Отговори на тема  [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Живот в Германия? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Живот в Германия?
Dimitar написа:
...такива сайтове и за градовете в Европа

> Numbeo

Numbeo is the world’s largest database of user contributed data
about cities and countries worldwide. Numbeo provides current
and timely information on world living conditions including cost
of living, housing indicators, health care, traffic, crime and pollution.
1,652,655 prices in 5,094 cities entered by 206,843 users.

Чет Мар 12, 2015 5:32 pm
Профил

Абе ясно че аз гледам от по друг ъгъл, ама примерно във Вегас където спокойно може да наемеш нещо за 1200, да живееш с 3600 .. абсолютно възможно, то има с 1800 живеят, но със сигурност не би се чуствал супер комфортно, то не че в Инди е различо. Всичко зависи от това дали си сам, много от това в какво училище учи детето, и така... примерно на нас с 3600 само разходите по училщето ще покрием, това за голямата и за малката, а доскоро и големия син беше студент. Сигурно и много храна изхвърляме ама и за храна доста пари отиват. Есента мислехме нещо за Калифорния, там училището само по себе си не е разход защото има дбри държавни, но за тия добри държавни тоя разход се прехвърля в наема защото добрите училища са в добрите квартали, а там наемите са високи, не сме мислили и за покупка тъй като не сме мислисли и да осатваме дълго, но и покупката и тя не е по евтина, къща като тази в Инди в добър квартал отива над 2 млн и то ако си късметлия ... та наистина в калифорния трябва да се внимава. Там заплатата може много бързо да се изпари, а факта че в един квартал имаш училище в топ 20 на САЩ а в съседният някъде в дъното, дори зад тези в Невада означава че или трябва да се бръкнеш за наем / заем или за частно училище, ама те не са много и не са евтини там.
Между другото ако на някой му трябват мога да дам списък, поиграх си да извадя всички в топ 50 за цяла калифорния май имам, че то аз търсих такова дето хем да става за млакото което е първи клас хем за голямата която скоро ще е в хай скул ...
За Франция, лятото изкарах там няколко седмици и посъбрах ежедневна статистика която за два три дена няма как да стане, и като гледах справка за средните заплати в различните отрасли и останах силно озадачен как тези хора живеят, нещата са доста крайни лично според мен, а с 5000 евро и извън Париж ми се струва предизвикателство, като имаш в предвид колко ще ти резнат за данъци ...

Чет Мар 12, 2015 6:05 pm
Профил

Цифрите и схемата която коментирам са минимума под който човек просто се прецаква ... хубавия живот започва от тук нататък, но за него си трябват усилия и късмет :)
За щатите от познати знам, че за добър програмист е нормално да изкарва $130-$140к ... т.е. много над тези $3600 месечно които казваш ...
Друг фактор при семействата е, че като работят и двамата добра работа дохода е кажи речи по 2 ... а за туземците тук далаверата е да имат по 3-4 деца - тогава от соц. помощи получават повече отколкото ако работят двамата и плащат за бейбиситърки и т.н. т.е. работи само единият родител (не винаги бащата).

Чет Мар 12, 2015 6:24 pm
Профил

Ами да ти го кажа така, с чисти 130-140$ в момента живеем нормално, това обаче като имаш в предвид че много рядко сме и ние там, т.е. сигурно може и и по оптимално да се използват тия пари, не знам, но това са фактите. Не си сменяме мебелите през 2 години като съседите, караме нормални коли, визирам японски/американски и така .... това ако сте двама колко ще вземат и двамата ... това вече е друг въпрос, много зависи какво може да работи жената, ако не може да си намери работа за поне едни 60-70 к, по-добре да си стои в къщи и да се занимава с децата.

Чет Мар 12, 2015 7:18 pm
Профил
Аватар

palavrov написа:
За щатите от познати знам, че за добър програмист е нормално да изкарва $130-$140к ... т.е. много над тези $3600 месечно които казваш ...

$130-$140K бруто е на ръба за Долината ако визираш "нормален" живот.

Чет Мар 12, 2015 7:51 pm
Профил

п.с. като казвам живеем, има в предвид среден запад, спокойно, провинциално градче.

Чет Мар 12, 2015 8:23 pm
Профил
Аватар

palavrov, $1200 го хвърлих просто така. Това даже тук в около Чикаго вече се намира много трудно, а подобно в долината ще е сигурно $4-5000 ако не и повече. Даже и някой да ти казва, че плаща по-малко пак не го приемай буквално, защото в Кали има закон за контрол на наемите и не могат да ти вдигнат наема с повече от инфлацията. Т.е. някой ако е наел апартамент преди 10 г. за $2000 няма начин в момента да е повече от $2600 ама ако отидеш сега да наемеш същия апартамент като се освободи наема сигурно ще е минимум $5000. Познавам хора в долината и Сан Франциско, които с $200к заплати живеят със съквартиранти, защото наемите може да стигнат и $7к+. Като отидеш там пред такъв комплекс с апартаменти и гледаш все коли от по $100к, щото хората като не могат да си купят къщи и го избиват на коли, щото при тях цената не зависи от квартала :D .

Тони, дето каза и колегата palavrov - ние не казваме, че с $3600 се живее царски, а че под това не трябва да се пада ако наема ти е $1200. Естествено, че както е казал Мечо Пух - колкото повече, толкова повече :) .

Чет Мар 12, 2015 9:55 pm
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

прави ми впечатление че човека ви попита за "живот", а вие само за пари говорите... никой не споменава къде какво реално прави (примерно ски, сърф, планини, риболов, гмуркане и други подобни)

Чет Мар 12, 2015 10:11 pm
Профил

DanielDimov написа:
прави ми впечатление че човека ви попита за "живот", а вие само за пари говорите... никой не споменава къде какво реално прави (примерно ски, сърф, планини, риболов, гмуркане и други подобни)

Ще ни прощавате, ама с годините сме станали циници ... парите не са най важното нещо, но като ги има много по лесно човек си позволява изброените занимания + още доста други :)

С жена ми не сме по екстремните спортове, но пък много обичаме да обикаляме - що замъци обиколих последните няколко години не мога дори да си спомня ... и това само в Белгия и Германия - тепърва ще обикаляме из Франция ... избирам си някаква дестинация, забранявам на гпс да ни качва на магистрали и тръгваме - като ни хареса нещо спираме и така ... всеки уикенд с различна дестинация. Най якото откритие бе[е град Huy - съответно в него пълно с реклами за night huy marathon, summer huy festival и т.н. култови мероприятия предизвикващи трудно сдържани усмивки :D

Чет Мар 12, 2015 10:43 pm
Профил
Ранг: Популярен
Аватар

DanielDimov написа:

:)

Да, въпросът ми беше за Германия и аспектите на живота там. Не толкова за това как връзвам двата края, колко харча, как ще си изучавам бъдещите деца и т.н.

В момента в Австрия се радвам на доста благоприятен климат, много възможности за планинарство и туризъм съвсем наблизо, интересни места наоколо (Италия, Словения), сравнително прилични хранителни продукти. Заплатата ми покрива жизнените нужди и остава по нещо, но работата като цяло не ме устройва и ми къса нервите. От другата страна на кантара стои интересна работа, без изброените извън-работни предимства.

Да спомена само, че освен това започвам да се чувствам така, все едно си подритвам хляба. Ако откажа, това ще ми е третото отказване заради "лошо място". Миналата година можех да отида в ниската земя за интересна и поносимо платена работа при тези приятели http://www.sron.nl/, обаче отказах...

Чет Мар 12, 2015 10:47 pm
Профил
Аватар

palavrov написа:
Най якото откритие бе[е град Huy - съответно в него пълно с реклами за night huy marathon, summer huy festival и т.н. култови мероприятия предизвикващи трудно сдържани усмивки :D

:) :)

Ако имате път към Залцбург:
http://en.wikipedia.org/wiki/Fucking,_Austria

Чет Мар 12, 2015 10:50 pm
Профил
Аватар

DanielDimov написа:

Ако нЕма парЕ, общо взето нищо не може да се прави, освен да караш колело из квартала :D .

Чет Мар 12, 2015 10:54 pm
Профил

Dimitar написа:
DanielDimov написа:

Ако нЕма парЕ, общо взето нищо не може да се прави, освен да караш колело из квартала :D .

Именно, обръщаме го на пари защото все до там опират нещата, твърде много неща са свързани с тях. Живота навсякъде е еднакъв, ако мислиш че има място където няма мизерия и хората едвам свързват двата края силно се лъжеш, такова място няма.

Чет Мар 12, 2015 10:58 pm
Профил
Аватар

Да кажем, че не винаги опира до това, но доста често :)

Аз поня се въртя в такъв омагьосан кръг - избери 2 от 3: хубаво място, интересна работа, добро заплащане.

Сега се върнах от Инсбрук. Супер хубаво място, нелоши лаборатории, обаче австроунгарският БАН ми предлага финансов план тип "обратно към студентските години".

Утре ще говоря с атомните часовникари от Острова, ама и там изниква същия проблем - плащат колкото немците, обаче за работа в Лондон...

Май нещата накланят към Брауншвайг, и евентуално в бъдеще като (ако?) имам достатъчно нерви ще тръгна пак по фирми със съответните неприятности (рекрутъри, HR-ки, шефове и т.н.)

Сря Мар 18, 2015 10:16 pm
Профил

А какво ще правиш в Брауншфайг, в някой институт ли ще си?

Чет Мар 19, 2015 10:28 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща