|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 1:35 am
| Автор |
Съобщение |
|
palavrov
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
 Re: Живот в Германия?
Общото е, че във всички има голям пазар на труда за такива като нас и висок стандарт. След това слагам Германия, Бенелюкс, Скандинавиите - но там с тоя климат верно не е за всеки ... Франция също не е за подценяване - малко по нисък стандарт, но пък високотехнологична зона на средиземно море ... изкушаващо си е.
Това си е мое много субективно мнение - ни най малко не искам да давам насоки на когото и да е ...
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Сря Мар 11, 2015 5:06 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ти на кое от тия места си живял че така смело говориш ? То за съжаление високия стандард не означава много добър живот, а на много места дори е обратното за повечето хора, та това със стандарта е много относително. Примерно франция, при заплати доста по ниски от колкото в Германия, стоки доста по-скъпи, вкл. имоти, та не знам кое ги прави атрактивни, освен това че като почнеш някъде работа може никога и да не работиш и почти сигурно няма да те уволнят. UK също хич не е за хвалене, цените не са много високи, но имоите са доста скъпи, вкл. наемите, нали не говорим за стая или част от стая за 5-600 паунда, при заплата 3000 паунда, за апартаментите няма какво да ти кажа, преди месец гледахме как са цените, тук определено франция има предимство, за същата цена поне ще си на морето и на топло. Изобщо нещата са толкава относителни ... а колкото повече остаряваш толкова разходите ти ще се увеличават, и увеличението в един момент става експоненциално. В БГ за хората големия разход е децата докато са бебета, след това разхода се свежда до дрехи и учебници, на много места на запад не е така, и колкото по-на запад, толквоа по-зле. За Германия ... може би някой трябв аи да спомене че само като те надушат че си българин и шанса да намериш сносна квартира става нищожен, особенно ако търсиш малко по голвяма къща или апартамент с малко по-човешки вид, и 100 млн приход да им покажеш същата работа, казвам от опит, та и това го имай на ум, може би по селцата е по-друго но Берлин и други големи градове е така. От друга страна ако човек досега е живял във Финландия може и да му хареса навсякъде по Европа.
|
| Сря Мар 11, 2015 5:53 pm |
|
 |
|
mountaineer
Ранг: Популярен
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 11:44 am Мнения: 326 Местоположение: Lake Geneva Shoreline
|
Аз тук за мнения и насоки съм дошъл, доброволно питам и няма да тръгна да се сърдя В крайна сметка ще трябва да реша нещо и после да си живея с последствията, включително такива от рода на "ама то не било баш както си мислех". За стандарта на живот съм съгласен, че е нещо крайно относително. Неща като социални придобивки, "осигуреност", "защитеност" не ме вълнуват особено. За щастие и до здравеопазване не съм опрял, та да му търся качеството. Нямам склонности нито към левичарство, нито към хедонизъм, обичам студа (обаче без влажност и вятър, т.е. далеч от море). Ама и това с PTB не ми е единствен и последен вариант... имам още малко време, още една-две срещи. Просто там засега е най-конкретната и интересна възможност.
_________________ Manners maketh man.
|
| Сря Мар 11, 2015 6:21 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4582 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Тони, в нашия бранш доходите са по високи така, че във всяка от изброените държави възможности колкото искаш - не са проблем нито цените на имотите нито разходите за образование на децата. Е, важно е и човек да умее да се продаде добре ...
|
| Сря Мар 11, 2015 6:35 pm |
|
 |
|
jig.tak
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Чет Яну 20, 2005 1:44 am Мнения: 616 Местоположение: Варна
|
в колко от избоените стани си се продавал досега? Разкажи малко и за езика че това май никой не го споменава. Ако не говориш местният език и искаш да бачкаш като инженер просто забрави
|
| Сря Мар 11, 2015 9:48 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Абе зависи колко са на зор с намирането на хора ... по принцип всички са шовинисти - трябва да ги уважаваш говорейки туземски ... ама като са назор, се съгласяват и само с английски и обясняват, че щом е за работа няма проблем  ... това вече при няколко клиента ми се случи ... edit: т.е. това е част от начините да те поставят в положение ти да правиш компромиси със работодателя за да може той да ти диктува условия каквито са му изгодни на него ... болшинството го правят по инерция без да осъзнават подсмисъла ... но има и такива които се престарават в това отношение - голям смях става като отида на интервю при такива ...
|
| Сря Мар 11, 2015 9:52 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3714 Местоположение: Високо в планината
|
хаха, абе аз колкото обяви съм видял до сега, една не е била със "задължително владеене на български език"  а би било полезно, особено като слушам и чета някои екземпляри ...
_________________ Хайде де!
|
| Чет Мар 12, 2015 12:13 am |
|
 |
|
jig.tak
|
За какви клиенти става дума че май се разминаваме. Тук говорим за нормална работа в офис/лаб 37-40часа на седмица с отпуска и т.н. Най малко за бумащината която нормално отнема 1/3 - 1/2 от времето трябва да владееш езика на добро ниво. Ако предпочиташ да въртиш бизнес и да си подизпълнител по проект само тогава си търсиш клиенти (демек възложители) и никой не те бръсне за слива какъв език говориш стига да си евтин. Свършва проекта за 2-3 месеца и после кой откъдето е.
|
| Чет Мар 12, 2015 12:25 am |
|
 |
|
palavrov
|
За всякакви - има едни големи консултантски фирми например - altran, alten, atos и т.н. с по 10-100 хиляди инженера в тях - така наречените body shops - те са големите играчи наоколо (френски са) - продават консултанти за всичко на разни други фирми на които им е по изгодно да наемат външни инженери или програмисти за определен проект без да се ангажират с трудови договори и т.н. Общо взето студените тук като завършат университет и не са си намерили читава работа се хващат в някоя такава фирма и трупат опит и контакти. После или отиват в някой от крайните клиетни на заплата или работя същото но за себе си. Та тези крайни клиенти са фирми от всякакъв калибър и точно при тях е тази ситуация, шовинисти са ама като са на зор се навиват и на само знаещи английски източно европейци като мен а ако са с по тънък портфейл или много на зор кандисват и на индийци ... На такава работа аз поне не се навивам - като искат някой да върти бумащина да си вземат някоя булка, аз гоня бъгове, оптимизирам и решавам тежки алгоритмични проблеми, пиша драйвери и т.н. Има достатъчно търсене в момента, че да се прави компромис с естеството на работата. Даже тенденцията е да става все по голямо търсенето ... просто читави хора няма. И да си на заплата пак въртиш бизнес, просто работодателя ти е единствения клиент за периода на договора. Ако някой има илюзии, че като е с постоянен трудов договор има някаква стабилност и защита просто много се лъже, всичко е математика, като няма нужда от теб или няма пари ти показват вратата на момента ...
|
| Чет Мар 12, 2015 12:48 am |
|
 |
|
jig.tak
|
Много добро разяснение. Не подозирах че е толкова популярно в европата. Дефакто ти договор директно с крайният клиент ли имаш или с посредника? Гарантирана ли ти е 100% заетост, независимо за колко крайни клиента може да се наложи да работиш.
За IT или фърмуер както го описваш не се налага да се тормозиш с бумащина, още повече когато очакванията към конкретният човек са да разреши точно дефиниран проблем или задача в последният момент. За сериозни проекти със срок си има обстойно планиране и не може да си позволиш лукса да не контролираш бачкаторите. Наблюденията ми поне в УК са че е почти невъзможно да бачкаш хардуер без да си на т.н. трудов договор. Аз съм хардуено ориентиран и няма как да избегна бумащината за съжаление. При нас около 8-10 инженери бачкат по един проект и трябва да имаш черно на бяло какво е текущото задание (може да се смени няколко пъти в седмицата ха ха), какви проблеми си открил от последната оперативка, какви компоненти и хапартура трябва да се поръчат, резултати от тестове, обратна връзка от колегите на СМД линията и пчеличките които сглобяват. И всякакви тем подобни за които непременно някой ще те пита после когато изникне проблем. Да не говорим ако трябва да се дяла нещо АТЕХ Звучи досадно, но аз поне не познавам друг начин да накараш много хора да свъшат дадена работа организирано и всичко да е под контрол. Рано или късно както ти сам спомена или си намираш номална работа във фирма или работиш за себе си. Най-малкото за да се установиш някъде за постоянно - жилище, жена, деца ти трябва постоянна работа. Поздрави
|
| Чет Мар 12, 2015 2:51 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе добре е и да уточним какво занчи добро заплащане за да няма изненадани, palavrov, не го приемай като заяждане, прекарвам повече от половината година извън БГ обикаляйки разни места и съм така от 10 години, и виждам и сравнявам, отделно че на някои от тях и живея, та високата на пръв поглед заплата на много места се оказва не съвсем достатъчна за да живее човек така както си е представял.
|
| Чет Мар 12, 2015 3:26 pm |
|
 |
|
palavrov
|
Нищо лично - по добре да се сподели опит за да са наясно колегите. Едно време шеф на една голяма софтуерна фирма в БГ беше казал нещо което звучи добре - за да живее нормално един човек трябва дохода да му е 3 пъти наема - т.е. 1/3 за наем, 1/3 за всякакви месечни разходи, 1/3 да се спестява. В Брюксел наема за нормален апартамент е 800-1000 евро, т.е. чисти човек трябва да взима по 2500-3000 за да живее сносно което прави бруто заплата над 5000 евро за да остане нетото в този диапазон. Наемите в Лондон и Париж са доста по скъпи, съответно заплатата на такова място трябва да е по висока. В Пловдив при наем 500-600лв се живее добре с доход към 2000лв ... Това са все цифри изсмукани малко от пръстите, но горе долу стават за ориентир - има много фактори които също влияят - дали се налага да пътуваш всеки ден за да ходиш на работа, това си струва пари, един телевизор/нова кола струва едно и също в западна европа и в българия - т.е. с 2000 лв заплата в бг трудно ще си позволиш стандарта на живот като с 5000 в белгия ...
|
| Чет Мар 12, 2015 4:02 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Това са стандартни правила и за тук, въпреки че за наема е малко по-различно. Но генерално къщата ти не трябва да е по-скъпа от 3 годишни заплати, а колата ти от 1/3 годишна заплата. Или генерално всичките ти плащания на месец за кола и къща не трябва да са повече от 40% от месечния ти доход. Това обаче важи за места с нормален стандарт на живот и не можеш просто да го пренесеш към места като Пловдив (или по принцип в БГ), защото там колите струват колкото и в Германия и доста по-скъпо от колкото тук в щатите примерно, т.е. ако наема ти е 600 лв. с 2000 лв. трудно ще си позволиш стандарт какъвто тук можеш да си позволиш с $3600, ако наема ти е $1200. Но генерално си прав. Аз и затова в първите си мнения към Grubi в темата му за работа в Епъл му казах да има едно на ум, като се пазарят за заплата защото там е изключително скъпо и въпреки, че заплата може да изглежда добре като цифра, а реално да се окаже, че не е нищо особено та даже е и малка  . Тук в щатите има едни сайтове, които сравняват стандарта на живот в различните градове и ти казват каква заплата трябва да имаш в даден град, за да си запазиш стандарта на живот от града, в който се намираш в момента и е много лесно човек да ги види разликите и да прецени. Не знам дали има такива сайтове и за градовете в Европа - предполагам, че има та не е зле да се погледнат.
|
| Чет Мар 12, 2015 4:11 pm |
|
 |
|
palavrov
|
То това е форма на оутсорсинг - нож с две остриета. Не навсякъде е популярно - по принцип се води англосаксонски модел, особенно разпостранено е на островите, в холандия, белгия. Немските фирми като че ли предпочитат да наемат персонал на трудов договор. За Австрия, Италия и Испания не мога нищо да кажа - нямам информация. За Франция си мислех, че също предпочитат работници пред консултанти, но факта е, че големите консултантски фирми около мен са все френски. А пък почти всички посреднически фирми са английски или белгийски ... Ако си консултант на заплата договора ти е с работодателя и той решава къде ще те прати. Ако си на свободна практика трябва да имаш много широка мрежа контакти за да си намираш сам клиентела без посредник, а с посредник логично договора ти е с него а не с крайния клиент - затова трябва да се внимава, че посредниците винаги се пробват да те наемат за без пари и да те продадат за колкото може повече ... Като си на заплата, топката е при работодателя ти. Като си на свободна практика тогава никой нищо не ти гарантира - получаваш пари само когато си на нивата да копаш - т.е. няма болнични, платена отпуска, помощ за безработни и т.н. но пък за сметка на това надницата е 2-3 пъти спрямо тази на заплата така, че ако си уплътниш времето добре се печели много над средното за страната - но е доста уморително да се работи така, защото всеки няколко месеца може да ходиш при различни клиенти, понякога над 80-100км в едната посока. Обикновенно проектите са по половин или една година, често с опция за продължаване. Общо взето като сте си свикнали с някой клиент е по добре и за двете страни да работите по дълго време. Според мен консултантската работа е за млади хора с ясна цел - да изкарат за 5-10 години достатъчно пари, че после да си позволят по спокоен живот. Но доста често има и такива като мен по на 40+ които все още работят така ... ако бях с този акъл и опит когато бях на 20 на 30 щях да съм се пенсионирал ... и сигурно до 40 да съм пропил всичко и пак да съм на същото положение 
|
| Чет Мар 12, 2015 5:09 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Може би е най-разпространено във Франция, защото там е и май най-трудно да уволниш някой, дето си го наел на трудов договор. Та затова и са направили въпросните фирми, които един вид преотстъпват хора за времето на проекта и после кой от къде е. Винаги като правителството направи някакви идиотщини и бизнеса намира начин да ги заобиколи. Тук също има много такива агенции, но е по-разпространено за по-неквалифицираните работници. Например при нас по едно време имахме около 100 такива работника, които може да работят така с години. Тия дето си ги харесаме си ги наемаме при нас, но повечето остават към агенцията - работят при нас, но им плаща агенцията, а ние плащаме на агенцията обикновено около 50% повече, от колкото им е заплатата и пак ни излиза по-евтино. За инженери практиката обикновено е да стоят 6 месеца така и после ако искаш ги наемаш, ако не искаш им казват да не идват повече и агенцията обикновено взема като комисионна от 40 до 50% от годишната им заплата. Сега в момента е доста трудно да се намерят добри инженери и агенциите качиха комисионната на 75% от годишната заплата  .
|
| Чет Мар 12, 2015 5:24 pm |
|
|