard.

Control of fumes

• Soldering using rosin is only permitted in strictly controlled conditions after discussion with the Safety Office where there is no effective alternative. Fume extraction should be through an enclosed hood (preferred) or tip extraction. Ideally these should vent to the outside. Tip extract units that use filter boxes should include both activated carbon and HEPA filters.
  • Bench top filter extract systems may be used for rosin-free soldering in well ventilated areas (i.e. large volume work space or with mechanical air changes. Placement of these is important to performance, if in doubt ask.
  • All extract systems should be tested at least annually and maintained (i.e. change filters regularly). Keep a log of filter changes or mark date on filter/system.
  • Do not solder if extract is not working properly and report immediately.

Източник: University of Cambridge

Последна промяна vstoykov на Сря Мар 11, 2015 12:02 am, променена общо 2 пъти

Вто Мар 10, 2015 11:33 pm
Профил WWW
Аватар

Всички познати ми дърти електрончици надживяха колегите си алкохолици :)

Сря Мар 11, 2015 12:01 am
Профил
Аватар

Такива опасни за здравето операции, само с противогаз!
И задължително на широко отворен прозорец или на открито!

Сря Мар 11, 2015 12:07 am
Профил

Целта не е просто да се надживеят алкохолиците. Това е твърде ниска цел.

Човек трябва да е по-амбициозен. Не само продължителността на живота е от значение, но и качеството на живота. А увреждането на организма с пушеците от поялника влошава качеството на живот.

Дихателните маски и ръкавиците не са някакви скъпи неща, които да не можем да си позволим. Притеснява ме обаче това, че пушеците ще се отлагат по мебелите и после ще полепват по кожата... Затова си мисля за някакъв аспиратор (fume extractor), който да смуче пушека в близост до мястото на запояване (устройството ми за пречистване на въздуха не е особено ефективно за тази цел и бързо ще му се замърсят електродите, по които ще полепват мръсотиите).

(По-горе си редактирах мнението, като цитирах University of Cambridge.)

Последна промяна vstoykov на Сря Мар 11, 2015 12:41 am, променена общо 2 пъти

Сря Мар 11, 2015 12:14 am
Профил WWW
Аватар

Мини на безоловен тинол. :)

Сря Мар 11, 2015 12:33 am
Профил ICQ

За очите е ясно, плексигласови очила, мисля че са към 2 лева. Предпазват ако се отплесни топчица припой към очите ти.
За запояването през пролетта, лятото и есента е лесно: Отиваш на терасата или отваряш широко прозореца и масата под прозореца. Трябва ти само едно компютърно вентилаторче на 12в да издухва пушаците навън не към лицето ти. За през зимата обаче решение нямам. Това с филтри и пречистватели вътре в стаята със сигурност не върши работа.

ПП. Ако имате живачни пломби в устата махнете ги веднага.

Сря Мар 11, 2015 12:35 am
Профил

Очилата не са достатъчни. Пушеците от запояването дразнят очите (пише го в горецитираната статия от University of Cambridge). Дори и да не съдържат олово са вредни!

В мрежата може да се намерят най-различни DIY варианти. Този особено ме впечатли.

Също така си мисля и за абсорбаторите за кухня. Тази вечер пак трябва да взимам мелатонин* - трудно ще заспа. Ще си мисля за абсорбатори, вентилатори, филтри...

Въглеродни филтри и HEPA филтри има във всеки голям магазин (Практикер, Mr Бриголаж, даже май и в Пикадили съм виждал някакви такива филтри на рафта с филтри за прахосмукачки). Вентилатори се намират също лесно. Плюс един кашон и малко изолирбанд - ето ти DIY абсорбатор.

* Между другото, да се взима мелатонин преди лягане е препоръчително, защото хората в днешно време са изложени на ярка синя светлина от електрониката и това влияе на нивото на мелатонина в мозъка.

Допълнение: сега видях, че вече има тема за вредностите при запояване.

raven_feather написа:
Да не отварям нова тема пиша тук.Някой да знае къде във Варна може да се направи изследване за олово? Проверих военна болница токсикология , от там ми казаха ХЕИ пък там казаха,че вече не правят такива изследвания ( само в София).Работим в доста не хигиенична среда. 8 човека в една стаичка 27-28 квадрата и за капак една ваничка за калайдисване цял ден ни грее.Няма вентилация:)

sthx написа:
Oловото принадлежи към така наречените "тежки метали". В повечето случаи те и техните съединения са отровни за човека и обикновено имат свойството да се натрупват в организма. Чувал съм за починали поради натравяне с олово монтажистки на печатни платки преди доста години.

sthx написа:
При запояването оловото се разтапя. Изпарения няма. Не ми се рови из таблиците, но температурата на топене и особено на изпарение на чистото олово е доста по-висока от тази при която се запоява.

Летливите химични съединения, които се получават при запояване съдържат и олово. Това го цитирам по памет, не ми се търси сега източник.

sthx написа:
Оловото може да попадне в организма от неизмити ръце. Елементарната хигиена мисля, че е достатъчна за дълъг живот.
Безоловната мода е породена не толкова от процеса на изработка на електронните изделия, колкото от това, че след края на живота на изделието, то може да попадне в почвата и подпочвените води.
Изпаренията при запояването идват от флюса. Какви гадости слагат вътре знаят само производителите. Обикновено това са слаби органични киселини. Би трябвало да не са много опасни, но и миризмите има са гадни, така че даже и да няма аспирация, човек сам се сеща да проветрява.

Да, флюсът е опасен даже и когато не се запоява с олово.

Сря Мар 11, 2015 12:42 am
Профил WWW

Моите уважения но това са абсолютни глупотевини.....
1. Ако живееш в район, където има къщи и се отопляват на твърдо гориво дишаш несравнимо по-ужасен въздух
2. Представи си строителните работници и прахоляка, който гълтат всеки ден.
3. Самият прах от улицата (София един от най-мръсните градове в БГ) е силно радиоактивен и канцерогенен.
4. Цигарите?! Сравни колко пушек произвежда и колко дими от поялника
5. То в днешно време не можеш храна да си купиш (ядеш само химия), водата от чешмата не става за пиене (както беше в детството ми)...
В заключение:
- Работата убива. Тези приказки труда краси човека си имат и друга страна.
- Ако ти е хоби да запояваш то кефа цена няма.
Ако си решил да живееш природосъобразно не се вманиачавай, това може да доведе до психични проблеми.

Сря Мар 11, 2015 6:12 am
Профил WWW

Слагам само плексигласови очила когато очаквам пукотевици, друго нищо. Иначе току виж доживея до 100 и няма да има от какво да умра.

Въпрос към пушачите - какво ще кажете за маска с дупка за цигарата? :D

Сря Мар 11, 2015 9:20 am
Профил

Edesign написа:
Моите уважения но това са абсолютни глупотевини.....
1. Ако живееш в район, където има къщи и се отопляват на твърдо гориво дишаш несравнимо по-ужасен въздух

и на мен ми се въртеше нещо подобно докато четях по горе.... щото миналата зима комшиите се отопляваха на гуми и стари обувки....
май по добре беше да си останат само на гуми....

та обратно на темата... олово вече няма нужда да се коментира...
флюсовете.... има и безфлюсови припои, ползвай си чисто колофонче и готово... ще ти мирише на борова гора...
като гледам масата на аспирацията която си харесал - това е маса на човек аматьор без работа, т.е. само човек без работа има време да се вманячава, ако си затрупан с работа отваряш прозореца и продължаваш...
ако не си затрупан с работа пък едва ли ще запояваш толкова много че чак да ти навреди на здравето изобщо... на фона на всичко останало запояването по скоро ще ти удължи живота защото на мен лично ми действа успокояващо :)
да, има вредни изпарения, да, съществуват, но са несъществена част от отровата която поемаш ежедневно в нормалния живот

оловото само по себе си не е толкова отровно, милион пъти по отровно е тетра етил оловото, защото е мастно разтворимо и се усвоява от организма като топъл хляб, та това "чудо" до скоро са го наливали в бензина... хората са си го дишали години наред и толкова "чудо" е изгорено от автомобилите че вече има ясно отличим слой в земната кора стабилно обогатен с олово, и въпреки че от години тази добавка е спряна, всичко отложено по земята все още го поемаме с така полезните зеленчуци :)

Сря Мар 11, 2015 11:54 am
Профил
Аватар

според мен да ползваш такива предпазни средства при поене, е като да ползваш другите предпазни средства с жената, за да не хванеш някой бацил от нея. лично мнение.

аз пуша на балкона - комбинирам мръсния въздух с още по-мръсния :D нямам притеснения с оловото, дори сега поя прототипи с оловен припой. също така не се притеснявам и от барбекюто, а то вероятно е пъти по-вредно от запояването на една платка. ръкавици слагам изключително рядко - ако се въздейства на устройството. като минеш зоната от 5uV едно пипане на платката с пръсти оказва влияние. ръцете винаги може да ги измиеш със сапун и четка.

да, след поене е задължително да се измиеш, преди да седнеш на масата. да бършеш дръжките на вратите ми се вижда малко маниашко.
пък и електрониката беше някъде след 10-то място по използване на олово (преди да ни застигне калаената чума). автомобилостроенето все още държи палмата. сравни колко кила олово има в акумулатора и после пресметни на колко стотин телевизора се равнява това.

темата с оловото в електрониката е силно преекспонирана. зад паравана на загриженост за хората, всъщност се крие една цяла индустрия от консултанти, които да те съветват как да преминеш на безоловно. същите, които надуваха Y2K проблема, дuпките в SSL и т.н. винаги ще има такива хора, докато има кой да им плаща. самата индустрия също е "за", защото вече няма устройства, които да работят по 20-30 години. това не е добре за самата индустрия и затова трябва да се плаши потребителя.

Сря Мар 11, 2015 1:03 pm
Профил

Абе аз толкова години докато с езанимавах основно с електроника тинола го дъвчех, и сега също, оловен естествено, като гледам май нищо ми няма. То да е само тинол ... едно време бяхме набарали едни йонизационни детектори, сигурно поне 200, и на всичките им бяхем извадили изотопите, стояха е едно чекмедже на бюрото, и от там нищо не съм прихванал май, верно малко съм плешив но го отдавам на гена, щото дядото и бащата нито са яли тинол нито са си играли с изотопи, а бяха/са по плешиви. Може да изглежда много просташко и невъзпитано но бъди сигурен че ако трябва да ям докато работя няма шанс да си измия ръцете и не говоря само за платки, може да съм до ушите в кал или масло. За сметка на това където и да съм ходил досега проблеми с храна /вода съм нямал, пазарувал съм си храна от сергийки и по индийски и по перуански и по африкански пазари, хич не ми и дреме колко е мизерно, жив съм и шавам. Като гледам останалите които са манияци на тема хигиена, особенно големия син и гаджето му с тубичките дезинфектант, ами да ти кажа от цялата тая дезинфекция няма едно пътуване да не са се тръшнали болни ... та лично моето мнение е че това са глупости, особенно в електрониката.
И както казва Дедо ... тва като секс с презерватив, аз бих допълнил по дебел клонящ към градински маркуч.

Сря Мар 11, 2015 1:12 pm
Профил

Аз например винаги слагам стола пред мен, когато пускам нещо за първи път в неконтролирана среда :D

Сря Мар 11, 2015 2:13 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 172 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Следваща