|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 8:07 pm
Wire bonding върху платката
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Wire bonding върху платката
Абе бондват май на едно две места, не съм сигурен, съдя по чистите стаи които са правени и надписите на оборудването по архитектурните подложки ...
|
| Чет Мар 12, 2015 7:37 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
Ако е за малко бройки, мини надписа със шкурка отгоре и си готов. Ако е за повече...сигурно производителя на чипа ще се съгласи да не ги маркира като за теб
|
| Чет Мар 12, 2015 9:27 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Що толкова се впечатлявате - в случая човека се прави на интересен 
|
| Чет Мар 12, 2015 10:42 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Какво толкова като се вижда какъв чип се ползва? Мога да дам пример с изделие което правя в момента. Понеже имам конкурентен продукт - части за не повече от $25 и се продава за $250. Изпълнение ала сириуспцб (ако някой е виждал). Моето има части за около 50 лв. и ще се продава за поне 150. Да де ама за да го подкарам както трябва, ще се изхарчат няколко хиляди. Който не му харесва цената да си го направи сам! И какво като съм видял че ползват един пиклив атмел? На мен ми трябваха сума експерименти за да го подкарам.
|
| Пет Мар 13, 2015 8:28 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
Който е навътре в нещата ще знае колко труд и пари поглъща една разработка, но повечето хора си нямат хабер и за тях е важно следното: части за 100 лева, а се продава за 500 лева. За тях това е печалба 5 пъти и няма как да ги убедиш, че всъщност печелиш много малко, като се отчетат всички пари за разработка, труд и т.н.
Ако всеки може лесно да види какво има вътре - със сигурност ще се намери някой да го направи, да сметне стойността на компонентите (напоследък стана модерно) и да публикува някъде сметките. Ако (когато) това се случи - ще имам две опции - да си го преместя от единия чорап в другия или да вляза в обяснителен режим защо продажната цена е такава и колко работа стои зад нея и т.н.
Затова не ми се иска изобщо да е възможно това да бъде направено! На хората от бранша ще им е пределно ясно, че в изделие с продажна цена Х не може да има части за повече от Х/3, но да не могат да го докажат.
Другата ми цел е да се вижда че е мислено и са взети мерки за по-висока от стандартната устойчивост на изделието. Какво имам предвид - може точно този подход да удължава живота на устройството с 5%, но това никой няма да го знае със сигурност. Ще се знае обаче, че се ползват технологии, които удължават живота. Това е важно защото ако всичко е същото като при останалите - защо хората да предпочетат твоето!!!
|
| Пет Мар 13, 2015 10:42 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
хм...
Като си поръчаш телешки стек в някоя кръчма за 25лв, предполагам си наясно, че парчето мръвка в чинията не струва повече от 3лв. Не съм чувал някой чревоугодник да разсъждава така. Ако искаш - поръчваш, ано не можеш да платиш - яйца по панагюрски.
Хардуера на iPhone е 2% от цената му според много аналитици. И все пак половин свят лудна да ръси кинти на Епъл. Тази сметка просто не е приложима (колко са чарковете и колко се продава изделието). Обяснителния режим е безмислен, освен ако не е със шефа.
Аз съм продавал прост DB9 куплунг със закъсени RTS/CTS и DSR/DTR за 100лв бройката, без да крия че вътре няма нищо. Клиента не му тръгваха едни устройства, които по неизвестна софтуерна приумица не палеха, ако нямат закачен сериен терминал за конзола. Човека беше на зор, аз му ги пуснах за един следобед и той си плати, гък не каза. Беше дори очуден, че те се борили 2 седмици.
Друг случай от германия. Звъни клиент на поддръжката: имаме проблем с факса. Шефа ми вика: иди виж какъв е проблема, че всички техници са по клиенти. Паля колата и отивам. Оказа се, че няма хартия. Казвам на лелката: проблема е ясен, ще го решим до 15мин. Излязох навън и от първата книжарница купувам ролка хартия за 5DM. слагам я, почистих термоглавата, побипках по менютата , придавайки си важен вид. Накрая - проблема е решен. Пуснах им 2 часа по 65DM, подписаха без проблем. Връщам се при шефа и му разправям какво съм направил, а той: ами да, така се прави.
Просто няма нужда да си усложняваш живота с технологии, които не са ти нужни.
|
| Пет Мар 13, 2015 11:08 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
Ами все още не съм убеден че това е НЕнужна технология. Опитвам се да разбера защо фирмите които я ползват го правят - виждал съм така монтирани чипове на платки които имат бол място, нямат проблеми с дебелината на компонентите и също така не се продават в астрономически бройки... Защо тогава?!?
Ще се поровя за фирми които могат да монтират така и ще ги поразпитам какви са предимствата според тях...
|
| Пет Мар 13, 2015 11:34 am |
|
 |
|
stefan63
|
DedoBore ти го обясни - или специални изисквания, или ултраниска цена с много бройки. Щом не си в тези рамки - бондирането наистина ще покачи крайната цена , така че печалбата да падне до нула. Не виждам с какво тази технология е по-надеждна. Нормалните чипове също са бондирани- от скъпи автомати в контролирани условия. Чисто механично - прескачаш една спойка на краче. Нищо съществено.
|
| Пет Мар 13, 2015 12:14 pm |
|
 |
|
4040
|
Слагаш обикновен чип и му капваш отгоре една капка смола да изглежда като бондиран. Колко хора мислиш,че ще почнат да чоплят смолата?
|
| Нед Мар 15, 2015 12:48 am |
|
 |
|
DanielDimov
|
дали няма да се получи обратния ефект по отношение на здравината? смолата има ли някаква макар и малка еластичност?
|
| Нед Мар 15, 2015 9:30 am |
|
 |
|
4040
|
Има десетки и стотици видове смоли. Най-добре е да се ползва тази, за истинкото бондиране, предполагам тя е с подбрани качества. Но ако е само за имитация и епоксидната ще свърши работа.
|
| Нед Мар 15, 2015 1:59 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Даже съм виждал капка смола върху нищо. Имитация на USB Hub. Жената преди да се появи малката пикла работеше в Елмиекс. Един ден ми се хвали кви евтини хъбове имала - гледам - то една платка с всички писти вързани в едно ама по средата черна капка смола. Викам и тва си е егати бъзика и да ги маха от магазина си че някой ще вдигне пътърдията. Мина се не мина седмица две и и дотрябвал хъб за нещо. Върти ми по телефона и вика : като включа едно нещо работи, като включа две и спира....
Та ти си капни две три капки смола тук таме, пък на това дето работи му изпили с една шкурка надписите и всички ще са щастливи.
|
| Нед Мар 15, 2015 8:52 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пон Мар 16, 2015 4:23 pm |
|
 |
|
3aek
|
 |  |  |  | DanielDimov написа: Който е навътре в нещата ще знае колко труд и пари поглъща една разработка, но повечето хора си нямат хабер и за тях е важно следното: части за 100 лева, а се продава за 500 лева. За тях това е печалба 5 пъти и няма как да ги убедиш, че всъщност печелиш много малко, като се отчетат всички пари за разработка, труд и т.н.
Ако всеки може лесно да види какво има вътре - със сигурност ще се намери някой да го направи, да сметне стойността на компонентите (напоследък стана модерно) и да публикува някъде сметките. Ако (когато) това се случи - ще имам две опции - да си го преместя от единия чорап в другия или да вляза в обяснителен режим защо продажната цена е такава и колко работа стои зад нея и т.н.
Затова не ми се иска изобщо да е възможно това да бъде направено! На хората от бранша ще им е пределно ясно, че в изделие с продажна цена Х не може да има части за повече от Х/3, но да не могат да го докажат.
Другата ми цел е да се вижда че е мислено и са взети мерки за по-висока от стандартната устойчивост на изделието. Какво имам предвид - може точно този подход да удължава живота на устройството с 5%, но това никой няма да го знае със сигурност. Ще се знае обаче, че се ползват технологии, които удължават живота. Това е важно защото ако всичко е същото като при останалите - защо хората да предпочетат твоето!!! |  |  |  |  |
има две положения - 1. опитваш се да продаваш на неразумно високи цени спрямо конкуренцията, това нещо в дългосрочен план е обречено 2. продаваш нещата на коректна пазарна цена, тогава не се страхуваш че клиента ти ще разбере колко струват елементите в изделието ти, защото може винаги да му кажеш като му се струва че е толкова евтино да си го направи сам и в двата случая тези глупости със заливане и търкане на надписи само ти усложнява живота с допълнителни операции по производството
|
| Пон Мар 16, 2015 8:12 pm |
|
 |
|
DanielDimov
|
до продаването има още мнооого време, така че това няма как да се знае от сега. темата обаче кривна в безполезна посока... полезното е (не само за мен, а и за други колеги) да се разбере има ли предимства този начин на монтаж, освен намаляването на цената?
|
| Пон Мар 16, 2015 9:13 pm |
|
|