Отговори на тема  [ 139 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Следваща
Търся насоки за начинаещ при микроконтролерите 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Търся насоки за начинаещ при микроконтролерите
май уплашихме заека...
колеги, да изчакаме начинаещия да асимилира информацията и да свикне с навика ни да превръщаме васяка техническа дискусия във философска.
нека да напише нещо и тогава да го затрупаме пак с няколко страници ЦРУ.

Чет Мар 12, 2015 11:09 pm
Профил
Ранг: Минаващ
Аватар

Още не съм подвил опашка :D Следя дискусията с интерес.
Иначе подхванах C-то, свалил съм си няколко книжки и за програмиране на контролери, като посвикна с езика ще подхвана и тях.Паралелно с това и гледам лекции в youtube за микроконтролери като съм на кеф, но сега поне месец-два мисля приоритета ми да е езика.До тогава предполагам, че ще съм решил какъв контролер първо да купя.

Пет Мар 13, 2015 11:39 pm
Профил

Гледам си моята специалност, която аз вече завърших. Най вероятно Ашиков или Евгениев ти преподават. Ако ли не свържи се с Евгениев и прояви интерес да се занимаваш с някакви проекти на С от него можеш да научиш МНОГО. Доста начетен човек,но и труден характер.
Иначе аз С си го учих сам от самоучителя на Schild и К&R,която е доста известна. Между другото стартирах първо с втората книга и всичко ми беше адски непознато и трудно след това започнах да чета самоучителя,който е доста по-разбираем за първо време и чак след това на К&R да се метнеш.

Съб Мар 14, 2015 2:47 pm
Профил
Аватар

Здравейте отново.
Можете ли да ми препоръчате някаква книга да чета за микрокотролерите (архитектура, регистри, памет и тн.) и за програмирането им (Atmel). Дали ще са две книги или в една всичко няма значение.На английски е за предпочитане, че нещо им нямам много доверие на българските преводи.
Аз за сега намерих тази - Make: AVR Programming

Чет Авг 20, 2015 12:13 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

От сайта на Atmel: http://www.atmel.com/about/corporate/un ... books.aspx

И по-точно бих ти препоръчал тази: http://www.amazon.com/AVR-Microcontroll ... ywords=AVR

Смятам, че е доста достъпна за начинаещ. Ако не можеш да я намериш - пиши. Имам я някъде в електронен вариант по дисковете.

Чет Авг 20, 2015 12:23 pm
Профил
Ранг: Ориентиран

Няколко съвета от ФЕТТ... Тъй като имам наблюдения, че автоматиката учат всичко друго, но не и това което трябва, щом си избрал направление микро контролери е добре да следваш следните стъпки:

- Относно езика за програмиране С... Вземи на доц. М. Горанова лекциите за ПИК1 и ПИК2 /много подробно описано всичко... Като за малоумници/;
- Относно схемотехниката... Разучи си входно - изходните стъпала на контролера, как се изчислява товароносимост по ток, колко ток поема пина и т.н.;
- Разучи основните комуникационни интерфейси на физическо ниво /но за да знаеш тях, трябва да си минал цифрова схемотехника доста подробно/;
- Наблегни на I2C, SPI, UART /RS -232, RS - 485 и другите асинхронни комуникации/;
- В ТУ до ден днешен се изучава вътрешна архитектура на 64HC11... Започнаха да минават вече към MSP и подобни... Но архитектурата е що годе подобна... Разгледай я и я поразучи.
- След архитектурата следват таймерите, прекъсванията, инициализиране на периферии по подробно, как се запускат, как се инициализират и т.н....
- Ардуиното е за ниво 8 клас... Не добиваш представа какво става с периферията, защото всичко е "абстрактно".
- Хвани един ПИК както споменаха колегите, купи си един програматор, виж го как се свързва... Насочи се или към хардуера или към софтуера... Две дини под една мишница трудно се носят /отдели време на едно от двете, защото и двете са доста обемни и не леки като материя/;

П.С.: Вашата катедра се разправят предимно с промишлени контролери и "теоретично" правене на никому ненужни алгоритми... Така че абстрахирай се от теорията и минавай на практика... А и пак ще кажа, че в специалност автоматика не дават добра подготовка по електроника.

С Уважение: Врачков

Чет Авг 20, 2015 2:23 pm
Профил
Аватар

Учих микропроцесорна техника в гимназията, такава ми беше специалността. Там учихме аналогова и цифрова схемотехника, пик микроконтролери и тн., Тогава наблегнах повече на аналоговата схемотехника и електрониката, прецених, че микрокотролери в гимназията се учат само по документи и реших по-късно сам да ги започна по-сериозно. Знаех, че ще е същото и в университета, затова записах специалност, която уж продължава тази от гимназията, всички казваха, че тази специалност е най-разнообразна и това ме насочи. Електрониката ми е голямо хоби и не смятам, че университета ще играе голяма роля при изучаването и от мен. Впрочем, когато ми трябва нещо, първо гледам дали го има на записана лекция в youtube от някой голям университет (MIT, Stanford и тн.).

Книгите според мен винаги са полезни. До сега почти висчко съм изучил от интернет, но ми става неудобно с вече хилядите bookmarks в браузъра, които съм натрупал през годините.

Чет Авг 20, 2015 2:54 pm
Профил

Не можеш да ме убедиш, че в гимназията са те научили на нещо смислено... Преди два месеца проверявах контролни на третокурсници дето уж са учили в гимназията специалните дисциплини и се хванах за главата... Понятия от сорта на "токова окръжност", на схема за регулиране на хистерезиса с компаратор и два диода - било аналогов филтър моля ти се... Знам, че нищо не знаеш за цифровата /а цифровата е част от аналоговата, както казва доц. А.Попов: "Всички сигнали са аналогови, дори цифровите"/ Та с тия "широкоспектърни" обучения на автоматиката, накрая студентите се колебаят какво да работят... Защото видиш ли всичко знаеш и като отидеш някъде на интервю, почваш да разтягаш локуми и врели некипели от теорията на автоматичното регулиране дето я дъвчат 6 семестъра...

Та ако ме ослушаш и прочетеш предишното ми мнение и наистина седни да четеш по тези точки, може и да успееш да наваксаш в близките две години. Но, ти си знаеш... Пак казвам - насочи се към конкретна материя. Ако имаш въпроси - на линия съм :)

С Уважение: Врачков

Чет Авг 20, 2015 3:22 pm
Профил
Аватар

Една от най-големите глупости, които човек решил да се занимава с микроконтролери може да направи е да се концентрира само върху хардуера или само върху софтуера. Аз лично такъв никога не бих го наел на работа. Втората глупост, дето може да допусне е да реши, че алгоритмите за автоматично регулиране и теорията за автоматично регулиране са никому ненужни. И третата голяма глупост, която може да допусне е да си мисли, че университета трябва да го научи на нещо по специалността - университета би трябвало да даде насока как човек сам да научи нещата, които го интерисуват, а не да чака някой да му го налива с фуния в главата, защото унивесритета е само 4-5 години и после какво правим като трябва да се учат нови неща?

Чет Авг 20, 2015 4:25 pm
Профил
Аватар

Dimitar, само не разбрах, мен ли наливаш или говориш по принцип? Защото прозвуча малко на озни лаф "питаш нещо в български форум, после ти обясняват колко си тъп". Все още не съм се съсредоточил в/у нищо, просто си преглеждам опциите. До сега това лято бях зает за съжаление.

dvrachkov, явно не съм се изразил буквално в предишното си мнение, но точно това имах предвид, че на гимназията не съм разчитал да ме научи, както не разчитам и на университета. Исках да кажа само, че не съм съвсем съвсем начинаещ в тази област.

Чет Авг 20, 2015 5:21 pm
Профил
Аватар

Не съм казал на никой че е тъп, казах какво е тъпо според мен да се прави - има огромна разлика и ако ще ми ревеш сега че си чул нещо, което не си искал аз пък ще те питам защо въобще ни задаваш въпроси като искаш да чуеш само определени неща? И ако не ти харесват българските форуми имаш сеободата да питаш в чуждоземните, никой не те спира :).
Иначе коментарите ми бяха основно към това, дето го написа колегата Врачков.

Чет Авг 20, 2015 9:04 pm
Профил
Аватар

Аз ти зададох най-обикновен въпрос и от първите ти няколко думи сега става ясно, че си говорил по принцип за нещата, не съм се заяждал. Защо веднага трябва едва ли не да ми посочваш вратата....
Поне за сега в темата съм задавал конкретни въпроси и съм получавал конкретни отговори, за което благодаря, но това с въпросите и определените неща от последното ти мнение не го разбрах.

Както и да е.
Tanev и dvrachkov, благодаря за линковете и препоръките, тези дни мисля и за програматор вече да се огледам. В България от къде мога да се сдобия с подобно нещо? През Comet? Или за тези неща пазара ни е слаба работа?

Чет Авг 20, 2015 11:01 pm
Профил

Абе врачков е прав по отношение на цитата на Попов, всички сигнали са аналогови ... но това което казва Димитър е още по вярно, не можеш да се фокусираш много тясно само в една материя.

Пет Авг 21, 2015 2:13 am
Профил
Аватар

Аз не съм спорил, че не е прав, прав е, да. Просто не ми стана ясно за мен конкретно ли говори, защото аз не съм се фокусирал в/у нищо конкретно. Докато чета тези книги и се занимавам с микроконтролерите, имам куп други проекти - захранвания, разни проекти със соларни панелчета и тн... И естествено, че няма да уча само софтуера или хардуера на един микроконтроле, на всеки е пределно ясно, че не става така.

Пет Авг 21, 2015 12:20 pm
Профил
Аватар

Е явно на Врачков не му е чак толкова пределно ясно щом дава такива съвети :D .

Пет Авг 21, 2015 3:52 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 139 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Следваща